| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: ciasto z bananami

niedziela, 08 maja 2016

Do powstania tego deseru przyczyniło się kilka czynników. Po pierwsze zakochałam się w czekoladowych sadzonkach od kiedy pokazała je Szarlotka (klik). Po drugie w TopChefie uczestnicy przygotowywali desery bez cukru i jeden z zespołów zrobił karmelizowany mus bananowy, jednak mieli problemy z jego prezentacją. Od razu przyszło mi do głowy, że coś co dość dosłownie wygląda jak... kupa, można włożyć do słoiczka. No i po trzecie, kiedy Ania zaprezentowała swoje sadzonki (klik), nie zwlekałam już ani chwili :) 

deser bez cukru,mus bananowy, krem jaglany, millet cream,carmelized banana mousse 

Jaglano-bananowy deser bez cukru, czyli sadzonki w słoiku

Mój deser składa się z trzech warstw: jaglano-karobowej, bananowo-kawowej i czekoladowej.

Mus jaglany

2 garście kaszy jaglanej
syrop klonowy lub miód
2-3 łyżeczki karobu
3-4 łyżeczki oleju z wiesiołka lub innego 

Karmelizowany krem bananowy

3 banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej

4 herbatniki czekoladowe lub wiórki gorzkiej czekolady
4 gałązki mięty

Mus jaglany:
Kaszę jaglaną przepłukać, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i ugotować na miękko. Odcedzić i przestudzić. Zmiksować z syropem klonowym (lub miodem), karobem i olejem wiesiołkowym.

Krem bananowy:
Banany obrać, wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać ekstrakt waniliowy (alkohol odparuje), banany rozgniatać ubijaczką do ziemniaków i cały czas podgrzewać. Z czasem banany rozpadną się, a cukier w nich zawarty skarmelizuje. W czasie gotowania banany bardzo odparują, stracą objętość, zgęstnieją i zbrązowieją. Po zdjęciu z ognia dodać kawę. Nie wcześniej, bo starci cały aromat podczas gotowania. Można z niej zrezygnować, ale kawa i banany wspaniale do siebie pasują, a ja chciałam przełamać słodycz kremu.

Złożenie deseru:
Do małych słoiczków lub szklaneczek nałożyć warstwę kremu, warstwę musu. Pokruszyć herbatniki lub jeśli wolicie deser pozbawiony glutenu, wtedy zetrzyjcie na grubej tarce czekoladę i posypcie nią deser. W środek wsadzić gałązkę mięty.

deser w słoiku, deser bez cukru,mus bananowy, krem jaglany, millet cmousse,carmelized banana cream

I tak oto mamy piękne flance! Od dołu: warstwa przepuszczalnego podłoża piaskowego, warstwa czarnej ziemi, warstwa lekkiego torfu i sadzonka :)

Obydwa kremy są pyszne i dobrze do siebie pasują, ale jeżeli wolicie ograniczyć się do jednego rodzaju kremu, to po prostu podwójcie ilości składników.

Smacznego!

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pod wpływem jakiegoś amerykańskiego filmu Córcia zapragnęła penkejków. Zatem usmażyłam placuszki śniadaniowe z wielką obfitością syropu klonowego - jak na filmie ;) Ale ja na pewno nie polewałam ich olejem silnikowym, jak to czynią w fotografii kulinarnej, żeby ładniej wyglądało :D

Takie ciasto nadaje się też na gofry, warto wtedy ze zwykłej mąki pół szklanki zastąpić mąką owsianą (lub po prostu zmielonymi płatkami), żeby fajnie chrupały :)

pancakes bez jajek i mleka, vegan pancakes, banana pancakes, penkejki

Pancakes bez jajek i mleka

2 szklanki mąki (pszennej lub pomieszanej owsianej, gryczanej, jaglanej i ryżowej)
1 banan
1,5 szklanki mleka migdałowego lub soku jabłkowego
2 czubate łyżki oleju kokosowego lub smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ewentualnie 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu (jeżeli użyjecie soku, to na pewno nie trzeba dosładzać)
szczypta soli

Banana zmiksować z mlekiem, solą, cukrem i roztopionym tłuszczem. Do tego przesiać mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki, a potem dosypujcie po troszku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Placuszki smażyć na gorącej, suchej patelni, aż się zrumienią z obu stron. Podawać polane syropem klonowym.

Smacznego!

poniedziałek, 29 czerwca 2015

W lecie rzadko kiedy coś piekę. Obfitość naszych sezonowych owoców niemal całkowicie zaspakaja naszą potrzebę na słodycze. Ale kiedy trafią się przecenione banany, a zamrażarka już jest pełna lodów, wtedy chętnie sięgam po bananowca. Nie mogłam się zdecydować, czy upiec go z dodatkiem karobu, czy bez, więc w końcu siadłam na miedzy okrakiem i zrobiłam marmurka :P

chlebem bananowy marmurek, marble banana bread, bananowiec marmurkowy

Chlebek bananowy marmurkowy

4 duże bardzo dojrzałe banany
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki żytniej lub orkiszowej
1/3 szklanki oliwy
3-4 łyżki syropu słodowego lub klonowego, z agawy, miodu
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/4 szklanki soku pomarańczowego (tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli morskiej
1 łyżka karobu (mąki ze strąków chleba świętojańskiego) lub 2 łyżki kakao

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników oprócz karobu i wymieszać. Połowę masy przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać karob, wyłożyć je do keksówki i lekko poobracać łyżką obie warstwy. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

niedziela, 06 kwietnia 2014

Coś ostatnio mało tu słodko ;) Więc, żeby nie zanudzić co bardziej wybrednych zaglądaczy, którzy nie podzielają moich dziwnych fascynacji (jeszcze nie :)), zapraszam na ciasto.Poza tym zapraszam do polubienia TIC na FB, bo tam często proponuję różne słodkości, na które sama mam ochotę :)

