| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: brukselka

poniedziałek, 30 września 2013

Pyszna brukselka brzmi jak oksymoron, ale odkąd nauczyłam się, żeby brukselki nie gotować, tylko smażyć (klik), to wyrażenie nabrało sensu! Danie, które ostatnio przygotowałam wyjątkowo podeszło w gusta moich dzieci. I to tak, że domagały się powtórki :) Dzieci błagające o brukselkę? Tak, tak, to prawda :)

pyszna brukselka, makaron z brukselką

Rewelacyjna i pyszna brukselka z makaronem
na 4 porcje

ok. 300 g brukselki
ok. 250 g makaronu (np.: gryczanego)
ok. 40 g migdałów
1 ząbek czosnku
oliwa extra vergine
oliwa do smażenia
sól, vegeta bez glutaminianu, chilli

Ugotować makaron, a w tym czasie poszatkować brukselkę na plasterki. Migdały zmielić w blenderze (można użyć już mielonych). Brukselkę podsmażyć na oliwie do smażenia, dodać migdały, po czym zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić solą, vegetą bez glutaminianu i chilli. Wyłączyć gaz, dodać odcedzony makaron, polać oliwą dziewiczą i podawać.

broussels pasta, makarona z brukselką

Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, też świetnie pasują do brukselki. Można też na patelni wtopić w brukselkę ser pleśniowy, tak właśnie podałam obiad dla W. No po prostu rewelacja!

Smacznego:)

środa, 03 listopada 2010

Trzy tajemnice kuchni francuskiej już dawno przestały być tajemne, choć dla mnie ze względu na swój charakter pozostają niedostępne. Czasem uda mi się natrafić na program "Kuchnia francuska - po prostu". Lubię go, choćby z tego względu, iż prowadząca wygląda, jakby nigdy w życiu nic nie ugotowała i tak się pieści z jedzeniem, że aż mnie skręca:P Poza tym fajnie jest dowiedzieć się różnych ciekawostek. Dwukrotne smażenie frytek już jest opatrzone, bo Belgowie i Holendrzy robią tak samo, ale że Francuzi mają specjalny sposób na smażenie idealnej "obślinionej" jajecznicy, to już coś nowego (też przepis nie dla mnie, bo nie będę brudzić 4 naczyń na jajecznicę;)). Wypatrzyłam jeszcze przepis na wspaniałą nalewkę, no i brukselkę.

Brukselka - warzywo, którego nie lubię ja, ani nikt mi znany. W programie zostało zaprezentowane w sposób, jakiego jeszcze nie widziałam. Wiem, że mało wiem o kuchni i gotowaniu, więc pewnie nie raz wyważam otwarte drzwi. Może znacie, może nie, ale oto brukselka po francusku.

brukselka po francusku

Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na chrupiące skwarki. Do gotowych skwarek dodać brukselkę rozdzieloną na pojedyncze listki. Może we Francji sprzedają bardziej rozchylone brukselki, ale z naszymi trzeba się nieźle natrudzić;) Podsmażyć chwilę, żeby ledwie się zblanszowały i nieznacznie zmiękły.

To najlepsza brukselka jaką jadłam. Wcale nie czuć tego typowego zgniło-brukselkowatego posmaku. W zasadzie to była jedyna brukselka, jaka mi naprawdę smakowała:)