| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: herbata

piątek, 15 lipca 2016

Indianie Oswego wykorzystywali liście pysznogłówki (Monarda) do przygotowywania kojących naparów. Pysznogłówka jest bardzo aromatyczną rośliną, a jej kwiaty pełne są nektaru zwabiającego pszczoły i trzmiele, stąd tradycyjna anglojęzyczna nazwa brzmi: pszczeli balsam. Polska zwyczajowa nazwa: bergamotka, nawiązuje do zapachu pomarańczy bergamoty wykorzystywanej do aromatyzowania herbaty Earl Grey. Mnie zapach pysznogłówki przypomina tymianek i oregano.

Pysznogłówkę kocham szczerze i dodawałabym jej do wszelakich potraw, ale na początek koniecznie spróbujcie naparu z kwiatów monardy. Na filiżankę potrzeba płatków z jednej główki, gorąca woda i nieco soku z cytryny, który wydobędzie piękny kolor i zrównoważy aromat.

herbata z pysznogłówki,bee balm tea, monarda infusion, herbata z bergamotki

Takie piękne pysznogłówki w kilku odcieniach czerwieni, purpury i różu i rosną w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Ja byłam zachwycona! Tyle pysznych główek w jednym miejscu, to niemal raj! A to ja w raju :) Zdjęcie z serwisu 24kurier.pl, do którego udzielałam wywiadu.

pysznogłówka, monarda, indiańskie oregano,bergamotka

A tak wyglądała niezwykle aromatyczna herbatka z kwiatów pysznogłówki w "Kwiatowej uczcie".

herbata z pysznogłówki, monarda tea, herbatka z bergamotki

W nowej książce: "Jadalnych kwiatach", herbatka z bergamotki się już nie zmieściła, ale to nie znaczy, że nie warto jej zaparzyć :) Bardzo warto! Spróbujcie koniecznie, bo pysznogłówka jest pyszna!  

Smacznego!

czwartek, 19 maja 2016

Wszyscy wiedzą, że nie ma niebieskiego jedzenia. No chyba że chemicznie barwione paskudztwa. A co jeśli "wszyscy" się mylą? Podobno dawniej likier Curacao był barwiony niebieskimi indyjskimi ważkami (aż doprowadzono je na skraj zagłady...). Naturalnie niebieskie przecież są niektóre jadalne kwiaty: chabry, bratki, cykoria, ogórecznik. Niestety moje próby barwienia jedzenia bławatkami można zaliczyć do raczej nieudanych ;) Na szczęście w kwestii niebieskiego jedzenia jest jeszcze klitoria ternateńska (Clitoria ternatea), azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach. 

niebieskie jedzenie, blue pea flower tea, napar z klitorii

Klitoria (tak, botanicy miewają kosmate myśli;)) zwana też błękitnym groszkiem, motylim groszkiem, gołębimi skrzydłami, jest ziołem stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej. Przypisuje się jej działanie przeciwstresowe i wzmacniające pamięć. Wykazano, że kwiaty klitorii mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne, przeciwcukrzycowe i rozluźniające, co prawdopodobnie zawdzięczają wysokiemu stężeniu antocyjanów. W niektórych azjatyckich krajach wykorzystywana jest do barwienia żywności - na niebiesko :)

 klitoria ternateńska, blue thai flower, butterfly pea, blue pea, Asian pigeonwings

O klitorii ternateńskiej dowiedziałam się dzięki Marysi, która obecnie mieszka w Tajlandii i prowadzi bloga Rose Mary. Napar z suszonych kwiatów niebieskiego groszku jest, o dziwo, niebieski. Bardzo intensywnie niebieski. Natomiast smak jest prawie niewyczuwalny, lekko groszkowy, w sumie nijaki. Co akurat jest dobre, jeśli wykorzystuje się ją do barwienia jedzenia, bo nie zmienia jego smaku.

blue food, blue thai flower tea, butterfly pea tea,clitoria tea, niebieski napój

Klitoria będzie fajnym dodatkiem do innych ziół naparowych, które nie dają wyraźnego koloru. A jak się doda cytryne, herbatka zmienia kolor na fioletowy. Czyli obserwujemy takie samo zjawisko zmiany barwy w zależności od kwasowości, jakie Wam pokazywałam przy okazji herbatki z fiołków KLIK.

