| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: mięta

niedziela, 08 maja 2016

Do powstania tego deseru przyczyniło się kilka czynników. Po pierwsze zakochałam się w czekoladowych sadzonkach od kiedy pokazała je Szarlotka (klik). Po drugie w TopChefie uczestnicy przygotowywali desery bez cukru i jeden z zespołów zrobił karmelizowany mus bananowy, jednak mieli problemy z jego prezentacją. Od razu przyszło mi do głowy, że coś co dość dosłownie wygląda jak... kupa, można włożyć do słoiczka. No i po trzecie, kiedy Ania zaprezentowała swoje sadzonki (klik), nie zwlekałam już ani chwili :) 

deser bez cukru,mus bananowy, krem jaglany, millet cream,carmelized banana mousse 

Jaglano-bananowy deser bez cukru, czyli sadzonki w słoiku

Mój deser składa się z trzech warstw: jaglano-karobowej, bananowo-kawowej i czekoladowej.

Mus jaglany

2 garście kaszy jaglanej
syrop klonowy lub miód
2-3 łyżeczki karobu
3-4 łyżeczki oleju z wiesiołka lub innego 

Karmelizowany krem bananowy

3 banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej

4 herbatniki czekoladowe lub wiórki gorzkiej czekolady
4 gałązki mięty

Mus jaglany:
Kaszę jaglaną przepłukać, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i ugotować na miękko. Odcedzić i przestudzić. Zmiksować z syropem klonowym (lub miodem), karobem i olejem wiesiołkowym.

Krem bananowy:
Banany obrać, wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać ekstrakt waniliowy (alkohol odparuje), banany rozgniatać ubijaczką do ziemniaków i cały czas podgrzewać. Z czasem banany rozpadną się, a cukier w nich zawarty skarmelizuje. W czasie gotowania banany bardzo odparują, stracą objętość, zgęstnieją i zbrązowieją. Po zdjęciu z ognia dodać kawę. Nie wcześniej, bo starci cały aromat podczas gotowania. Można z niej zrezygnować, ale kawa i banany wspaniale do siebie pasują, a ja chciałam przełamać słodycz kremu.

Złożenie deseru:
Do małych słoiczków lub szklaneczek nałożyć warstwę kremu, warstwę musu. Pokruszyć herbatniki lub jeśli wolicie deser pozbawiony glutenu, wtedy zetrzyjcie na grubej tarce czekoladę i posypcie nią deser. W środek wsadzić gałązkę mięty.

deser w słoiku, deser bez cukru,mus bananowy, krem jaglany, millet cmousse,carmelized banana cream

I tak oto mamy piękne flance! Od dołu: warstwa przepuszczalnego podłoża piaskowego, warstwa czarnej ziemi, warstwa lekkiego torfu i sadzonka :)

Obydwa kremy są pyszne i dobrze do siebie pasują, ale jeżeli wolicie ograniczyć się do jednego rodzaju kremu, to po prostu podwójcie ilości składników.

Smacznego!

środa, 07 sierpnia 2013

Konia z rzędem temu, kto jadł lody z pokrzyw! ;) Chociaż nie wiem, ile teraz kosztuje koń :P

Lody z pokrzywy i mięty, sorbet pokrzywowy, nettle ice creams, nettle and mint sorbet, deser z pokrzywy

Sorbet pokrzywo-miętowy

1 banan
1 garść młodych listków pokrzyw z samego czubka roślin
1 mała garść listków szpinaku (dla głębszego koloru:))
kilka listków mięty
1,5 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ewentualnie trochę ulubionego słodzidła, choć ja nie dodałam

Wszystkie liście umyć. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zmiksować z sokiem jabłkowym i resztą składników. Schłodzić i przelać do maszyny do lodów lub do foremek na lody.

Pyszne lody! Młody tak się zażerał, że był cały zielony:)

Lody z pokrzywy i mięty, sorbet pokrzywowy, nettle ice creams, nettle and mint sorbet, deser z pokrzywy

Ale pomimo postępowania zgodnie z zasadą: sparz pokrzywę, zanim ona sparzy ciebie, palce bolą mnie okrutnie. Dlaczego? Bo z takim zapamiętaniem układałam bukiet z pokrzywą do zdjęcia, że zapomniałam, czego dotykam ;) Auć! 

Jeżeli dopiero zaczynacie jedzenie chwastów i boicie się bezpośredniego zjadania pokrzywy, zmiksujcie ją tylko z sokiem jabłkowym, odcedźcie i dopiero taki sok zmiksujcie z resztą składników. A jeżeli w ogóle nie macie skąd wziąć pokrzywy, to zróbcie lody z samym szpinakiem, też będą fajne.

To jeden z wielu przepisów z "Pysznych chwastów" :)

czwartek, 01 sierpnia 2013

Dawno nie było takiego ciepłego lata. Wreszcie czuć, że jest lato, choć wybitnie potrzeba mi orzeźwienia. Tymczasem sezon ogórkowy w pełni...

lemoniada z ogórkiem i mietą, ogórki z miodem w napoju, cucumber refreshing drink, napój z ogórkiem i miętą

Lemoniada z ogórkiem i miętą

2-3 małe ogórki
1 litr wody przegotowanej wodociągowej lub wysokozmineralizowanej może być gazowana
1 kopiata łyżka miodu
kilka gałązek mięty
ewentualnie pół cytryny
lód

Miód rozpuścić w szklance wody, można cierpliwie mieszać lub lekko podgrzać. Ogórki umyć, obrać i pokroić. Do dzbanka włożyć gałązki mięty, lód, ogórki, dolać miód i wodę. Ewentualnie dodać sok z cytryny. Tylko pamiętajcie, że ogórek i tak rozłoży cały kwas askorbinowy, więc cytrynę dodajemy dla smaku, a nie dla witaminy C;)

lemoniada z ogórkiem i mietą, ogórki z miodem w napoju, cucumber refreshing drink, napój z ogórkiem i miętą, orzeźwiający napój z ogórkiem miodem i miętą

Zmodyfikowany przepis z "Kwiatowej uczty", akurat nie kwitły mi żadne ogóreczniki;)

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Nad przepisem na niemieckie pierniczki pomyślała Dorota i bardzo się z tego cieszę, bo to wyborne pierniczki bez jajek. Jakoś mnie nikt nie wierzy, że wypieki bez jajek mogą być przepyszne, no bo to dla dziecka, bo to choroba, więc nie wyjścia, a przecież bez jajek to może wyjść tylko nieapetyczny glut, ciaparaja bez smaku itd itp... A jak piecze Dorota, to się nikt nie zastanawia, czy są jajka, czy nie, tylko każdy wierzy bez żadnych dyskusji, że pyszne są i już:) I tak właśnie jest i w tym przypadku, lebkuchen są bardzo smaczne, choć ja nie odmówiłam sobie dodania miętowej nutki.

Lebkuchen z miętowym lukrem, pierniczki norymberskie z lukrem miętowym, Lebkuchen with mint icing, pierniczki bez jajek

Lebkuchen, czyli pierniczki norymberskie

250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam przyprawy Poleczki - dzięki Polcia:))
1 łyżeczka zmielonego cynamonu (nie dałam, bo akurat cały oddałam na ćwiczenia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ominęłam, bo nie miałam)
200 ml płynnego miodu
85 g masła (użyłam smalcu, ale może być masło kozie, tłuszcz palmowy, kokosowy itp)
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (dałam otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, ale tak sobie myślę, że w przypadku ich nietolerancji można dodać trochę kandyzowanej papai, melona lub żurawiny)

Suche składniki wymieszać w misce. Masło i miód podgrzać do roztopienia tłuszczu. Lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła) i wlać do sypkiej mieszanki. Dodać skórki lub kandyzowane owoce i porządnie wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę wilgotną łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (dla moich to było za dużo i drugiej turze wystarczyło 12). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Lukier miętowy zagotowałam z wody i cukru pudru. Pierwszą partię ciasteczek lukrowałam lukrem zwykłym, ale drugą lukrowałam na miętowo - do ostudzonego lukru dodałam sporego chlustka kropli miętowych. I to był absolutny strzał w dziesiątkę!

W lejącym lukrze maczać pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Pychotki! Dzięki Dorotko za przepis! A od siebie, polecam Wam mocno lukier miętowy:) Orzeźwiająca mięta tworzy niesmowite połączenie z rozgrzewającymi przyprawami.

Partię ze zwykłym lukrem zaniosłam w prezencie studentom na nasze ostatnie zajęcia, bo ciastek było stanowczo za dużo na potrzeby rodzinne, a miętowe jednak były lepsze;)

wtorek, 22 czerwca 2010

Dla amatorów tego połączenia. Mnie smakowały, o dziwo dziecku też;)

Muffinki czekoladowo-miętowe bez jajek bez mleka krowiego, chocolate and mint eggless muffins

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru + wanilia
2 łyżki kakao
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
pół łyżeczki ekstraktu miętowego
1 szklanka mleka koziego z mlekiem sojowym 2:1

listki mięty

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Piekłam ok. 20 minut w 180°C. Podawać udekorowane świeżą miętą.

Muffinki czekoladowo-miętowe bez jajek bez mleka krowiego, chocolate and mint eggless muffins

piątek, 15 stycznia 2010

Przy okazji robienia miętowego deseru dla Tatusia łakomczucha, Córcia (wtedy 3,5-letnia) sama odkryła, jakie pyszne jest połączenie mięty z gorzką czekoladą.

- Mamo, co to jest?
- Krople miętowe.
- A czy dzieci mogą jeść miętowe?
- Mogą, bo są bez mu-mu. Tylko są dosyć ostre.
- A jak je posólisz kostką, to też będą ostre? (dosypywanie czegokolwiek jeszcze do niedawna było określane jako "sólenie" ;))
- O widzisz! Pokropimy cukier. Tylko poczkaj, aż trochę wyparuje.
- A to w rondelku jest z mu-mu?
- Nie, to jest gorzka czekolada, możesz ją sobie wylizać.
- To ja sobie wysmaruję.

mięta z czekoladą, mint and choco

Takie sprytne dzieciątko :D

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Przedstawiam Wam deser, który zrobiłam, w czasie kiedy mnie nie było. Za oknem jeszcze brzozy a nie świerki...

Tatuś marudził o coś słodkiego, wobec tego poszperałam w lodówce i moim zaczarowanym kuferku z tajemnymi ingrediencjami słodkościowymi. Postawiłam na jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.

deser miętowo-czekoladowy, mint and chocolate mousse

250 ml śmietany kremówki
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki kropli miętowych Herbapolu
gałązki mięty

Czekolady rozpuścić w osobnych kąpielach parowych. Śmietanę ubić i rozdzielić na pół. Jedną część połączyć z białą czekoladą i kroplami miętowymi a drugą część połączyć z ciemną czekoladą i posiekanymi listkami mięty.

deser miętowo-czekoladowy, mint and chocolate mousse, chocolate mint creme

Nałożyć do pucharków i ozdobić miętą. Kwitnącą miętą:) Akurat sie nada jako zadatek do tegorocznej edycji Kwitnącego talerza, ponieważ zeszłoroczny tom Kwiatowej Książki Kucharskiej osiągnął dopuszczalną wielkość wpisu i nie przyjmuje żadnych nowych linków :(

kwitnąca mięta, mint flower, kwiat mięty, deser z kwiatem mięty

Tak całkiem do szczęścia brakowało mi kawałeczków czekolady pływających w miętowym musie. Poprawię to na przyszłość:)

niedziela, 12 lipca 2009

Uznałam, że zrobię wątek zbiorczy dla moich sorbetów. Nazbierało się tego aż nadto. Próbujcie i komentujcie:)

Mango z miętą

1 owoc mango na dwie osoby
garść listków mięty
kilka kropli kropli miętowych
łyżeczka brązowego cukru

Obrać mango i odciąć miąższ od pestki. Z tego czego nie da się odciąć, wycisnąć sok. Połączyć z miąższem i cukrem, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać posiekaną miętę i krople. Wstawić do zamrażarki i co 20 minut mieszać.

sorbet mango z miętą, mango and mint sorbet

Moja zamrażarka jest diablo szybka i pomimo iż pilnowałam czasu, deser zamarzł na kość:( Ale przed podaniem posiekałam go nożem, ugniotłam i nawet był w miarę gładki;) Poza tym był pyszny! Słodki w sam raz, orzeźwiający mocno i wcale niebanalny:)

Potem pożyczyłam maszynkę do lodów:)

Pomarańcze z bazylią

Zmiksować obraną pomarańczę, dodać szklankę soku z pomarańczy i garść posiekanej bazylii. Wrzucić do maszynki do lodów na 20 minut:) Zakochałam się w tym daniu w Grazu. Bardzo smaczne! Właściwie to bardziej wytrawna przystawka lub interludium niż deser.

sorbet pomarańczowy z bazylią, orange and basilicum sorbet, sorbet bazyliowo-pomarańczowy

 

Morele z imbirem

Zmiksować, połączyć, przełożyć do maszynki. Równie dobrze smakuje sorbet gruszkowy z imbirem.

sorbet morelowy z imbirem, apricot and ginger sorbet

 

Pomarańcze z cynamonem

Zmiksować obraną pomarańczę, dodać szklankę soku z pomarańczy, dużo cynamonu, cukier z wanilią i maszynkować. Mój absolutny hit! Kolejny:)

sorbet pomarańczowy z cynamonem, orange sorbet with cinnamone

 

truskawkowy bez cukru

sorbet truskawkowy, strawberry sorbet

 

Pomarańczowy z czekoladą

Zrobić sorbet pomarańczowy, przed podaniem posypać, przesypać i podsypać obficie gorzką czekoladą. Hit Córci:)

sorbet pomarańczowy z gorzką czekoladą, orange sorbet with dark chocolate

 

wiśniowy z palinką czereśniową i kakao

Wiśnie chwilkę poddusiłam, zmiksowałam, dodałam, łyżeczkę glukozy, łyżeczkę brązowego cukru, chlapkę palinki. Przed podaniem poprószyłam kakao.

sorbet wiśniowy z palinką i kakao, sour cherry sorbet

 

Jeszcze wypróbowałam:

morelowy z tymiankiem

wiśniowy z amaretto

borówkowy z czereśniową palinką

Każdy wart zrobienia:) Mam jeszcze kilka pomysłów, ale już muszę oddać maszynę:( A bez niej mi się nie chce;) Część sorbetów robiłam, przelewałam do kubeczka i zmarażałam na później. Zamarzały na kośc, ale łatwiuteńko dawało się je przerobić z powrotem na kremowo.

 
1 , 2