| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: fiołki

sobota, 01 kwietnia 2017

Taka fiołkowa lemoniada powstaje u nas każdej wiosny jako produkt uboczny ucierania płatków fiołków z cukrem (KLIK). Tarte płatki fiołków uważam za chyba najlepszy sposób, by zachować ich smak i aromat na dłużej - nie poddane obróbce termicznej nie tracą zapachu, a cukier konserwuje działając fungostatycznie. No i można je przygotowywać po troszku, dodając do słoiczka kolejne porcje w miarę zbierania fiołków.  Problem polegał na tym, że po ucieraniu blender czy makutra są całe oblepione fiołkami, które żal było mi po prostu zmywać do zlewu, a wylizywanie blendera raczej nie wchodzi w rachubę (nawet ja nie mam tak długiego jęzora :P). Wtedy na kuchenna scenę wkroczyła Córcia, która złapała butelkę z wodą mineralną i wypłukała nią misę blendera. I tak lemoniada fiołkowa pojawia się za każdym razem, kiedy wracam z lasu z naręczem Viola odorata.

fiołkowa lemoniada, violets lemonade, fiołeniada

Fiołkowa lemoniada

fiołki wonne
woda mineralna
cukier nierafinowany
sok z cytryny
lód 

Fiołki zebrać z miejsca oddalonego od zanieczyszczeń miejskich. Rozetrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, zmieszać z wodą mineralną. Dosłodzić lub zakwasić do smaku. Podawać z lodem.

lemoniada z fiołków, fiołkowa lemoniada, fiołeniada, viola lemonade, violets drink

A teraz przedstawię Wam dowód, że czasem fajne rzeczy powstają przez przypadek. Otóż zdarzało się, że miksowałam fiołki pod nieobecność Córki. Wtedy zlewałam lemoniadę do słoika i wstawiałam do lodówki. O jednym słoiku zapomniałam... Jakoś w lipcu z zaskoczeniem odkryłam go zastawionego innymi rzeczami. Zrezygnowana otworzyłam go, by wymyć słoik, szczególnie, że moje chemoreceptory zostały zaatakowane przez zapach martwych drożdży - nic fajnego. Ale zobaczyłam w fiołkowo-fioletowym płynie unoszące się bąbelki. Po pierwszym oddechu, zapach drożdży się ulotnił i okazało się, że dysponuję jedynym w swoim rodzaju naturalnie gazowanym napojem o smaku fiołków! Takim, jaki się zazwyczaj przygotowuje z dzikiego bzu. Zatem w tym roku fiołkowy szampan przygotuję już celowo :D

szampan z fiołków, violets champagne, viola odorata fizzy drink

A więcej przepisów z fiołkami znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

poniedziałek, 16 maja 2016

Fiołkowe lizaki chodziły za mną od dawna, od kiedy zobaczyłam je tutaj;) Fiołki rogate, czyli mini bratki, świetnie się sprawdzają w lizakach, bo są śliczne i... płaskie, więc ładnie się układają na karmelu. Duże bratki też się nadadzą, ale lepiej wyglądają te mniejsze :)

fiołkowe lizaki, violets lollipops, lizaki z kwiatkiem, lizak z fiołkami

Fiołkowe lizaki

2 szklanki cukru
0,5 szklanki glukozy
1 szklanka wody
szczypta kwasku cytrynowego
10-12 kwiatów fiołka rogatego
10-12 patyczków do lizaków lub grubych patyczków szaszłykowych
olej do wysmarowania blachy

kwiatowe lizaki, lizak z kwiatkiem, flower lollies, lolli pops with flower

Wymieszać cukier i glukozę z wodą i zagotować. Cukier bardzo się pieni, więc garnek musi być wysoki. Kiedy się zagotuje, zwiększyć ogień i gotować, aż karmel osiągnie temperaturę 140°C. Poczekać chwilkę, żeby karmel nie był wrzący. Dodać kwasek. Wylewać małe kółka karmelu na dużą płaską blachę posmarowaną olejem. Dobrze wcześniej tą blachę, albo przynajmniej sam olej wstawić do lodówki. Inna metoda wylewania lizaków opisana jest TUTAJ. Włożyć w karmelowe kółka patyczki, na każdym lizaku położyć kwiatek. Można przykryć kroplą karmelu.

A tu więcej kolorów :)

kwiatowe lizaki, lizaki z kwiatkiem, flowery lolipops, lolipops with flower

Smacznego!

czwartek, 07 kwietnia 2016

Takie tam fiu bździu na wiosnę :)

trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violets pralines

Trufelki fiołkowe

200 g wydrylowanych daktyli
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu fiołkowego (KLIK) albo nalewki fiołkowej :)
garść fiołków
listki fiołka 

Kwiaty i listki fiołków umyć i osuszyć. Daktyle wrzucić do garnka, wlać syrop fiołkowy i dusić chwilę na malutkim ogniu, aż zmiękną. Zdjąć z ognia. Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków na gładką miazgę. Jeżeli macie świeże, miękkie daktyle, to nie trzeba ich podgrzewać, tylko wystarczy zmiksować w blenderze. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić ją w ciepłej masie. Masę odstawić do wystudzenia, potem wstawić do lodówki. Turlać kulki wielkości mirabelki. Przed podaniem obtoczyć w płatkach fiołków i układać na fiołkowych listkach jako papilotkach.

pralinez with violet petals, trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violet petal pralines

Trufelki w płatkach fiołków cudnie smakują, a Córcia stwierdziła, że to najładniej pachnące kulki jakie jadła ;)

Smacznego!

wtorek, 29 marca 2016

Ktokolwiek spróbował połączenia fiołków z czekoladą, wie, że to piękny i smakowity duet. A to doprawdy bardzo fortunny zbieg okoliczności, że Wielkanoc wypada w czasie kwitnienia fiołków ;)

Ten mazurek to w sumie taki przerośnięty batonik. Prosta rzecz, a cieszy :)

mazurek czekoladowy z fiołkami, violets choco bar, violets chocolade cake

Mazurek czekoladowy z fiołkami

300 g miękkich daktyli bez pestek
100 g orzechów włoskich lub migdałów
2 wafle (andruty) (bezmleczne)
150 g gorzkiej czekolady
ok. 1,5 szklanki fiołków wonnych 

Fiołki umyć i osuszyć. Daktyle zmiksować pulsacyjnie z orzechami. Dodać 50 g roztopionej czekolady. Wymieszać. Na dnie tortownicy (18 cm) ułożyć wafel, jeśli jest za duży, można go przyciąć, ja to robię j nożyczkami :) Na wafel wyłożyć masę daktylową, przykryć drugim waflem, obciążyć i wstawić do lodówki. Kiedy masa zastygnie, wyłożyć na kratkę. Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej i rozprowadzić po całym ciastku. Na wierzchu ułożyć fiołki.

torcik czekoladowy z fiołkami, mazurek fiołkowy, mazurek czekoladowy z fiołkami, violets choco bar, violets chocolade cake

Podawać np.: z herbatką fiołkową :)

fiołkowo czekoladowe ciasto, violets chocolate cake, mazurek czekoladowy z fiołkami

Smacznego!

czwartek, 21 maja 2015

Bezy z wody po cieciorce krążą po anglojęzycznych stronach od jakiegoś czasu, zawitały też do Polski. Pomimo iż nie lubię bez, bo to niemal czysty cukier, to postanowiłam spróbować z czystej ciekawości, a wiecie dokąd ona prowadzi :) Akurat cieciorkę wykorzystałam do ciasta cieciorkowego, które zawiozłam na spotkanie autorskie "Słodkiego sposobu" zorganizowane przez SMAK - Magazyn wokół stołu w Warszawie. No a wodę spod cieciorki (ciecierzycy właściwie) przerobiłam na torciki bezowe z bitą śmietaną i fiołkami :)

wega?skie bezy, bezy bez jajek, ?mietana bez mleka, wega?skie torciki bezowe, vegan pavlova, vegan meringue

Wegańskie bezy bez jajek z wegańską śmietaną bez mleka

woda spod cieciorki z 1 puszki
1 i 1/4 szklanki cukru pudru 
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

Otworzyć puszkę cieciorki i zlać wodę. Ubijać ją na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Dodawać stopniowo cukier puder ciągle ubijając. Powinna powstać gładka, puszysta, sztywna, lśniąca piana, jak przy normalnych bezach. Na koniec dodać sok z cytryny. Szprycą (uwielbiam końcówkę z dużą gwiazdą :)) nałożyć pianę w kształt kółek na papier do pieczenia w środku formując lekkie wgłębienie. Surowe bezy cieciorkowe pachną brzydko - jak fasola z puszki, ale się nie zrażajcie, odorek zniknie. Piec w 120°C przez ok. 80 minut, aż będą całkiem suche. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku/puszce.

Na suche, wystudzone bezy nałożyć wegańską bitą śmietanę migdałową - przepis jest tutaj. Na 4 torciki potrójna porcja powinna wystarczyć. Moim zdaniem to najlepsza wegańska bita śmietana, jaką jadłam, ale jeżeli wolicie, to można wykorzystać gęstą część mleka kokosowego z puszki (jak już jedziemy na puszkach, to po całości ;)), lub krem jaglany KLIK. Do ubijania dodałam trochę ksylitolu, wanilię i skórkę cytrynową.