Może jak Bridget Jones ugotuję niebieską zupę ;) A na razie w naparze z klitorii ugotowałam ryż.

niebieskie jedzenie, clitoria rise, naturally blue food, niebieski ryż, naturalny niebieskie jedzenie

Prawda, że taki niebieski ryż jest śliczny? :) Zero photoshopa! A smakuje jak... ryż.

Pozdrawiam!

niedziela, 07 czerwca 2015

Zasadniczo jestem niechętna zjadaniu roślin owocujących, bo za bardzo lubię owoce. Z tego względu np.: zrywam kwiaty jabłoni tylko z drzew rodzących psiurowate dzikie jabłka, z róż karbowanych obrywam same płatki, a wodę czereśniową zdarzało mi się przygotowywać z kwiatów drzewa ściętego pod budowę. (W sumie jedynym wyjątkiem jest dziki bez, z którego bardziej kocham kwiaty (KLIK syrop z kwiatów bzu) niż owoce (KLIK syrop z owoców dzikiego bzu).) Dlatego też jestem niechętna zrywaniu liści poziomek, zbyt kocham te aromatyczne owoce, by osłabiać ich krzaczki. Ale że moja poziomkowa plantacja na balkonie nieco się wyrodziła, postanowiłam wymienić część krzaczków o zbyt drobnych liściach, a część porozdzielać, stąd też wzięły się liczne ofiary w postaci poziomkowych listków. Ofiara nie poszła na marne, lecz na herbatkę :)

Listki poziomek można poddać fermentacji (ugnieść, zamknąć w słoiku w ciepłym miejscu na cały dzień, wysuszyć), ale mnie zdecydowanie bardziej smakują po prostu ususzone. A najbardziej lubię je pomieszać z zieloną herbatą, bardzo fajnie te liście uzupełniają swoje smaki. Jeżeli zbieracie listki z dziko rosnących poziomek, bezwzględnie pamiętajcie o ich dokładnym umyciu (przed suszeniem).

herbatka z liści poziomek, wild strawberry leaves brew, strawberry leaves tea, herbatka poziomkowa

Wierzcie lub nie, ale tą filiżankę kupiłam specjalnie do poziomkowej herbatki ;) Zastanawiałam się, w jakim naczyniu najlepiej zaprezentować światu ten napój. A kiedy ją zobaczyłam na używanych gratach, wiedziałam, że muszę ją mieć! Bo ta filiżanka została wprost stworzona dla herbatki z liści poziomek!
Boszzzz, to już poważne skrzywienie blogerskie :P

Herbata z liści poziomki podobno jest dobra dla alergików ;)
Smacznego! 

P.S. Przypominam, że dziś ostatni dzień konkursu!

piątek, 12 września 2014

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tubersus, Jerusalem artichoke) jest coraz popularniejszym warzywem. Po ugotowaniu zastępuje ziemniaki, więc można z niego zrobić pure, zupę, frytki... Mnie w żadnym z tych dań nie zachwycił. W odróżnieniu od ziemniaka, topinambura można również jeść na surowo. Surowy mi najbardziej smakuje, jakby coś pomiędzy rzodkiewką, a kalarepką. Nie można go zjadać w tej postaci w dużych ilościach, ponieważ bulwy topinabura zawierają spore ilości inuliny, polisacharydu fruktozowego, który jest świetną pożywką dla bakterii jelitowych, stąd jest używany jako prebiotyk, niestety w większych ilościach może powodować wzdęcia.

herbata z topinaburem, Jerusalem artichoke tea

Herbata z topinamburem

W kilku miejscach wyczytałam, że jak się doda świeżą bulwę topinambura do herbaty, to efekt jest podobny, jakby to była herbata z cytryną. Spróbowałam i... skucha. Wcale nie smakowało jak herbata z cytryną, tylko jak herbata z rozmoczoną w herbacie kalarepką. Hmmm... Może trafił mi się jakiś trefny egzemplarz:/ Albo niektóre źródła internetowe sprzedają buble.

A jakie Wy macie doświadczenia z topinamburem? Znacie tą roślinkę?

topinambur, słonecznik bulwiasty, jerusalem artichoke

Poza bulwami słonecznika bulwiastego, można oczywiście jeść też jego płatki, jak każdego słonecznika. A na wiosnę można ugotować młode pędy topinambura.

