| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: dynia

piątek, 25 marca 2016

Znaczy babka bez jajek, bo w koszyku były :)

Nie da się ukryć, mój Synuś uwielbia ciasto drożdżowe. Z resztą pozostała część rodziny też nie pozostaje w tyle. Widocznie nazwisko obliguje ;) Babkę, jak to robię najczęściej, piekłam na puree dyniowym, zamrożonym i specjalnie zachowanym na święta. Ciasto podzieliłam na trzy części: duża babkę, miskę i papilotkę. 

babka drożdżowa do koszyka, babka drożdżowa bez jajek, baba na bani

Baba drożdżowa bez jajek

3,5 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki z cytryny najlepiej EKO
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowego)
5 łyżek roztopionej margaryny (FAQ), oleju kokosowego lub oliwy
3 łyżki puree z dyni Hokkaido (lub z marchewki jak w tym przepisie)
1 szklanka mleka migdałowego (domowego) lub innego

Lukier:
sok z cytryny
cukier puder 

Cytrynę wyszorować pod zimną wodą, zetrzeć skórkę. Zmieszać suche składniki ciasta, dolać składniki mokre i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

drożdżówka bez jajek, drożdżowe bez jajek i mleka

Wyrośnięte ciasto wyrobić, przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (babka, miseczka, sztywna papilotka. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180°C, babę przez około 35 minut, miseczkę przez 15-20 minut, muffinkę przez około 12 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować np.: cukrowymi jajeczkami lub posypką. 

Tymczasem taka mała, najmniejsza babeczka okazała się ogromną pokusą dla małego chłopca.
- Mamuś, mamuś, mogę ją zjeść?  
- Przecież ona miała iść do koszyczka.
- To weźmiejemy tą dużą, a ja zjem małą, bo ona jest ładna.
- Ale wiesz, chciałam ją udekorować... I zrobić zdjęcie... 
- Jest ładna taka. I ja jej zrobię zdjęcie!

Jak powiedział tak zrobił :P Wziął automatyczny aparat i zrobił zdjęcie ;)

O, proszę! :D

babeczka do koszyczka, babeczka drożdżowa w papilotce

No i musiałam spakować większy koszyk...

Wesołych Świąt! :) 

środa, 30 września 2015

Sezon na największe owoce trwa w najlepsze! Te poniżej to moje ukochane: dynie Hokkaido. 

hokkaido pumpkin, hokkaido squash, dynia hokkaido

Ostatnio znów wybrałam się do JEdynie. Podobnie jak na wiosnę (KLIK), zapakowałam Adę Baran, redaktor naczelną Małopolskiego Apetytu i pojechałyśmy do Darii Latały na wielkie warzywne zakupy. Gospodarstwo państwa Latałów w tym roku oferuje ponad 65 rodzajów dyń!!! Czujecie to? :D
Tutaj jeden z rządków na stoisku u JEdynie:

JEdynie gospodarstwo rolne

A niektóre wciąż jeszcze czekają...

dynie na polu

Dynia miś polarny uwiodła mojego Synusia.

polar bear pumpkin, polar pumpkin squash, dynia polar bear

Na zakupy u JEdynie można się wybrać w środę i sobotę na Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim w Krakowie. Albo, tak jak my to zrobiłyśmy, pojechać bezpośrednio do Wawrzeńczyc, gdzie wybór odmian jest zdecydowanie większy, jest więcej czasu na wybieranie, można dokładnie wypytać o smak i zastosowanie każdej z odmian dyni. Jak na spowiedzi powiedzcie, co lubicie, a Daria jako najlepsza pumpkinfitterka podpowie, którą dynię wybrać :) Np.: taką słodką, soczystą karaibską dynię muszkatołową.

Dynie z JEdynie

A te zabrałam ze sobą do domu :) Ta biała to White Acorn, czyli biały żołądź o łagodnym smaku, czerwona w paski to nieco zdziwaczała Hokkaido, żółta w paski to Delicata, zielona gruszkowata to Papaja Sweet Squash, a mała patisonokształtna to chyba Dumpling

dynie odmiany

JEdynie znajdziecie przy drodze na Sandomierz, Wawrzeńczyce 84. Po drodze zobaczycie więcej stoisk z dyniami, jednak JEdynie mają najwięcej odmian i, jak na razie, największą wiedzę o zastosowaniach dyń i ogromną pasję do ich hodowli. Poza tym mają też wiele różnych dziwacznych odmian warzyw, które z entuzjazmem wykorzystuję w kuchni, jak choćby fioletową paprykę, miechunkę pomidorową, czy ten nieszczęsny truskawko-szpinak ;)

Moje propozycje na potrawy z dyń znajdziecie tutaj, na pewno będzie ich więcej :)

A teraz zapraszam na orientalną surówkę z dyni.

surówka z dyni, orientalna sałatka z dyni

Surówka z dyni na sposób orientalny

kawałek soczystej dyni np.: muszkatołowej lub Papaja
sos sojowy, olej sezamowy, miód
chilli
czarny sezam

Kawałek dyni obrać, zestrugać obieraczką lub zetrzeć na tarce. Skropić sosem z oleju, sosu sojowego i miodu, posypać podprażonym sezamem.

Jeśli wolicie swojskie smaki, tak jak moje dzieci, to po prostu zetrzyjcie dynię z marchewką i jabłkiem ;) Okazji nie zabraknie...

A malutkie, śmieszniutkie dyniusie Halloween na razie posłużą jako dekoracja szkolnego kącika przyrody, a potem... Hmm... Potem może pójdą na zupę ;)

dynie haloween

Smacznego!

P.S. Wpis o JEdynie nie jest sponsorowany. Wynika wyłącznie z mojej szczerej sympatii i zachwytu nad ich działalnością :)

sobota, 13 grudnia 2014

W Szwecji hucznie i radośnie obchodzi się dzień św. Łucji. Skąd w protestanckim kraju taka gorliwa cześć świętego i to z tak makabryczną historią? Pięknie i zawile wytłumaczono to na stronie ambasady Szwecji (klik). Wynika stamtąd, że Łucja zastąpiła poniekąd św. Mikołaja i wchłonęła Dzieciątko Jezus. Do umiłowania Łucji chyba doszło jeszcze uwielbienie Szwedów dla światła, którego w zimie mają tak mało, a pochód z pochodniami zawsze robi wrażenie...

Skandynawię uwielbiam i zawsze mile będę wspominać czas, który tam spędziłam, więc chętnie nawiążę i do Lussekatter. Z tym, że mój przepis jest oczywiście luźną wariacją, bo ani masła, ani jajek nie użyję, bez których jak powszechnie wiadomo ciasta zrobić się nie da :P

vegan Lusserkatter, bułeczki szafranowe na świętą Łucję bez jajek, lusserkatter without eggs

Bułeczki szafranowe na św. Łucję w wersji wegańskiej

3,5 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
szczypta szafranu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny najlepiej EKO
1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego (jak zrobić)
5 łyżek roztopionej margaryny (FAQ) lub oliwy (ja użyłam mojej mieszanki kokos-shea-kakao)
3 łyżki puree z dyni (Hokkaido)
1 szklanka mleka migdałowego (DIY) lub innego

rodzynki

Szafran wsypać do kieliszka, zalać ekstraktem waniliowym, przykryć i odstawić na pół godziny. Można go też podgrzać dodając go do roztapiania tłuszczu. Chodzi o to, że luteina z szafranu rozpuszcza się w tłuszczach i rozpuszczalnikach niepolarnych np.: w alkoholu.

Ponieważ używam dyni Hokkaido, to bułeczki i tak będą miały złoty kolor, więc szafran w sumie jest niepotrzebny, no ale przecież chodzi o konwencję! Nie może być szafranowych bułeczek bez szafranu :)

Cytrynę wyszorować pod zimną wodą. Zmieszać suche składniki ciasta, dolać składniki mokre i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

Wyrośnięte ciasto wyrobić, urywać po kawałku, toczyć z niego wałeczki. Wałeczki zwijać w kształt litery S. W środek zawijasów włożyć po rodzynce. Lusserkatter mogą też mieć inne kształty, kluczowe jest jednak włożenie 2 rodzynek symbolizujących oczy Łucji.

Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem przepiórczym (wtedy oczywiście nie będą wege:)) lub wodą z cukrem, żeby się błyszczały. Piec w 180°C przez około 12 minut.

Smacznego!

P.S. Koniecznie obejrzyjcie nowy numer Małopolskiego Apetytu! Mój artykuł prezentuje się szczególnie pięknie :)

Małopolski Apetyt, Magazyn Blogerów Kulinarnych

niedziela, 09 listopada 2014

Nawet nie będę udawać, że piekłam rogale marcińskie. Choć uniknięcie w oryginalnym przepisie jajka to zwykły pikuś, zaś masło nie stanowi żadnego problemu, bo poznańscy cukiernicy i tak nie używają masła, tylko margaryny. Łatwiej się z nią pracuje, wolniej topi, zatem nie paprze się jak masło, no i jest tańsza (ale o tym cicho sza, przecież Poznaniacy to też centusie, dokładnie tak samo jak Krakowianie;))

Podstawowym powodem, dla którego nie robiłam ciasta półfrancuskiego był brak czasu i chęci na cykliczne wałkowanie i chłodzenie. A skoro mi się nie chciało, to po co się męczyć? Przecież pieczenie powinno być frajdą :) Postanowiłam upiec po prostu bułeczki z nadzieniem z białego maku, bo ten mak mnie intrygował. Nigdy jeszcze go nie jadłam i chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście jest o co robić tyle szumu. Moje nadzienie jest też prostsze, bez orzechów i biszkoptów. Jednak w końcu uległam presji mentalnej i zwinęłam bułeczki w rogaliki. 

Rogaliki drożdżowe z białym makiem bez jajek i mleka, rogale z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Ciasto drożdżowe

3,5 szklanki mąki
10 g suszonych drożdży
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (jak zrobić)
5 łyżek roztopionej margaryny (FAQ) lub oliwy
3 łyżki przecieru z dyni (Hokkaido)
1 szklanka mleka owianego (DIY) lub soku pomarańczowego

Nadzienie z białego maku

200 g białego maku
150 g marcepanu ja użyłam 50% (może być domowy)
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
2 łyżki mleka owsianego (domowego) lub soku pomarańczowego

Zmieszać suche składniki ciasta, dolać składniki mokre i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).

Mak zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut, odcedzić. Zmielić. Rozrobić widelcem z marcepanem, mlekiem i skórką pomarańczową.

Wyrobić wyrośnięte ciasto, rozwałkować je podsypując delikatnie mąką. Ciasto pociąć na trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogalik, czyli zaczynając od szerokiego brzegu do czubka.

nadzienie z białego maku, white poppy seeds

Ułożyć na blaszce i zostawić do wyrośnięcia (ok. 30-40 minut) pod cieniutką ściereczką. I tu zrobiłam coś, czego nigdy nie robię, tzn posmarowałam roztrzepanym jajkiem przepiórczym, można to ominąć, albo posmarować wodą z cukrem, ja zwykle nie smaruję niczym, bo zwyczajnie zapominam o takich pierdołach.

Piec w 180°C około 12-15 minut (duże rogale potrzebują 20 minut).

biały mak i rogale drożdżowe

I jeszcze rodzina drożdżowa: mama rogal, tata rogal i dwa rogaliczątka ;)

Biały mak jest fajny, delikatny, dużo łagodniejszy w smaku niż zwykły czarny. Cieszę się, że go spróbowałam. Szczerze mówiąc szału nie ma, ale zawszeć to jakieś urozmaicenie.