Torciki bezowe udekorować świeżymi fiołkami wonnymi, ulubionymi owocami albo truskawkami - jak w klasycznej Pavlovej.

wega?skie bezy, vegan meringue, vegan pavlova, bezy bez jajek, wega?skia mini pavlova

Mmmmm!... Sammmm cukier :D Ale słowo daję, że gotowym bezom cieciorkowym niczego nie brakuje do tradycyjnych na białku. Różnica jest naprawdę minimalna, więc jeżeli nie powiecie gościom, że nie są zrobione z jajek, to w życiu się nie zorientują! Śmietana migdałowa przez masło kakaowe smakuje jakby dodana do niej była biała czekolada ;) Torciki pierwsza klasa, pomimo iż jedynie fiołki w nich nie udają czegoś innego :P

Próbowałam wcześniej piec bezy na bazie siemienia lnianego, ale nie byłam zadowolona z efektu, a i babraniny stanowczo za dużo jak na moją cierpliwość. Na zagranicznych stronach spotkałam się jeszcze z gumą ksantanową i skrobią ziemniaczaną, wodę spod gotowania fasoli, albo proteinę sojową w proszku - bezy z puszki cieciorki to zdecydowanie najprostsze rozwiązanie. Ale następnym razem spróbuję z ksylitolem, bo klasyczna beza z nim wychodzi zupełnie inaczej, więc ciekawam jak zachowa się cieciorka.

Smacznego!

P.S. Dziś rozpoczyna się Festiwal Nauki w Krakowie, przyjdźcie koniecznie, bo dzieją się fajne rzeczy! A w sobotę w namiocie nr 32 na Rynku będę ja :)

piątek, 10 kwietnia 2015

Wyprawa poza miasto nie może obyć się bez prowiantu. Na wycieczkę zabieramy jedzenie z domu, do domu przywozimy jedzenie z wycieczki :)

Nie potrafię oprzeć się pierwszym wiosennym kwiatom i listkom. Są tak piękne! I tak smakowite :)

sałatka z dzikich roślin, weed salad,sałatka z liści i kwiatów, łąka na talerzu

Sałatka z wiosennego bukietu 

młode listki fiołka - słodkie i delikatne
młode listki krwawnika - ziołowe, intensywne
młode listki podagrycznika - bardzo dziwne ziołowe, jak natka marchwi
młode listki szczawiu - kwaśne
młode listki mniszka - lekko gorzkawe
młode listki tasznika - pikantne
kwiaty fiołka wonnego - słodkie, aromatyczne
kwiaty fiołka motylkowego - ładne i w sumie tyle
kwiaty podbiału - śluzowate, wapienny posmak
kwiaty forsycji - gorzkie, ale zdrowe
kwiaty przetacznika - bez smaku, ale ładne niebieskie
kwiaty stokrotki - lekko ziołowe, przyjemne
kwiaty rzeżuchy leśnej - pikantne
kwiaty jasnoty różowej - nijakie

sos winegret z oliwy, soku z cytryny, miodu i czarnej soli

Dzikie rośliny zbierane z dala od miasta i dróg dokładnie umyć, osuszyć, zmieszać w dowolnych proporcjach, polać sosem i odkrywać niezwykłe smaki.

sałatka z chwastów, sałatka dzikich roślin, pyszne chwasty

Tymczasem zapraszam Was do ziołowego spaceru w ten weekend! Nawet jeśli niczego nie pozbieracie do jedzenia, to można być zbieraczem wirtualnym i po prostu oglądać rośliny dla samej przyjemności ich poznawania. Pochwalcie się zdjęciami, jakie rośliny widzieliście, na stronie wydarzenia: Cała Polska Widzi Zioła (KLIK). 

Napatrzcie się dobrze, bo w przyszłym tygodniu będzie konkurs z "Pysznymi chwastami":)

pyszne chwasty, małgorzata kalemba-drożdż

Udanych spacerów! :)*

środa, 25 marca 2015

Rozpoczął się najpiękniejszy sezon - fiołkowy! Poza tym, że można podziwiać ich zapach i wygląd, to fiołki można jeść. Kwiaty mają delikatny owocowy smak i cudowny fiołkowy aromat. Listki też są jadalne i bardzo smaczne.