Ciasto z bananami i polewą czekoladową przygotowałam na szkolny bal karnawałowy. Strasznie je dosłodziłam, bo koleżanki Córci zawsze narzekają, że moje wypieki są im za mało słodkie, przez co bananowiec stał się iście rozpustny. Ale po małym kawałeczku, jakoś wcale nie miało się dość :)

bananowiec z polewą czekoladową, ciasto z bananmi i czekoladą, wegańskie ciasto z bananami i polewą, banana bread with chocolate icing

Bananowiec z polewą czekoladową

5 dużych bardzo dojrzałych bananów (takie już z czarnymi plamami)
2 szklanki mąki razowej
1/3 - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki gęstego miodu (lub melasy)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 kopiata łyżka karobu (mąki ze strąków chleba świętojańskiego)

polewa:
1 tabliczka czekolady
1 łyżka oleju
1 kopiata łyżka miodu

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, niezbyt dokładnie, bo bananowe grudki są bardzo smakowite. Dodać resztę składników i wymieszać. Jeżeli mąka "wypije" całą wilgoć, można dolać jeszcze soku, żeby ciasto dało się łatwo przemieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Czekoladę rozpuścić na kąpieli wodnej z miodem i olejem. Polewą posmarować wystudzone ciasto. Posypać złotymi perełkami - w końcu to był karnawał! ;)

bananowiec z polewą czekoladową, ciasto z bananmi i czekoladą, wegańskie ciasto z bananami i polewą, banana bread with chocolate icing

Ciasto wyszło lepkie, ciężkie, przeraźliwie słodkie i absolutnie przepyszne. To już chyba ostatni dzwonek na ciasto z bananami, bo już niedługo wszystkie banany będziemy przerabiać na lody ;)

Smacznego!

wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasto z bananami, któremu mój Synutek nie potrafi się oprzeć. No chyba, że dodam bakalie, bo nimi pluje ;) Więc specjalnie dla niego nie dodaję, choć ja uwielbiam bananowca z orzechami, rodzynkami, słonecznikiem.

Małpi chlebek, ciasto z bananami bez jajek, bananowiec, babana cake, banana bread without eggs

Bananowiec vel ciasto z bananami czyli Monkey bread

5 dużych bardzo dojrzałych banany (takie już z czarnymi plamami)
2 szklanki mąki razowej (mieszanej np.: pszennej i gryczanej)
1/3 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka gęstego miodu lub melasy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka karobu (mąki ze strąków chleba świętojańskiego)

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ja nie robię tego dokładnie, bo uwielbiam te bananowe grudki w cieście :) Dodać resztę składników i wymieszać. Jeżeli mąka "wypije" całą wilgoć, można dolać jeszcze soku, żeby ciasto dało się łatwo przemieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

środa, 02 października 2013

Od dawna snuło mi się po głowie i wreszcie udało mi się spełnić zachciankę:) Ciasto z bananami - najgorętszy przepis sezonu!

ciasto z bananami i karmelem, banana caramel cake, banana cake, ciasto z bananami

Ciasto z bananami i karmelem

warstwa karmelowa:
3-4 banany
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oliwy

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki brązowego cukru
szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżka karobu (lub 3 płaskie łyżki kakao)
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu (np. balsamicznego lub jabłkowego)
1 łyżeczka rumu lub ekstraktu waniliowego
1 szklanka wody lub ulubionego mleka np. owsianego

Spód blachy 20x20 cm wysypać cukrem i postawić na małym ogniu. Pomalutku topić cukier na karmel, nie mieszać, tylko delikatnie przechylać i przesuwać blachę. Zdjąć z ognia, dodać oliwę i miód. (Można też zmieszać od razu cukier z oliwą i miodem i tak podgrzewać karmel) Na karmelu ułożyć banany przekrojone wzdłuż.

Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Wylać na banany i piec ok. 25 minut w 180°C, aż patyczek wbity w ciasto będzie wychodził suchy. Gorące ciasto przełożyć na paterę do góry dnem.

ciasto z bananami i karmelem, ciasto z bananem, ciasto bananowe, ciasto z owocami i karmelem, ciasto z karmelem i bananami, banana cake, banana caramel cake

Sama nie wiem, czy jest lepsze na zimno, czy na ciepło. Zasadniczo za bananami na ciepło nie przepadam, ale to ciasto wprost prosiło się, żeby oblać je rumem i podpalić ;) Ale chyba jednak szybciej znikało na zimno :P I wiem jedno: wyjątkowo mi podeszło!

Smacznego:)

czwartek, 10 stycznia 2013

kokosowy chlebek bananowy, coconut banana bread, bananowiec kokosowy

Kokosowy chlebek bananowy

4 bardzo duże bardzo dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju
pół szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego (lub mniej, tylko tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki kakao

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Po wierzchu można jeszcze poprószyć wiórkami. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

sobota, 22 grudnia 2012

Pyszny wypiek! Tak chciałam przyspieszyć jego studzenie, że podczas wyciągania z formy, wymsknął mi się z rąk i pacnął o podłogę. Rozpadł się na pół, jednak i tak go zjedliśmy:) Przez Młodego i jego paćkanie, myję podłogę w kuchni przynajmniej trzy razy dziennie, więc u nas rzeczywiście można jeść z podłogi;)

owsiany chlebek bananowy, oat banana bread

Owsiany chlebek bananowy

4 duże bardzo dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki posiekanych drobno daktyli
1/4 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego (więcej lub mniej, tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka karobu (mączki ze strąków chleba świętojańskiego)

Daktyle zalać sokiem. Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną  . .

 
1 , 2 , 3