| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: truskawki

niedziela, 04 lutego 2018

Kiedy już znudzą nam się zimowe smaki z radością otwieram zamrażarkę. Ostatnio dzieci codziennie nalegały na ryż z truskawkami, ale żeby z nim nie przesadzać, można urozmaicić podwieczorki tapioką. Kulki tapioki to rodzaj kaszy ze skrobi z korzeni manioku, jeżeli nie mieliście okazji jej spróbować, to śmiało - jest łagodna i skrobiowa w smaku jak ryż. 

tapioka z truskawkami, budyń z tapioki, strawberry tapioca pudding

Budyń z tapioki

4 łyżki tapioki w kulkach
3 szklanki mleka (migdałowego, kokosowego lub innego ulubionego)
1 łyżka miodu, cukru lub czegoś innego, czym lubicie słodzić
szczyptusia soli

200-300 g truskawek
ewentualnie pół banana lub sok pomarańczowy

Tapiokę zalać mlekiem, doprawić i odstawić na 20-30 minut. Ja najbardziej lubię migdałowe i kozie, bo choć jak wiecie, już od dłuższego czasu wszyscy domownicy mogą jeść krowi nabiał, to w codziennej kuchni nadal go nie używam.

Namoczoną tapiokę gotować przez ok. 15 minut. Sprawdźcie na opakowaniu, bo są sprzedawane różne rodzaje tapioki. Niektóre kulki trzeba gotować 40 minut, a inne wystarczy zalać wrzątkiem.

Przelać do pucharków, wystudzić i schłodzić. W czasie stygnięcia budyń z tapioki będzie gęstniał.

Truskawki lekko rozmrozić i zmiksować w blenderze. Nie trzeba na super gładko. Żeby ułatwić miksowanie można dodać pół banana lub trochę soku pomarańczowego. Wyłożyć na tapiokę i podawać.

Osobiście nie umiem się zdecydować, czy bardziej lubię tapiokę na zimno z truskawkami, czy na ciepło z jabłkami i cynamonem :)

Smacznego!

środa, 04 maja 2016

Pieczenie ciast na imieniny męża bywa wyjątkowo frustrujące. Nie dość, że rzadko kiedy mogę ich spróbować, ponieważ zazwyczaj wraca jedynie blaszka wylizana do czysta. A po drugie, nawet nie mam jak zrobić zdjęcia, bo mąż kroi ciasto dopiero w pracy.

W tym roku przygotowałam dla niego zielono-biało-czerwony tort szpinakowy z malinami i białą czekoladą. A że akurat zobaczyłam małe zielono-różowe torciki w reklamie chyba Lidla i bardzo mi się spodobały, więc sobie takie upiekłam. No i zaspokoiłam potrzebę łasuchowania i fotografowania :)

Jako bazę do ciasta zmodyfikowałam przepis na tort pokrzywowy z książki "Pyszne chwasty".

torcik szpinakowy z truskawkami, spinach and strawberry cake

Torcik ze szpinaku i mięty z truskawkami

100 g szpinaku + garść listków mięty
8 jajek przepiórczych (lub 2 jajka kurze)
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju np. kokosowego lub oliwy
1/3 szklanki cukru nierafinowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 
szczypta soli 

1 puszka mleka kokosowego (lub 250 ml śmietany 36%)
3 łyżki konfitury z truskawek bez cukru

300 g truskawek

Jajka ubić na puszysty krem z dodatkiem soli i cukru. Liście umyć, osuszyć i zmiksować z olejem. Delikatnie połączyć masę jajeczną z masą liściastą i przesianą mąką z dodatkiem proszku. Wyłożyć ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180°C przez ok. 15 minut (trzeba pilnować).
Ciasto wystudzić, po czym wyciąć z niego krążki. Po wersję ciasta ze szpinaku bez jajek zapraszam TUTAJ.

torcik szpinakowy z truskawkami, spinach and strawberry cake, ciasto szpinakowe z truskawkami, ciasto ze szpinaku

Mleko kokosowe wstawić na noc do lodówki. Zebrać tylko gęstą część i zmiksować ją z konfiturą truskawkową. Moja masa była wystarczająco gęsta, żeby utrzymać strukturę, ale można dodać 1-2 łyżeczki roztopionej żelatyny lub agaru. Jeśli wolicie wersję nabiałową, zamiast kokosa ubijcie śmietanę 36%.

