| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: świąteczne przepisy

piątek, 14 kwietnia 2017

Taki pomysł na szybko, ale wyszły dość sympatyczne wielkanocne słodkości :)

trufelki wielkanocne, wielkanocne gniazdka marcepanowe, wielkanocne trufle daktylowe

Trufle gniazdka wielkanocne

masa daktylowo-orzechowa, taka jak w truflach Wombata
marcepan tu jest przepis na domowy
jajeczka czekoladowe lub cukrowe

Z masy trufelkowej uformować niewielkie gniazdka. Można je umieścić w małych papilotkach. Marcepan przecisnąć przez praskę do czosnku (czystą!!! ;)) i wyściełać nim gniazdka. Na wierzchu ułożyć cukrowe lub czekoladowe jajeczka. Można też je utoczyć z marcepana turlanego w kakao lub karobie.

wielkanocne trufelki, trufle bakaliowe z marcepanem, wielkanocne słodkości

Smacznego i spokojnych Świąt!

poniedziałek, 06 marca 2017

Różowe ciasto, pink cake, leżało u podwalin Trochę Innej Cukierni. Od tamtej pory minęło już osiem lat... Ponad 11 setek przepisów, 4 wydane książki, dziesiątki przeprowadzonych warsztatów. Hmmm...

różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Różowe ciasto drożdżowe z burakiem

400 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (lub 20 g świeżych)
80-100 g cukru
szczypta soli
80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej (FAQ)
ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 upieczony burak (odmiana podłużna)

Buraka obrać, zetrzeć na tarce (wyszły mi jakieś 4 kopiate łyżki) i zmiksować na gładką pulpę z sokiem cytrynowym i pomarańczowym. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego buraka i lekko ciepłą mieszankę dodać do suchych składników. Wyrobić - ja to robię mikserem. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt zwarte można dodać więcej soku, a jeśli jest totalnie lejące ewentualnie można dodać mąki, ale ja na babkę przygotowuję bardzo luźne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie, przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 25-30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.

babka z burakiem, różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Babkę można polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego lub ananasowego (lepiej - burak z ananasem świetnie pasują!) i udekorować posypką.

Smacznego!

wtorek, 31 stycznia 2017

Kwiatki, kwiatuszki, kwiateńki! Jeszcze nie, ale już niedługo zakwitną ;)
Na razie zadowalam się cytrynowymi kwiatuszkami na babce drożdżowej.
 

kokosowa cytrynowa babka drożdżowa, lemon and coco dough, coconut and lemon cake

Kokosowo-cytrynowe ciasto drożdżowe z cytrynowymi kwiatkami

3 szklanki mąki
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO (400 ml)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
skórka z całej cytryny BIO 
1 łyżka soku cytrynowego 
(dla jajcarzy można dodać 1 żółtko, ale wcale nie musi go być) 

lukier:
sok z cytryny
cukier puder

kandyzowana skórka cytrynowa:
skórki z 2 cytryn BIO
cukier

Skórki z cytryn moczyć przez dwa dni w zimnej wodzie. Cukier (np 3/4 szklanki) zalać taką samą ilością wody i ugotować syrop. W tym syropie smażyć odsączone, pokrojone skórki z cytryn. Wcześniej ze skórek wycinałam kwiatuszki. Usmażyłam i kwiatuszki i ścinki. Kiedy skórki się zeszklą, wyciągnąć na papier i ostudzić. Przechowywać w szczelnym słoiku. Syrop można wykorzystać do 

Skórkę cytrynową (bez białej części) zmiksować w blenderze z sokiem cytrynowym. Do miksowania dodałam też kandyzowane ścinki z cytrynowych kwiatków. Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodać zmiksowane skórki i mleko kokosowe (+ ewentualnie żółtko). Wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt zwarte, można dolać trochę soku pomarańczowego (zależy jak wilgotną macie mąkę). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do formy na babkę. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie mocno pachnieć, a patyczek włożony do ciasta będzie wychodził nieoblepiony.

kokosowa cytrynowa babka drożdżowa, lemon and coco dough, coconut and lemon cake

Z soku z cytryny i cukru pudru ukręcić lukier i polać nim wystudzoną babkę. Cytrynowe kwiatuszki nadziać na wykałaczki i powtykać je w ciasto.

To nie to, co prawdziwe kwiaty, ale choć trochę łąkę przypomina ;)

Przy małych dzieciach i osobach starszych/niedowidzących trzeba uważać na wykałaczki, ale ogólnie bardzo polecam taką dekorację. Fajny efekt wizualny, a kandyzowana skórka cytrynowa pysznie dopełnia smak babki.

