| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: pomarańczowe

poniedziałek, 16 marca 2015

Kiedy w zimie szukałam pomysłów na połączenie sosny z pomarańczą, herbatka z igieł sosnowych i skórki pomarańczowej wydała mi się najprostszym rozwiązaniem. Rozgrzewająca, aromatyczna, mmmmm... Myślałam o deserze, albo koktajlu, ale nie chciałam w jednej akcji dublować pomysłu Oli, więc robienie sosnowego drinka zostawiłam sobie na wiosnę :)

zielony koktajl z sosny, napój sosnowy,pine cocktail, koktajl z igieł sosnowych

Zielony koktajl z sosny

wyciskany sok z pomarańczy (razem z farfoclami)
pęczek igieł sosnowych
garść kiełków słonecznika

Igły sosnowe zbierać z dala od miasta, najlepiej młode, ale zeszłoroczne też mogą być. Raczej nie starsze, ponieważ wraz z wiekiem akumulują więcej zanieczyszczeń. Umyć je i drobno posiekać. Wrzucić do blendera razem z kiełkami słonecznika, które będą robiły za wypełniacz i zagęstnik koktajlu. Dolać sok i zmiksować.

Przepyszne i zielone :) I o to chodzi!

Smacznego! I zielonego :P

wtorek, 27 stycznia 2015

W książce Josepha Seeletso wypatrzyłam surówkę z kalarepki z cytrusami. Bardzo spodobało mi się to połączenie i postanowiłam je wdrożyć we własnej kuchni. Zamiast kalarepy użyłam surowej łodygi brokuła, bo w sumie mają dość podobną konsystencję i smak, choć łodyga brokuła jest chyba łagodniejsza. 

łodyga brokuła i grejpfruta, surówka z łodygi brokuła

Surówka z łodygi brokuła i cytrusów

2 surowe łodygi brokuła
kawałek pomelo
różowy grejpfrut 
mandarynki
oliwa
nasiona pinii 

Łodygi brokuła obrać z łykowatej skóry i pokroić na cieniusieńkie plasterki. Cytrusy umyć w zimnej wodzie, obrać, wyfiletować. Brokuła i cytrusy polać oliwą i posypać orzeszkami piniowymi. Sałatki nie soliłam, ale świetnie by pasowała sól sosnowa, posypałam jedynie szczyptą ziół.

Bardzo fajnie to wszystko ze sobą grało. Słodkie pomelo, gorzkawy grejpfrut, kwaśne mandarynki i pikantny brokuł otulone oliwą, a do tego pochrupujące pinie. Pycha!

Smacznego!

czwartek, 15 stycznia 2015

Podczas mieszania olejków eterycznych do prania po prostu, od pierwszego niuchnięcia i do samego dna serca zakochałam się w połączeniu olejku sosnowego i pomarańczowego. Przez kilka nocy kombinowałam jak te aromaty połączyć w jedzeniu. Lody, ciasto, sos do naleśników, albo pomarańczowa wersja tego deseru (klik)? Jakoś ostatnio nie mam ochoty na słodycze, a nie mam pomysłu, do czego użyć wytrawnego sosu pomarańczowo-sosnowego, żeby to nie było mięso ani ryba, więc jeszcze nad tym pomyślę ;) Ale żeby ulżyć swojej zachciance i koniecznie natychmiast wykorzystać ten smak zaparzyłam sobie herbatkę :P

herbatka z sosny i pomarańczy, napar z igieł sosny, herbata z sosnowych szpilek, pine tea, pine infusion

Herbatka z sosny i skórki pomarańczy i cytryny

kilka igieł sosny (rosnącej w czystym ekologicznie rejonie)
kawałek skórki z pomarańczy i/lub z cytryny (BIO EKO i w ogóle)

Pomarańczę i cytrynę umyć w zimnej wodzie. Odciąć skórkę bez białej części. Igły sosny posiekać. Zaparzyć wszystko gorącą wodą, koniecznie pod przykryciem, żeby nie ulatniały się olejki. Można osłodzić miodem.

Ach! Bosko! Sosna z cytryną jest bardziej orzeźwiająca, z pomarańczą - bardziej kojąca w smaku.

No to mogę kombinować dalej :) A herbatkę dodaję do szyszkowej akcji Inez.

cała polska widzi szyszki

Smacznego!

czwartek, 18 grudnia 2014

Kiedy trzeba upiec coś do przedszkola nigdy nie omijam takiej okazji ;) Po pierwsze mam wtedy pewność, że moje dziecko nie będzie siedziało na dziecięcej balandze o suchym pysku. Po drugie mogę bezkarnie czerpać radość z pieczenia bez konieczności zjadania wszystkiego, co upiekłam. Dzielenie się ciastem jest jak najbardziej wskazane. Bo słodkie jest fajne, ale nie oszukujmy się, zdrowe to to nie jest. No chyba, że tylko kawałeczek dla poprawy humoru ;) W końcu optymiści żyją dłużej!

