| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
BARDZO WAŻNE! Wszystkie zdjęcia są moją własnością, kopiowanie jest płatne. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło, a mnie zostaw komentarz, czy smakowało:) Komentarzy reklamowych nie publikuję!
Kontakt
Moje strony
Najlepsze - bez jaj
FAQ
Przydatne linki


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: książka

środa, 21 marca 2018

Z wielką dumą i radością informuję, że moja książka "Smakowite drzewa" została nagrodzona AIG Prix de la Littérature Gastronomique przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Polsce. To dla mnie niezwykle wyróżnienie, że moja książka została doceniona przez tak szacowną organizację i uznana za najlepszą książkę o tematyce gastronomicznej w Polsce w 2018 r.

Smakowite drzewa, najlepsza książka kulinarna roku, nagroda AIG Prix

Na uroczystej Gali w Hotelu Bristol 16 marca 2018 r. nagrodę wręczał mi Prezydent Akademii Gastronomicznej pan Maciej Dobrzyniecki oraz Paco Perez, hiszpański szef kuchni wyróżniony 5 gwiazdkami przewodnika Michelin. Galę gładko poprowadził Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, laureat AIG Prix w 2015 r.

Prix de la Littérature Gastronomique 2018, Nagroda Akademii Gastronomicznej 2018, Smakowite drzewa

A tu wszyscy laureaci AIG Prix 2018:

laureaci AIG Prix 2018

Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
Prix Multimedia / Nagroda Multimediów FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

Gali towarzyszyła kolacja przygotowana przez laureata Marka Flisińskiego. Niezwykła!

Na sali pełno było znakomitych gości: ambasadorowie Hiszpanii i Meksyku, prezesi największych firm, przedstawiciele ministerstw, najsławniejsi szefowie kuchni, restauratorzy, dziennikarze. Ja siedziałam przy stoliku z laureatami Nagrody Multimediów: Camillą Hultqvist i Igorem Grzeszczukiem, którzy wydają magazyn Food&Friends, laureatami Nagrody ArsCoquinaria w kategorii produkt Polski: Dagmarą i Grzegorzem Gęstwińskimi (za Szynkę Dylewską Dojrzewającą) oraz Magdą Tomaszewską-Bolałek, ubiegłoroczną laureatką nagrody za książkę "Polish culinary paths", którą niezmiernie miło było mi wreszcie poznać osobiście. Dzięki nim spędziłam naprawdę uroczy wieczór.

Zdjęcia z gali wykonał Daniel Miśko, a udostępniam je dzięki uprzejmości organizatorów.

Ogromnie dziękuję za przyznaną mi tak prestiżową nagrodę Académie Internationale de la Gastronomie PRIX. Jestem bardzo dumna ze "Smakowitych drzew" i niezmiernie cieszy mnie, że zostały uznane za najlepszą pozycję literatury gastronomicznej w roku 2018.

najlepsza książka kulinarna 2018

Pozdrawiam
Małgorzata Kalemba-Drożdż

poniedziałek, 25 grudnia 2017

Drodzy Czytelnicy i Goście Trochę Innej Cukierni,

Życzę Wam spokojnych i zdrowych Świąt! Dziękuję, że w tym radosnym czasie tu do mnie zaglądacie i jak co roku zapraszam Was do zabawy w konkursie fasolkowym. 

Zadanie jest proste: zgadnijcie, ile fasolek jest w słoiku?

 trochę inna cukiernia, konkurs świąteczny pinkcake

Cały słoik jest pełen fasolek i nie zawiera niczego innego niż czarna fasola.

Nagrodą do wyboru dla zwycięscy jest jedna z moich tegorocznych książek:
"Smakowite drzewa" lub "Różane przepisy".

smakowite drzewa, rózane przepisy, małgorzata kalemba-drożdż książki

Wygrywa osoba, która poda dokładną liczbę fasolek lub jej najbliższą. Jeżeli dwie osoby podadzą tę samą liczbę, obie dostaną nagrodę (w przypadku większej ilości trafień, spośród nich wylosuję dwie osoby).

Podczas trwania konkursu możecie zgadywać tyle razy, ile chcecie, ale proszę, każdą próbę umieśćcie w osobnym komentarzu. Można również udzielać odpowiedzi pod postem konkursowym na Fejsbuku.

Konkurs trwa do 04.01.2017 do godz. 23.59. Wyniki zostaną ogłoszone do 7 stycznia w kolejnym wpisie.