Smacznego!

piątek, 25 marca 2016

Znaczy babka bez jajek, bo w koszyku były :)

Nie da się ukryć, mój Synuś uwielbia ciasto drożdżowe. Z resztą pozostała część rodziny też nie pozostaje w tyle. Widocznie nazwisko obliguje ;) Babkę, jak to robię najczęściej, piekłam na puree dyniowym, zamrożonym i specjalnie zachowanym na święta. Ciasto podzieliłam na trzy części: duża babkę, miskę i papilotkę. 

babka drożdżowa do koszyka, babka drożdżowa bez jajek, baba na bani

Baba drożdżowa bez jajek

3,5 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny najlepiej EKO
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowego)
5 łyżek roztopionej margaryny (FAQ), oleju kokosowego lub oliwy
3 łyżki puree z dyni Hokkaido (lub z marchewki jak w tym przepisie)
1 szklanka mleka migdałowego (domowego) lub innego

Lukier:
sok z cytryny
cukier puder 

Cytrynę wyszorować pod zimną wodą, zetrzeć skórkę. Zmieszać suche składniki ciasta, dolać składniki mokre i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

drożdżówka bez jajek, drożdżowe bez jajek i mleka

Wyrośnięte ciasto wyrobić, przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (babka, miseczka, sztywna papilotka. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180°C, babę przez około 35 minut, miseczkę przez 15-20 minut, muffinkę przez około 12 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować np.: cukrowymi jajeczkami lub posypką. 

Tymczasem taka mała, najmniejsza babeczka okazała się ogromną pokusą dla małego chłopca.
- Mamuś, mamuś, mogę ją zjeść?  
- Przecież ona miała iść do koszyczka.
- To weźmiejemy tą dużą, a ja zjem małą, bo ona jest ładna.
- Ale wiesz, chciałam ją udekorować... I zrobić zdjęcie... 
- Jest ładna taka. I ja jej zrobię zdjęcie!

Jak powiedział tak zrobił :P Wziął automatyczny aparat i zrobił zdjęcie ;)

O, proszę! :D

babeczka do koszyczka, babeczka drożdżowa w papilotce

No i musiałam spakować większy koszyk...

Wesołych Świąt! :) 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szybkie pierniczki z mąką z żołędzi i amarantusem były improwizacją spowodowaną żarłocznością mych dziatek :P A mianowicie przed Wigilią posadziłam dzieci nad lukrowaniem świątecznych pierniczków (bez jajek z tego przepisu) i zajęłam się innymi przygotowaniami. Dzieci pięknie się spisały, bo wyjadły większość pierniczków :D Ale w efekcie ich aktywności artystycznej nie mieliśmy czego zabrać na świąteczny obiad do babci, więc trzeba było zadziałać i upiec coś na szybko.

pierniczki z żołędzi i amarantusa, amarantus i żołędzie, oak acorn and amaranth gingerbreads

Pierniczki z amarantusem i żołędziami

190 g mąki pszennej
70 g mąki amarantusowej
60 g mąki żołędziowej (można kupić lub zrobić KLIK)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka karobu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
250 ml miodu (dałam gryczany i eukaliptusowy)
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
80 g oleju kokosowego

Suche składniki wymieszać w misce. Miód stopić z tłuszczem. Lekko przestudzić i wlać do sypkich składników. Zagnieść lekko lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Z ciasta toczyć kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki są miękkie potem twardnieją.

gingerbreads with acorn and amaranth, pierniczki żołędziowe, pierniczki z amarantusem

Amarantusowo-żołędziowe pierniczki wyszły wspaniale! Białe kuleczki mąki z szarłatu lekko chrupały pod zębami, żołędzie nadały ciekawą głębię, która wspaniale podbijała aromatyczne przyprawy i gryczany posmak miodu. Szczerze mówiąc nikt nie żałował tamtych pierniczków i te popękane ślicznotki stały się najlepszą ozdobą świątecznego stołu.

Ten i inne żołędziowe przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

środa, 16 grudnia 2015

Kutia to bożonarodzeniowy przysmak rodem z kresów wschodnich. U nas nigdy się jej nie robiło. Teoretycznie w Krakowie tradycja łączenia maku z pszenicą przybiera formę łamańców z makiem, jednak że cywilizacja pcha naprzód, w naszej rodzinie zazwyczaj piekło się po prostu makowce. Też mak z pszenicą ;) Tymczasem okazuje się, że kutia wcale nie musi być z pszenicą, w różnych regionach przygotowywano ją z jęczmieniem lub prosem.

U mnie kutia jest biała, ponieważ chciałam zagospodarować resztki białego maku z absolutnie nie tradycyjnych rogali "świętomarcińskich" (KLIK). Pomieszanie maku z kaszą jaglaną miało też u mnie drugie dno. Zakładałam, że nie cała kutia zniknie w czasie Wigilii, więc taką makowo-jaglaną mieszankę łatwo przerobić na trufelki z bakaliami lub nadzienie do bułeczek, w których kasza jaglana stanowi lepiszcze ;)

kuria bez pszenicy, biała kutia, kutia bezglutenowa

Biała kutia jaglana (bez pszenicy)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka białego maku
1 szklanka bakalii
ok. 1 łyżka miodu

Do otrzymania 1 szklanki ugotowanej kaszy potrzeba ok. 0,5 szklanki kaszy surowej. Przed ugotowaniem kaszy należy ją przepłukać dużą ilością zimnej wody, wrzucić do wrzątku, a na koniec odparować na sypko.

