| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: porady różne

sobota, 15 listopada 2014

Temat może błahy, ale jakże istotny. Przynajmniej dla niektórych :)

Wiele osób, które eliminują nabiał z diety lub próbują nie łączyć go z ziarnami, narzeka na owsiankę gotowaną na wodzie, że jest niesmaczna. Jak temu zaradzić?

owsianka na wodzie, owsianka nie na mleku

Zadam Wam więc proste pytanie: czy pieczecie chleb bez ani grama soli? Albo czy lubicie makaron gotowany w nieposolonej wodzie? Albo ziemniaki?

No właśnie! Wystarczy dodać do gotujących się płatków owsianych jeden malutki kryształek soli, żeby złamać kwaśny posmak ziarna i uzyskać smaczną owsiankę bez mleka. Pewnie, że solą nie zastąpimy mlecznej słodyczy laktozy, ani maślanej aksamitności tłuszczu mlecznego, ani aminokwasowej sytości kazeiny. Ale będzie to zdecydowanie przyzwoity smak zboża, a nie kwaskowate niewiadomoco.

Do tego wszelkiego rodzaju dodatki - do wyboru do koloru. Ale akurat moje dzieci wolą zwykłą gołą owsiankę. Bardziej zaawansowani mogą sobie zrobić mleko migdałowe (klik), kokosowe (klik) lub orzechowe i na nim przyrządzać.

A z owsianki możemy czerpać całe mnóstwo profitów w zależności od sposobu przygotowania, o czym już dywagowaliśmy przy okazji domowego mleka owsianego (klik). Ale podsumowując:

  • owsianka gotowana na mleku zapewni lepsze wykorzystanie białka (nawet o 1/4), ze względu na uzupełnianie się aminokwasów z nabiału i zbóż;
  • owsianka gotowana na wodzie uwolni więcej minerałów, bo gotowanie rozłoży część kwasów fitynowych, a wchłaniania pierwiastków nie zablokujemy nabiałem. 
  • owsianka całonocna bez gotowania - tu kwasy fitynowe zostaną rozłożone podczas fermentacji, a dzięki opcji RAW zyskujemy mnóstwo kwasu foliowego. Tylko smaku trochę brakuje... No chyba, że zostawimy na dłuższą fermentację, żeby uzyskać jogurt owsiany.

Poza tym dzieci, które jedzą owsiankę, uzyskują lepsze wyniki w nauce :)

Smacznego! Tylko nie przesólcie :D

sobota, 06 listopada 2010

Niestety musimy na chwilę wrócić do jajek przepiórczych. Więc uznałam, że może jest jeszcze ktoś, kto się musi z nimi użerać i może się przydać kilka małych uwag, jak się obchodzić z jajkami przepiórczymi.

jajko kurze i przepiórcze, han & quail's eggs

1. Informacja o tym, że przepiórcze jajka trzeba otwierać nożem, zazwyczaj jest umieszczona na ich opakowaniu. Ja od siebie mogę polecić do tego celu nóż piłkowany. Skorupka przepiórcza jest bardzo delikatna, ale błonka pod nią jest bardzo mocna, więc naprawdę nie próbujcie tego robić palcami.

2. Jedno jajko kurze odpowiada mniej więcej 4 jajom przepiórczym. Przy czym w jajku przepiórczym żółtko zajmuje ponad połowę objętości, a w jajku kurzym tylko 1/3, więc jeżeli do jakiegoś przepisu trzeba je rozdzielić, należy uwzględnić tę różnicę. Choć osobiście nigdy nie byłam tak zdesperowana, by to robić;)

3. Przepiórcze jajka gotują się na twardo 3 minuty. Jajecznica robi się w 30 sekund, więc trzeba najpierw rozbić do miseczki odpowiednią ilość jaj, a nie wbijać po kolei na patelnię, bo zanim się dojdzie do trzeciego, pierwsze już jest usadzone.

4. Przepiórki są mniej eksploatowane w znoszeniu jaj niż kury, więc czasem bywa tak, że część jajek w opakowaniu musiało nico dłużej leżakować przed sprzedażą. Prostym sposobem sprawdzenia świeżości jest zanurzenie jajek w wodzie. Te pływające są podejrzane. Jajko świeże spada płasko na dno. Takie, które się nieco pionowo unosi już może być trefne i lepiej je otwierać nad spodeczkiem i uruchomić analizę organoleptyczną uwzględniającą wygląd, lepkość i zapach. Czasem nawet świeże jajka mogą się unosić, ponieważ mogły zostać nadtłuczone. Nieszczelna skorupka to większe ryzyko zepsucia. Takie jajka gotuję albo otwieram osobno, dokładnie oglądam i obwąchuję.

świeże przepiórcze jajka toną, quail eggs

5. Jaja przepiórcze smakują niemal tak samo jak kurze. Są jednak nieco delikatniejsze, a żółtko jest o wiele bardziej kremowe niż w jajach kurzych.

6. Jajka przepiórcze mogą być bezpieczną alternatywą dla osób uczulonych na jajka kurze, ponieważ pochodzą od innego genetycznie organizmu, zatem proteiny, które wchodzą w ich skład, różnią się budową od białek kurzych. Jednak są na tyle podobne, że należy je wprowadzać do diety ostrożnie, ponieważ i tak mogą wywołać objawy alergii. To samo dotyczy jajek indyczych, kaczych, czy strusich.

sobota, 06 lutego 2010

Tiramisu znaczy mniej więcej "zabierz mnie wysoko". Zamiast klasycznego likieru migdałowego Amaretto użyłam likieru śmietankowego Baileys. I zgodnie już z kompletnym pomieszaniem języków wyszło mi Bailamisu czyli hiszpańsko-włoskie niezmiernie zadęte: unieś mnie w tańcu aż do nieba... Chyba dość romantycznie, co nie?

bailamisu, tiramisu z Baileys, Baileys tiramisu

250 g serka śmietankowego typu Mascarpone (lub nawet serka homo)
2 żółtka
200 ml smietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
podłużne biszkopty
duży kieliszek Baileys
mocne esspresso
tarta gorzka czekolada

Żółtka ubić z połową cukru, postawić na misce z wrzątkiem i ubijać, aż do uzyskania gęstego białego kremu. Połączyć z serkiem. Ubić śmietanę z resztą cukru i połączyć z serem.
Biszkopty maczać w ostudzonej kawie połączonej z Baileys i układać w formie. Przykryć warstwą masy serowej. Położyć kolejną warstwę maczanych biszkoptów i sera. Po wierzchu posypać tartą czekoladą np przez wycięty z papieru szablon. Porządnie schłodzić. Po zastygnięciu wyciągnąć z formy i obłożyć dookoła biszkoptami.

Mały szczegół techniczny: ponieważ nie miałam odpowiedniej foremki, pomogłam sobie folią aluminiową i ciężkimi kartonami. Wyszła mi prowizoryczna foremka mieszcząca 4 biszkopty wzdłuż i wszerz.

bailamisu, tiramisu z Baileys, Baileys tiramisu

Myślałam, że starczy nam na dwa razy, ale deser okazał się tak pyszny, że dzielenie go na 4 kawałki okazało się czystym barbarzyństwem:) To było najlepsze tiramisu jakie jadłam!
I nawet mascarpone, za którym nie przepadam, stworzył doskonałą, harmonijną kompozycję.