Bardzo proszę o zgłoszenie się zwycięzcy na maila (pinkcake(a)gazeta.pl) w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyników w celu przekazania adresu do wysyłki (na terenie RP). W przypadku braku zgłoszenia, nagroda przechodzi na kolejną osobę, jeżeli druga osoba się nie zgłosi - nagroda przepadnie.

Dobrej zabawy i do zobaczenia w Nowym Roku! :)
Gosia

Rozwiązanie konkursu i sałatka z fasoli i ziemniaków>>>

środa, 27 września 2017

Miałam pomysł, żeby do "Smakowitych drzew" dołączyć przepis na mydło z kasztanów i szampon kasztanowy, bo choć nasiona kasztanowca nie są jadalne, to jako surowiec kosmetyczny i leczniczy są bardzo cenne. I właściwie na każdych warsztatach terenowych pada pytanie: "Czy można jeść kasztany" ;) Ale w że musiałam usuwać przepisy, żeby się zmieścić w określonej objętości książki, to zrezygnowałam z tego pomysłu za priorytet stawiając zachowanie jak największej ilości smakowitych przepisów. Ale że pytania się powtarzają, więc oto przepisy z kasztanami.

Nasiona kasztanowca nie nadają się do jedzenia ze względu na wysoką zawartość saponin, czyli glikozydów zmydlających, ale właśnie dzięki nim można się kasztanami umyć. A escyna i eskulina działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i wzmacniają naczynia krwionośne.

Spotkałam się z różnymi sposobami przygotowania i przechowania mydła kasztanowego. Moim zdaniem nie ma sensu na siłę formować z niego kostek, bo nawet dobrze wysuszone i tak się rozpadnie, a poza tym zapleśnieje. Wg mnie jedyne rozsądne wyjście to pasteryzacja. Po otwarciu słoika, mydło dość szybko zaczyna fermentować, więc sugeruję używania słoików średniej wielkości, by zużyć porcję w ciągu kilku dni. Można też zamrozić rozłupane kasztany i przygotowywać mydło lub szampon na bieżąco. Mydło kasztanowe sprawa, że skóra jest miękka i nawilżona. A na jego bazie można też przygotować szampon.

 mydło z kasztanów, mydło kasztanowe, pasta myjąca z kasztanowca

Mydło z kasztanów

dojrzałe kasztany czyli nasiona kasztanowca 
olejek pomarańczowy
kilka kropli witaminy C i kapsułka witaminy E

Kasztany obrać z brązowych łupin i rozdrobnić. Zalać niewielką ilością wody i postawić na małym ogniu. Gotować, aż zupełnie zmiękną, pilnując by się nie przypaliły. Po wystudzeniu zmiksować w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, żeby pozbyć się grudek. Można dodać trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Dodać witaminy i olejek pomarańczowy (lub inny ulubiony). Moim zdaniem zapach skórki pomarańczy dobrze się zgrywa z aromatem ugotowanych kasztanów. Podobnie jak lawenda i róża. Odradzam olejek grejpfrutowy - wtedy powstaje piękna kompozycja o zapachu brokuła :P Raz mi się zdarzyło trochę przypalić kasztany podczas gotowania i mydło miało niesamowicie orzechowy zapach. Można też użyć mocniejszych bakteriobójczych olejków jak: laurowy, drzewa herbacianego, goździkowy.
Przełożyć do średnich słoików o szerokim ujściu (żeby wygodnie było sięgać po mydło) i pasteryzować przez 10 minut.

Mydło ma konsystencję pasty, więc trzeba nabrać porcję i rozprowadzić po dłoniach, spłukać ciepłą wodą.

szampon z kasztanów, szampon kasztanowy, jak zrobić szampon z kasztanów

Szampon kasztanowy

300 g kasztanów
3 szklanki wody 
40 g suszonego korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis) i/lub 100  g orzechów piorących (Sapindus mukorossi)
1 łyżka (15 ml) octu winnego lub octowego maceratu rozmarynowego
1 kopiata łyżka (5 g) suszonego nagietka i/lub pokrzywy
naturalny olejek aromatyczny: miętowy, rozmarynowy, różany, lawendowy…

Dodatkowe składniki:
2-3 łyżki (30-50 ml) betainy kokamidopropylowej lub kokoiloizetionianu sodowego (to łagodne detergenty)
4 łyżki (60 ml) gliceryny lub ziołowego maceratu glicerynowego z rumianku, pokrzywy i/lub nagietka
2 łyżeczki (10 ml) nalewki z kwiatów lub nasion kasztanowca, szyszek chmielu, mięty i/lub lawendy albo innych ziół
1 łyżka (15 ml) oleju rycynowego
1 łyżeczka (5 ml) roztworu witaminy B5

mydło z kasztanów, szampon kasztanowy

Kasztany obrać z łupin. Posiekać, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wystudzić, zmiksować i przecedzić.

