| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: dereń

sobota, 06 września 2014

Dereń kojarzy się chyba wyłącznie z dereniówką. Jest to też świetny przykład ludzkiej hipokryzji. Krzewy derenia często można go spotkać w miastach, w parkach, jako żywopłoty. I często osoby, które prychają z niesmakiem na widok dzieci zbierających maliny w parku, wcale nie mają oporów, by obrywać dereń przy przelotówce, byle mieć materiał na sławną nalewkę ;) Mnie się udało zdobyć trochę owoców derenia na działce koleżanki. Niestety pozwoliła mi oberwać tylko troszkę, bo resztę zabiera teść - oczywiście na dereniówkę ;) Gdybym miała więcej, może bym zrobiła dżem. Derenia, póki jest niedojrzały, można zamarynować na "polskie oliwki", ale przecież można go po prostu zjeść. Nie na surowo, bo jest zbyt kwaśny, ale można owoce derenia dodać do ciasta! Drylowanie jest trochę kłopotliwe, ale smak fajniejszy niż z wiśniami. Co prawda ciasto mi się rozlało, bo piekłam w samych papilotkach bez foremek (jakoś Ikea, jeszcze musi nad nimi pomyśleć) i są to chyba najbrzydsze muffinki, jakie upiekłam. Ale że z dereniem, to koniecznie muszę je pokazać :)

czekoladowe muffinki z dereniem, ciasto z dereniem, cornellian cherry muffins, cornus mas cake


Czekoladowe muffinki z owocami derenia

1,5 szklanki mąki
szczypta soli morskiej
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki (dostałam od Ilenii na Targach Książki Kulinarnej:))

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia i nie dłużej. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą lub wyłożonych papilotkami i piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!