| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: mniszek lekarski przepisy

piątek, 22 kwietnia 2016

Danie, które nigdy się nie znudzi :) Każdej wiosny Córka nie może się doczekać, kiedy wybierzemy się za miasto, żeby narwać kwiaty mniszków, powszechnie zwanych w naszej okolicy mleczami (choć oczywiście mlecz to całkiem inna roślina - wyższa, ma liściastą łodygę, rozgałęzioną na kilka kwiatków, no i kwitnie jakiś miesiąc później). Jeśli zaś chodzi o spożycie mniszka lekarskiego, to miodek majowy, owszem smaczny jest, ale najfajniejsze są kwiatowe racuszki :)

racuchy z mleczy, racuszki z mniszka, fried dandelion flowers, smażone kwiaty mniszka, mlecze w cieście

Racuchy z mleczy

kwiaty mniszka lekarskiego
ulubione ciasto naleśnikowe np.: takie jak TUTAJ
olej kokosowy lub inny do smażenia 

Kwiaty zbieramy w czystym terenie, w pełni rozkwitłe. U nas potrzebne jest przynajmniej 10 sztuk na porcję. Przygotowujemy lekko słodkie ciasto na naleśniki. Gęstość ciasta dobieramy wg gustu, z gęstszego wyjdą grube racuszki, w rzadkim lepiej będą wyeksponowane płatki kwiatków. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

smażone mlecze, fried dandelions, kwiaty w cieście, mniszek lekarski przepisy

Koniecznie spróbujcie :) Moje dzieci je uwielbiają!
Więcej kwiatowych przepisów znajdziecie w książce: "Jadalne kwiaty", a więcej przepisów z dzikimi roślinami w książce: "Pyszne chwasty" :)

Smacznego! 

środa, 20 kwietnia 2016

Kolejna żelazna pozycja w naszym wiosennym menu. Nie ma bata, żebym przeszła obojętnie obok pączków mniszka lekarskiego. Szczególnie kiedy pada deszcz i nie ma jak pozbierać kwiatów na racuchy :)

dandelion buds, pączki mleczy, pączki mniszka lekarskiego na maśle

Pączki mniszka a'la szparagi

Trzeba wybierać ciasno zwinięte pączki, takie beczułeczki, ledwie zawiązane, a nie pędzelki. Czyli jemy pączki nigdy nieotwarte, a nie kwiaty, które już się otwarły i z powrotem stuliły z zimna. (Jak kwiaty są już otwarte to zapraszam na racuszki:) ) Tak więc zbieramy młode, dziewicze pączki mniszka lekarskiego bez łodyżek. Żeby się najeść, trzeba zebrać ich naprawdę sporo, ale że w porównaniu do innego zielska podczas obróbki niewiele tracą na objętości, więc podczas zbiorów łatwo oszacować, ile już mamy. Oczyszczamy pączki z zielonych przylistków, nie trzeba tego robić, ale mnie dzieci marudzą na farfocle. Roztapiamy na patelni masło lub inny tłuszcz i króciutko smażymy pączki. Można posypać bułką tartą, czyli podać "po polsku".

dandelion buds, pączki mniszka, pączki mlecza smażone

Jeden z moich ulubionych przepisów z "Pysznych chwastów" :)

Smacznego!

niedziela, 15 czerwca 2014

Moja imieninowa sałatka. Obowiązkowo kwitnąca i obowiązkowa zachwaszczona. Jak to ujęła Iza - rozkwiaszczona :)

A tak przy okazji różnych rozmów i wywiadów, to zawsze rozczula mnie przekonanie, że skoro jem kwiaty to znaczy, że już praktycznie nic innego do ust nie biorę, jeno pasę się tymi kwiatami jakoby owca na łące. A w zimie to muszę żywcem głodem przymierać, bo kwiaty przeca nie rosną... Ech!... :) A kwiatki to po prostu też jedzenie, tak jak zioła czy warzywa. Więc można je jeść. Po co mają się marnować? ;)

sałatka z jadalnymi kwiatami, jadalne kwiaty sałatka, edible flowers salad, eatable blossom salad,

Sałatki z jadalnymi kwiatami, moim zdaniem, są najprostszym sposobem spróbowania kwiatów, bo w towarzystwie innego zielska, malkontentom łatwiej je przełknąć ;) W tej sałatce użyłam też jadalnych dzikich roślin - chwastów. I to dosłownie zachwaszczających, bo wyrosły w moich balkonowych skrzynkach obok stokrotek i fiołków rogatych. Też jadalne i szkoda wyrzucać :P

Sałatka kwiatami i chwastami

sałata masłowa
młode listki szczawiu
młode listki mniszka
kilka młodych pędów gwiazdnicy
stokrotki
fiołki rogate (mini bratki)
pomidory
oliwki
sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny

sałatka z jadalnymi kwiatami, jadalne kwiaty sałatka, edible flowers salad, eatable blossom salad,sałatka z chwastów i kwiatów

No teraz to już zupełnie jak owca na pastwisku :D

Mam tylko jeszcze uwagę do gwiazdnicy: na surowo można jeść tylko najmłodsze pędy i w niewielkich ilościach. Do obfitszego spożywania trzeba obgotować, a ze starszych pędów najlepiej odlać odwar.