Krążki ciasta przekładać masą truskawkową, udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Pierwszy raz przepis na dżem truskawkowo-bzowy podałam 4 lata temu (klik) i już podbił niejedno serce. Po moim wywiadzie do Dziennika Bałtyckiego (klik) podobno jeden pan przez tygodnie zamęczał redaktorkę, żeby koniecznie dała mu mój telefon, żebym mogła podyktować dokładny przepis ;)

Określenie "boska" jest jak najbardziej adekwatne do tego dżemu. Ewentualnie "magiczna", "nieziemska" lub "cudowna" mogłyby oddać aromat tego przetworu. Truskawki i kwiaty czarnego bzu to absolutnie niepowtarzalny duet, ponieważ tworzą nową niesamowitą harmonię smaków. Nie sposób obojętnie przejść wobec tego zestawienia. Spróbujcie koniecznie!!!

dżem truskawkowy z dzikim bzem, konfitura truskawowa z kwiatami bzu, dżem z truskawek i bzu, konfitura truskawkowo-bzowa, elderberry flower and strawberry jam

Konfitura truskawkowa z kwiatami bzu czarnego

1 kg truskawek
100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek)
6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego
ewentualnie łyżka soku z cytryny

Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można też na sam koniec dorzucić garść oberwanych kwiatów. Następnie konfiturę można pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C.

dżem truskawkowy z dzikim bzem, konfitura truskawowa z kwiatami bzu, dżem z truskawek i bzu, konfitura truskawkowo-bzowa, elderberry flower and strawberry jam, elderflower strawberry jam

Oczywiście dodaję do akcji jedzenia jadalnych kwiatów!

jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, jem kwiaty, kwiaty do jedzeniaP.S. Ponieważ wiele osób planuje robić dżem z 3 lub 5 kg truskawek na raz, może wtedy pojawić się problem z odparowaniem konfitury i zamiast dżemu robi się kompot. Rozwiązania tej sytuacji są dwa: albo będziecie gotować krótko i użyjecie pektyny jabłkowej do żelifikacji dżemu. Albo najpierw trzeba odparować truskawki długotrwałym gotowaniem i dopiero na ostatni kwadrans smażenia dorzucić kwiaty bzu. Można też oskubane kwiatuszki zostawić w dżemie i razem z nimi przełożyć do słoików.
Najwłaściwsze zaś będzie smażenie konfitur zgodnie ze sztuką, czyli małymi porcjami, tak żeby szybko odparowywały. Tak zalecały Ćwierczakiewiczowa, Disslerowa i Monatowa, więc tego się trzymajmy.
Poza tym zwróćcie uwagę na gatunek truskawek użytych do przetworów. Powinny to być suche aromatyczne owoce tzw odmiany przemysłowej, a nie soczyste bomby odmian deserowych. 

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Jak w tytule:) Leciutka lecz bardzo efektowna sałatka do letniego obiadu. Jeżeli ma stanowić osobne danie, dorzućcie kawałek ulubionego sera, koziego lub pleśniowego, awokado, szczypiorek itd.

jadalne kwiaty,bratki do jedzenia,truskawki,ocet miętowy, edible flowers, edible pansies

Pyszna letnia sałatka z bratkami i truskawkami

sałata masłowa lub inna np.: lodowa
truskawki
jadalne bratki
czarny pieprz
sos:
oliwa z oliwek
ocet miętowy
szczypta soli
szczypta cukru

jadalne kwiaty,bratki do jedzenia,truskawki,ocet miętowy, edible flowers, edible pansies, letnia sałatka z bratkami

Jakie bratki są jadalne? Wszystkie, pod warunkiem, że nie były pryskane. Jeżeli kupujecie sadzonki, poczekajcie przynajmniej 3-4 tygodnie, zbierając w tym czasie kwiaty na bukiety, żeby roślina się oczyściła z chemikaliów.

