Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przepisy na słodkości bez jajek i bez mleka krowiego. Ponadto moje jadalne kwiaty i pyszne jadalne chwasty. Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: owsianka

piątek, 14 lutego 2014

Dziś najłatwiej zdobyć popularność, twierdząc, że się nie lubi Walentynek, że to komercja i bezguście. Może i racja, ale dla mnie to po prostu kolejny dzień, kiedy można dać buziaka ukochanej osobie. A nawet trzem. Czyli to fajny dzień :)

A tymczasem zapraszam na romantyczną wersję nernika, czyli sernika z orzechów indyjskich (nerkowców) uwielbianego przez wegan i zwolenników diety RAW. Tylko, że ta wersja tak naprawdę nie jest ani wege ani RAW :D Za to jest wypakowany afrodyzjakami po brzegi, a to też dziś modne ;) Choć my jako rodzice dwójki niewyrośniętych dzieci mamy inne pojęcie o afrodyzjakach :P

sernik z nerkowców z wodą różaną, różany sernik wegański, vegan cashew cheesecake

Różany sernik z nerkowców (wegański RAW bezglutenowy)

spód
1 szklanka miękkich suszonych fig
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżka melasy trzcinowej lub miodu

masa
2 szklanki nerkowców
0,5 szklanki miękkich wydrylowanych daktyli
2 łyżki mleka owsianego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki prawdziwej wody różanej (ja użyłam hydrolatu z róży stulistnej)

Nerkowce zalać wodą i zostawić na noc.
W blenderze zmiksować figi z migdałami. Jeżeli masa jest za mało lepka, można dolać łyżkę melasy lub miodu. Masą wylepić dno tortownicy 18 cm. Dobrze ugnieść. Wstawić do zamrażarki lub do lodówki.
Nerkowce wypłukać, osączyć i zmiksować w blenderze razem z resztą składników. Jeżeli orzechy są zbyt suche i nie chcą się miksować na gładko, można dolać jeszcze odrobinę mleka owsianego. Mnie się chlapnęło z rozmachem i "serniczek" miał tym razem odrobinę zbyt lekką konsystencję, w smaku to nie przeszkadzało, ale nieco trudniej się nakładało.
Masę wyłożyć na spód i odstawić gotowy "sernik" do lodówki na kilka godzin. Podawać z kandyzowanymi płatkami róż lub musem z malin (mrożone maliny poddusić z cukrem i przetrzeć przez sito).

rose water cashew vegan cheesecake, sernik bez nabiału, wegański sernik, Sernik bez sera z nerkowców

Czemu nernik nie jest RAW? Bo w Polsce nie można kupić nieprażonych nerkowców, chyba że ktoś sobie specjalnie sprowadza z Niemiec lub Stanów. A dlaczego nie jest wegański? A wiecie, jak są zapylane figi? No właśnie :P

Udanych Walentynek!

sobota, 07 grudnia 2013

Zapraszam na pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. W dodatku bardzo FIT ;) Przygotowane bez jajek, bez nabiału, bez mąki, bez cukru i bez tłuszczu. Iście dietetyczne ciasteczka :P Kiedyś widziałam u Olgi ciastka owsiane i bardzo mi się spodobał pomysł użycia mleka kokosowego jako lepiszcza, więc postanowiłam zadziałać.

Ciasteczka owsiane z żurawiną bez jajek bez nabiału bez mąki bez tłuszczu bez cukru, fit oat cookies, dietetyczne ciastka owsiane, oat cookies no diary no sugar no flour no eggs

Ciasteczka owsiane bez jajek bez mleka bez cukru bez mąki bezglutenowe*

3 szklanki płatków owsianych* (dla bezglutenowców muszą być certyfikowane)
1 puszka mleka kokosowego BIO (standardowa 400 ml)
2 łyżki zmielonych płatków jaglanych (zamiast nich można użyć jakiejś mąki pełnoziarnistej)
1 kopiata łyżka gęstego miodu
suszona żurawina, ziarna słonecznika lub inne bakalie wg uznania