Smacznego!

piątek, 31 października 2014

Nie wiem, dlaczego zdrowa kuchnia ma opinię trudnej, pracochłonnej i czasochłonnej. Ja uważam, że to kuchnia idealna dla leni, takich jak ja :) Nie cierpię sterczeć w kuchni przez pół dnia. Z resztą nie mam tyle czasu. Od przyjścia z pracy i odebrania dzieci mam około pół godziny do przyjścia męża - głodnego jak wilk, a i mnie też nieźle burczy w brzuchu. A posiekanie kilku warzyw i wrzucenie ich do piekarnika zajmuje kilka minut, w między czasie ugotuje się zupa i kasza.

pieczona dynia,pieczona cukinia,pieczony bakłażan,pieczone pieczarki,pieczone brukselki,pieczona papryka,pieczone warzywa na obiad

Pieczone warzywa na obiad

kawałek dyni Hokkaido lub piżmowej (ale piżmową trzeba obierać, a Hokkaido nie)
papryka 
bakłażan
cukinia 
brukselki
cebula
pieczarki 

Warzywa umyć, nie obierać ze skóry, grubo posiekać, posypać solą morską i ulubionymi ziołami, polać oliwą i wstawić do piekarnika na 180°C na ok. 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać, poprzewracać. Podawać same albo z ulubioną kaszą np.: gryczaną lub jaglaną.

Dynia jest bardzo sycąca, warzywa ciekawe, zioła aromatyczne. I obiad sam się robi :)

Smacznego!

czwartek, 30 października 2014

Zupa dyniowa wdarła się już do wielu kuchni. Najpopularniejszym sposobem doprawiania jest curry i mleczko kokosowe. To dobry smak, ale niezbyt dla mnie dostępny, ponieważ Córcia nie lubi curry, a W nie cierpi mleka kokosowego :D
A że przy stole muszę każdemu dogodzić, dlatego najczęściej zupę dyniową doprawiam ziołami.

zupa dyniowa po prowansalsku, zupa z dyni hokkaido, pumkin soup, squash soup

Zupa z dyni Hokkaido po prowansalsku

ok 0,6 kg kawałek dyni Hokkaido
ok. 1 litra wywaru warzywnego z solą morską
po szczypcie ziół: rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano, lawenda, cząber, szałwia, liść pietruszki, czosnek

Dynię umyć i pokroić razem ze skórką w dużą kostkę. Dynia Hokkaido jest bardzo twarda, więc trzeba się zawziąć nad nożem. Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości (kilka-kilkanaście minut w zależności od grubości kawałków). Dorzucić zioła i zmiksować na gładko.

Nie mogłam odpuścić Festiwalu dyni więc moją zupę dyniową wysyłam z całusami do Bei :)

Smacznego!

wtorek, 28 października 2014

Długo nie mogłam się przekonać do dyń. Aż dzięki Bei i Festowalowi Dyni się dowiedziałam, że oprócz dyni olbrzymiej istnieją inne odmiany. Zaczęłam eksperymentować i przekonałam się, że te owoce mogą mieć zupełnie inne smaki i nie wszystkie straszą okropnym "dyniowym" posmakiem.

dynia hokkaido, dynia muszkatołowa, dynia prowansalska, dynia muszkatołowa, dynia maślana, dynia japońska

Moje ulubione dynie to zdecydowanie Hokkaido. Japońskie piękności o ciemnopomarańczowym suchym miąższu i ciemnopomrańczowej skórce, której nie trzeba obierać. Idealne do wszystkiego ;) Na zupę, na ciasto drożdżowe, na kruche rogaliki, czy pieczone pierożki. Jest boska i kocham ją szczerze! Zawsze mrożę kilka pojemników dyniowego puree i zawsze jest to puree z Hokkaido.

Zupa dyniowa -- ciasto drożdżowe na dyni -- Dyniowe kruche pierożki

zupa dyniowa po prowansalsku drożdżowa baba dyniowa kruche ciasteczka dyniowe

Podłużna o blado pomarańczowej skórce i intensywnie pomarańczowym miąższu to piżmowa, inaczej zwana maślaną, czyli butternut. W sumie z tych trzech smakuje najbardziej dyniowo, ale miąższ jest zwarty, suchy i jest go bardzo dużo, bo przestrzeń na nasiona jest malutka. Dynia dobra do pieczenia, ale też w bułeczkach drożdżowych sprawdzi się równie dobrze jak Hokkaido.

