| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: bluszczyk

wtorek, 22 maja 2012

Z serii oszczędzania na jedzeniu;)

Zbierając dzikie rośliny wybierajcie tylko najmłodsze, najdelikatniejsze listki. Nie przejmujcie się, jeżeli w Waszych ogródkach chwasty już nadmiernie wybujały. Wystarczy je skosić, a za trzy dni, będziecie mieć mnóstwo młodziutkich pysznych pędów! :)

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers, chwastowa sałatka

Sałatka chwastowa

garść młodych liści mniszka lekarskiego
garść młodych liści pokrzywy
garść młodych kwitnących pędów gwiazdnicy
garść młodych liści babki lancetowatej
kilka młodych liści bluszczyka kurdybanka
mała garść młodych odziemnych liści krwawnika
mała garść młodych liści szczawiu
kilka listków koniczyny
kilka kwiatów stokrotki i garstka stokrotkowych liści
kilka ogrodowych bratków do dekoracji
sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz
sos śmietanowy: 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, grzanki z 2-3 kromek chleba

Wszystkie listki i pędy dokładnie opłukać i osuszyć. Pokrzywę zblanszować. Zmieszać wszystkie zioła i lekko posiekać, dodać kwiaty, doprawić solą i polać sosem winegret. Sałatkę można też podać z sosem śmietanowym i grzankami.

I tak wyglądała porcja dla nabiałożercy:

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers, chwastowa sałatka z sosem majonezowym

Zaś moja porcja z winegretem była ostrzejsza w smaku, jednak wyglądała o wiele ładniej;)

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers

Danie z ziół, zielsk i kwiatów. Wystarczy spakować sobie sos i wodę do mycia, a resztę składników znajdziemy podczas pikniku:)

(Zielnik Kuchenny 2012  Klub Kwiatożerców 2012, jadalne kwiaty 2012, jemy kwiaty Czas na piknik 2012

czwartek, 19 kwietnia 2012

Dziś na szybko:)

twarożek z bluszczykiem kurdybankiem, kurdybanek w twarożku

Twarożek z kurdybankiem i szczypiorkiem

Zmieszać twarożek (u mnie kozi) z posiekanymi młodymi listkami kurdybanka i ewentualnie szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.

I już, i rewelka. Smak kurdybanka nie przypomina mi żadnego innego zielska. Trzeba go po prostu spróbować. Teraz, kiedy jest młodziutki, jest najsmaczniejszy, ale lada moment zakwitnie i też będzie nadal go można jeść.

bluszczyk kurdybanek, jadalne chwasty

(Zielnik Kuchenny 2012