Jem kwiaty (klik) i chwasty też przecież jem (klik) :)

Smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Smażone kwiaty mniszka to przekąska zaiste rewelacyjna. Jeśli macie zachwaszczony mleczami ogródek, to wreszcie to doceńcie! :) Lub, jeżeli pojedziecie na piknik, to koniecznie przywieźcie sobie wielki ich bukiet. Bo bardzo warto!

kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym, mniszek smażony w cieście, dandelion flowers fried in tempura

Mniszki to taki pewniak, który każdemu posmakuje, więc to danie zaprezentowałam w Dzień Dobry TVN (klik) i nie mogę się doczekać wyjazdu na wieś, żeby skorzystać z ich uroków i w tym roku. No i osobom, które sobie wyobrażają, że Kwiatożercy, tacy jak ja, kwiatami się pasą jak krowa na łące, można sprawić przyjemność i potwierdzić ich imaginacje, bo mniszkami można się fajnie najeść. Prawie jak kwiatami cukinii ;)

kwiaty mniszka, jadalne kwiaty mlecza, jadalne kwiaty, pyszne kwiaty

Kwiaty mniszka w pełni rozkwitłe oderwać od łodyżek. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Odsączać na papierowej chusteczce i wcinać. Można je zrobić na słodko, a można i na wytrawnie. Te tutaj smażyłam w cieście z dodatkiem chilli i morskiej soli, bo Pani Redaktor z telewizji chciała kwiatowe danie na ostro :) Przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję, bo każdy ma swoje ulubione, ale można skorzystać z mojego przepisu na rewelacyjne naleśniki bez jajek: klik :)

jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, jem kwiaty, kwiaty do jedzenia

Smacznych kwiatków! :)

poniedziałek, 03 czerwca 2013

W sumie polską sałatką narodową jest sałatka jarzynowa z puszki, ale rybno-serowo-buraczana też spełnia wszystkie kryteria narodowości;) Może się przyjmie?

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser mniszek

Sałatka polska narodowa - od Morza do Tatr

pieczone buraki
wędzona makrela
kozi ser
liście mniszka lekarskiego
olej lniany
kwitnący rozmaryn
łyżeczka miodu
majeranek, pieprz
ocet do marynowania mniszka

Buraki owinąć papierem do gotowania i upiec na miękko (ok. godziny w zależności od ilości buraków). Liście mniszka zalać octem i odstawić przynajmniej na kwadrans, po czym odcedzić. Ten zabieg pozbawi liście mniszka nieznośnej goryczy. Dobrze się też sprawdzi rukola, której nie trzeba moczyć w kwasie. Makrelę oddzielić od ości. Składniki pokroić, poukładać na talerzu, polać olejem z miodem i łyżeczką octu z marynaty. Doprawić. Solić już nie trzeba, bo ser i ryba są wystarczająco słone.

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser

Uzasadnienie polskości składników:

1. Polska rozciąga się od Bałtyku do Tatr, więc jest coś z morza i coś z gór a dominujące kolory w sałatce to biel i czerwień.

2. W naszym narodzie nie brak Buraków...

3. Lubimy rybki, bo rybki lubią pływać. Bardziej narodowy byłby śledzik, ale ja akurat nie lubię.

4. Powinien być oscypek, ale że Górale Ceprów ostro kantują, więc dzieci truć utajoną krowizną nie będę i użyłam koziego sera z Biedronki. My Polacy tak mamy.

5. Mniszek to prawdziwy skarb, ale traktujemy go jak byle co. Jeżeli nie macie mniszka, użyjcie rukoli. Cudze chwalicie, swego nie znacie...

6. Len z dziada pradziada od piastowskich czasów polską rośliną jest. A że częściej olej lniany lany jest do maszyn niż do gęby, to cóż poradzić? Pewnie dlatego Rodakom często oleum w głowie brakuje.

7. "O, mój rozmarynieeee..." chyba nie trzeba tłumaczyć polskości pieśni patriotycznej, szczególnie w sobotę o 4 nad ranem. Kwitnący, no bo lubię (klik).

