Ostatnie wpisy
Zakładki:
BARDZO WAŻNE! Wszystkie zdjęcia są moją własnością, kopiowanie jest płatne. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło, a mnie zostaw komentarz, czy smakowało:)
Kontakt
Moje strony
Najlepsze - bez jaj
FAQ
Przydatne linki
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wpisy z tagiem: kanapki
poniedziałek, 08 maja 2017
Dziś zapraszam na pastę z chwasta, czyli pesto z dzikiego zielska. Pasta z chwasta młode listki pokrzywy i podagrycznika, Listki dokładnie umyć i osuszyć. Zmiksować z orzechami i oliwą. Lekko posolić. Czasem dodaję ser, a czasem nie, w zależności od ochoty. Dolewając więcej oliwy możemy zmienić konsystencję na rzadszą, ja do smarowania preferuję smarowidła bardziej zwarte, kremowe. Na kanapki z pastą z chwasta proponuję dodatek stokrotek i kwiatów rzeżuchy łąkowej :)
Smacznego!
czwartek, 20 kwietnia 2017
Mówi się, że kobieta potrafi zrobić coś z niczego, np.: posiłek albo awanturę. Ha! A ja potrafię dwa w jednym: i posiłek i awanturkę na raz :P Kanapki z awanturką uzupełniłam kwiatami czosnku niedźwiedziego i kwitnącymi pędami klajtonii. Klajtonia (Claytonia perfoliata), nazywana jest kubańskim szpinakiem, można ją kupić niekiedy na stoiskach z modnymi i/lub egzotycznymi warzywami (sprzedawcy czasem błędnie nazywają ją portulaką, a portulaka wygląda tak: KLIK). A można również, tak jak ja, znaleźć klajtonię rosnącą pod płotem ;) Bo chwasty, takie nic, nadają się na pyszny posiłek! Klajtonia jest chrupiąca, soczysta i lekko kwaskowata. Można ją gotować, dusić i jeść na surowo. Dobrze pasuje do kanapek z awanturką. Ale najpierw jak zrobić: Twarożek z migdałów Migdały zblanszować i obrać z brązowych skórek. Zalać wodą spod kiszonych ogórków i odstawić na noc. Migdały z grubsza odcedzić i cierpliwie miksować w blenderze. Jeżeli twarożek jest zbyt suchy, można dolać trochę wody lub oliwy. Ja dolałam nieco złocistego oleju lnianego. Do zrobienia twarożku można też wykorzystać otręby pozostałe po przygotowaniu domowego mleka migdałowego (KLIK) Awanturka bez nabiału wędzona makrela klajtonia i kwiaty czosnku do dekoracji Obrać mięso z makreli, ostrożnie wybierając wszystkie ości. Rozdrobnić je, zmieszać z migdałowym twarożkiem i posiekaną drobno cebulką. Doprawić. Nakładać na kromki chleba i udekorować kwiatuszkami czosnku niedźwiedziego i kwitnącymi listkami klajtonii. Ha! Jak to brzmi: kwitnące listki ;) Ale przecież właśnie tak wyglądają pędy kubańskiego szpinaku ;) Smacznego!
czwartek, 23 marca 2017
Ponieważ wiosna już się rozhulała, po raz kolejny zapraszam Was do używania kwiatków jak sałaty. Naprawdę fajnie sprawdzają się jako warzywny dodatek do kanapek. Na przykład takie kanapeczki z kwiatami forsycji, rukolą, listkami selera odrastającymi na parapecie, mascarpone i łososiem. A tu kanapki z mini bratkami (fiołkami rogatymi) i wiosennym wegańskim pesto chwastowym (podagrycznik, pokrzywa, krwawnik), które robiliśmy na warsztatach w Klubie Seniora. Albo na przykład takie frymuśne tartinki na krakersach z kozim twarożkiem, szczypiorkiem i stokrotkami, zupełnie bez okazji: Smacznego!
środa, 11 maja 2016
Fajny pomysł nie tylko dla osób redukujących zboża, węglowodany lub bezglutenowców. Po prostu pyszna przekąska przełamująca schemat dla każdego :) Kanapka bez pieczywa, w której funkcję podtrzymującą pełni sałata rzymska. Kanapka bez chleba po 2 małe liście sałaty rzymskiej na każdą kanapkę Liście sałaty umyć, osuszyć. Można je posmarować majonezem, pesto lub pastą. Na liściu sałaty układać dodatki pokrojone w plastry. Przyłożyć drugim listkiem sałaty i jeść :) Dzięki plasterkom podczas gryzienia całość się trzyma jak normalna, standardowa kanapka. Taką kanapkę z sałaty wygodnie jest wziąć do ręki i nic z niej nie wypada, przynajmniej nie bardziej niż z normalnej kanapki ;) Sałata rzymska jest sztywna i długo nie więdnie, a jednocześnie jest krucha, więc się przyjemnie odgryza kęsy. A Wy z czym lubicie kanapki? ;) Smacznego!