Korzeń mydlnicy lub orzechy piorące (można je pokruszyć tłuczkiem) zalać szklanką wody i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować na małym ogniu. Uwaga, płyn może kipieć, więc warto użyć wysokiego garnka. Do gorącego odwaru wsypać wybrane zioła i odstawić do wystudzenia pod przykryciem. Następnie przecedzić.

Połączyć kasztany z resztą składników, można zrobić wersję podstawową lub podkręcić ją dodatkowymi składnikami. Ponieważ gotowane kasztany mają nieco dziwny zapach, warto użyć olejków aromatycznych, które nie tylko wspierają pracę mieszków włosowych, ale też zatuszują tę fasolowatą woń.

Szampon z kasztanów nie pieni się mocno, ale delikatnie myje i pielęgnuje skórę głowy. I jest fajny ;)

Miłych ablucji!

P.S. A tutaj KLIK można obejrzeć moją wizytę w "Pytaniu na śniadanie", gdzie pokazywałam jak zrobić pomadkę ochronną :)

małgorzata kalemba-drożdż

poniedziałek, 11 września 2017

Niezmiernie miło mi zaprosić Was do nowej przygody kulinarnej z dzikimi jadalnymi roślinami. Tym razem zabiorę Was w podróż po niesamowitych drzewnych smakach. Brzmi dziwnie? I tak właśnie będzie, bo to chyba najbardziej zwariowana z moich książek.  Po "Jadalnych kwiatach", "Pysznych chwastach" i "Różanych przepisach" zapraszam Was zatem na kolejną dziko-roślinną książkę kulinarno-przyrodniczą pt.: "Smakowite drzewa".

Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Informacje:

Tytuł: "Smakowite drzewa"
Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wydawnictwo Pascal
352 strony, oprawa twarda, format B5, ISBN: 978-83-8103-044-1

"Smakowite drzewa" można nabyć w księgarniach stacjonarnych i internetowych np.: w Empiku (klik), Pascalu (klik), Gandalfie (klik), Merlinie (klik), nieprzeczytane.pl (klik) i innych.

Zazwyczaj o zbieraniu jedzenia z drzew myślimy w kontekście owoców rosnących w sadach, ale to nuda wobec całego ogromu możliwości, które możemy znaleźć na drzewach. Wielu z Was już poznało moje przepisy na konfiturę ze świerka, dżem z szyszek sosnowych, ciasteczka żołędziowe czy kwiaty klonu, a w książce "Smakowite drzewa" zawarłam prawie 150 różnorodnych przepisów (bo więcej się nie zmieściło :D). Chciałam podkreślić, że podobnie jak pozostałe moje książki, również ta o drzewach nie jest przewodnikiem survivalowym. To są przepisy dla przyjemności jedzenia, odkrywania nowych smaków, zabawy w kuchni, a nie wynikające z biedy i głodu.

 Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Na początku książki zamieściłam rozdział informacyjny o drzewach i przewodnik po kilkunastu używanych przeze mnie gatunkach (są to drzewa rosnące w Polsce m.in.: klon, lipa, jarząb, dąb, brzoza, jesion, sosna, świerk...), a następnie są przepisy na drzewne przetwory, przekąski, sałatki, zupy, dania ciepłe, wypieki, desery, lody, napoje i alkohole.
Jak zwykle zdjęcia robiłam sama, tego co sama ugotowałam i co zjadłam z moją rodziną i przyjaciółmi.

Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Smaki drzew są zaskakujące, fascynujące, czasami trudne, ale nigdy nijakie. Mam nadzieję, że ta książka będzie dla Was inspiracją do odkrywania nowych, ciekawych smaków i tworzenia kolejnych drzewnych dań. Jako pierwsze książkę widziały Dominika Wójciak i Klaudyna Hebda i bardzo serdecznie im dziękuję za pierwsze recenzje zamieszczone na okładce.

"Smakowite drzewa" dołączyły do mojej gromadki z wydawnictwa Pascal:

Małgorzata Kalemba-Drożdż, książki

Jestem bardzo dumna, ponieważ "Smakowite drzewa" zostały wyróżnione przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną w Polsce nagrodą AIG Prix 2018 dla najlepszej książki gastronomicznej!

AIG Prix

 

Pozdrawiam!
Gosia Kalemba-Drożdż

piątek, 12 maja 2017

Moi Drodzy,
mam wielką przyjemność przedstawić Wam moją kolejną książkę kulinarną: "Różane przepisy"!

Różane przepisy

"Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym SPA"
Małgorzata Kalemba-Drożdż

Informacje: 336 stron, oprawa twarda, ISBN 9788381030274

Można ją kupić z wyprzedzeniem w księgarniach internetowych, na 17 maja jest planowana premiera w księgarniach stacjonarnych. Jest dostępna np.: w Empiku (klik), Pascalu (klik), Gandalfie (klik), Merlinie (klik), nieprzeczytane.pl (klik) i innych.

Różane przepisy książka

W książce zawarłam wstęp o różach, ich historii, znaczeniu, zastosowaniu i właściwościach zdrowotnych oraz 130 przepisów kulinarnych z płatkami róży, wodą różaną, owocami róży a także z listkami krzewów różanych. Przepisy są różne: słodkie i wytrawne, wegańskie, wegetariańskie i mięsne, proste i pracochłonne. Na deser jest króciutki rozdział o domowych kosmetykach różanych.

Różane przepisy książka

Pierwszą recenzję w postaci blurba wystawiła Dorota Świątkowska z Moich Wypieków i serdecznie jej dziękuję za ciepłe przyjęcie książki :)

Różane przepisy książka

Mam nadzieję, że dzięki tej książce pokochacie róże równie mocno jak ja i odkryjecie, ile dobra one w sobie kryją :*

"Różane przepisy" dołączają do mojego bukietu jadalnych roślin :)

Jadalne kwiaty, Pyszne chwasty, Różane przepisy, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata Kalemba-Drożdż

P.S. W sobotę 20 maja będę z moją książką i krótkim wykładem o kwiatach w Warszawie na Targach Designu WZORY :) Zapraszam!

środa, 21 grudnia 2016

Jak co roku przed Świętami zapraszam Was do konkursu :)

Zadanie polega na odgadnięciu: ile fasolek jest w słoiku?

konkurs świąteczny, konkurs fasolkowy

Cały słoik jest wypełniony fasolą tak, że można go zamknąć i niczego poza fasolą w nim nie ma. Fasola została komisyjnie policzona, a liczba zapisana przez niezależnego jurora (Synusia ;))

Podczas trwania konkursu możecie zgadywać tyle razy, ile chcecie, ale proszę, każdą próbę umieśćcie w osobnym komentarzu. Można również udzielać odpowiedzi pod postem konkursowym na Fejsbuku.
Wygrywa osoba, która poda dokładną liczbę fasolek lub jej najbliższą. Jeżeli dwie osoby podadzą tę samą liczbę, obie dostaną nagrodę (w przypadku większej ilości trafień, spośród nich wylosuję dwie osoby).

Nagrodą tradycyjnie jest moja książka z dedykacją, a zwycięzca sam wybierze, czy chce otrzymać: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", czy "Słodki sposób na alergię".

pyszne chwasty, jadalne kwiaty, słodki sposób na alergię, małgorzata kalemba-drożdż

Konkurs trwa do 06.01.2017 do godz. 23.59. Wyniki zostaną ogłoszone 07 stycznia w kolejnym wpisie.

Bardzo proszę o zgłoszenie się zwycięzcy na maila (pinkcake(a)gazeta.pl) w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyników w celu przekazania adresu do wysyłki (na terenie RP). W przypadku braku zgłoszenia, nagroda przechodzi na kolejną osobę, jeżeli druga osoba się nie zgłosi - nagroda przepadnie.

Miłej zabawy!
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt oraz dużo zdrowia w Nowym Roku.
Gosia Kalemba-Drożdż

środa, 30 marca 2016

Z wielką radością oznajmiam, że już jest dostępna moja książka na temat kwiatów jadalnych.

