| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: komosa

sobota, 28 listopada 2015

Czy Indianie jedli brokuły? Niezupełnie ;) Należąca do komos roślina Chenopodium nuttalliae, czyli huauzontle, nazywana jest azteckim brokułem. Rozmyślając nad jego użyciem, stwierdziłam, że huazontle będzie pasował do innych amerykańskich warzyw. Planowałam upiec go z bakłażanem, dynią i pomidorami - rdzennymi indiańcami, ale stwierdziłam, że ostatnio brakuje mi prostoty, używam zbyt wielu składników i ograniczyłam się do baby bakłażanków, czyli czarnych jagód ;) 

baby bakłażany z brokułem azteckim, obergine and huazontle

Czarne jagody (bakłażanki) i brokuł aztecki

huazontle, czyli brokuł aztecki
bakłażany baby (czyli takie niewyrośnięte, ledwie zawiązane)
oliwa
czosnek, zioła prowansalskie, chilli, syrop klonowy 

Bakłażany przekroić wzdłuż, skropić obficie oliwą i skromnie syropem, posypać ziołami, natrzeć czosnkiem i piec kilka minut. Są naprawdę malutkie, więc trzeba przypilnować, żeby nie ich spiec. Brokuła azteckiego oskubać z pączków i listków. Gotować je przez 2 minuty. Dorzucić do bakłażanów na minutę-dwie i podawać skropione oliwą.

brokuł aztecki, huazontle, Chenopodium nuttalliae

Pan, od którego kupiłam huazontle, doradził, że należy pąki kwiatowe oskubywać, ale potem siadłam na internet i znalazłam, że Meksykanie smażą na głębokim tłuszczu w całości opanierowane na łodyżkach. Więc może następnym razem spróbuję tak ;)

Smacznego!

P.S. Nic na to nie poradzę, jestem z Małopolski, więc chodzę na pole, w lesie zbieram czarne borówki, a czarna jagoda to najwyraźniej na świecie jest bakłażan :P

środa, 23 września 2015

Truskawko-szpinak jest jak świnka morska: ani świnka ani morska. Podobno rośnie gdzieś dziko, ale można też kupić i ja się właśnie tak nacięłam ;)

truskawko-szpinak, szpinako-truskawka,komosa łodygowa

Owoce komosy rózgowej (Blitum virgatum lub Chenopodium foliosum) są śliczne, a listki można przygotowywać jak szpinak. Ale w smaku nie przypomina ani truskawki, ani szpinaku. Listki, jak to listki komosy, nieco mdłe, nieciekawe. Natomiast owoce w smaku przypominają niedojrzałe morwy. Są kwaskowe, w ogóle niesłodkie, z mocnym zielnym posmakiem. Nie mam pojęcia, komu one się skojarzyły z truskawką??? Jedna wielka ściema! Znaczy chwyt marketingowy :D W dodatku te małe czarne nasionka są raczej wkurzające.

Polecane jest jedzenie owoców truskawko-szpinaku na surowo, bo ładnie wyglądają w sałatkach, ale nie wiem, którą sałatkę chciałbym nimi zepsuć a do deseru absolutnie bym ich nie użyła. Zastanawiałam się, co przygotować z tych świnek morskich i padło na nalewkę.

nalewka z komosy łodygowej, nalewka truskawko-szpinak, truskawko-szpinak przepisy

Nalewka z truskawko-szpinaku

kubek owoców komosy łodygowej
kubek brązowego cukru
kubek spirytusu 

Truskawko-szpinak zasypać cukrem, zostawić na słonecznym oknie na 1 dzień, żeby puścił sok. Zalać spirytusem i odłożyć do szafki na 3 miesiące. Przefiltrować i odstawić do leżakowania na pół roku.

nalewka z komosy łodygowej, truskawko-szpinak przepisy

Za jakieś pół roku będę szukać ochotników do spróbowania ;)

Ja tym czasem pozachwycam się cudowną różnorodnością natury, która stworzyła taki truskawko-szpinak ;) Wierzę, naprawdę głęboko wierzę, że każda potwora znajdzie swojego amatora i gdzieś na świecie jest osoba, która uwielbia truskawko-szpinak. Takowa osoba musi gdzieś być. Po prostu musi :P

wtorek, 16 lipca 2013

Poważyłam się zmodyfikować jedno z najbardziej znanych dań kuchni arabskiej. Tabbouleh to pyszna orzeźwiająca sałatka z ziołami i wodą różaną. Oryginalny przepis swego czasu przepisałam z BBC.

tabuleh z komosą, tabbouleh gluten free, bezglutenowa sałatka tabuleh

TABULEH (Tabbouleh) w wersji bezglutenowej

¾ szklanki komosy ryżowej (tradycyjnie używa się gruboziarnistego bulguru lub kuskusu)
1 duży pomidor
1 ogórek
pęczek natki kolendry lub pietruszki
pół pęczka szczypiorku
kilka gałązek mięty
kilka gałązek bazylii

Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody różanej
sól, pieprz, chilli, wędzona papryka

Ugotować komosę w 1,5 szklanki wody. Odsączyć z ewentualnego nadmiaru wody i wystudzić. Z ogórków i pomidorów usunąć gniazda nasienne. Zmieszać składniki sosu. Do komosy dodać pokrojone pomidory, ogórki, posiekane zioła i polać sosem.

tabbouleh gluten-free, tabuleh z komosą, tabuleh z quinoa, gluten free tabbouleh with quinoa, sałatka tabuleh bez glutenu

Smacznego, hej!

czwartek, 30 maja 2013

Komosa biała, czyli lebioda, to powszechnie występujący chwast. Łatwo się pleni, rośnie szybko i jest dość uciążliwa. Poza tym jest pyszna! Powszechne są przepisy na młode listki komosy podawane jak papka ze szpinaku. A tymczasem można ją podać ładniej ;)

komosa biała gotowana, lebioda do jedzenia

Młode pędy komosy można ugotować w całości (w wodzie lub na parze). Pachną zupełnie jak zielone szparagi, smakują bardzo podobnie.

komosa biała gotowana, lebioda do jedzenia, lebioda przepis

Jak długo gotować? Hmmm, a wolicie łodyżki bardziej chrupiące, czy bardziej miękkie? Od 3 do 9 minut.

komosa biała przepis jak szparagi

Komosę podawać można po prostu z masłem, winegretem lub sosem musztardowym (oliwa, musztarda, miód, chilli).

komosa lebioda gotowana, komosa biała gotowana

Pamiętajcie, by zbierać tylko młode pędy lebiody, do 15-20 cm długości. Starsze rośliny są uważane za trujące i wykazują działanie fotouczulające (po spożyciu nie należy wychodzić na słońce). Wodę z gotowania trzeba koniecznie odlać. A młoda komosa wygląda tak:

komosa biała jest jadalna, lebioda pospolita

Smacznego!