8. Łyżka miodu na osłodę, czyli sytuacja ekonomiczna kraju i gospodarstwa domowego przypominająca beczkę dziegciu.

Ogólnie, a to Polska właśnie: piękna i smakowita, ale czasem smutno na sercu.

Smacznego Bracia Polacy! I Siostry też.

sobota, 04 maja 2013

Jeżeli nie jesteście całkiem przekonani do jedzenia chwastów, warto połączyć dziko rosnące rośliny z tymi uprawnymi. Intensywny smak chwastów, takich jak mniszek, nie będzie wtedy dominował, a pomalutku można się do niego przyzwyczaić.

Sałatka ze stokrotkami, fiołkami i chwastami, chwastowo kwiatowa sałata, jadalne chwasty, jadalne kwiaty 

Sałata stokrotkowa dla początkujących

garść liści sałaty lodowej, masłowej i rukoli
garść liści stokrotek
kilka młodych liści mniszka
bukiet stokrotek
bukiet fiołków wonnych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki nerkowców
oliwa z oliwek Extra Virgin, sok z cytryny, ewentualnie sól, pieprz, ulubione zioła

Wszystkie liście i kwiaty umyć i osuszyć. Nasiona można uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć głęboki aromat, potem dodać do sałat. Ja zazwyczaj używam ziaren RAW, bo żal mi zabijać NNKT. Sałatkę doprawić, polać sosem z oliwy dziewiczej i cytryny.

fiołki stokrotki chwasty do jedzenia, Sałatka ze stokrotkami fiołkami i chwastami, edible weed, edible flower

Taka sałatka świetnie nadaje się jako uzupełnienie obiadu, jeżeli chcielibyście ją podać jako przystawkę, to warto dodać do niej np.: kawałek ogórka, awokado, pomidorki koktajlowe itp...

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

piątek, 03 maja 2013

Bardzo proste i wprost przepyszne danie. Poza tym tanie ;) Czekam na ten delikates z wielką niecierpliwością przez cały rok!

pączki mniszka po polsku, smażone pączki mniszka lekarskiego

Pączki mniszka po polsku

pół litrowy garnuszek młodych pączków kwiatowych mniszka lekarskiego
olej do smażenia
3 łyżki masła lub oliwy
3 łyżki bułki tartej
sól

Pączki podsmażyć krótko na oleju lub maśle. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle (albo oliwie, co komu wolno). Proporcje dobrać w zależności od upodobań. Moje dziecię lubi dużo bułeczki, ja raczej skromniej.

Pączki mniszka smażę teraz co roku w sezonie i są naprawdę wyborne. Smakują niemal jak zielone szparagi. Trzeba zebrać tylko młode pączki mniszka, ściśle zamknięte i twarde. Takie, które wyglądają jak beczułki, a nie jak miotełki. Zaletą pączków mniszka jest niewątpliwie to, że można je zbierać również podczas deszczu ;) Muszę jeszcze spróbować ugotować pączki na parze, choć mam obawy, że będą się rozpadały.

jadalne pączki mniszka lekarskiego, jadalne chwasty, jadalne mlecze

Kiedy kwiaty już się otworzą, miodek majowy, to nie jest jedyne, do czego się nadają. W dalszym ciągu można je zjadać, polecam bardzo kwiaty mniszka smażone w cieście - są przepyszne!

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

wtorek, 23 kwietnia 2013

Młodziutkie listki mniszków, które jeszcze nie zakwitły, nie są jeszcze tak strasznie gorzkie jak liście dorosłych roślin. Więc trzeba korzystać, póki czas! A jak już mniszki zakwitną, wtedy z radością przerzucę się na ich kwiaty:)

sałatka z liści mniszka lekarskiego, sałatka z chwastów, dandelion leaves, jadalne chwasty

Sałatka z liśći mniszka

garść młodych liści mniszka lekarskiego
2 jajka na twardo lub tofu w wersji wege
duży pomidor
młoda cebulka
sól, pieprz, ulubione zioła
majonez lub wegański majonez

Z oczyszczonych liści mniszka odetnij grube łodyżki. Jajka, pomidora pokój, cebulę posiekaj. Połącz wszystkie składniki, przypraw i polej śmietaną lub majonezem.

Do mniszka nie polecam sosów z jogurtu, tylko podbija ostry smak zielska. Fajnie pasują natomiast kwaśne winegrety.

Przepraszam, że tak na raty, ale wreszcie zdjęcie, jak wygląda mniszek bez kwiatków. Czasem liście mają mniej przewężeń. Te najmłodsze są najsmaczniejsze.

mniszek lekarski przed okresem kwitnienia

Smacznego zielska!

 
1 , 2