| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: żurawina

niedziela, 29 listopada 2015

Miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach dla blogerów zorganizowanych przez firmę Oleofarm w hotelu Chopin w Krakowie. Znam i cenię produkty Oleofarmu, więc z wielką przyjemnością wzięłam udział we wspólnym gotowaniu.

Przygotowałam dwa dania, z czego jedno, ku mojemu zdumieniu, zyskało aprobatę komisji złożonej przedstawicieli sponsora i szefa kuchni hotelowej i wygrałam wypaśną książkę :) Zapraszam zatem na figę z kozim serem i olejem orzechowym odtworzoną w warunkach domowych, czyli bez bajeranckiej hotelowej zastawy ;)  

figa kozi ser miód, goat cheese honey and fig

Figa z kozim serem, miodem i orzechami

świeże figi
kozi twaróg
suszone pomidory w oliwie
orzechy
suszona żurawina (niesłodzona)
kiełki słonecznika 
sok z limonki
olej orzechowy extra vergin
miód 

Figi umyć, odciąć ogonek i rozkroić na ćwiartki, ułożyć na wianuszku z kiełków słonecznika i rukoli. Do środka figi włożyć grudę koziego sera. Posypać pokrojonymi pomidorami, pokruszonymi orzechami i żurawiną. Bardzo obficie polać olejem orzechowym i miodem.

W sumie ni to deser ni przystawka, ale bardzo dobre :)

W czasie warsztatów, podobnie jak poprzednim razem (klik), Oleofarm raczył nas swoimi sokami i olejami, a przedstawiciele hotelu Chopin zadbali o doskonałe składniki i sympatyczną atmosferę. Tak swoją drogą, to w sieci hoteli Vienna serwują doskonałe wina ;)  A tu nasza wesoła gromadka:

warsztaty kulinarne, krakowscy blogerzy kulinarni

Bardzo dziękuję za możliwość miłego spędzenia czasu nad pysznym jedzeniem i w kreatywnym towarzystwie!
Pozdrawiam :)
Gosia 

wtorek, 15 kwietnia 2014

Jeżeli jeszcze w popłochu szukacie inspiracji wielkanocnych na ciasta bez jajek i bez mleka, to zapraszam na moje zestawienie świątecznych przepisów bezjajecznych. Na pewno się przyda :)

U mnie żelaznym punktem menu jest baba drożdżowa, obowiązkowo na dyni Hokkaido. Choćby świat się walił, trzymam zamrożoną jedną porcję musu dyniowego specjalnie na Wielkanoc :) W zeszłym tygodniu widziałam nawet te dyńki w delikatesach, więc nie jest źle. Ale jeśli nie macie skąd zdobyć dyni, to po inne opcje baby drożdżowej bez jajek, zapraszam do tego wpisu: klik

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough

Wielkanocna baba na bani - dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek

550 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (odpowiednik 20 g świeżych)
100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej (FAQ)
0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego ulubionego - jak zrobić mleko migdałowe KLIK)
3 kopiate łyżki przecieru z pieczonej dyni Hokkaido

garść bakalii (u mnie zazwyczaj to żurawina i morele)

Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego mleko oraz dynię i lekko ciepłą mieszankę wmieszać do ciasta. Wyrobić. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie dodając rodzynki i ziarna słonecznika, przełożyć do wytłuszczonej formy (ja podzieliłam ciasto na babkę i półlitrową miseczkę). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 30-35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek

Jajeczka przepiórcze były tylko do dekoracji zdjęcia :) Ciasto drożdżowe na dyni jest absolutnie doskonałe i nie potrzebuje żadnych jaj! Nie mam foremki na babę koszyczkową, ale taka kopuła z miseczki też się świetnie prezentowała ;)

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek, ciasto drożdżowe bez jajek na dyni, wegańskie ciasto drożdżowe

Kochani,

życzę Wam udanych Świąt Wielkanocnych. Dużo radości, serdecznego ciepła i spokoju ducha.

Gosia

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek, vegan dough

środa, 18 grudnia 2013

Co roku w Adwencie (w czasie Wielkiego postu z resztą też) mam ten sam problem z blogiem. Wszyscy szukają przepisów świątecznych, a ja nie jestem serwisem kulinarnym tylko zwykłą kurą domową, i uważam, że świąteczne wypieki powinny być pieczone na święta, bo inaczej przestają być świąteczne, więc ich nie piekę. Wobec tego ratuję się makowcem z zeszłego roku i właśnie nim umilę Wam świąteczne przygotowania.

makowiec zawijany bez jajek, makowiec wegański, makowiec bez mleka i jajek, wegan poppy seed rolade

Makowiec zawijany bez jajek bez nabiału

0,5 kg mąki
3 łyżki musu jabłkowego (lub przecieru dyniowego rozmrożonego)
pół szklanki letniego mleka (np.: owsianego lub migdałowego)
100 g margaryny bezmlecznej lub oleju kokosowego
7 g liofilizowanych drożdży (1 opakowanie)
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa makowa:

200 g zmielonego maku
1/3 szklanki mleka (np owsianego)
3 łyżki miodu lub nierafinowanego cukru
1 łyżka bezmlecznej margaryny lub oleju kokosowego
po garści rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów włoskich, suszonych moreli namoczonych w soku pomarańczowym, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub inne ulubione bakalie

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na mus (tak jak dla niemowląt).

Suche składniki ciasta zmieszać. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do suchych składników dodawać mokre ciągle wyrabiając (u mnie mikser). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie najcieplejszym miejscem jest łazienka;)) na ok. godzinę.

Mak rozmieszać z pozostałymi składnikami masy.

Można zrobić jednego dużego makowca, ale lepiej wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przygotować dwa malutkie. Rozwałkować podsypując mąką. Na cieście rozprowadzić masę makową i zawinąć obydwa makowce w rulon szczelnie zawijając w arkusz papieru. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Piec ok. 35 minut w 180°C.

Ewentualnie można gotowe ciasto polukrować lukrem na soku pomarańczowym, ale wg mnie było wystarczająco słodkie.

makowiec zawijany bez jajek, wegański makowiec, vegan poppy seed cake, makowiec zawijany bez jajek

sobota, 07 grudnia 2013

Zapraszam na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. W dodatku bardzo FIT ;) Przygotowane bez jajek, bez nabiału, bez mąki, bez cukru i bez tłuszczu. Iście dietetyczne ciasteczka :P Kiedyś widziałam u Olgi ciastka owsiane i bardzo mi się spodobał pomysł użycia mleka kokosowego jako lepiszcza, więc postanowiłam zadziałać.

Ciasteczka owsiane z żurawiną bez jajek bez nabiału bez mąki bez tłuszczu bez cukru, fit oat cookies, dietetyczne ciastka owsiane, oat cookies no diary no sugar no flour no eggs

Ciasteczka owsiane bez jajek bez mleka bez cukru bez mąki bezglutenowe*

3 szklanki płatków owsianych* (dla bezglutenowców muszą być certyfikowane)
1 puszka mleka kokosowego BIO (standardowa 400 ml)
2 łyżki zmielonych płatków jaglanych (zamiast nich można użyć jakiejś mąki pełnoziarnistej)
1 kopiata łyżka gęstego miodu
suszona żurawina, ziarna słonecznika lub inne bakalie wg uznania

Mleko kokosowe (koniecznie BIO, bo emulgatory dodawane do normalnego mają paskudny smak) odstawić na noc do lodówki, żeby się rozwarstwiło. Zamiast mleka można użyć szklanki kremu kokosowego. Zebrać białą część mleka, a wodę kokosową użyć do innych celów. W porządnym mleku miąższ stanowi 80% objętości, a woda 1/5. Moja porada: mleko w puszce odstawcie do lodówki do góry nogami, wtedy woda zbierze się od strony wieczka i łatwo ją zlać. Co działa oczywiście pod warunkiem, że mleko było jednorodne przed wstawieniem do lodówki;)
Zmieszać płatki owsiane z mlekiem kokosowym i dodać resztę składników. Jeżeli masa jest bardzo mokra, wtedy warto dosypać jeszcze trochę trocin, żeby masa stała się wygodna w użytkowaniu. Jeżeli kompletnie nie chce się skleić, wtedy można dolać łyżkę wody kokosowej.

Z masy formować kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec ok. 18 minut w 180°C, żeby się tylko lekko zrumieniły.

