| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: krwawnik

poniedziałek, 10 lutego 2014

Upalna wprost zima obdarowała mnie pysznościami prosto z łąki. Rośliny pełne nadziei, że to już wiosna, wypuściły młode pędy, a stokrotki i gwiazdnica nawet zakwitły. Żeby się nie zmarnowały w śnieżnej zawierusze, postanowiłam je wykorzystać w konkursie u Majany licząc, że uda mi się zaskoczyć jury dziką jajecznicą.

jajecznica z chwastami, jajecznica z kwiatami, jajecznica z chwastami, jadalne kwiaty, jajecznica ze stokrotkami


Dzika jajecznica z jadalnymi kwiatami i zielskiem

16 jajek przepiórczych (lub 2 kurze)
1 łyżeczka smalcu roślinnego lub smalcu gęsiego
2-3 łyżki młodziutkich pędów gwiazdnicy, listków fiołków, krwawnika, tasznika
1-2 łyżki stokrotek

Wszystkie listki dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Smalczyk roztopić na patelni, dorzucić listki i chwilę podsmażyć. Jajka wbić do miseczki (nie próbujcie wbijać jajek przepiórczych prosto na patelnię, zanim rozbije się drugie, to pierwsze już będzie całkowicie ścięte). Moim zdaniem nie trzeba solić, bo Pajda już jest słona. Jajka przelać na patelnię i smażyć jajecznicę do ulubionej gęstości. Przed podaniem posypać stokrotkami.

jajecznica ze stokrotkami, jajecznica z kwiatami i chwastami, dzika jajecznica

Swoja drogą potrawy jajeczne po prostu kochają dodatek jadalnych kwiatów!

 

wtorek, 22 maja 2012

Z serii oszczędzania na jedzeniu;)

Zbierając dzikie rośliny wybierajcie tylko najmłodsze, najdelikatniejsze listki. Nie przejmujcie się, jeżeli w Waszych ogródkach chwasty już nadmiernie wybujały. Wystarczy je skosić, a za trzy dni, będziecie mieć mnóstwo młodziutkich pysznych pędów! :)

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers, chwastowa sałatka

Sałatka chwastowa

garść młodych liści mniszka lekarskiego
garść młodych liści pokrzywy
garść młodych kwitnących pędów gwiazdnicy
garść młodych liści babki lancetowatej
kilka młodych liści bluszczyka kurdybanka
mała garść młodych odziemnych liści krwawnika
mała garść młodych liści szczawiu
kilka listków koniczyny
kilka kwiatów stokrotki i garstka stokrotkowych liści
kilka ogrodowych bratków do dekoracji
sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz
sos śmietanowy: 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, grzanki z 2-3 kromek chleba

Wszystkie listki i pędy dokładnie opłukać i osuszyć. Pokrzywę zblanszować. Zmieszać wszystkie zioła i lekko posiekać, dodać kwiaty, doprawić solą i polać sosem winegret. Sałatkę można też podać z sosem śmietanowym i grzankami.

I tak wyglądała porcja dla nabiałożercy:

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers, chwastowa sałatka z sosem majonezowym

Zaś moja porcja z winegretem była ostrzejsza w smaku, jednak wyglądała o wiele ładniej;)

sałatka z chwastów, jadalne rośłiny z łąki i lasu, jadalne kwiaty, edible wild flowers

Danie z ziół, zielsk i kwiatów. Wystarczy spakować sobie sos i wodę do mycia, a resztę składników znajdziemy podczas pikniku:)

(Zielnik Kuchenny 2012  Klub Kwiatożerców 2012, jadalne kwiaty 2012, jemy kwiaty Czas na piknik 2012