Smacznego Kwiatożercy!

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

sobota, 25 czerwca 2011

Przedstawiam zaległy wpis dżemowy, ale po tym,co pokazała Bea i Polka, moje dżemy wydają się banalne;) Jedyną moją pociechą jest, że natchnął je mój zeszłoroczny wpis z dżemem truskawkowym z kwiatami czarnego bzu.

Tak na prawdę, wcale nie jest mi przykro, bo choć proste, dżemy z dodatkiem kwiatów są przepyszne. Robiłam je z wyjątkowo soczystych truskawek, do bezpośredniego zużycia, zwiększając nieco ilość pektyny i zmniejszając ilość cukru do niepełnej szklanki (czyli ok. 160 g). Dodatkowa modyfikacja to przetarcie truskawek przez sito, co normalnym osobom wyda się barbarzyństwem, szczerze mówiąc mnie też, ale Córcia nie lubi truskawkowych grud w dżemie, a co to za przyjemność zrobić dżem, którym nie mogę się podzielić z dzieckiem. Tak więc moje dżemy to były w zasadzie galaretki z owoców, gotowane zaledwie przez pół minuty, tylko żeby pektyna zdążyła chwycić.

dżemy truskawkowe z kwiatami, dżemy truskawkowo-kwiatowe

Dżem truskawkowo-bzowy - przepis dla normalnych ludzi inspirowany Kathy Brown;)

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
łyżeczka soku z cytryny
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

Truskawki opłukać pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok dodać sok z cytryny i w całości kwiatostany dzikiego bzu wolne od małych lokatorów. Dobrze jest je zawinąć w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw. Gotować do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Jako nienormalna matka nienormalnego dziecka zanurzyłam kwiatostany w przetartych truskawkach i zostawiłam w lodówce. Potem zagotowałam z pektyną i przełożyłam do słoika już bez kwiatów.

dżem truskawkowo-bzowy, dżem z truskawek i dzikiego bzu

Dżem truskawkowo-różany I

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
łyżeczka soku z cytryny
płatki z 4-5 róż karbowanych (fałdzistolistnych)

Róże wcześniej roztarłam z cukrem i zmieszłam z owocami przed smażeniem.

dżem truskawkowo-różany, dżem truskawkowy z płatkami róży, dżem truskawowy z wodą różaną, dżem z truskawek i róż

Dżem truskawkowo-różany II (natchnęła mnie Bea;))

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
łyżeczka soku z cytryny
łyżka wody różanej

Tuż przed przełożeniem do słoiczków dodałam wodę różaną.

Każdego dżemu wyszło mi po dwa słoiczki i żadnego już nie ma;)

W przyszłym roku może jeszcze zrobię dżem z hibiskusem, tak jak Noblevcia.
Jak kwiatowo, to kwiatowo!

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers .   

niedziela, 06 czerwca 2010

A co powiecie na dżem z truskawek z aromatem dzikiego bzu?

dżem truskawkowo-bzowy, konfitura z truskawek i dzikiego bzu, dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

Truskawki opłukać pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok dodać w całości czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu. Dobrze jest je zawinąć w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw. Gotowałam do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Przepis zaadaptowany z książki Kathy Brown, choć ona robiła klasyczną konfiturę wysokosłodzoną gdzie owoce do cukru są jak 1:1.

Polecam ogromnie! Niesamowity smak.

jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, kwiatki jadalne, klub kwiatożerców, edible flowers, pinkcake.blox.pl,