| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: biszkopt

środa, 09 listopada 2016

Zapraszam na tort w barwach narodowych. Niestety tradycyjny na jajach i nabiale, ale chyba dość ładny :P
W sumie ciasto pierwotnie miało wyglądać zupełnie inaczej, miałam je podać przy zupełnie innej okazji i miało być bezmleczne :P No ale życie nic nie robi sobie z planów i zrobiłam tort w barwach narodowych na imprezę w duchu patriotycznym.

tort biało czerwony, tort kwiatowy, lustro malinowe, krem różany

Tort biało-czerwony z białymi kwiatami, kremem różanym i lustrem malinowym

(wyjątkowo szklanka o objętości 200 ml a nie 250)
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz: łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wody

Przełożenie:
1 serek mascarpone 250 g (lub gęsta cześć mleka kokosowego z puszki BIO)
2-3 łyżki (lub więcej) tartych płatków róży KLIK
odrobina soku z cytryny 

Wierzch:
300 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny 

Dekoracja:
białe begonie 
białe bratki
białe stokrotki 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do jajek. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę (najlepiej na złożony koc, żeby nie zniszczyć podłogi ;)) Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Przełożyć mascarpone zmieszanym z płatkami róży. Wstawić do lodówki.

Maliny rozgnieść i zagrzać w rondelku z cukrem. Kiedy owoce zmiękną, a cukier się rozpuści, przetrzeć je przez sitko. (Pestki można wykorzystać jako peeling albo jako nastaw na ocet.) Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody i roztopić na malusieńkim ogniu. Do pulpy malinowej dodać żelatynę i sok cytrynowy. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą galaretką posmarować tort z wierzchu i z boków. Maliny muszą być już bardzo gęste, inaczej będą ściekać. Nie należy się za bardzo przejmować grudkami, łatwo można je wygładzić rozgrzanym szerokim nożem, a niedoskonałości na krawędzi zamaskować dekoracją. Tort wstawić do lodówki, żeby malinowe lustro porządnie stężało.

Przed podaniem tort udekorować kwiatami. Koniecznie trzeba dać mnóstwo begonii, bo są kwaśne, więc dobrze pasują do słodkiego ciasta. Poza tym są bardzo trwałe. I takie śliczne! Jeżeli używacie stokrotek, pamiętajcie, żeby nie wstawiać ciasta do lodówki, bo stokrotki stulą płatki z zimna. 

tort z białymi kwiatami, flowery cake, blossom cake

To ciasto było moim osobistym triumfem nad W ;) W domu W wybrzydza na róże i kwiatki (cóż, po 7 latach najwyraźniej już  mu się przejadły :D), ale na imprezie składkowej próbował wielu ciast i w sumie można się było trochę załamać, bo zdecydowana większość zawierała polepszacze, ulepszacze, sztuczne aromaty. Więc nie dziwota, że tak rozpieszczonemu smakoszowi najbardziej smakowało mu to jedno podstawione incognito. Bo co by nie narzekać, to dobrej jakości, pełne naturalnego smaku składniki stanowią podstawę sukcesu.
A że akurat to ciasto było moje :D I było kwiatkowe :P To mogłam zagrać W na nosie ;)

Smacznego!

środa, 08 czerwca 2016

Obiecałam naszej pani z przedszkola, że poczęstuję ją smakołykami przygotowanymi na warsztatach z kuchni kwiatowo-chwastowo-leśnej, które prowadziłam dla pewnej firmy, ponieważ biedulce przepadło spotkanie z naszymi przedszkolakami na ten sam temat ;) A przy okazji w między czasie mogłam sobie spokojnie sfotografować danie, na co na warsztatach zazwyczaj nie ma czasu ;)

deser z jadalnymi kwiatami, edible flowers, spruce jam, rose petal jam

Biszkopty z dżemem choinkowym i płatkami róży dekorowane jadalnym kwiatami

blat biszkoptowy lub biszkopty
białe wino deserowe lub osłodzony sok z cytryny
serek mascarpone
dżem z szyszek sosny (KLIK)
przecier z płatków róży (KLIK)
borówki amerykańskie
truskawki
listki mięty lub melisy
begonie
mini bratki (fiołki rogate)

Idea była prosta: cieniutki blat biszkoptu delikatnie nasączony białym winem (albo osłodzonym, lekko rozcieńczonym sokiem z cytryny), posmarowany dżemem ze świerka albo przecierem z płatków róży. Na to nałożony serek mascarpone, owoce i kwiaty. Tak prosto i tak niezwyczajnie. Wystarczy odrobina lasu, łąki i ogrodu...

Smacznego!

P.S. A 9 czerwca zapraszam do Ogrodu Powszechnego na 17.00 KLIK :)

wtorek, 05 maja 2015

Urodziny Synusia to wielkie wydarzenie :) W tym roku nie miał innych życzeń co do smaku tortu poza tym, że ma być biały. O Spidermanie na torcie myślałam od dawna, bo to prosty wzór, a zabawka - jedna z ulubionych :) Problemem było ominięcie lukru plastycznego, który zazwyczaj używany jest na tego typu tortach. Po pierwsze lukier plastyczny wymaga tony barwników, szczególnie do osiągnięcia intensywnej czerwieni. Po drugie nikomu u nas w domu nie chce się go jeść, bo co ta za frajda jeść czysty cukier :/

Przygotowując tort kierowałam się przede wszystkim gustem szanownego Jubilata. Nasz Młody Drożdż najbardziej uwielbia: babę drożdżową na bani, muffinki karobowe bez jajek, bananowca albo goły biszkopt z przepiórczych jajek. I kocha galaretki. Za to nie lubi mas, musów, kremów, ani niczego miękkiego. Ja uważam, że tort dla dziecka to TORT DLA DZIECKA. Skoro to urodziny Synusia, to ma być taki tort, jaki jemu smakuje najbardziej! Już dawno wyzbyłam się schematycznego myślenia, jak ma wyglądać tort. Tort ma wyglądać tak, jak chcemy! Czyli nie musi być warstw ciasta przekładanych masą. Wobec powyższego za tort może robić dowolne ciasto, w które da się wcisnąć świeczki. A galaretka z wiśni rozwiązuje problem lukru plastycznego i czerwonego barwnika :)

tort ze Spidermanem, tort Spiderman, tort z galaretką, biszkopt z galaretką, spiderman cake, tort dla chłopca

Tort Spiderman

Biszkopt na przepiórczych jajkach - przepiórczy biszkopt rzucany
(w tym przepisie należy wziąć szklankę o objętości 200 ml)

18 jajek przepiórczych
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany, w tym 1 łyżka cukru z wanilią)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej

Poncz:
woda z miodem i sokiem z cytryny

Dekoracja:
galaretka wiśniowa domowa (przepis jest tutaj) albo z proszku
gorzka czekolada
biały lukier (zwykła glazura z cukru pudru i soku cytrynowego lub wody)

Jajka przepiórcze trzeba rozbijać nożem. Nie trzeba ich rozdzielać na białko i żółtko. Ubić na gęsty biały krem stopniowo dodając cukier (można użyć ksylitolu, ale ja nigdy go nie używam dla osób do niego nieprzywykłych). Mąki przesiać razem i delikatnie łopatką połączyć z jajeczkami. Wyłożyć ciasto do tortownicy (18-20 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić płasko na podłogę (warto podłożyć koc, żeby nie zniszczyć podłogi). Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy (trzeba odciąć go od brzegów tortownicy). Odcinając brzegi uformować kształt głowy Spidermana. Ciasto naponczować i wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zmniejszając ilość wody do 300 ml. Odstawić do wystudzenia, aż niemal zacznie zastygać.

tort spiderman, tort ze spajdermenem, spiderman cake, tort dla dziecka

Z folii introligatorskiej (taka na okładki skoroszytów) lub grubej koszulki biurowej zrobić opaskę obejmującą biszkopt dookoła jak tortownica. Folię można skleić taśmą albo ustabilizować recepturkami. No chyba, że macie tortownicę w kształcie głowy lub jajka, wtedy nie trzeba robić takich cudów :D