Mleko kokosowe (koniecznie BIO, bo emulgatory dodawane do normalnego mają paskudny smak) odstawić na noc do lodówki, żeby się rozwarstwiło. Zamiast mleka można użyć szklanki kremu kokosowego. Zebrać białą część mleka, a wodę kokosową użyć do innych celów. W porządnym mleku miąższ stanowi 80% objętości, a woda 1/5. Moja porada: mleko w puszce odstawcie do lodówki do góry nogami, wtedy woda zbierze się od strony wieczka i łatwo ją zlać. Co działa oczywiście pod warunkiem, że mleko było jednorodne przed wstawieniem do lodówki;)
Zmieszać płatki owsiane z mlekiem kokosowym i dodać resztę składników. Jeżeli masa jest bardzo mokra, wtedy warto dosypać jeszcze trochę trocin, żeby masa stała się wygodna w użytkowaniu. Jeżeli kompletnie nie chce się skleić, wtedy można dolać łyżkę wody kokosowej.

Z masy formować kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec ok. 18 minut w 180°C, żeby się tylko lekko zrumieniły.

Ciasteczka są przepyszne. Najbardziej smakowały Młodemu, tylko że wydłubywał z nich żurawinę, bo ona akurat jest "Be!" :P

Smacznego i nie zapomnijcie jutro rano włączyć TVN! ;)

P.S. Zgłaszam je do konkursu A Bite to Eat na zimowe ciasteczka.

Ciasteczka owsiane z żurawiną (bez jajek bez nabiału bez mąki bez cukru)

niedziela, 25 sierpnia 2013

Oto ciasto, które upiekłam na doroczny przedszkolny piknik i odbywający się w jego ramach konkurs cukierniczy. W tym roku kryterium wyboru stawiało na smak. I... zajęłam trzecie miejsce :) Myślicie, że ktoś się zorientował, że je ciasto bez jajek i nabiału? ;)

Dietetyczne ciasto z galaretką, kremem o smaku białej czekolady i truskawkami, ciasto jaglano-owsiane z galaretką i owocami 

Ciasto z galaretką, kremem jaglanym o smaku białej czekolady i truskawkami

Ciasto:
100 g margaryny lub oleju kokosowego
2 łyżki cukru
2 szklanki płatków owsianych*
1/2 szklanki mąki jaglanej lub owsianej
1 łyżka wody
1 łyżka kakao

Nadzienie:
1,5 szklanki mleka owsianego
0,5 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki miodu lub cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g przyzwoitej margaryny lub oleju kokosowego
50 g masła kakaowego
1/2 szklanki mleka owsianego lub ryżowego w proszku (można ominąć)

Wierzch:
truskawki
1 galaretka truskawkowa
ewentualnie bukiecik fiołków rogatych lub innych jadalnych kwiatów

Margarynę lub olej kokosowy roztopić i zmieszać z cukrem i płatkami owsianymi podsypując mąką do uzyskania plastycznej masy. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 20 cm lekko unosząc boki. Piec około 15 minut w 200°C. Wystudzić.

Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Po lekkim przestudzeniu dosypać masło kakaowe i mieszać, aż się całkiem roztopi. Wystudzić całkowicie, po czym zmiksować blenderem razem z cukrem, wanilią, mlekiem w proszku i margaryną. Wyłożyć masę na upieczony spód. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić i poczekać, aż zacznie gęstnieć. Umyte i osuszone truskawki ułożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Udekorować kwiatami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

*Jeżeli ciasto ma być absolutnie bezglutenowe, musicie zaopatrzyć się w certyfikowany owies. To zboże z natury nie zawiera glutenu, ale zazwyczaj jest nim zanieczyszczone.

Dietetyczne ciasto z galaretką, kremem o smaku białej czekolady i truskawkami, ciasto jaglano-owsiane z galaretką i owocami

Wygrałam uśmiechniętą pałkę do ucierania! Notabene jeszcze rano namawiałam główną konkurentkę, żeby jednak wzięła udział konkursie. I co? Wygrała!

To był nasz ostatni piknik przedszkolny, przynajmniej na razie. Za tydzień - szkoła.

piątek, 09 sierpnia 2013

Naprawdę prosty przepis i pyszne ciasto. Wymaga tylko trochę czasu, ale nie zachodu.

Proste pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek), drożdżowe z kruszonką i morelami, ciasto drożdżowe z morelami bez jajek

Ciasto drożdżowe bez jajek z morelami i owsianą kruszonką

2 szklanki mąki
60 ml oliwy (4 łyżki) lub roztopionej margaryny
1 szklanka ulubionego mleka (np owsianego lub koziego)
7 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży
2-3 łyżki miodu lub cukru
szczypta soli

morele lub inne owoce

4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżek zmielonych w blenderze płatków owsianych
2 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić. Ciasto drożdżowe na placek nie musi być idealne, tak jak na bułeczki, może być luźne i lekko lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Wyrobić i przełożyć do blaszki 20x30 cm. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Morele umyć i przekroić na pół. Przygotować kruszonkę: zmieszać wszystkie sypkie składniki i po troszku dolewając olej zagnieść sypką kruszonkę. Na cieście układać przepołowione morele, posypać kruszonką i piec ok. 25-30 minut w 180°C.

Proste pyszne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (bez jajek), drożdżowe z kruszonką i morelami

Smacznego:)

Ja dodaję do morelowej zabawy:

sobota, 22 grudnia 2012

Pyszny wypiek! Tak chciałam przyspieszyć jego studzenie, że podczas wyciągania z formy, wymsknął mi się z rąk i pacnął o podłogę. Rozpadł się na pół, jednak i tak go zjedliśmy:) Przez Młodego i jego paćkanie, myję podłogę w kuchni przynajmniej trzy razy dziennie, więc u nas rzeczywiście można jeść z podłogi;)

owsiany chlebek bananowy, oat banana bread

Owsiany chlebek bananowy

4 duże bardzo dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki posiekanych drobno daktyli
1/4 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego (więcej lub mniej, tyle, żeby nieco rozluźnić ciasto)
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka karobu (mączki ze strąków chleba świętojańskiego)

Daktyle zalać sokiem. Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną  . .

czwartek, 04 października 2012

Muffiniki to była metoda na resztę ciasta, która się nie zmieściła w tortownicy podczas pieczenia cukiniowego placka ze śliwkami. Placek był rewelacyjny, muffiniki też niczego sobie;)

muffinki cukiniowe bez jajek, muffiniki z cukinii bez jajek bez mleka, wegańskie muffinki cukiniowe, vegan courgette muffins

Muffinki cukiniowe z ziarenkami

1 kubek mąki
1/8 kubka grubo zmielonych orzechów włoskich
1/2 kubka grubo mielonych płatków owsianych
1/4 kubka brązowego cukru
1/2 łyżki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1/4 kubka oleju
1 niepełny kubek startej cukinii (u mnie pasiastej)
ok 1/4 kubka kwaśnego soku pomarańczowego

około pół kubka pomieszanych: orzechów, rodzynek, słonecznika i lnu złocistego

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i sokiem. Dodać ziarna i rodzynki. Nałożyć do foremek muffinkowych posmarowanych olejem. Piec ok 25 minut w 180°C do suchego patyczka.

babeczki cukiniowe bez jajek, muffiniki z cukinii bez jajek bez mleka, wegańskie babeczki cukiniowe, vegan courgette muffins

sobota, 08 września 2012

Ciasto przepyszne, chociaż składniki może wydają się nieco dziwne:) Placek bardzo bogaty w smaki: aromatyczne orzechy, kwaśne śliwki, słodycz cukinii. Ciasto całkowicie wegańskie - bo tak:)

Cukiniowy placek ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie

Proporcje są na dużą blachę albo dużą tortownicę. Ja piekłam w 24 cm, a resztę mieszanki przerobiłam na coś innego:)

Cukiniowy placek ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie 

Wegański placek cukiniowy ze śliwkami

2 kubki mąki
1/4 kubka grubo zmielonych orzechów włoskich
1 kubek grubo mielonych płatków owsianych
1/2 kubka brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1/2 kubka oleju
1 i 3/4 kubka startej cukinii (u mnie pasiasta)
ok 1/2 kubka kwaśnego soku pomarańczowego