Pozdrawiam!

niedziela, 22 lipca 2012

Nasz letni pewniak - co roku muszą być:)

lody herbatkowe, sorbet herbaciany, sorbet z herbaty, tea sorbet, tea icecream

Lody herbatkowe, czyli po prostu herbata zamrożona w foremkach do lodów. Tym razem z dodatkiem soku malinowego. Herbatę można też przerobić na gładki sorbet herbaciany, jeżeli wychłodzony płyn przelejemy do maszyny do lodów, lub będziemy cierpliwie miksować zamarzającą masę.

lody herbatkowe, sorbet herbaciany, sorbet z herbaty, tea sorbet, tea icecream

W obydwu postaciach zamrożona herbata wspaniale chłodzi. Wstępne zamarzanie i miksowanie pomaga też utrzymać patyczek pionowo po przelaniu masy do foremki. Warto się pomęczyć, żeby nie używać tych ohydnych plastikowych trzymadełek.

Dodaję do akcji lodowej.

niedziela, 13 maja 2012

Sezon grillowo-meczowy sprzyja spożyciu napojów chmielowych. W związku z tym warto wysilić się na mały dowcip kosztem piwoszy.

piwo z galaretki, piwo z herbaty

Zapraszacie gości np na wspólne oglądanie meczu i podajecie im piwo z piękną pianką...

piwo z galaretki, piwo z herbaty, tea beer, jelly beer

Jednak kiedy usiłują je wypić, możecie obserwować całą galerię niesamowitych reakcji. Doświadczenie wprost bezcenne! Tylko pamiętajcie, żeby mieć w odwodzie prawdziwe piwo w celu ukojenia najgorętszych żali;)

Ostatnio kilka osób odświeżyło mój pomysł na oszukańcze piwo. Dowcip jest rzeczywiście przedni:) Bardzo się cieszę i jest mi niezmiernie miło, że korzystacie z mojego pomysłu. Ale mam przy tym jedną prośbę, która narasta we mnie od jakiegoś czasu, a boję się nachalnie ją wypowiedzieć (choć kilka razy z bijącym sercem i gulą w gardle to zrobiłam). Nie wstydźcie się przyznać, że coś nie jest Waszym pomysłem. Naprawdę ludzie będą zachwyceni Waszym wykonaniem. Nie każdy zawsze musi mieć genialne pomysły. Nikt nie ma. Korzystamy wzajemnie ze swoich inspiracji i nie ma w tym niczego wstydliwego. Napisanie, że "Pomysł znaleziony u ... (link)" naprawdę nie boli. I wcale nie trzeba źródła skitrać malusieńkimi literkami hen hen za serią zdjęć, bo i tak osobom zaglądającym do Waszego wpisu będzie się podobało. Moim zdaniem lepiej być uczciwym człowiekiem niż fałszywym geniuszem, a ten link to jest podziękowanie za inspirację. Chyba ładnie jest mówić: dziękuję?

Ale wracając do tematu piwa, skorzystałam z własnych rad i żeby bardziej uwiarygodnić kolor zawartości kufli, wodę zastąpiłam naparem herbacianym. Galaretka pomarańczowa jest dobra, jednak herbaciana jest po prostu czadowa!

Czyż ono nie jest wiarygodne? ;)

piwo z galaretki, piwo z herbaty, tea beer, jelly beer

Do jasnego piwa użyłam galaretki cytrynowej, ciemne piwo uzyskałam przez dodatek brązowego cukru muscovado.

Fałszywe piwo z galaretki herbacianej

Jasne:
1 galaretka cytrynowa
2 torebki herbaty

Ciemne:
1 galaretka pomarańczowa
4 torebki herbaty
2 łyżeczki cukru dark muscovado lub melasy

Herbatę zaparzyć w 400 ml gorącej wody, po kilku minutach wyjąć torebki i rozpuścić w naparze galaretkę. Ciemne piwo przyciemnić melasą lub cukrem, które jednocześnie osłodzą bardzo mocny napar.
Galaretkę wystudzić, a kiedy będzie już na granicy tężenia, przelać większość do kufli (polecam małe naczynia, pół litrową porcję ciężko zjeść na raz;)), zaś resztę zmiksować na najwyższych obrotach. Piankę przelać na wierzch "piwa" i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ups! Jedno się wywróciło!

