| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: lipa

niedziela, 16 marca 2014

Bawimy się dalej w Zielone! Ponieważ drzewa już wypuszczają pąki liściowe, szkoda by było przegapić taki rarytas jak młode liście lipy. Są niezmiernie delikatne i bardzo smaczne. Tylko trzeba je zebrać ledwie rozchylą się pączki, kiedy listki są tak jasno-zielone, że aż niemal przeźroczyste.

sałatka z liści lipy, jadalne liście lipy, sałatka z młodych liści drzew, edible tilia leaves

Przygotowałam z nich sałatkę z marynowana marchewką i pestkami dyni, byle tylko coś do nich dodać, ale wiecie co? Dolejcie po prostu oliwy lub sosu winegret i to zupełnie wystarczy. Młode listki lipy są pyszne i bardzo delikatne.

Sałatka z młodych listków lipy

młode liście lipy
marynowana marchewka
pestki dyni (użyłam prażone z solą morską, choć wolę RAW)

oliwa extra vergin
sól morska, pieprz

Młodziuteńkie liście lipy obrać z resztek osnówek pąków (ja nie lubię takich paprochów). Zmieszać wszystkie składniki, polać, doprawić.

sałatka z liści lipy, tilia leaves salad, sałatka liście lipy, jadalne liście drzewa lipy

Listki lipy są naprawdę smaczne. Jadłam je w zeszłym roku, ale się nie wyrobiłam z wpisem. Uznałam, że lepiej zostawić publikację do czasu, kiedy główny składnik znów się pokaże :) A że drzewa już puszczają pąki, więc bądźcie czujni i bacznie się rozglądajcie, bo szkoda przegapić taki przysmak.

Mam nadzieję, że w tym roku też uda mi się je zebrać. Degustowałam też listki brzozy, wierzby i buka, ale mi nie smakowały. Brzoza i wierzba zalatywały mi aspiryną:P

Smacznego i zielonego!

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia

poniedziałek, 08 lipca 2013

Lipa ma działanie rozgrzewające, a co jeśli ją zmrozimy?

sorbet z kwiatów lipy, tilia sorbet, sorbet lipowy

Sorbet z lipy

2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru lub miodu
2 łyżki świeżo rozkwitłych kwiatów lipy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pektyny

Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić napar, rozpuścić w nim słodzidło i pektynę. Wystudzić i dodać sok z cytryny. Przelać schłodzoną mieszaninę do maszyny do lodów albo do miski i wstawić do zamrażalnika. Kiedy zamarznie po brzegach (ok. godziny), zmiksować. Ponawiać zamrażanie i miksowanie, aż sorbet nabierze gładkiej konsystencji.

Rozgrzewający sorbet? Pyszny - na pewno ;)

Dodaję do Letniego orzeźwienia i Kwiatożerców.

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl