| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: migdały

piątek, 05 sierpnia 2016

Mistrzowska owsianka przez noc to pożywne śniadanie, które samo się robi ;)

mistrzowska owsianka, owsianka mistrzów, master oatmeal

Owsianka Mistrzów

pół szklanki płatków owsianych
domowe mleko migdałowe (klik)
migdały po mleku migdałowym (KLIK)
suszone śliwki, morele, rodzynki
słonecznik
orzechy włoskie

Płatki owsiane zalać mlekiem migdałowym i odstawić na noc pod przykryciem. Dodać ziarna słonecznika namoczonego przez noc, pokrojone śliwki, posiekane orzechy i fusy po robieniu mleka migdałowego (KLIK). Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta, można dolać więcej mleka migdałowego.

A o naszych owsiankach miałam okazję opowiadać na antenie Radia Kraków, zapraszam do posłuchania KLIK :)

Smacznego!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wspominając wizytę w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i babkę z obierków ziemniaczanych (klik) przygotowałam konfiturę z buraka. W czasie, gdy nie było dostępu do świeżych owoców, np na przednówku, w zastępstwie sięgano po warzywa korzeniowe. Ale konfitura buraczana w takim galicyjskim wydaniu wcale nie jest głodowym daniem, lecz kipi od wykwintnych dodatków.

 konfitura z buraków, dżem z buraka, beetroot jam, konfitura buraczana

Konfitura z buraków

500 g buraków
200 g brązowego cukru lub miodu
skórka z cytryny lub pomarańczy
garść migdałów
sok z cytryny
goździki, cynamon, ewentualnie imbir

Migdały zblanszować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, zmieszać z sokiem z cytryny i cukrem (lub miodem, albo pół na pół) i podgrzewać na malutkim ogniu. Gotować, mieszając, aż buraki zmiękną. Dodać przyprawy, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy i migdały. Podsmażyć jeszcze parę minut i gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Naprawdę smaczna konfitura. Kolor jest, smak jest. Buraki przecież świetnie się sprawdzają w cukierniczych wydaniach, do tego chrupiące migdały i aromatyczne przyprawy. Dżem z buraka pyszny jest!

Smacznego :)

piątek, 18 września 2015

Ciasto na szybko, ale efekt przepyszny. Właściwie kruche ciasto z morelami to nasz sztandarowy mazurek, ale kto powiedział, że nie można go piec przez cały rok :)

apricot pie, crostata di albicocche, kruche z morelami, kruche ciastko z nadzieniem morelowym

Kruche ciasto z morelami (bez jajek, bez mleka, wege)

150 g oleju kokosowego (albo masła lub margaryny nieutwardzanej)
ponad szklanka mąki
50 g startych migdałów (można zastąpić innymi orzechami, owsianką lub mąką)
1 łyżka miodu

ok 0,5 kg moreli
migdały
żurawina, rodzynki

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi - podsypać mąką. Rozwałkować cienko na blaszce, ponakłuwać widelcem. Piec w 200°C przez ok. 10 minut.

Morele umyć, usunąć z nich pestki. Poddusić na malutkim ogniu (można podlać odrobiną wody) i zmiksować na gładką papkę. Jeżeli ktoś potrzebuje, to można je dosłodzić. Delikatnie odparować mus na dużej patelni, po czym rozsmarować na wystudzonym cieście.

W zimie można nadzienie przygotować z suszonych moreli, jak tutaj, albo z konfitury.

Udekorować migdałami i innymi bakaliami.

Smacznego!

poniedziałek, 30 września 2013

Pyszna brukselka brzmi jak oksymoron, ale odkąd nauczyłam się, żeby brukselki nie gotować, tylko smażyć (klik), to wyrażenie nabrało sensu! Danie, które ostatnio przygotowałam wyjątkowo podeszło w gusta moich dzieci. I to tak, że domagały się powtórki :) Dzieci błagające o brukselkę? Tak, tak, to prawda :)

pyszna brukselka, makaron z brukselką

Rewelacyjna i pyszna brukselka z makaronem
na 4 porcje

ok. 300 g brukselki
ok. 250 g makaronu (np.: gryczanego)
ok. 40 g migdałów
1 ząbek czosnku
oliwa extra vergine
oliwa do smażenia
sól, vegeta bez glutaminianu, chilli