śliwki węgierki, orzechy

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i sokiem. Wylać do foremki posmarowanej olejem i posypanej mieloną owsianką. Na wierzchu delikatnie poukładać śliwki i orzechy, jednak nie za ciasno i nie wpychać za głęboko, żeby ciasto mogło sobie oddychać. Piec ok 50 minut (uwaga, pilnujcie, bo czas zależy od grubości warstwy) w 180°C do suchego patyczka. Poczekać do następnego dnia z jedzeniem!

ciasto cukiniowe ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie, Cukiniowo-orzechowy placek ze śliwkami

Wyszedł boski paj! Choć konsystencję w sumie można by uznać za lekko zakalcowatą, ale właśnie dzięki temu jest aksamitnie pyszne na lekkim spodzie. To zdecydowanie było najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam.

wegańskie ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, courgette eggless cake with plum

Jak zwykle najfajniejsze były komentarze W:

Ja - No i jak? Smakuje Ci?
W - No nie umiem się zadeklarować.
Ja - Ale może być?
W - Chyba tak...
po chwili
W - Mogę zjeść całe?

Na szczęście nie zjadł:) Zostawił nam po kawałku:)

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake, ciasto z cukinii z węgierkami

Przepis ów mym dziełem jest od a do z.

Logo Akcji Śliwka 2012

niedziela, 12 sierpnia 2012

Uwielbiam ciasta cukiniowe, a orzechy doskonale pasują do tego owocu, który podczas pieczenia uwalnia mnóstwo słodyczy. Strasznie mi się zachciało właśnie tego ciasta, jednak za sprawą pewnej szczerbatej dziewczynki (he he he, akuratnie mam dwójkę ząbkujących dzieciaków:)) miałam za mało orzechów, więc oszukałam nieco własny przepis i dodałam płatków owsianych. 

Do pieczenia użyłam żółtej cukinii, której raczej nie lubię i nie kupuję, bo mają za twardą skórę. W dodatku była nieźle wyrośnięta, jakich to już w ogóle nie kupuję, ale dostałam ją w prezencie, a darowanym cukiniom nie zagląda się między pestki. W cieście ta wielka jagoda okazała się rewelacyjna i dużo słodsza od zielonych.

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake

Ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek

3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki grubo mielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
"mniejsze pół" szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka startej cukinii (pół średniej żółtej)
ok 1/2 szklanki mleka (kozie, owsiane, migdałowe)

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i cytryną. Wylać do tortownicy 18 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec ok 45 minut w 180°C do suchego patyczka.

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake

Pyszne, pyszne, przepyszne! Polecam, jeżeli jeszcze nie piekłyście ciasta z cukinii, koniecznie to nadróbcie:) KONIECZNIE!

Ja tymczasem zmykam na wakacje:)

wtorek, 17 kwietnia 2012

Te ciasteczka wymyśliłam z jednego powodu: NIENAWIDZĘ GUZIKÓW! Długo nie mogłam się zmobilizować do ich upieczenia, bo tak bardzo nie cierpię guzików! Już sama nazwa jest jakaś tak plugawa: gu-zi-ki. Czemu wreszcie się przełamałam? Bo Córcia musi umieć zapinać guziki zanim pójdzie do szkoły. No ale jak ma się tego nauczyć, skoro nie ma praktycznie żadnych ubrań z guzikami? Zaś jej matka zaczęła bez odrazy nosić zapinane koszule w wieku jakichś 25 lat (ale nadal ma 20 lat;)). Córcia ma jedną jedyną kurtkę zimową wyposażoną w owe sprzęta i na tym jej garderoba guzikowa się kończy. Nie umiem powiedzieć, skąd się wzięła moja odraza do tych elementów odzieży. Pewne jest, że nie znoszę ich od maleńkości, budziły we mnie wstręt odkąd pamiętam. Kopenhaska kobieta z guzików to był dla mnie szczyt perwersji i odrazy! A,bo Akademia Pana Kleksa - przerażające nie były tylko te wilki ze świecącymi oczami, lecz szpak zbierający guziki!!! Pfuj!
No ale w końcu nauczyłam się je ignorować, kiedy już muszą być. Triumf umysłu nad umysłem:) Natomiast teraz muszę nauczyć Córcię zapinania, więc potrzebowałam ostrzejszej terapii. Zapewniam, że gryczane guziczki nie budzą we mnie żadnej odrazy, a wręcz przeciwnie;)