Pieczone warzywa z dynią -- Pieczone pączki dyniowe -- surówka z dyni Papaja

pieczone warzywa pieczone pączki dyniowe surówka z dyni

Zielona skórka i pomarańczowy miąższ to muszkatołowa dynia prowansalska Muscat de Provence. Bardzo soczysta o słodkim owocowym smaku. Idealna na dietetyczne ciasto z kaszy jaglanej, koktajl z surowej dyni, lub na dyniotkę sypaną, a także na surówkę surówkę z dyni tak jak dynia Papaja Sweet Squash.

Dyniowe ciasto z kaszy jaglanej -- Koktajl z surowej dyni -- Dyniotka sypana

ciasto dyniowe z kaszy jaglanej koktajl z dyni szarlotka sypana dyniowa

A Wy jakie dynie lubicie? :)

Hokkaido pumpkin, butternut pumpkin, muscat de provence pumpkin

Smacznego!

wtorek, 05 listopada 2013

Kiedy pierwszy raz zrobiłam ciasto z kaszy jaglanej, od razu wiedziałam, że w kolejnym roku zrobię je z surową dynią, kiedy tylko zaowocują. No po prostu od razu wiedziałam, miałam zaklepane w głowie, zafiksowane i już. Chciałam się wyrobić na Festiwal Dyni u Bei, ale tu już mi zbrakło organizacji.
Do tego ciasta potrzebna jest bardzo soczysta dynia - wybrałam oczywiście Muscat de Provence, również ze względu na jej pyszny smak. Ja osobiście nie lubię pomarańczowych dyń olbrzymich, wolę odmiany dyń o zielonej skórce, pozbawione tego dziwnego "dyniowego" posmaku. I tak zrobiłam ciasto dla wielbicieli dyń, ciasto zdrowe, bez glutenu, bez jajek i bez nabiału - idealne, a na dodatek bardzo smaczne! :) I ten złocisty kolor!

bezglutenowe ciasto z dyni i kaszy jaglanej, ciasto bez jajek bez mleka bez glutenu, gluten free millet pumpkin cake 

Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej - przepis własny

350 g surowej kaszy jaglanej
1,2 kg surowej bardzo soczystej dyni (np. prowansalskiej muszkatołowej)
1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
1 kopiata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do grzańca
szczypta zmielonych goździków
2 łyżki oliwy
po garści rodzynek, żurawiny i pokrojonych suszonych moreli
1/4-1/2 szklanki miodu, syropu z agawy lub innego słodzidła
pół szklanki soku pomarańczowego

Dynię obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli masa jest zbyt sucha można ją podlać jeszcze sokiem pomarańczowym, żeby kasza była dokładnie i intensywnie zamoczona. Próbując ciasta, żeby sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie, pamiętajcie, że dynia w czasie pieczenia uwalnia jeszcze słodycz.
Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. I tutaj ta sama uwaga co zawsze: form silikonowych, teflonowych lub ceramicznych nie trzeba wykładać papierem, ale że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc te trzeba koniecznie. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąc z formy.
Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo inaczej może się rozpadać.

ciasto z dyni i kaszy jaglanej, dyniowe ciasto z kaszy jaglanej, dietetyczne ciasto, millet cake, pumkin millet pie, gluten free eggless cake, dietetyczne ciasto z kaszy jagalnej i dyni

Żałuję tylko, że przy krojeniu wyżarłam większość moreli, bo w cieście przydałoby się ich więcej ;) Dynia muszkatołowa ma świetny owocowy smak, który cudnie gra z bakaliami i cynamonem. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i absolutnie zdrowe, a takie cuda, rzadko się zdarzają :D

ciasto z dyni i kaszy jaglanej, ciasto z kaszy jaglanej, dietetyczne ciasto, ciasto dyniowe bezglutenowe, bezglutenowe ciasto bez jajek, dietetyczne ciasto dyniowe bez mleka, millet pumkin cake, glutenfree pumkin cake, eggless glutenfree millet cake 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5