Ugotować makaron, a w tym czasie poszatkować brukselkę na plasterki. Migdały zmielić w blenderze (można użyć już mielonych). Brukselkę podsmażyć na oliwie do smażenia, dodać migdały, po czym zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić solą, vegetą bez glutaminianu i chilli. Wyłączyć gaz, dodać odcedzony makaron, polać oliwą dziewiczą i podawać.

broussels pasta, makarona z brukselką

Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, też świetnie pasują do brukselki. Można też na patelni wtopić w brukselkę ser pleśniowy, tak właśnie podałam obiad dla W. No po prostu rewelacja!

Smacznego:)

wtorek, 04 czerwca 2013

Naleśniki każdy lubi:) Przyznaję szczerze: zawsze robię ciasto "na oko". Leję wodę, mleko i po trochu dosypuję mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Ale postanowiłam wreszcie sprawdzić dokładne proporcje, więc cierpiąc katusze emocjonalne odmierzałam składniki szklanką.
Naleśniki bez cholesterolu (ewentualnie śladowymi ilościami:)), bez nabiału można chyba uznać za dietetyczne? ;)

A na czym polega wykwintność owych naleśników? Na dodatku wody różanej. Takie naleśniki doskonale sprawdzą się na słodko z truskawkami, musem rabarbarowym lub na wytrawnie np.: z kurczakiem, awokado i soczewicą.

Naleśniki na mleku migdałowym to ulubione mojego Synutka:)

Dietetyczne wegańskie naleśniki bez jajek i mleka, wykwintne naleśnki różane

Wykwintne naleśniki różane (dietetyczne, bez jajek, bez mleka krowiego, możliwie wegańskie)

2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego lub np koziego
2 szklanki mąki (np. poznańska, wrocławska, ale może być też mieszanka bezglutenowa)
3/4 - 1 szklanki wody
1 łyżka wody różanej (czystego hydrolatu)
1 łyżka cukru lub miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oleju
szczypta soli
kawałek słoniny lub olej w spryskiwaczu do smażenia

Składniki zmieszać trzepaczką rózgową. Powinna wyjść konsystencja lekko gęsta i lejąca się. Jeżeli dodacie zbyt dużo mąki, naleśniki wyjdą twarde i zapychające.

Patelnię rozgrzać, spryskać olejem lub przetrzeć słoniną (może być nawet sama skórka). Osobiście wolę naleśniki z patelni żeliwnej niż z teflonowej, ale nawet teflonową warto lekko prysnąć tłuszczem.

Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, rozprowadzić ruchem okrężnym i smażyć naleśnik, aż zaczną odchodzić brzegi. Wtedy odwrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony już krócej. Naleśniki powinny być cieniutkie!

Zrzucić naleśnik, przetrzeć patelnię (lub prysnąć), wylać ciasto, smażyć i tak do końca mikstury.

Każda mąka różni się zdolnością chłonięcia wody (w zależności od grubości przemiału i wilgotności miejsca przechowywania), więc pierwszego naleśnika trzeba zdegustować i ocenić, czy ciasto naleśnikowe wymaga korekty. Jeżeli jest zbyt twarde, trzeba dolać ciapkę wody. Jeżeli naleśnik się kompletnie rozpada, nie daje zebrać w całości z patelni, to można dosypać odrobinę mąki.

Woda różana to opcja, zamiast niej można dodać łyżkę ekstraktu waniliowego, kropli miętowych, skórkę pomarańczową... Rodzaj użytego aromatu pozostaje kwestią wyobraźni. Ja oczywiście wybieram te kwiatowe :)

niedziela, 19 maja 2013

world baking day - trochę inna cukiernia

Dziś jest Światowy Dzień Pieczenia, czyli World Baking Day. To zabawa propagująca zwyczaj domowego pieczenia ciast, a jak wiecie bardzo lubię zwyczaj pieczenia ciasta na weekend.
Zostało wybranych 100 przepisów, by piec odważnie, piec dzielnie. A wśród nich jest i mój!
Zapraszam do wspólnego pieczenia:)
Podejmiecie wyzwanie? Upieczecie coś, czego nigdy wcześniej nie piekliście?

sernik jaglany na zimno z truskawkami, Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami

Po szczegóły przepisu na mój sernik na zimno bez sera, bez mleka, bez jajek, ale z truskawkami zapraszam na stronę WBD oraz do wpisu na blogu, gdzie znajdziecie więcej zdjęć, kilka porad i propozycje zamienników.