gryczane guziki, ciasteczka guziczki, button cookies, buckweat cookies

1 szklanka mąki gryczanej + na podsypkę
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
pół kostki margaryny nieutwardzanej
pół szklanki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka wody lub ulubionego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Szybko zagnieść, schłodzić w zamrażalniku. Rozwałkować podsypując mąką i wycinać małą szklanką kółka. W każdym kółku zrobić zagłębienie kieliszkiem o mniejszym obwodzie niż szklanka i dziurki przy pomocy rurki do napojów. Piec w 190°C około 10-12 minut, do zbrązowienia.

gryczane guziki, ciasteczka guziczki, button cookies, buckweat cookies, ciasteczkowe guziki

Ciasteczka guziki wymyśliłam prawie cztery lata temu i zapisałam pomysł na małej żółtej karteczce, razem z kilkunastoma innymi pomysłami. W między czasie powstało oczywiście jeszcze kilka innych karteczek (łącznie z płachtą A4 z pomysłami na książkę), ale ta jedna była bazą kształtów i kilku smaków, które chciałam koniecznie kiedyś uzyskać. Nie zrealizowałam tylko jednego pomysłu - ciasta herbacianego. W między czasie i tak już ktoś je odkrył i opublikował, ha, ale bym była prekursorem, gdybym upiekła je wtedy! ;) Tak czy inaczej, ponad trzy lata temu założyłam bloga, a ta żółta karteczka miała w tym dokonaniu duży udział. Karteczka wylądowała w koszu (recyglingowym), a ja czuję się, jakbym właśnie zamknęła jakiś rozdział.

piątek, 06 kwietnia 2012

Kochane, życzę Wam spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Dużo wytchnienia i rodzinnego dumania. Mnóstwa zdrowia, bo ono jest najważniejsze, no i oczywiście umiarkowanego, lecz wybornego biesiadowania.

Wielkanocne ciasteczka gryczane, buckweat cookies

U nas akurat rozpanoszyły się jakieś zarazki przywleczone z przedszkola i sobie je na zmianę przekazujemy w łańcuszku. Tak więc zamiast śmigać z mopem, zagrzebuję się pod kołdrę.

Tymczasem podczas wspólnego pieczenia z dziećmi powstały ciasteczka gryczano-owsiane (jedne z moich ulubionych) w wiosennych i Wielkanocnych kształtach (tylko nie pytajcie co ma traktor do Świąt;)), część została polukrowana tubkami o smaku czekoladowym przez co, moim zdaniem, nabrały wyglądu nieco retro. Najbardziej jestem dumna z zająca - wykonała go w całości Córcia, z resztą większość ciasteczek ona malowała, ja polukrowałam tylko pisanki.

Wielkanocne ciasteczka gryczane, buckweat cookies

Ciasteczka gryczane

2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki owsianej
200 g margaryny niepaskudnej
100 ml oliwy
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu (lub syropu cukrowego)
szczypta soli morskiej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka owsianego

Jakoś nie mogłam sobie utrafić z proporcjami i już nawet się zastanawiałam, czy nie dodać jeszcze pół rozgniecionego banana, ale w końcu ciasto złapało jak powinno. Schłodziłam je w zamrażarce, a potem już działała Córcia, a Synutek podkradał foremki. Dla niego jest ten traktorek;) Piec w 180°C około 10 minut, do zbrązowienia, ale jak widać jest to względne i blacha z kózkami bardziej się przypiekła, a zające wyskoczyły najszybciej;)

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Wielkanocne ciasteczka gryczane, buckweat cookies

Przepis dołączam do Wegetariańskiej Wielkanocy i do Wielkanocnych Smaków.

 
1 , 2 , 3