Mak zalać gorącą wodą i odcedzić. Bakalie posiekać. Zmieszać wszystkie składniki i posłodzić miodem do smaku. Wybór bakalii jest dowolny, ja użyłam suszonych moreli, wiśni, śliwek, słonecznika i orzechów włoskich. Pierwotnie planowałam czysto polski, lokalny wybór, jednak kwaskowate morele, same się prosiły by je dorzucić ;)

Smacznego! 

wtorek, 15 kwietnia 2014

Jeżeli jeszcze w popłochu szukacie inspiracji wielkanocnych na ciasta bez jajek i bez mleka, to zapraszam na moje zestawienie świątecznych przepisów bezjajecznych. Na pewno się przyda :)

U mnie żelaznym punktem menu jest baba drożdżowa, obowiązkowo na dyni Hokkaido. Choćby świat się walił, trzymam zamrożoną jedną porcję musu dyniowego specjalnie na Wielkanoc :) W zeszłym tygodniu widziałam nawet te dyńki w delikatesach, więc nie jest źle. Ale jeśli nie macie skąd zdobyć dyni, to po inne opcje baby drożdżowej bez jajek, zapraszam do tego wpisu: klik

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough

Wielkanocna baba na bani - dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek

550 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (odpowiednik 20 g świeżych)
100 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej (FAQ)
0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego ulubionego - jak zrobić mleko migdałowe KLIK)
3 kopiate łyżki przecieru z pieczonej dyni Hokkaido

garść bakalii (u mnie zazwyczaj to żurawina i morele)

Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego mleko oraz dynię i lekko ciepłą mieszankę wmieszać do ciasta. Wyrobić. Zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie dodając rodzynki i ziarna słonecznika, przełożyć do wytłuszczonej formy (ja podzieliłam ciasto na babkę i półlitrową miseczkę). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 30-35 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek

Jajeczka przepiórcze były tylko do dekoracji zdjęcia :) Ciasto drożdżowe na dyni jest absolutnie doskonałe i nie potrzebuje żadnych jaj! Nie mam foremki na babę koszyczkową, ale taka kopuła z miseczki też się świetnie prezentowała ;)

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek, ciasto drożdżowe bez jajek na dyni, wegańskie ciasto drożdżowe

Kochani,

życzę Wam udanych Świąt Wielkanocnych. Dużo radości, serdecznego ciepła i spokoju ducha.

Gosia

babka drożdżowa na bani, baba drożdżowa na dyni bez jajek, ciasto drożdżowe dyniowe, pumpkin dough, dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek, drożdżówka bez jajek, vegan dough

wtorek, 08 kwietnia 2014

Zapraszam na zestawienie hitów Wielkanocnych Trochę Innej Cukierni. Wbrew pozorom, jestem tradycjonalistką, więc ogólne menu jest z góry ustalone. Najwyżej poszaleję z wariacjami;) Poniżej znajdują się linki do moich ulubionych świątecznych przepisów na ciasta i ciasteczka bez jajek i krowiego nabiału. Mleko kozie występujące gdzieniegdzie w przepisach można z powodzeniem zastąpić mlekiem owsianym, ryżowym lub migdałowym. Odnośnie margaryny, proszę zerknąć do FAQ.

Baby drożdżowe bez jajek:

Babka kokosowo cytrynowa  -- Zielone ciasto drożdżowe  -- Drożdżowe na melasie

baba na bani (dyniowa) -- baba z burakiem-- babka marchewkowa 

baba na bani, baba drożdżowa z dynią, ciasto drożdżowe z dynią zamiast jajek buraczana baba drożdżowa, ciasto drożdżowe z burakiem, różowe ciasto, pink cake Marchwiowa baba drożdżowa, ciasto drożdżowe na marchewce, baba drożdżowa bez jajek

Wegańskie serniki bez sera:

 Sernik z nerkowców --- Sernik z kaszy jaglanej --- Sernik jaglany na zimno

sernik z nerkowców, wegański sernik z nerkowców, vegan cashew cheesecake, sernik bez sera Sernik bez sera -  wegański jaglany, sernik bez nabiału, wegański sernik  http://pinkcake.blox.pl/resource/SC_9764.jpg

 Mazurki bez mleka i jajek:

 

To są moje ulubione pozycje. Jeszcze więcej przepisów, również nie publikowanych na blogu znajdziecie w mojej książce: "Słodki sposób na alergię"

Słodki sposób na alergię, Małgorzata Kalemba-Drożdż     

Serdecznie zapraszam i życzę udanych wypieków :)
Gosia 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8