Kiedy galaretka jest już na skraju zamiany w żel, wyłożyć ją na ciasto. Jeżeli będzie zbyt płynna, niestety może wsiąknąć w taki goły biszkopt, więc trzeba po prostu próbować: "CZY TO JUŻ?" nakładając łyżką porcję galaretki. Jeżeli wsiąka, to znaczy, że "JESZCZE NIE!" Jeżeli nie wsiąka, to szybko wyłożyć całą galaretkę na ciasto i od razu wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, zdjąć folię.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego (albo torebki strunowej zwiniętej w stożek), odciąć czubek i rysować czekoladą wzór pajęczyny i kontury oczu. Obrysować również boki tortu czekoladową pajęczyną. Kontury oczu wypełnić białym lukrem.

czekoladowe pająki, pająki z czekolady, chocolate spiders

Narysowałam jeszcze czekoladą takie małe pajączki do serwowania na talerzykach. Wyciągnięte z lodówki bardzo ładnie odchodziły od folii.

Rety, JAK ON SIĘ CIESZYŁ!!! :)

W sumie Synuś z wrażenia zdołał przełknąć tylko jeden kawałeczek tortu. A najbardziej ciasto smakowało najmłodszej kuzyneczce. Dzieci już tak mają - lubią prostotę ;)

tort spiderman bez lukru plastycznego, spiderman cake without fondant

Najbardziej jestem dumna z tego, że całkiem akceptowalny wygląd tortu osiągnęłam z częściowym niedowładem prawej ręki. Na skutek drobnego wypadku nie mogłam ruszać kciukiem, odwracać dłoni, ani podnosić niczego cięższego niż 100 g. Ale radość dziecka z wymarzonej zabawki, zaskoczenie na widok ulubionego bohatera na torcie, to są rzeczy tak wzruszające, tak cenne, że nigdy w życiu bym sobie nie darowała, gdybym z powodu bolącej ręki miała odpuścić te emocje. Tak więc stwierdzam, że tort Spiderman jest banalny do zrobienia, skoro nawet tymczasowa kaleka dała mu radę ;)
I co, można zrobić Spidermana bez lukru plastycznego? Można :D

Pozdrawiam :) 

czwartek, 24 kwietnia 2014

To kolejny "pierwszy w życiu" biszkopt. W przypadku Synutka jajka kurze w dalszym ciągu są kompletnie nietolerowalne, ale przepiórcze uwielbia, więc postanowiłam dla niego upiec na nich biszkopt. Jeżeli u Was żadne jajka nie wchodzą w rachubę, pamiętajcie, że można upiec biszkopt bez jajek (klik) :)

biszkopt na przepiórczych jajkach, quail eggs sponge cake, biszkopt na przepiórczych jajach, biszkopt z przepiórczych jajek

Biszkopt na przepiórczych jajkach - biszkopt rzucany

(w tym przepisie należy wziąć szklankę o objętości 200 ml)
16 jajek przepiórczych
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, w tym 1 łyżka cukru z wanilią)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej

Jajka przepiórcze trzeba rozbijać nożem. Nie trzeba ich rozdzielać na białko i żółtko. Znaczy można, jak się komuś bardzo nudzi, ale nie ma takiej potrzeby ;) Poza tym często żółtka pękają, więc to i tak bez sensu. Ubić na gęsty krem stopniowo dodając cukier. Mąki przesiać razem i delikatnie łopatką połączyć z jajkami. Wyłożyć ciasto do tortownicy (18-20 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 35 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić płasko na podłogę (warto podłożyć koc, żeby niczego - np kafelków - nie rozbić). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. 

Na tortownicę 22-24 cm trzeba użyć 20 jajek przepiórczych i szklanki 250 ml.

Już niedługo zobaczycie, co się dalej stało z biszkoptem :)

jajka przepiórcze, quail eggs

A swoją drogą nie wiedziałam, że wydmuszki po przepiórczych jajkach przedstawiają większą wartość niż same jajka :P Przynajmniej takie wnioski wyciągnęłam po wizycie na stoisku z dekoracjami świątecznymi. Kto by pomyślał, że to taka świetna inwestycja :P Gromadzę wielki kapitał ;)

środa, 19 czerwca 2013

Lekkie letnie ciasto. Dużo owoców, mało ciasta, odrobina galaretki.

Ciasto bez jajek z galaretką i bitą śmietaną bez mleka, Bezjajeczne ciasto z galaretką i bitą śmietaną kokosową, sponge cake with whipped coco cream fruit and jelly, edible daisies, eatable flowers, jadalne kwiatki

Jak zwykle nie potrafiłam wybrać, które zdjęcie wstawić ;) No bo które jest najładniejsze? Czy na mroczno, czy świetliście? Z czereśniami, czy stokrotkami?

Ciasto bez jajek z galaretką i bitą śmietaną bez mleka, Bezjajeczne ciasto z galaretką i bitą śmietaną kokosową, sponge cake with whipped coco cream fruit and jelly, Ciasto z owocami galaretką i bitą śmietaną bez jajek i bez mleka

Biszkopt / ciasto ucierane bez jajek

1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
maciupka szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia BIO
3 łyżki oleju
szczypta szafranu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu (malinowego lub jabłkowego)
0,5 szklanki ulubionego mleka (np. owsianego, migdałowego)

Szafran zanurzyć w łyżeczce ekstraktu waniliowego i odstawić na chwilę. Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne razem z szafranem, wymieszać tylko do połączenia. Przelać do formy na mini tartę 18 cm dobrze wysmarowanej olejem i obsypanej słodka bułką tartą. Piec ok. 20-30 minut w 180°C (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Foremka dzięki uprzejmości Ewci - dziękuję!

Ciasto bez jajek z galaretką i bitą śmietaną bez mleka, Bezjajeczne ciasto z galaretką i bitą śmietaną kokosową, sponge cake with whipped coco cream fruit and jelly

Bita śmietana kokosowa

1 puszka mleka kokosowego BIO
1 łyżka cukru pudru

Puszkę mleka (koniecznie BIO) wstawić do lodówki na noc, rano otworzyć i oddzielić gęstą część. Ubić ją mikserem dodając cukier. Jeżeli śmietana ma "stać", niestety trzeba dodać śmietan-fix lub inny usztywniacz np rozpuszczoną żelatynę i wtedy ubijać na granicy jej tężenia.

Dekoracja

Owoce sezonowe, u mnie: truskawki, borówki amerykańskie i czereśnie, stokrotki
1 opakowanie galaretki np wiśniowej lub truskawkowej

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić.
Owoce umyć i osuszyć.

Złożenie ciasta

"Biszkopt" posmarować "bitą śmietaną". Owoce zanurzyć w ostudzonej i już lekko zgęstniałej galaretce. Wyciągać je łyżeczką i układać na cieście. Poglazurować dodatkowo galaretką i wstawić do lodówki do czasu podania.

Ciasto bez jajek z galaretką i bitą śmietaną bez mleka, Bezjajeczne ciasto z galaretką i bitą śmietaną kokosową, sponge cake with whipped coco cream fruit and jelly

Zostałam okrzyczana, że mnie chyba pokręciło, jeżeli chcę podać ciasto z czereśniami w całości, więc czereśnie wyżarłam, a zamiast nich dorzuciłam stokrotki. Ładnie się przykleiły do galaretkowej glazury. Za stokrotki na cieście już nikt na mnie nie krzyczy ;)

ciasto ze stokrotkami, Ciasto bez jajek z galaretką i bitą śmietaną bez mleka, Bezjajeczne ciasto z galaretką i bitą śmietaną kokosową, sponge cake with whipped coco cream fruit and jelly

czwartek, 14 lutego 2013

Co myślę o Walentynkach, już napisałam i zdania nie zmieniłam. Dla nas jest to święto rodzinne:)

tort różany, tort kwiatowy, tort z róż, rose petal cake, rosal sponge cake

A na Walentynki proponuję Wam tort. Bardzo romantyczny. Sama przyznaję, że w tym torcie jest stanowczo zbyt wiele róż (choć osobiście mogę je wcinać pełnymi michami;)) Jednakże moim zdaniem jest to doskonały przykład, w jaki sposób można róże włączyć do tortu, tylko że każdy z tych sposobów powinien znaleźć się w osobnym cieście :D
Zdjęcie tortu możecie też znaleźć na stronie 41 "Kwiatowej Uczty".

tort różany, tort kwiatowy, tort z róż, rose petal cake, rosal sponge cake

TORT RÓŻANY. MOCNO RÓŻANY.

Różana masa maślana:
150 g masła
150 g domowych płatków róż tartych z cukrem

Zmiksuj masło z różami i trzymaj w temperaturze pokojowej.

Różana masa mascarpone:
100 g serka mascarpone
3 garście (1 szklanka) płatków róż karbowanych (Rosa rugosa)
2 łyżki cukru z wanilią

Płatki róży drobno posiekaj i dodaj razem z cukrem do serka. Delikatnie zamieszaj.

Winno-różana masa kisielowa:
100 g domowej konfitury z płatków róż
150 ml czerwonego wina
150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotuj 100 ml wody z winem, dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 50 ml wody i zagotuj. Dodaj konfiturę różaną, zamieszaj i wystudź. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby nie utworzył się twardy kożuch.

Poncz:
100 ml wody
2 łyżki soku z cytryny

Beza:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli

Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj ocet, a następnie wsypuj cukier po łyżce, cały czas miksując. Gdy dodasz cały cukier, ubijaj nadal aż do chwili, gdy masa zacznie błyszczeć. Masę rozłóż w formie krążka na papierze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz ok 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw na kilka godzin z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Biszkopt rzucany: (tu wyjątkowo szklanka ma 200 ml)
4 jajka
3/4 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki mąki pszennej

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, po czym żółtka. Mąki przesiej i delikatnie połącz z jajkami. Na dno tortownicy (18 cm) połóż papier do pieczenia. Wyłóż ciasto i piecz w temperaturze 160ºC około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuść płasko na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Po wystudzeniu przekrój na dwa krążki.

tort różany, tort kwiatowy, tort z róż, rose petal cake, rosal sponge cake

Wykończenie i dekoracja:
100 g gotowej masy marcepanowej
krystalizowane płatki róż lub 12 całych krystalizowanych róż
ozdoby cukrowe

Złożenie tortu:
Krążek biszkoptu nasącz połową ponczu. Posmaruj masą mascarpone. Przykryj krążkiem bezowym. Na bezie rozsmaruj winną masę kisielową i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Naponczuj go i posmaruj masą maślaną. Marcepan rozwałkuj cienko na folii i przełóż na tort, po wyrównaniu powierzchni, przytnij wystające poza krawędź fragmenty marcepanu. Powierzchnię tortu ozdób krystalizowanymi różami, brokatem i ozdobami cukierniczymi.

Kroić trzeba małe kawałki, bo zjeść dużo się nie da;)

tort różany, tort kwiatowy, tort z róż, rose petal cake, rosal sponge cake

Kto wpadł już w romantyczny nastrój? ;)

tort różany, tort kwiatowy, tort z róż, rose petal cake, rosal sponge cake

czwartek, 09 sierpnia 2012

Ponieważ kilka z Was zgłosiło reklamacje co do mojego biszkoptu bez jajek w piątkowym torcie urodzinowym, postanowiłam sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Chociaż to jest takie samo ciasto jak to w zachciankowym torciku malinowym i biszkopcie bez jajek, a zawsze piekę wg tych samych proporcji. Ale żeby być pewną, czy aby nie był to artefakt, którym niechcący wprowadzam Was błąd i większa ilość ciasta się upiecze, użyłam 300 ml kubka, a nie szklanki 250ml. Przepis już podaję z modyfikacjami, jeżeli wtedy Wam nie wyszło, to teraz już po prostu musi. Oczywiście, jeżeli jeszcze nie piekłyście ciasta bez jajek, to od razu muszę sprostować, że nazwa "biszkopt" jest mocno na wyrost, bo ciasto bez jajek nie będzie tak puszyste jak ubita na sztywno piana, ale konsystencją przypomina przyzwoitą babkę ucieraną.

biszkopt bez jajek, eggless cake, ciasto bez jajek

Biszkopt bez jajek

2 kubki mąki
3/4 kubka cukru w tym waniliowy
szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, winnego lub jabłkowego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek mleka koziego (lub lekko rozcieńczonego roślinnego lub nawet przegotowanej wody)

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do połączenia. Przelać do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem, i od razu wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w 180°C (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (widać ślady po przedwczesnym wbijaniu:)). Ciasto powinno samo odejść od boków tortownicy, ewentualnie wymaga lekkiego podważenia nożem.

biszkopt bez jajek, eggless cake, ciasto bez jajek

Jak widzicie, zakalca nie ma! :)

Można spokojnie przekroić na dwa grube lub trzy cienkie krążki.

biszkopt bez jajek, eggless cake, ciasto bez jajek

Pozdrawiam serdecznie i polecam się na przyszłość :)

P.S. Reklamacji odnośnie mojego ciasta czekoladowego w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami nie uwzględniam :D

niedziela, 19 lutego 2012

Jakoś tak to się układa, że na urodziny Córci stawia się i rodzina i koleżanki i wszyscy znajomi, nawet Ci, którzy dziwnie nie mogą dotrzeć na urodziny moje lub W, czy na święta. Więc tydzień urodzinowy jest bardzo intensywny pod względem wizyt i... wypieków. Jednak świeczki palą się tylko raz. Tadaaam! Oto ten właściwy tort urodzinowy mojej Córci. Z płonącą srebrzysto-brokatową szóstką. 6 lat - to już stara baba z niej;) Tort jest dokładnie taki, jakiego sobie zażyczyła: z różami w środku i na zewnątrz, biały, z perłami.

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą

Biszkopt rzucany (szklanka tutaj to 200 ml)

4 jajka (lub 15 przepiórczych)
3/4 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, po czym żółtka. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z jajkami. Na dno tortownicy (18 cm) położyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160ºC około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Masa budyniowa do środka

200 g koziego masła lub nieutwardzanej margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka koziego lub migdałowego, ryżowego, owsianego itp

Mleko zagotować z laską wanilii. Kartoflankę rozrobić w niewielkiej ilości wody i dodać do mleka, gotować kilka minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotową masą przełożyć ciasto. Posmarować też cienko po bokach i wierzchu. 

Poncz

sok z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
1 łyżka syropu malinowego

Konfitura różana

Masa z białą kozią czekoladą

150 g białej czekolady z koziego mleka (żeby dowiedzieć się, jak ją zrobić, kliknij tutaj)
200 g koziego masła lub nieutwardzanej margaryny (może być taka do smarowania)
0,5 szklanki cukru pudru
100 g koziego mleka w proszku

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki utrzeć na gładko, dodać czekoladę i zmiksować. Można dodać resztki masy budyniowej:)

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą

Złożenie tortu

Ciasto przekroić na trzy krążki, każdy z nich naponczować. Pierwszy krążek posmarować 2-3 łyżkami konfitury różanej, po czym rozsmarować połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i czynności powtórzyć. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Cały tort posmarować cieniusieńko masą z białej czekolady. Resztę masy przełożyć do szprycy i wyciskać kółeczka jedno obok drugiego. Na koniec zgodnie z życzeniem Jubilatki porozrzucać tu i ówdzie złote perełki.

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą, goat white chocolate cake with rose jam

Wszystkim dziewczynkom, i tym małym i dużym, tort bardzo smakował, natomiast W stwierdził, że to był najgorszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam: "Bo po cholerę wpychałam tam te jakieś róże?!" Ja nie zweryfikowałam, bo ciasta nie jadłam, ponieważ był to biszkopt, natomiast masę wylizywałam nader chętnie. Wniosek nasuwa się jeden: to jest tort dla kobiet.

tort różany z białą czekoladą z koziego mleka

Zabawy ze szprycowaniem przy torcie testowym pozwoliły mi odkryć tajemnicę estetycznych różyczek. Moim zdaniem, tkwi ona w małych kółeczkach, na 1,5 do 2 obrotów szprycy (od środka na zewnątrz), a końcówka szprycy nie może mieć zbyt wielu bruzd i powinny być one ostre, jak gwiazda. Bardzo polecam tą metodę ozdabiania, bo w sumie w prosty sposób da się osiągnąć piękny efekt. 

Tort z białą kozią czekoladą dołączam do Czekoladowego Weekendu i specjałów Walentynkowych.

 
1 , 2 , 3