| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: lipa

poniedziałek, 11 września 2017

Niezmiernie miło mi zaprosić Was do nowej przygody kulinarnej z dzikimi jadalnymi roślinami. Tym razem zabiorę Was w podróż po niesamowitych drzewnych smakach. Brzmi dziwnie? I tak właśnie będzie, bo to chyba najbardziej zwariowana z moich książek.  Po "Jadalnych kwiatach", "Pysznych chwastach" i "Różanych przepisach" zapraszam Was zatem na kolejną dziko-roślinną książkę kulinarno-przyrodniczą pt.: "Smakowite drzewa".

Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Informacje:

Tytuł: "Smakowite drzewa"
Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wydawnictwo Pascal
352 strony, oprawa twarda, format B5, ISBN: 978-83-8103-044-1

"Smakowite drzewa" można nabyć w księgarniach stacjonarnych i internetowych np.: w Empiku (klik), Pascalu (klik), Gandalfie (klik), Merlinie (klik), nieprzeczytane.pl (klik) i innych.

Zazwyczaj o zbieraniu jedzenia z drzew myślimy w kontekście owoców rosnących w sadach, ale to nuda wobec całego ogromu możliwości, które możemy znaleźć na drzewach. Wielu z Was już poznało moje przepisy na konfiturę ze świerka, dżem z szyszek sosnowych, ciasteczka żołędziowe czy kwiaty klonu, a w książce "Smakowite drzewa" zawarłam prawie 150 różnorodnych przepisów (bo więcej się nie zmieściło :D). Chciałam podkreślić, że podobnie jak pozostałe moje książki, również ta o drzewach nie jest przewodnikiem survivalowym. To są przepisy dla przyjemności jedzenia, odkrywania nowych smaków, zabawy w kuchni, a nie wynikające z biedy i głodu.

 Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Na początku książki zamieściłam rozdział informacyjny o drzewach i przewodnik po kilkunastu używanych przeze mnie gatunkach (są to drzewa rosnące w Polsce m.in.: klon, lipa, jarząb, dąb, brzoza, jesion, sosna, świerk...), a następnie są przepisy na drzewne przetwory, przekąski, sałatki, zupy, dania ciepłe, wypieki, desery, lody, napoje i alkohole.
Jak zwykle zdjęcia robiłam sama, tego co sama ugotowałam i co zjadłam z moją rodziną i przyjaciółmi.

Smakowite drzewa, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Smaki drzew są zaskakujące, fascynujące, czasami trudne, ale nigdy nijakie. Mam nadzieję, że ta książka będzie dla Was inspiracją do odkrywania nowych, ciekawych smaków i tworzenia kolejnych drzewnych dań. Jako pierwsze książkę widziały Dominika Wójciak i Klaudyna Hebda i bardzo serdecznie im dziękuję za pierwsze recenzje zamieszczone na okładce.

"Smakowite drzewa" dołączyły do mojej gromadki z wydawnictwa Pascal:

Małgorzata Kalemba-Drożdż, książki

Zapraszam!
Gosia Kalemba-Drożdż

niedziela, 16 marca 2014

Bawimy się dalej w Zielone! Ponieważ drzewa już wypuszczają pąki liściowe, szkoda by było przegapić taki rarytas jak młode liście lipy. Są niezmiernie delikatne i bardzo smaczne. Tylko trzeba je zebrać ledwie rozchylą się pączki, kiedy listki są tak jasno-zielone, że aż niemal przeźroczyste.

sałatka z liści lipy, jadalne liście lipy, sałatka z młodych liści drzew, edible tilia leaves

Przygotowałam z nich sałatkę z marynowana marchewką i pestkami dyni, byle tylko coś do nich dodać, ale wiecie co? Dolejcie po prostu oliwy lub sosu winegret i to zupełnie wystarczy. Młode listki lipy są pyszne i bardzo delikatne.

Sałatka z młodych listków lipy

młode liście lipy
marynowana marchewka
pestki dyni (użyłam prażone z solą morską, choć wolę RAW)

oliwa extra vergin
sól morska, pieprz

Młodziuteńkie liście lipy obrać z resztek osnówek pąków (ja nie lubię takich paprochów). Zmieszać wszystkie składniki, polać, doprawić.

sałatka z liści lipy, tilia leaves salad, sałatka liście lipy, jadalne liście drzewa lipy

Listki lipy są naprawdę smaczne. Jadłam je w zeszłym roku, ale się nie wyrobiłam z wpisem. Uznałam, że lepiej zostawić publikację do czasu, kiedy główny składnik znów się pokaże :) A że drzewa już puszczają pąki, więc bądźcie czujni i bacznie się rozglądajcie, bo szkoda przegapić taki przysmak.

Mam nadzieję, że w tym roku też uda mi się je zebrać. Degustowałam też listki brzozy, wierzby i buka, ale mi nie smakowały. Brzoza i wierzba zalatywały mi aspiryną:P

Smacznego i zielonego!

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia

poniedziałek, 08 lipca 2013

Lipa ma działanie rozgrzewające, a co jeśli ją zmrozimy?

sorbet z kwiatów lipy, tilia sorbet, sorbet lipowy

Sorbet z lipy

2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru lub miodu
2 łyżki świeżo rozkwitłych kwiatów lipy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pektyny

Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić napar, rozpuścić w nim słodzidło i pektynę. Wystudzić i dodać sok z cytryny. Przelać schłodzoną mieszaninę do maszyny do lodów albo do miski i wstawić do zamrażalnika. Kiedy zamarznie po brzegach (ok. godziny), zmiksować. Ponawiać zamrażanie i miksowanie, aż sorbet nabierze gładkiej konsystencji.

Rozgrzewający sorbet? Pyszny - na pewno ;)

Dodaję do Letniego orzeźwienia i Kwiatożerców.

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl