| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: buraki

poniedziałek, 06 marca 2017

Różowe ciasto, pink cake, leżało u podwalin Trochę Innej Cukierni. Od tamtej pory minęło już osiem lat... Ponad 11 setek przepisów, 4 wydane książki, dziesiątki przeprowadzonych warsztatów. Hmmm...

różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Różowe ciasto drożdżowe z burakiem

400 g mąki
7 g drożdży liofilizowanych (lub 20 g świeżych)
80-100 g cukru
szczypta soli
80 g oleju kokosowego lub masła shea lub margaryny nieohydnej (FAQ)
ok. 0,5 szklanki soku pomarańczowego
1 upieczony burak (odmiana podłużna)

Buraka obrać, zetrzeć na tarce (wyszły mi jakieś 4 kopiate łyżki) i zmiksować na gładką pulpę z sokiem pomarańczowym. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta. Tłuszcz roztopić, dodać do niego buraka i lekko ciepłą mieszankę dodać do suchych składników. Wyrobić - ja to robię mikserem. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt zwarte można dodać więcej soku, a jeśli jest totalnie lejące ewentualnie można dodać mąki, ale ja na babkę przygotowuję bardzo luźne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić ponownie, przełożyć do wytłuszczonej formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C około 25-30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek włożony do ciasta wyjdzie suchy.

babka z burakiem, różowe ciasto drożdżowe, różowa babka drożdżowa, buraczane ciasto, ciasto z buraka

Babkę można polać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego lub ananasowego (lepiej - burak z ananasem świetnie pasują!) i udekorować posypką.

Smacznego!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wspominając wizytę w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i babkę z obierków ziemniaczanych (klik) przygotowałam konfiturę z buraka. W czasie, gdy nie było dostępu do świeżych owoców, np na przednówku, w zastępstwie sięgano po warzywa korzeniowe. Ale konfitura buraczana w takim galicyjskim wydaniu wcale nie jest głodowym daniem, lecz kipi od wykwintnych dodatków.

 konfitura z buraków, dżem z buraka, beetroot jam, konfitura buraczana

Konfitura z buraków

500 g buraków
200 g brązowego cukru lub miodu
skórka z cytryny lub pomarańczy
garść migdałów
sok z cytryny
goździki, cynamon, ewentualnie imbir

Migdały zblanszować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, zmieszać z sokiem z cytryny i cukrem (lub miodem, albo pół na pół) i podgrzewać na malutkim ogniu. Gotować, mieszając, aż buraki zmiękną. Dodać przyprawy, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy i migdały. Podsmażyć jeszcze parę minut i gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Naprawdę smaczna konfitura. Kolor jest, smak jest. Buraki przecież świetnie się sprawdzają w cukierniczych wydaniach, do tego chrupiące migdały i aromatyczne przyprawy. Dżem z buraka pyszny jest!

Smacznego :)

środa, 07 października 2015

Buraki i porzeczki to już klasyczne połączenie. Pyszne! Świetnie się sprawdza nawet w lodach ;) Dzięki czarnej porzeczce do koktajlu nie trzeba już dodawać soku z cytryny, ani innych zakwaszaczy, bo porzeczka wystarczająco balansuje smak.
Buraki zawierają duże ilości kwasu foliowego i sporo potasu. Przypominam, że wbrew powszechnej opinii wcale nie mają dużo żelaza. Ich siła w przeciwdziałaniu anemii wynika głównie z obecności kwasu foliowego.

koktajl buraczkowy z czarną porzeczką, koktajl z porzeczki i buraka

Koktajl buraczano-porzeczkowy

1 litr tłoczonego soku jabłkowego lub 1-1,5 kg jabłek
2-3 buraki
300 g czarnej porzeczki (może być mrożona)

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Porzeczkę umyć i obrać z gałązek. Zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl. Zamiast soku można też użyć całych jabłek i wtedy trzeba po prostu przepuścić wszystko przez sokowirówkę.

Można też użyć czerwonej porzeczki albo malin, bo do nich buraki też dobrze pasują :)

Smacznego!

piątek, 12 grudnia 2014

Czasem fajnie jest poeksperymentować ze znanymi potrawami. Uwielbiam czerwony barszcz, zazwyczaj przygotowuję go tradycyjnie doprawionego czosnkiem i majerankiem. Podaję wtedy z ziemniakami lub przepiórczymi jajkami albo z fasolą. Czasem lubię coś pozmieniać. Kiedy mi się spieszy lubię zjeść barszcz z zielonym groszkiem lub soczewicą. A czasami mam ochotę zmienić też aromat. Buraczki z imbirem to już klasyka, choć trzeba być przygotowanym, że mają zupełnie nieburaczany smak. Dziś więc zapraszam na mocno korzenny, rozgrzewający barszcz czerwony.

czerwony barszcz z soczewicą, korzenny barszcz czerwony z soczewicą

Korzenny barszcz czerwony z soczewicą

1,5 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
garść mrożonej czarnej porzeczki
czosnek, sól,
ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli
ocet balsamiczny lub sok z cytryny

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

Buraki, marchew, pietruszkę obrać, pokroić, zalać zimna wodą i ugotować z dodatkiem przypraw i porzeczki. Gotowy barszcz zakwasić. Jeżeli macie wcześniej przygotowany zakwas buraczany, to można go wykorzystać, pamiętając, aby go nie zagotować.

W miedzy czasie ugotować soczewicę. Trzeba ją wypłukać pod zimną wodą, aby pozbyć się saponin. Potem zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minut. Odcedzić i podawać do barszczu.

Barszcz z porzeczkami i soczewicą to moja propozycja do Korzennego tygodnia.

Polecam gorąco!

P.S. A tak przy okazji zapytam: na jaki kolor siusiacie po burakach? Jeżeli mocz jest różowy, może to świadczyć, że występuje zaburzenie funkcjonowania bariery jelitowej lub zwiększone wchłanianie żelaza np na skutek anemii lub hemochromatozy. 

Betanina (czerwień buraczana) nie jest absorbowana z jelit na poziomie wyższym niż 0,3% (z buraków) do 3% (z opuncji). 
Jest bardzo mało publikacji na temat wchłaniania betaniny i prowadzą często do różnorodnych wniosków. Mnie na studiach uczono, że beeturia (buraczany mocz) świadczy o zaburzeniach wchłaniania, ale to było dawno, a wiedza idzie na przód. Przez niektórych lekarzy stan wzmożonego wchłaniania betaniny jest wiązany z anemią, hemochromatozami i atrofią jelita czczego. 

Zmiany tempa wchłaniania żelaza, a zatem i betaniny, mogą (ale nie muszą) być związane z różnymi stanami odległymi od zdrowia np z infekcją.

Ponadto warto zaznaczyć, że stanem fizjologicznie poprawnym jest wchłanianie przez barierę jelitową jedynie aminokwasów, zaś u kobiet karmiących naturalnie mogą pojawić się w mleku fragmenty białek pobranych z pokarmem. Czyli jednak jakiś problem z przepuszczalnością jelit istnieje...

Pomimo braku twardych dowodów, są to dla mnie przesłanki wystarczające do stwierdzenia, że buraczany mocz powinien zwracać naszą uwagę na stan organizmu i warto zadbać o stan układu pokarmowego: mniej stresu, mniej niezdrowego jedzenia, więcej probiotyków, a także skontrolować stan układu krwionośnego.

sobota, 04 stycznia 2014

Burak chioggia to zabawne warzywo, z zewnątrz wygląda jak zwykły burak, ale w środku jest przepięknie pasiasty. Po upieczeniu pręgi niestety się rozmywają i nabiera bladoróżowej barwy. Żeby zachować i wyeksponować jego śliczny wzór przygotowałam carpaccio z buraków surowych. Tradycyjnie to danie przygotowuje się z surowej wołowiny, ewentualnie tuńczyka, ale i carpaccio z buraków weszło już do kanonu kulinariów. Powiem Wam, że to danie wprawiło mojego męża w stan głębokiej zadumy, że coś tak prostego może być tak zaskakująco pyszne. Choć ekstrawagancki wygląd chyba w pierwszej chwili spowodował u niego napad paniki ;)

carpaccio z buraków chioggia, sałatka z surowych buraków, beetroot carpaccio, carpaccio z buraka z rukolą i orzechami

Carpaccio z buraków chioggia

buraki Tonda di Chioggia
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki oliwy
szczypta cukru, soli, pieprzu
rukola
orzechy włoskie
kozi ser

Buraki obrać i pokroić na cieniusieńkie plasterki. Zalać je sosem z octu, oliwy i przypraw. Odstawić pod przykryciem na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Podawać z rukolą, orzechami i kozim serem. W razie potrzeby doprawić i polać świeżą oliwą.

carpaccio z buraka chioggia, burak chioggia, beetroot carpaccio, sałatka z surowego buraka

Żałuję, że nie sfotografowałam sałatki, którą przygotowałam z pieczonych buraków chioggia. Starte buraczki miały piękny różowy kolor w kilku pastelowych odcieniach jakby żywcem wyjętych z japońskich malowideł na jedwabiu. Cóż, były pyszne z dodatkiem cebuli czosnkowej :)

Smacznego!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

W sumie polską sałatką narodową jest sałatka jarzynowa z puszki, ale rybno-serowo-buraczana też spełnia wszystkie kryteria narodowości;) Może się przyjmie?

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser mniszek

Sałatka polska narodowa - od Morza do Tatr

pieczone buraki
wędzona makrela
kozi ser
liście mniszka lekarskiego
olej lniany
kwitnący rozmaryn
łyżeczka miodu
majeranek, pieprz
ocet do marynowania mniszka

Buraki owinąć papierem do gotowania i upiec na miękko (ok. godziny w zależności od ilości buraków). Liście mniszka zalać octem i odstawić przynajmniej na kwadrans, po czym odcedzić. Ten zabieg pozbawi liście mniszka nieznośnej goryczy. Dobrze się też sprawdzi rukola, której nie trzeba moczyć w kwasie. Makrelę oddzielić od ości. Składniki pokroić, poukładać na talerzu, polać olejem z miodem i łyżeczką octu z marynaty. Doprawić. Solić już nie trzeba, bo ser i ryba są wystarczająco słone.

Sałatka polska narodowa, przepis od Morza do Tatr, buraki makrela ser

Uzasadnienie polskości składników:

1. Polska rozciąga się od Bałtyku do Tatr, więc jest coś z morza i coś z gór a dominujące kolory w sałatce to biel i czerwień.

2. W naszym narodzie nie brak Buraków...

3. Lubimy rybki, bo rybki lubią pływać. Bardziej narodowy byłby śledzik, ale ja akurat nie lubię.

4. Powinien być oscypek, ale że Górale Ceprów ostro kantują, więc dzieci truć utajoną krowizną nie będę i użyłam koziego sera z Biedronki. My Polacy tak mamy.

5. Mniszek to prawdziwy skarb, ale traktujemy go jak byle co. Jeżeli nie macie mniszka, użyjcie rukoli. Cudze chwalicie, swego nie znacie...

6. Len z dziada pradziada od piastowskich czasów polską rośliną jest. A że częściej olej lniany lany jest do maszyn niż do gęby, to cóż poradzić? Pewnie dlatego Rodakom często oleum w głowie brakuje.

7. "O, mój rozmarynieeee..." chyba nie trzeba tłumaczyć polskości pieśni patriotycznej, szczególnie w sobotę o 4 nad ranem. Kwitnący, no bo lubię (klik).

8. Łyżka miodu na osłodę, czyli sytuacja ekonomiczna kraju i gospodarstwa domowego przypominająca beczkę dziegciu.

Ogólnie, a to Polska właśnie: piękna i smakowita, ale czasem smutno na sercu.

Smacznego Bracia Polacy! I Siostry też.

sobota, 01 czerwca 2013

Dzień Dziecka to najwyższa pora na lody:) Jeżeli szukacie jakiś fajnych lodów bez jajek i mleka zapraszam do przejrzenia tagu lody.

Tym razem zestawienie smaków podejrzane kilka lat temu w programie Jamiego, który rozmawiał z panią kręcącą lody mi.in. z kalafiorów i brokuła, żeby przekonać do nich dzieci - nie udało się;) W każdym razie były też lody buraczkowe z Cassis. Jakoś alkohol w lodach dla dzieci mnie nie przekonuje, w cieście przynajmniej połowa odparuje, a w lodach już nie:/ Więc zrobiłam po prostu z porzeczką. Pieczone buraki są bardzo słodkie, a ja, podobnie jak przy lodach buraczkowo-ananasowych, polecam użycie podłużnych buraków, które są znacznie słodsze od tych okrągłych i nie mają typowego dla buraków ziemistego posmaku.

lody buraczkowo-porzeczkowe, lody porzeczkowo-buraczkowe, lody z buraka i porzeczek, lody buraczane, beetroot icecream

Lody buraczkowo-porzeczkowe

2 buraki
1 duży banan
1 szklanka czarnej porzeczki (może być mrożona)
kilka łyżek syropu z czarnej porzeczki - w zależności jak bardzo słodkie chcemy lody

Buraki umyć, obrać, zawinąć w papier do gotowania i upiec na miękko w 180 stopniach (około godziny). Po wystudzeniu zmiksować na gładko. Porzeczki świeże przebrać, umyć, osuszyć, a jeśli macie mrożone, to nie trzeba ich rozmrażać, tylko ewentualnie pousuwać szypułki. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i zamrozić.

Pyszne! Polecam, choć Cassis rzeczywiście mógłby się przydać;)

Dodaję do akcji lodowej.

czwartek, 23 sierpnia 2012

Witam was serdecznie po urlopie! I zapraszam na...

ananas i buraki, beetroot and pineapple

Zestawienie tych smaków zobaczyłam chyba ze dwa lata temu na KuchniaTV w mini etiudach Wojciecha Amaro, który niczym prestidigitator w teatralnej atmosferze wyczarował z nich fikuśny barszcz. Połączył kiszonkę z buraków, ananasa, czosnku i jarzyn, sok z gotowanych buraków, sok z surowych buraków i sok z ananasa, po czym podał z oliwą chrzanową w idiotycznym naczyniu przypominającym probówkę. Aż tak odważna nie jestem, by ryzykować obiad, ale połączenie buraków z ananasem postanowiłam wypróbować. Poza tym odgrażałam się, że zrobię lody z buraków, no i proszę:)

I wiecie co? Buraczki z ananasem smakują niesamowicie. Chociaż jednego akordu mi w tych lodach brakowało, a mianowicie... pieprzu! Serio, aż się prosiły o szczyptę:)

sorbet ananasowo-buraczkowy, lody z buraków i ananasa, sorbet z buraczkó i ananasa

Sorbet ananasowo-buraczkowy

pół ananasa
2 podłużne buraki
1 mały banan
łyżka soku z cytryny
cukier do smaku

Buraki umyć, obrać, zawinąć w papier do gotowania i upiec na miękko w 180 stopniach (około godziny). Po wystudzeniu czeka najtrudniejsze zadanie: homogenizacja buraka na gładko. Ja najpierw starłam, później zmiksowałam. Następnie trzeba zmiksować razem wszystkie składniki i zamrozić.

Polecam użycie podłużnej odmiany buraków, która nie ma tego typowego dla okrągłych buraczków ziemistego posmaku.

Smacznej zabawy!

 
1 , 2