Niestety późne przyjście z pracy ograniczyło moje rozbuchane plany do wykonalnego minimum, więc do przedszkola zaniosłam muffinki.

muffinki wege, muffinki bez jajek i mleka, muffinki z karobem i pomarańczą, vegan muffins

Wegańskie muffinki karobowo-pomarańczowe

1,5 szklanki mąki (może być mieszanka bezgluta lub gryczana niepalona)
1/2 szklanki cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao)
1 płaska łyżeczka sody
1/4 szklanki oleju lub łagodnej oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 niepełna szklanka soku pomarańczowego

Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia i od razu przełożyć do foremek muffinkowych. Piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Gotowe muffinki można polać lukrem z soku z cytryny i pomarańczy i posypać kulkami mocy lub inną kolorową posypką, której dzieci tak bardzo pożądają :P

I co? I co? Co najbardziej dzieciom smakowało? Miękkie babeczki! :) Córcia stwierdziła, że dzieciom smakuje wszystko co ma lukier i posypkę, ale druga blacha była goła, i też zniknęła błyskawicznie, więc teoria choć prawdziwa, nie zmienia faktu, że moje babeczki są RE-WE-LA-CYJ-NE! :)

Smacznego!

sobota, 15 marca 2014

Zaczynamy zielenienie! :) Ja przygotowałam cały zestaw: aperitif, przystawkę, danie główne i deser - wszystko obowiązkowo zielone!

Problem kolorystyczny jest taki, że jak się zmiesza czerwone z zielonym, to wychodzi paskudny bury. Ale jednak zielony :P A smak za to jest bezdyskusyjnie świetny ;) Nie mogłam się oprzeć i dorzuciłam kilka młodych listków pokrzywy, które ledwie co wykiełkowały.

Koktajl z czerwonych pomarańczy, szpinaku, pietruszki i pokrzywy, zielony koktajl z czerwonymi pomamrańczami, green smoothie with nettles

Koktajl z czerwonych pomarańczy i zieleniny

pół pęczka natki pietruszki
garść liści szpinaku
kilka młodych listków pokrzywy
2-3 czerwone pomarańcze

Pokrzywę przelej wrzątkiem. Z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj wszystkie liście i zmiksuj dokładnie.

Bardzo polecam!

Ja po wyciśnięciu soku, jeszcze wyjadam błonki pomarańczy z wnętrza skórek, bo szkoda marnować dobre jedzenie, a sporo na nich miąższu jeszcze zostaje :P Niektórzy wolą kupować suplementy błonnikowe, ja wolę nie unikać jedzenia skórek, błonek itp.

I serdecznie zapraszam do zabawy Zielono mi!

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Nuta zimowej egzotyki na obiad.

sałatka z rukoli i czerwonych pomarańczy, krwiste pomarańcze i rukola

Sałatka z rukoli, komosy i krwistych pomarańczy

rukola
czerwone pomarańcze
komosa biała (quinoa)
kozi ser pleśniowy
orzechy włoskie
siemię lniane
ziarna słonecznika

olej lniany i oliwa z oliwek

Komosę ugotować, około 10 minut zazwyczaj jej wystarcza. Tylko przed gotowaniem należy porządnie ją przepłukać pod zimną wodą, żeby wypłukać saponiny (roślinne glikozydy zmydlające - to one robią pianę na gotujących się ziarnach). W niewielkich ilościach są nieszkodliwe, jednak utrudniają wchłanianie witaminy D.

czerwone pomarańcze

Czerwone pomarańcze trzeba nożem obrać ze skórki, ich albedo jest zazwyczaj gorzkawe. Pokroić w plastry. Ach, jakież one są piękne!

Wszystkie składniki poukładać na talerzach i polać olejami lub sosem z olejów, musztardy i miodu.

sałatka z rukoli i czerwonych pomarańczy, krwiste pomarańcze kozie ser i rukola

wtorek, 20 listopada 2012

Bułeczki tak pyszne, że znikają jak kamfora! A wegańskie;)

bułeczki drożdżowe bez jajek bez mleka, drożdżowe bułki bezjajeczne, eggless rolls, vegan buns, wegańskie bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe bez jajek

600 g mąki + na podsypanie
7 g drożdży liofilizowanych (1 opakowanie)
1/2 szklanki jasnobrązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
80 g margaryny nieuwodornianej
3 łyżki przecieru dyniowego
3/4 szklanki soku pomarańczowego

Zmieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Tłuszcz roztopić, dodać do niego sok, dynię i wmieszać do ciasta. Ja tak robię, bo zazwyczaj nie chce mi się czekać, aż tłuszcz przestygnie. Poza tym korzystam z mrożonej dyni, więc przy okazji dyńka się zagrzeje i nie przeziębi drożdży. Wyrobić i zostawić w cieple pod przykryciem do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić, odrywać kulki ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia (ok. 40 minut) pod przykryciem. Piec w 180°C około 15 minut.

A potem znikać bułeczki!

czwartek, 08 marca 2012

Motylki z jednego z urodzinowych tortów bardzo się wszystkim podobały, więc na życzenie powróciły obsiadłszy muffinki. Córcia od siebie dorzuciła jeszcze te jakieś błyszczące dzindzibuły.

motylkowe muffinki, motylowe babeczki, butterflies muffins, butterfly muffins,

Muffinki gryczano-pomarańczowe (wegańskie, bez pszenicy)

1,5 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka skórki startej z wyszorowanej pomarańczy
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mleka owsianego
1/4 szklanki soku pomarańczowego

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą i piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Udekorować motylami, które się trzymają na cieniutkiej warstwie masy zamrożonej przy okazji tortu.

motylkowe muffinki, motylowe babeczki, butterflies muffins, butterfly muffins,

Przepis wegeniański. Może się kiedyś przyznam dlaczego...

  

 
1 , 2 , 3