Bądźcie dzielni! Podejmijcie wyzwanie i zrobicie mój sernik! (klik) :)

Sernik bez nabiału, czyli jak matka staje na głowie

Kruchy spód
90 g margaryny (najlepiej naturalnej np.: oleju kokosowego)
50 g drobnego cukru
1 łyżka oliwy
150 g mąki

Masa „sernikowa”
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki ulubionego mleka (migdałowego, owsianego, ryżowego, ewentualnie koziego)
pół laski wanilii
0,5 szklanki śmietany migdałowej (możecie też użyć kupnej śmietany roślinnej albo zmiksowanych nerkowców)
1 łyżka margaryny (najlepiej naturalnej np.: oleju kokosowego)
0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
1 szklanka kremu kokosowego (możecie użyć gęstej części mleka kokosowego z puszki BIO)
odrobina skórki startej z cytryny
1 kopiata łyżka żelatyny

Wierzch
1 szklanka truskawek (mrożonych lub świeżych)
galaretka truskawkowa

Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18 lub 20 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wystudzić.

Kaszę jaglaną ugotować w ulubionym mleku z dodatkiem przekrojonej i wyskrobanej laski wanilii. Przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Zmiksować z resztą składników (poza żelatyną). Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości mleka, kiedy spęcznieje, delikatnie rozpuścić na małym ogniu. Dodać do masy sernikowej i zmiksować. Wyłożyć masę na upieczony spód i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Truskawki rozmrozić (nie trzeba całkowicie), zmiksować i połączyć z galaretką (jeżeli używacie świeżych truskawek, galaretkę trzeba wystudzić przed ich połączeniem). Wylać na zastygniętą masę sernikową. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

sernik jaglany na zimno z truskawkami, Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik, world baking day, Sernik bez sera na zimno z truskawkami, sernik bez twarogu

Jeśli macie konto na Fejsbuku, Tłiterze lub Pinterest, po wejściu na mój przepis (Jak to upiec), kliknijcie na szeroki niebieski pas "Upiekę to ciasto 85", w ten sposób dacie znać organizatorom, że się przyłączyliście do zabawy:)

Smacznego!
Gosia

P.S. Sponsorem Polskiej edycji World Baking Day jest firma Unilever, producent Kasi do pieczenia, która zawiera nabiał, ale też producent Delmy, która nabiału nie zawiera.

środa, 03 kwietnia 2013

Coś w sam raz w ramach poświątecznego detoksu;)
Przepis znalazłam na blogu My new roots, gdzie widnieje jako chleb zmieniający życie. Jest to chleb bezglutenowy*, z samych ziaren, orzechów i płatków, bez najmniejszego dodatku mąki.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Chleb z samych ziaren bez mąki

1 kubek ziaren (3/4 słonecznik, 1/4 dynia)
0,5 kubka siemienia lnianego
3/4 kubka orzechów (migdały i laskowe)
0,5 kubka żurawiny (dodałam od siebie)
1,5 kubka płatków owsianych
2 łyżki nasion chia - szałwii hiszpańskiej - nie dałam
4 duże łyżki nasion babki płesznik
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka miodu (w oryginale syrop klonowy)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
ponad 1,5 kubka wody

Wszystkie składniki razem pomieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do gotowania. Piec 20 minut w 175°C. Następnie wyłożyć do góry dnem na blachę i piec kolejne 30 minut. Kompletnie wystudzić przed krojeniem, inaczej będzie się rozpadać.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki, chleb bez mąki