Ciasteczka są przepyszne. Najbardziej smakowały Młodemu, tylko że wydłubywał z nich żurawinę, bo ona akurat jest "Be!" :P

Smacznego i nie zapomnijcie jutro rano włączyć TVN! ;)

P.S. Zgłaszam je do konkursu A Bite to Eat na zimowe ciasteczka.

Ciasteczka owsiane z żurawiną (bez jajek bez nabiału bez mąki bez cukru)

środa, 03 kwietnia 2013

Coś w sam raz w ramach poświątecznego detoksu;)
Przepis znalazłam na blogu My new roots, gdzie widnieje jako chleb zmieniający życie. Jest to chleb bezglutenowy*, z samych ziaren, orzechów i płatków, bez najmniejszego dodatku mąki.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Chleb z samych ziaren bez mąki

1 kubek ziaren (3/4 słonecznik, 1/4 dynia)
0,5 kubka siemienia lnianego
3/4 kubka orzechów (migdały i laskowe)
0,5 kubka żurawiny (dodałam od siebie)
1,5 kubka płatków owsianych
2 łyżki nasion chia - szałwii hiszpańskiej - nie dałam
4 duże łyżki nasion babki płesznik
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka miodu (w oryginale syrop klonowy)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
ponad 1,5 kubka wody

Wszystkie składniki razem pomieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do gotowania. Piec 20 minut w 175°C. Następnie wyłożyć do góry dnem na blachę i piec kolejne 30 minut. Kompletnie wystudzić przed krojeniem, inaczej będzie się rozpadać.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki, chleb bez mąki

Mojego życia ten chleb nie zmienił ;) I tak niemal codziennie zjadam dwie garście ziaren, a takie wysoko-błonnikowe przekąski, jak ten chlebek, trzeba stosować z umiarem. Pamiętajcie, że jeżeli zażywacie jakieś leki, to jedząc coś takiego, trzeba zachować godzinny odstęp w obie strony. Śluzy z siemienia i babki łagodzą podrażnienia żołądka, ale też upośledzają wchłanianie pierwiastków (i leków) w jelitach. W dodatku ja zdecydowanie jestem zwolennikiem spożywania nasion na surowo. Chlebek jest bardzo ciężki, już jedna kromka zapycha całkowicie! Ale żeby już nie marudzić, to powiem, że chlebek jest super pyszny ;) Mój mąż złośliwie przezwał go chlebkiem dla ptaszków :P Ale chętnie zjada go po zgrzankowaniu. Dla mnie jest to bardzo fajna przekąska, a nie pieczywo. 

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Nasiona babki płesznik można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Zawierają mnóstwo błonnika i śluzów, które utrzymują chleb w całości. Histeria Sary, że nie można tego składnika niczym zastąpić, wydaje mi się przesadzona, bo mam wrażenie, że zmielone siemię lniane też by się w tej roli sprawdziło. Spróbuję następnym razem. Bo kiedy wreszcie uda mi się odstawić małego ssaka, to przyda mi się jakiś zapychacz apetytu, zanim mój metabolizm ustabilizuje się na nowym niższym poziomie;)

A tak wyglądają nasionka babki w porównaniu do siemienia lnianego. Można je kupić w sklepach zielarskich i niektórych aptekach. Próbowałam je zmielić w młynku blendera, ale są za lekkie i tylko latały dookoła ostrzy. Może w tradycyjnym mechanicznym młynku do zbóż by się udała taka sztuka.

babka płesznik, nasiona babki płesznik

*Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, zadbajcie by owies pochodził z certyfikowanego źródła, bo w naturze owies glutenu nie zawiera, ale jest przetwarzany w tych samych młynach co pszenica.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Żalicie mi się czasem, że bardzo chciałybyście upiec moją babę na bani, ale nie wiecie skąd zdobyć przecier dyniowy w zimie lub na wiosnę. Ja zamroziłam sobie przecier z trzech gatunków dyni (Hokkaido, pomarańczowej olbrzymiej, muszkatołowej), i dodaję do ciasta zamiast jajek, żeby pomimo braku żółtek drożdżowe było delikatne i wilgotne. Natomiast jak ominąć dynię? Podpowiedź pierwsza, to skorzystać z marchewki i upiec drożdżową babkę marchewkową:)

Rozwiązanie drugie jest jeszcze prostsze - jabłko!