Zapraszam na przepisy z fiołkiem wonnym:

fiołki jadalne, czy fiołki można jeść, które fiołki wolno jeść

Przetwory z fiołków:

Konfitura z fiołków

Tarte płatki fiołków, przecier z fiołków

Syrop z fiołka wonnego i reakcja biuretowa ;)

Galaretka fiołkowa

Dżem z białych fiołków

Syrop z białych fiołków

Miód fiołkowo-pierwiosnkowy

Kandyzowane i krystalizowane fiołki

Fiołki na słodko:

Fiołkowe lizaki

Sernik fiołkowy nowojorski

Sernik na zimno z fiołkami

Tort fiołkowy i tort z fiołkami

Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkami

Mazurek czekoladowy z fiołkami

Wegańskie bezy bez jajek z fiołkami

Blok waniliowy z koziego mleka z kandyzowanymi fiołkami

Trufle w płatkach fiołka

Czekoladki fiołkowo-lawendowe

Czekoladowe krążki z fiołkami

Czekoladki lawendowo-fiołkowe „Luscinia”

Fiołki na wytrawnie:

Dzika jajecznica

Sałatka z kozim serem, awokado i fiołkami

Sałatka z listków fiołka

Camembert z fiołkami

Kanapki z fiołkami w TVN

Fiołkowe napoje:

Fiołkowa lemoniada i fiołkowy szampan kwiatowy

Biała fiołeniada

Fiołeniada

Fiołkowy poncz

Herbatka z kwiatów i listków fiołka

Nalewka fiołkowa a la Creme Yvette

 

Jeszcze więcej przepisów z fiołkami znajdziecie w moich książkach: "Pyszne Chwasty" i "Jadalne kwiaty", a nawet "Słodki sposób na alergię" nie jest wolny od fiołków :)

I przypominam, że wszystkie gatunki fiołków są jadalne :) Fiołek trójbarwny, rogaty, motylkowy, ogrodowy (bratek), leśny, polny, bagienny itd... Można je zjadać pod warunkiem, że nie były niczym opryskiwane, rosły z dala od zanieczyszczeń i nie były kupione w kwiaciarni.

Ale z wszystkich fiołków najsmaczniejszy niewątpliwie jest fiołek wonny!

Pozdrawiam i smacznego!
Gosia

poniedziałek, 09 lutego 2015

Kiedyś zrobiłam koktajl Yvette inspirowany francuskim likierem fiołkowo-owocowym (klik). Był cudowny, ale Beatka z Cukierniczych Kreacji nadepnęła mi na ambicję snując wizje eterycznego napoju, więc odpuścić nie mogłam ;) Zawzięłam się i zrealizowałam te wizje!

Na nuty smakowe Creme Yvette składają się: jeżyny, maliny, czarna porzeczka, poziomki i fiołki. Ale tak szczerze mówiąc, nie do końca wierzę w naturalność tego ostatniego aromatu, bo producent deklaruje użycie suszonych fiołków, a one w czasie suszenia kompletnie tracą zapach. Nawet perfumy fiołkowe przygotowuje się zupełnie inaczej niż większość perfum, a mianowicie metodą enfleurage'u, czyli maceracji w tłuszczu, a potem ekstrakcji zimnym etanolem, bo aromat fiołków jest niezmiernie ulotny.

nalewka fiołkowa, nalewka owocowa z fiołkami, creme yvette

Żeby nie uronić żadnego z aromatów, postanowiłam rozbić procedurę przygotowywania na etapy. Wydawało mi się to najrozsądniejszym wyjściem, biorąc pod uwagę, że każdy ze składników pojawiał się w innym czasie. 

Nalewka a'la Creme Yvette

I - kwiecień - nalewka fiołkowa
II - czerwiec - nalewka malinowo-poziomkowa
III - lipiec - nalewka porzeczkowa
IV - sierpień - nalewka jeżynowa
V - październik - połączenie smaków 
VI - styczeń/luty - otwarcie butelki 

Nalewkę z fiołków robiłam w taki sposób, że 4 szklanki fiołków zalałam sokiem z cytryny i szklanką wódki i szklanką spirytusu. W przypadku nalewek owocowych, trzeba wziąć 600 g owoców, przesypać 200 g brązowego cukru, odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce. Zalać 400 ml wódki i 200 ml spirytusu. Odstawić w ciemne miejsce i od czasu do czasu przewracać słoikiem. Po 6 tygodniach zlać znad owoców, odstawić na 1 dzień, po czym przesączyć, żeby usunąć osad.

Zmieszać wszystkie składniki. Spróbować, ewentualnie skorygować smak dodając cukru, alkoholu lub syropu albo soku wyciskanego z owoców. Moja Yvette finalnie miała ok. 25% alkoholu i łagodnie słodki smak. Zamknąć w ciemnym miejscu na kilka miesięcy.



nalewka fiołkowa, likier fiołkowy, likier a'la creme yvette

Boski trunek! Delikatny, lekki, zniewalający aromatem, upajający smakiem. Mocne akordy owocowe osnute nutą fiołków. No cudo istne!

Idealny napój do świętowania 6 urodzin Trochę Innej Cukierni! Z tej okazji będę miała dla Was prezent :) Kto zagląda na fejsbukową stronę bloga, ten już wie ;)

Pozdrawiam
Gosia 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6