| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: mahonia

czwartek, 31 lipca 2014

Mahonia ostrolistna, czyli inaczej ościał pospolity (Mahonia aquifolium) – to krzew należący do rodziny berberysowatych. Przywędrował do nas z Dzikiego Zachodu i tak się zadomowił, że bywa uznawany za roślinę inwazyjną, czyli chwasta. Całkiem pysznego chwasta ;)

owoce mahonii są jadalne, mahonia fruit edible, oregon grape

Mało kto wie, że owocki mahonii, zawierające raczej duże pestki, są jadalne. Indianie używali ich również do barwienia tkanin, leczenia niestrawności, a okazuje się, że mają działanie antybiotyczne. Z owoców mahonii można przygotować kompot, galaretkę albo wino. Nalewkę pewnie też, bo w końcu czego nie można zalać alkoholem?...

kompot z mahonii, mahonia compote, oregon grape compote

Kompot z mahonii

1 kubek dojrzałych owoców mahonii
0,5 - 1 kubka cukru lub innego słodzidła
pół-3/4 litra wody

Składniki zagotować. Podawać na ciepło lub zimno.

Mahonia to moja wakacyjna zdobycz, bo przecież nawet na wakacjach nie mogę sobie odpuścić tworzenia dziwacznych potraw ;) Właścicielka ogrodu myślała, że mahonia jest trująca, pewnie jak większość osób posiadających ją w ogródkach. Przypuszczam, że ten pogląd wynika z mylenia mahonii z ostrokrzewem. Nie jestem pewna, jak wygląda kwestia jadalności pestek.
Choć z przykrością stwierdzam, że te malutkie owoce są okropecznie kwaśne! Na surowo absolutnie się nie nadają do spożycia, choć Indianie podjadali je łącząc z innymi słodkimi owocami. Przetworzone i posłodzone mają bardzo fajny smak.

Pozdrawiam
Gosia