A jak do tego doszłam? Na święta chciałam upiec makowiec i babę, więc rozmroziłam przecier z dyni, który mam pomrożony akurat w porcjach na jeden wypiek. Wyciągnęłam wieczorem dwa kubeczki, następnego dnia jeden zużyłam na makowca, po czym otworzyłam drugi kubek. Jakież było moje zdumienie, kiedy okazało się, że w środku jest... rosół :/ Chwilę podumałam nad własną gapowatością, a potem wzięłam obrałam jabłko i je starłam na tarce dla dzieci.

Jabłkowa babka drożdżowa bez jajek, apple pound cake eggless, drożdżowe ciasto jabłkowe bez jajek, wegańskie ciasto drożdżowe na jabłku

Jabłkowa babka drożdżowa

500 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych
100 g cukru w tym 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
80 g margaryny najlepiej naturalnej
0,5 szklanki ulubionego mleka (koziego, migdałowego lub owsianego)
1 jabłko starte na mus
garść rodzynek i garść żurawiny

Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, jabłko i wmieszać do ciasta. Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Lekko wyrobić dodać bakalie i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

Jabłkowa babka drożdżowa bez jajek, apple pound cake eggless, drożdżowe ciasto jabłkowe bez jajek, wegańskie ciasto drożdżowe na jabłku

Baba była delikatna i bardzo smaczna. Jabłka nie było czuć w smaku, ale dzięki niemu ciasto było wilgotne, niemal jak na dyni:) Żadne jajka nie są potrzebne;)

poniedziałek, 12 listopada 2012

Przekąska bez mąki, bez cukru, bez mleka, bez tłuszczu, bez jajek - och, po prostu je uwielbiam!

batoniki zbożowe bez mleka bez jajek

Batoniki zbożowe

płatki owsiane
płatki jaglane
suszone morele
suszona żurawina
rodzynki
kandyzowany ananas
pokruszone orzechy włoskie
ziarna słonecznika
złociste siemię lniane
strużki kokosowe

banany

Banany rozgnieść i zmieszać z pozostałymi składnikami. Ilości nie podaję, bo ile się zrobi, tyle się zje:) Proporcje składników są dowolne, byle uzyskać gęstą mieszaninę. Z dwóch bananów wychodzi mała blaszka, z 4 - duża. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 190°C przez 10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni. Kroić jeszcze na ciepło.

To jest wersja na bogato, w sobotę zrobiłam wersję raczej ubogą na bananach z samych płatków owsianych, dmuchanego prosa i siemienia lnianego - zniknęły zanim się obejrzałam;)

batoniki zbożowe, batoniki pełnoziarniste bezmleczne, batoniki zbożowe bez mleka i bez jajek

Jako lepiszcza można też użyć pure dyniowego, jabłkowego, marchewkowego lub na bardzo słodko - miodu.

  .  Wielkie Święto Żurawiny 2012

sobota, 22 września 2012

Salami z czekolady i orzechów, to zdecydowanie moja ulubiona wędlina;) Do jej przygotowania użyłam masła orzechowego, a nie zwykłego tłuszczu, jak to zazwyczaj się robi. Kiełbasa ma dużo bogatszy smak i trochę mniej tłuszczu, a trochę więcej błonnika i mikropierwiastków;) Nie żebym się tym kiedykolwiek przejmowała:D Deser nie jest od tego, żeby się przejmować!

Czekoladowe salami, chocolate salame, kiszka czekoladowa

Czekoladowe salami

120 g masła orzechowego (dobrej jakości najlepiej domowego, albo masła lub margaryny bezmlecznej, jeśli wolicie tradycyjnie)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
20 g herbatników bezmlecznych, bezjajecznych (np holenderskich)
50 g ciastek owsianych
ok. 50 g bakalii (u mnie żurawina i rodzynki)
ok. 50 g orzechów i migdałów
kilka łyżek dmuchanego prosa
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Ciasteczka pokruszyć, migdały i orzechy posiekać. Czekoladę roztopić i zmieszać z masłem orzechowym, cukrem i kakao. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki, wyłożyć na papier do gotowania, zrolować i wstawić do lodówki do zastygnięcia najlepiej do następnego dnia. Odwinąć papier i posmarować salami cukrem pudrem, żeby nabrało szlachetnej patyny;)

Czekoladowe salami, chocolate salami bez tłuszczu, kiszka czekoladowa bez nabiału, czekoladowe salami bez masła

Mniam:P

 
1 , 2 , 3 , 4