piwo z galaretki, piwo z herbaty, tea beer, jelly beer

Ojej, a nawet stanęło do góry dnem!

piwo z galaretki, piwo z herbaty, tea beer, jelly beer

Piwo z galaretki herbacianej to moja druga (obok herbaty w torebkach) propozycja do konkursu Irving "Z herbatą w roli głównej". Do zrobienia deseru użyłam herbaty Irving cytrynowej.

piwo z galaretki, piwo z herbaty

niedziela, 06 maja 2012

Czy coś na tym zdjęciu Wam się nie zgadza?

herbata w torebkach, ciasteczka herbaciane, tea bags cookies

Torebki z herbatą to tak naprawdę kruche ciasteczka:) Widziałam takie kiedyś, ale oblane czekoladą. Nie mogłam się oprzeć temu pomysłowi i wymyśliłam przepis z użyciem herbaty.

herbata w torebkach, ciasteczka herbaciane, tea bags cookies

Ciasteczka "herbata w torebkach"

pół kostki masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki oliwy (lub żółtko)
1 torebka herbaty (użyłam Irving czarnej z cytryną)
łyżka soku z cytryny
szczurki z torebek herbacianych (zbierałam z czarnej z owocami leśnymi, którą wypilismy zanim się wzięłam za ciasteczka)

Herbatę wysypać z torebki i rozetrzeć w moździerzu na pył. Zmieszać z 1 łyżką wrzątku.
Zimny tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, rozdzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę oliwy i sok z cytryny, do drugiej łyżkę oliwy i papkę herbacianą.

Oba cista szybko zagnieść podsypując mąką, schłodzić pół godziny w zamrażalniku. Rozwałkować w grube pasy. Ułożyć jasny i ciemny pas ciasno obok siebie i rozwałkować wzdłuż do pożądanej grubości. Nożem wycinać kształt herbacianych torebek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i w każde ciasteczko wcisnąć szczurka od herbaty. Piec 8-10 minut w 180 stopniach pilnując, żeby ciastka się nie zrumieniły.

herbata w torebkach, ciasteczka herbaciane, tea bags cookies

Resztę ciasta zmieszałam i upiekłam jako delfino-orki.

herbaciane orki, herbaciane delfiny

Ciasteczka herbaciane zgłaszam do konkursu:



środa, 27 kwietnia 2011

Zanim się odrobię z opisywaniem Wielkanocnych wypieków, przedstawię zaległy wpis kwiatkowy. Poza tym obiecałam Pluskotce prozdrowotny wpis fiołkowy:) Choć to właściwie jest już pora na mniszki a nie fiołki;)

Herbatka z fiołków jest bardzo dobra na kaszel, który akurat na początku kwietnia gnębił moją Młodocianą. Młode listki fiołka działają łagodząco i lekko wykrztuśnie, poza tym mają mnóstwo witaminy C. W smaku herbatka jest nieco mdła, jednak dodatek kwiatów dodaje naparowi słodyczy.

Zbieramy fiołki i młode listki. Płuczemy, wrzucamy dwie-trzy kopiate łyżeczki surowca do filiżanki.

napar z fiołka wonnego, herbatka z listków i kwiatów fiołków, viola odorata tea, viola infusion, edible violas, eatable flowers, napar fiołkowy

Zalewamy wrzątkiem.

herbatka z fiołków, herbatka z liści i kwiatów fiołka, viola odorata tea, viola infusion, edible violas, eatable flowers

Parzymy pod spodeczkiem i po lekkim ostudzeniu pijemy.

herbatka z fiołka wonnego, herbatka z listków i kwiatów fiołków, viola odorata tea, viola infusion, edible violas, eatable flowers

Po dodaniu soku z cytryny napar zmieni kolor z turkusowego na fioletowy, potem na różowy.

napar z fiołków, violets tea, herbatka fiołkowa, herbatka z fiołka, violets infusion

Herbatka fiołkowa to obowiązkowa pozycja w Klubie Wielbicieli Jadalnych Kwiatów.

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers .

 

 
1 , 2 , 3