| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: brzoskwinie

piątek, 26 lipca 2013

Ciasto zmyśliłam na podstawie przepisu wygrzebanego przez Dorotę na ciasto z tahini i gruszkami. Planowałam upiec je z mango, ale kupiłam tak twarde nektarynki, że nikomu nie chciało się ich jeść, więc korzystając z chwilowego ochłodzenia upiekłam je w cieście.

Tak szczerze mówiąc już dawno żaden obiekt nie sprawił mi tylu trudności w fotografowaniu jak to ciasto :/ Dopiero ostatni kawałek dał mi ujęcie, które uznałam za akceptowalne.

Ciasto z chałwą i nektarynkami bez jajek i mleka krowiego

Ciasto z chałwą i nektarynkami

480 g chałwy (2 opakowania)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 twarde nektarynki pokrojone w kostkę
1 szklanka soku pomarańczowego (lub jabłkowego)

Chałwę zmiksować z olejem, potem wymieszać z sokiem pomarańczowym. Suche składniki przesiać do miski. Dodać zmieszane składniki mokre i wymieszać widelcem. (Jeżeli ciasto wydaje Wam się zbyt zwarte, można dolać łyżkę lub dwie soku, ale to będzie zależało od twardości chałwy.) Przelać do formy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Bardzo fajne ciasto, tylko już je sobie wyobrażam w zimie, z orzechami, rodzynkami i kawałkami czekolady... Koniecznie z czekoladą ;)

Do ciasta koniecznie trzeba kupić chałwę grecką lub turecką, polskie chałwy zawierają białko jaja. Ja kupiłam w Lidlu.

Przepis dodaję do akcji Karoliny:

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Brzoskwinie w pączkach róży, peaches with rose buds, brzoskwinie z różami

Wybrałam się daleko, daleko, daleko po róże, niestety okazało się, że ktoś mnie ubiegł i wszystkie płatki były oskubane. Nazrywałam więc trochę pączków, których na szczęśćie było pod dostatkiem, więc jest szansa, że może jeszcze się załapię na kwiaty. Część pączków ususzę, a resztę zużyłam na brzoskwinie. Ciekawa tylko jestem, kto po tylu latach wyczaił moje różane miejsce?...

Brzoskwinie w pączkach róży, peaches with rose buds, brzoskwinie z różami

Pomysł na brzoskwinie poddała dwa lata temu Ania na uroczym forum Fettinii:)

Brzoskwinie w pączkach róży

10 brzoskwiń
100 g cukru
10-15 pączków róży fałdzistolistnej
100 ml białego wina
1 łyżka wody rożanej

Brzoskwinie obrać ze skóry, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Z pół litra wody, cukru, wody różanej i wina ugotować syrop. Brzoskwinie ułożyć ciasno w słoiku przekładając pączkami róż. Zalać gorącym syropem, zamknąć i zapasteryzować.

Brzoskwinie w pączkach róży, peaches with rose buds, brzoskwinie z różami

Oczywiście dodaję do Kwiatożerców, ale i Was bardzo zachęcam do zrobienia czegóś podobnego, bo pyszne nieziemsko.

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers