| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: borówki

sobota, 20 lipca 2013

Pierwszy raz w życiu piekłam jagodzianki ;) Moja niechęć do nich wynikała z dwóch powodów, no trzech. Po pierwsze jak to ma być, że bułki z borówkami nazywają się jagodzianki, przecież powinny się nazywać borówinki albo borówniczki albo jakoś tak;) Po drugie jako dziecko uważałam, że pieczenie ciast z owocami w sezonie to marnowanie owoców i trochę tej niechęci zostało mi do dziś. Po trzecie kiedyś dawno, dawno temu jadłam jagodzianki i w wielkiej suchej bule było tylko parę borówek - błee :/

Tak czy siak, upiekłam jagodzianki. Pomysł z mlekiem kokosowym zaczerpnęłam od Olgi, a jak powinny wyglądać jagodzianki podejrzałam u Doroty. Bez owijania powiem, że wyszły boskie! Cieniutka otoczka z delikatnego ciasta, a w środku mnóstwo borówek! Mmmm... i tylko jedna mi pękła :P

jagodzianki bez mleka i jajek, jagodzianki wegańskie, jagodzianki kokosowe

Jagodzianki

2 szklanki mąki + na podsypanie
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO (lub możecie użyć 60 g margaryny i 180 ml wody z przepisu na bułeczki)
1 opakowanie suszonych drożdży
1/2 szklanki cukru
malutka szczypta soli

150-200 g borówek czarnych
2 łyżeczki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżka cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać 1 szklankę gęstej części z odstanego mleka i wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.

Borówki dokładnie umyć i osuszyć, przebrać. Skropić cytryna, zmieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.

Wyrobić wyrośnięte ciasto. Odrywać małe kulki, ewentualnie podsypać mąką, jeśli za bardzo się lepią do rąk, i rozciągać je w cieniuteńkie okrągłe placki. Ciasto można też rozwałkować i wycinać kółka. Na każde kółko nakładać 2-3 łyżeczki borówek, ma ich być dużo! Zlepiać jak pierogi. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok 12 minut. Wyszło mi 15 borówinek, które musiałam studzić pod wiatrakiem, bo hieny czyhały ;)

jagodzianki bez mleka i jajek, jagodzianki wegańskie, jagodzianki kokosowe, bułki z borówkami

Miałam jeszcze lukrować lukrem z soku z cytryny, ale nie zdążyłam, bo za szybko znikały, a to znaczy, że nie trzeba było lukrować ;)

jagodzianki bez mleka i jajek, jagodzianki wegańskie, jagodzianki kokosowe, bułki drożdżowe z borówkami, bułeczki borówkowe

Polecam ogromnie! To jeden z rewelacyjnych przepisów ze "Słodkiego sposobu" :)

I dołączam do akcji Olcik.