Mojego życia ten chleb nie zmienił ;) I tak niemal codziennie zjadam dwie garście ziaren, a takie wysoko-błonnikowe przekąski, jak ten chlebek, trzeba stosować z umiarem. Pamiętajcie, że jeżeli zażywacie jakieś leki, to jedząc coś takiego, trzeba zachować godzinny odstęp w obie strony. Śluzy z siemienia i babki łagodzą podrażnienia żołądka, ale też upośledzają wchłanianie pierwiastków (i leków) w jelitach. W dodatku ja zdecydowanie jestem zwolennikiem spożywania nasion na surowo. Chlebek jest bardzo ciężki, już jedna kromka zapycha całkowicie! Ale żeby już nie marudzić, to powiem, że chlebek jest super pyszny ;) Mój mąż złośliwie przezwał go chlebkiem dla ptaszków :P Ale chętnie zjada go po zgrzankowaniu. Dla mnie jest to bardzo fajna przekąska, a nie pieczywo. 

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Nasiona babki płesznik można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Zawierają mnóstwo błonnika i śluzów, które utrzymują chleb w całości. Histeria Sary, że nie można tego składnika niczym zastąpić, wydaje mi się przesadzona, bo mam wrażenie, że zmielone siemię lniane też by się w tej roli sprawdziło. Spróbuję następnym razem. Bo kiedy wreszcie uda mi się odstawić małego ssaka, to przyda mi się jakiś zapychacz apetytu, zanim mój metabolizm ustabilizuje się na nowym niższym poziomie;)

A tak wyglądają nasionka babki w porównaniu do siemienia lnianego. Można je kupić w sklepach zielarskich i niektórych aptekach. Próbowałam je zmielić w młynku blendera, ale są za lekkie i tylko latały dookoła ostrzy. Może w tradycyjnym mechanicznym młynku do zbóż by się udała taka sztuka.

babka płesznik, nasiona babki płesznik

*Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, zadbajcie by owies pochodził z certyfikowanego źródła, bo w naturze owies glutenu nie zawiera, ale jest przetwarzany w tych samych młynach co pszenica.

poniedziałek, 25 marca 2013

Ponieważ w zeszłym roku przed Wielkanocą zakupiłam wielki wór przepysznych daktyli, było rzeczą pewną, że jakiś daktylowy wypiek na pewno pojawi się na świątecznym stole. Miałam tylko dylemat, czy do daktyli dodać pomarańczę, czy cynamon, bo obydwa te połączenia smakowe są boskie! W końcu dodałam obydwa :D

razowy mazurek daktylowy bez jajek i mleka, razowy mazurek daktylowo-pomarańczowy bez mleka bez jajek bez cukru

Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem (bez jajek, mleka, cukru)

Kruche ciasto razowe

1 szklanka mąki razowej
pół kostki margaryny niepaskudnej
2 łyżki oliwy
1 duża łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa daktylowa

200 g daktyli
1 pomarańcza (przy alergii na cytrusy użyjcie po prostu wody)
duża szczypta cynamonu
migdały do dekoracji

Ze składników na spód zagnieść ciasto. Jeżeli rodzaj użytej mąki tego wymaga, można dodać więcej oliwy by uzyskać gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blaszce, brzegi podnieść nakładając ozdobne warkoczyki ciasta. (Mój mazurek był mały! Średnica 18 cm.) Piec w 200°C przez 15-18 minut.

Pomarańczę wyszorować dokładnie w zimnej wodzie. Zetrzeć ok 1 łyżeczki skórki, wycisnąć z niej cały sok. Daktyle zagotować z sokiem, skórką pomarańczową i cynamonem. Gotować, aż całkiem się rozpadną. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, to trzeba podlać wodą. Przygotujcie sobie więcej masy daktylowej, bo świetnie się nadaje jako smarowidło do kanapek i ktoś na pewno się nią zaopiekuje;)

krem daktylowy z cynamonem

Wystudzoną masę daktylową rozprowadzić na wystudzonym spodzie i udekorować. Pomimo braku dodatkowego cukru, mazurek jest bardzo słodki. Bardzo polecam, choć na przyszłość chyba bym raczej rzucała monetą, czy użyć cynamonu, czy pomarańczy. Albo zrobiłabym dwa;)

razowy mazurek daktylowy bez jajek i mleka, razowy mazurek daktylowo-pomarańczowy bez mleka bez jajek bez cukru, dates and orange wholemeal shortcake

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6