Małgorzata Kalemba-Drożdż, "Jadalne kwiaty", 
Wydawnictwo Pascal 2016, twarda oprawa, 352 strony, ISBN: 9788376427034

Jadalne kwiaty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

"Jadalne kwiaty" można kupić w księgarniach stacjonarnych i internetowych np: EmpikuMatrasie, Gandalfie, Pascalu i innych.

W książce znajdują się opisy ponad 130 jadalnych kwiatów, których zastosowanie w kulinariach zilustrowałam w sumie 180 przepisami. Każdy kwiat jest sportretowany, jak smakuje, gdzie go można spotkać, jakie ma właściwości itp. Przepisy w "Jadalnych kwiatach" są różnorodne i ciekawe. Ponieważ papier ma ograniczoną objętość, na końcu książki pozwoliłam sobie zamieścić tabelę z sugerowanym zastosowaniem każdego kwiatka, by podpowiedzieć jeszcze więcej pomysłów kulinarnych z omawianymi kwiatami. Ponadto "Jadalne kwiaty" zawierają wstęp o tym, jak się obchodzić z kwiatami, jak je przechowywać, jaką mają wartość odżywczą itd.

jadalne kwiaty, małgorzata kalemba-drożdż, kwiaty jadalne książka

Jeśli chodzi o porównanie "Jadalnych kwiatów" do "Kwiatowej uczty" (czyli tej z tortem z floksami na okładce), to w moim przekonaniu, ktoś kto zna moją poprzednią książkę, śmiało będzie mógł czerpać nowe pomysły kulinarne i ogromną satysfakcję z lektury "Jadalnych kwiatów", a ktoś kto nie zna poprzedniej publikacji, absolutnie nie ma powodu, by żałować, że nakład "Kwiatowej uczty" się wyczerpał, bo "Jadalne kwiaty" są ciekawsze, obszerniejsze i ładniejsze. 

kwiaty jadalne, małgorzata kalemba-drożdż,jadalne kwiaty książka

Pierwszych rekomendacji "Jadalnym kwiatom" udzieliły: 

"Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy i pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia autorki... Natychmiast chcę to wszystko ugotować!" Maryla Musidłowska

"Kwiaty, dla większości z nas piękna i barwna ozdoba, tym razem lądują na… talerzu. Ta książka to zaproszenie do fascynującej kulinarnej przygody!" Ewa Wachowicz

Mam nadzieję, że czytanie i użytkowanie mojej książki sprawi Wam wiele radości!
Przypominam też, że jeszcze więcej przepisów z kwiatami i dzikimi roślinami znajdziecie w "Pysznych chwastach". Przepisy w obu książkach się nie powielają (za wyjątkiem 2 :)). 

jadalne kwiaty, pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do lektury
Małgorzata Kalemba-Drożdż

czwartek, 24 grudnia 2015

Serdecznie zapraszam Was do tradycyjnego konkursu słoikowego! :)

Zadanie jest proste i polega na odgadnięciu: ile groszków jest w słoiku?

konkurs swiateczny, troche inna cukiernia, pinkcake blog

Cały słoik jest wypełniony groszkiem i niczego poza groszkami w nim nie ma. Groszki zostały komisyjnie policzone i ich liczba została zapisana w pamiętniku Córci ;)

Podczas trwania konkursu można zgadywać tyle razy, ile się chce, ale każda próba powinna się znaleźć w osobnym komentarzu. Wygrywa osoba, która poda dokładną liczbę groszków lub jej najbliższą. Jeżeli dwie osoby podadzą tę samą liczbę, obie dostaną nagrodę.

Nagroda też jest tradycyjna: moja książka z dedykacją :) Tym razem w bajeranckiej torbie Trochę Innej Cukierni. Zwycięzca sam zdecyduje, czy chce otrzymać "Pyszne chwasty", czy "Słodki sposób na alergię". (A na wiosnę pojawi się kolejna książka! Juppi! :))

pyszne chwasty,slodki sposob, troche inna cukiernia,kalemba-drozdz

Konkurs trwa do 3 stycznia do 23.59. Organizatorem jestem ja.

Bardzo proszę o zgłoszenie się zwycięzcy na maila (pinkcake(a)gazeta.pl) w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyników. W przypadku braku zgłoszenia, nagroda przechodzi na kolejną osobę, jeżeli druga osoba się nie zgłosi - nagroda przepada.

Odpowiedź i zwycięzca są TUTAJ!

Miłej zabawy i Wesołych, spokojnych Świąt! :)
Gosia 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5