czwartek, 12 czerwca 2014
Kanapki Kwiatowej Księżniczki serwowałam na dorocznym festynie w szkole Córci. Nawet chłopcy nie mogli przejść obojętnie wobec ich wdzięku ;) Kanapki Kwiatowej Księżniczki bagietka Księżniczkowe kanapeczki zniknęły z naszego stoiska jako pierwsze. Niestety kanapki z chwasta nie miały tyle szczęścia :( Pesto z rukoli i pokrzyw może jakoś by przeszło, ale było dziwnie mało odważnych osób do zjedzenia stokrotek. Podobno są przerażające :P A przepis na pesto z pokrzywy i wiele innych ciekawych past z chwastów znajdziecie w mojej książce "Pyszne chwasty" - już trwa sprzedaż :) I wciąż zapraszam do jedzenia kwiatów! Przerażających stokrotek również :D
piątek, 21 marca 2014
Wiosna kwitnie już na całego! Przedstawiam zatem kanapki z jadalnymi kwiatami, chyba najbardziej obfotografowane kanapki na świecie ;) Kanapki zostały przygotowane na potrzeby nagrania z Dzień Dobry TVN (kliknij, żeby obejrzeć). Pełnoziarnistą bagietkę razem z Adą i Martą smarowałyśmy kozim twarożkiem i pesto z rukoli, a na wierzchu układałyśmy kwaśno-słodkie truskawki i jadalne wiosenne kwiaty: pierwiosnki, fiołki rogate i fiołki wonne. Miałam je pokazać na bieżąco, ale termin emisji się wciąż opóźniał, fiołki i pierwiosnki dawno przekwitły, więc stwierdziłam, że zostawię te kanapki na kolejny sezon, który właśnie się zaczyna :) Najlepsze pesto z rukoli i orzechów włoskich 3/4 objętości blendera liści rukoli Wszystko zmiksować, jeżeli pesto jest zbyt gęste dolać oliwy, jeżeli wydaje się za rzadkie, wtedy dosypać zielska, orzechów lub sera. Ja robię takie gęste pesto mocno zielone, właśnie żeby się dało grubo posmarować chleb, natomiast do makaronów i sałatek lepsze będzie dużo rzadsze. W reportażu chciano też pokazać, jak wygląda blogowanie kulinarne, więc musiałyśmy napstrykać fotek tym kanapkom w kilku ujęciach. W życiu tyle żadnego dania nie fotografowałam! ;) W sumie przez te kanapki, to odechciało mi się nawet patrzeć na aparat i w efekcie sałatkę tulipanową i tort fiołkowy można obejrzeć wyłącznie na stop-klatce. Najlepszy jednak był moment, kiedy można je wreszcie było zjeść! Pesto jak zwykle wyszło mi extra-klasa, truskawki świetnie pasowały do pikantnych podkładów, a co do wyglądu to chyba się zgodzicie, że kanapki są prześliczne! Nawet pomimo długotrwałego podsmażania telewizyjnymi reflektorami :P A już niedługo zaproszę Was oficjalnie do tegorocznej edycji Klubu Kwiatożerców. Nieoficjalnie zapraszam już :) Smacznych kwiatków!
wtorek, 04 lutego 2014
Nie wygrywa nigdy ten, kto nie próbuje. Postanowiłam więc po pierwsze spróbować sił w konkursie u Majany, po drugie spróbować "smalczyku roślinnego". Kromki chleba posmarowane "Smakowitą pajdą" z ziołami ogrodowymi posypałam rukolą, stokrotkami, pieprzem i okruszkami suszonych pomidorów. Ponieważ chleb ze smalcem jest potrawą mało odkrywczą, a jedzenie stokrotek już dawno odkrywcze być przestało (klik), więc potrawa musi startować w kategorii najlepsze zdjęcie. Czyli będzie ciężko, bo robiłam je przed warsztatami fotograficznymi :) Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że mój mąż nie zorientował się, że je produkt roślinny. Powiedział tylko: "Ja wiem, że coś jest na rzeczy z tym smalcem, tylko nie wiem co. I akurat nie chodzi mi o stokrotki!"
poniedziałek, 20 maja 2013
Najładniejsze kanapki to wg mnie te kwiatowe! :) Z resztą sami popatrzcie! Żytni chleb na zakwasie, owczy ser, pomidorki koktajlowe, bazylia, słonecznik i STOKROTKI! A pamiętacie te pierwsze stokrotkowe kanapki (klik)? Ależ to była przygoda! P.S. Bardzo dziękuję za Wasz udział w World Baking Day. Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób upiekło mój sernik bez nabiału :)* Tagi:
jadalne kwiaty przepisy
kanapki
niesłodkie
przepisy bez jajek
przepisy bez mleka krowiego
stokrotki
20:43, pinkcake ,
jadalne kwiaty
Link Komentarze (9) » |