| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: cukinia

środa, 04 listopada 2015

Dawniej nie przepadłam za cukinią. Ale kiedy odkryłam jak cudownym owocem jest cukinia w zastosowaniach cukierniczych, to dopiero wtedy polubiłam ją szczerze. O ile zalewanie jej sztucznymi aromatami nie przemawia do mnie wcale, to nie mogłam przejść obojętnie wobec ciasta z cukiniowym nadzieniem. Pierwotnie użyłam przepisu znalezionego u Wiosenki, jednak później go nieco poprzestawiałam, przede wszystkim drastycznie redukując ilość cukru i zmieniając proporcje. Przepisu nie przerabiałam na bezmleczny i bezjajeczny, bo Synuś - jedyna osoba w naszej rodzinie, która nie może aktualnie jeść tych produktów, i tak nie lubi ciast z jakimkolwiek przełożeniem. Ciasto jest bardzo smaczne, więc serdecznie polecam! A nad wersją wege też da się pomyśleć ;)

szarlotka z cukinią, courgette cake, szarlotka z cukinii, ciasto z nadzieniem z cukinii

Szarlotka z cukinii

800 g cukinii
3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g)
1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego
0,5 szklanki wody
1 laska wanilii
1 czubata łyżeczka cynamonu
2-3 goździki
1 cytryna
1 opakowanie budyniu śmietankowego

230 g mąki
¼ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
50 g smalcu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka

do dekoracji:
miechunka peruwiańska lub inne owoce

Jeżeli cukinia jest wyrośnięta, to trzeba ją obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Ja miałam malusieńkie żółte cukinie, niemalże ledwie zawiązane, które już nie miały szansy dojrzeć na polu. Takich młodziutkich owocków nie ma sensu obierać. Użyłam żółtej odmiany, bo w gościach miały być dzieci, które jakoś dziwnie niechętnie widzą kolor zielony w deserach ;)

Cukinie pokroić w drobną kostkę. Zagotować sok jabłkowy z cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny, odrobiną skórki startej z cytryny, przekrojoną wzdłuż laską wanilii, goździkami i cynamonem. Na gotujący się syrop wrzucić pokrojoną cukinię i zagotować. W między czasie rozmieszać budyń w połowie szklanki wody i wlać do cukinii, zagotować mieszając, po czym odstawić do wystudzenia.

Tłuszcz posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na pół. Pierwszą częścią wyłożyć formę 20 x 20 cm. Na warstwę ciasta wyłożyć wystudzoną masę cukiniową. Wyrównać i przykryć drugą, rozwałkowaną warstwą ciasta. Piec w 180°C przez ok. 30-40 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Kroić po wystudzeniu i podawać np z kwaskowatymi owocami miechunki.

Smacznego!

sobota, 02 listopada 2013

Wpis będzie długi, więc jeżeli interesuje Was wyłącznie zawartość poniższego talerza, to przeskoczcie na koniec wpisu :)

Tagliatelle z cukinii z pesto z rukoli, makaron z cukinii z pesto, wstążki z cukinii z pesto

Ubiegły weekend był dla mnie wyjątkowo obfity w wydarzenia okołokulinarne. W sobotę odbyła się blogerska konferencja Orange Blog Talks Taste, na którą zjawiłam się w sumie rzutem na taśmę, albowiem cały dzień spędziłam w pracy. Jednak zdążyłam na warsztaty dotyczące fotografii kulinarnej prowadzone przez Kubę Kaźmierczyka w zastępstwie kontuzjowanej Beaty Lipov. W sumie niczego nowego się nie dowiedziałam (najważniejsze jest światło dzienne i wyczucie smaku, jedno da się zdobyć, o drugie - ciężko), ale fajnie było się spotkać i choć chwilę pogadać z innymi blogerami.

W niedzielę natomiast odbyła się jesienna edycja NajedzeniFest, większa i bardziej tłumna niż poprzednia. Było strasznie duszno, choć mając do wyboru Targi Książki w jeszcze ciaśniejszej aurze, zdecydowanie wybrałam pasjonatów dobrego jedzenia i mnóstwo prawdziwego jedzenia. O deserze Fabrice’a z http://twojkucharz.pl/ - paczuszce z czekolady kryjącej delikatny mus, maliny i kruche ciastko pokryte karmelem będę śnić aż do następnej edycji… ;) Wpadliśmy tam dwukrotnie, w południe na słodkości i po południu jak dzieci wybiegały się na nadwiślańskiej plaży niczym dwa psiaki – obiadowo. Pyszności! Warto było przyjść.

A w poniedziałek wykorzystałam zaproszenie na warsztaty dla blogerów kulinarnych, jako że była to jedna z nielicznych imprez, która nie odbywała się w weekend, przez co z góry byłaby dla mnie trudno dostępna. Warsztaty odbyły się na barce Augusta (przycumowanej przy bulwarach Kurlandzkich) zorganizowane przez Kuźnię Dobrego Smaku, Dorapol i Na noże. Cały czas zdjęcia nam robił Przemek Skowron www.kolorlove.pl, dzięki jego uprzejmości zamieszczam je w tym wpisie, więc śmiałyśmy się, że blogerki kulinarne wiodą życie w blasku fleszy.

warsztaty Figaro

Pani Iwona Domagała z Dorapolu dystrybutora oliwek Figaro zaprezentowała nam sporo informacji o tych owocach. Pani Iwona jest kopalnią wiedzy o oliwkach, widać, że to jej życie, pasja, a posiadane przez nią doświadczenie jest imponujące. Na dodatek wykład był zilustrowany degustacją różnych odmian oliwek i pysznym winem.

Potem Laura i Paweł z nanoże.pl ugotowali zupę z oliwek, moim zdaniem całkiem słusznie smakiem porównaną do ogórkowej ;) A następnie rozlosowano nas na 4 zespoły i rozpoczęło się wspólne gotowanie i rywalizacja. Warunkiem było użycie produktów Figaro.

Gotowałam wspólnie z Olą z Cookplease i Gosią z My Life Of Cooking. Zaplanowałyśmy makaron, ale że nie było, to zestrugałyśmy na tagliatelle cukinię;) Te warsztaty to dla mnie kolejny dowód, że dobre jedzenie budzi wyłącznie pozytywne emocje, a ludzi, którzy się jarają gotowaniem fajnie jest znać i spędzać z nimi czas. Wbrew obawom Ady, że gdziekolwiek się pojawiam, to wygrywam, drużyna pod moim przewodem tym razem nie wygrała :P

Na warsztaty zabrałam też pudełeczko pełne jadalnych kwiatów z mojego parapetu, które pomimo końca października wciąż pięknie i smakowicie kwitną, więc uczestnicy mogli popróbować nie tylko oliwek, ale też kwiatów. Begonie miały wzięcie:) I tu właścicielka Dorapolu podwójnie mi zaimponowała. Po pierwsze wzięła do ust na raz całą orchideę, a na taką odwagę mało kogo stać (no chyba, że moje dziecko;)), a po drugie doskonale zwerbalizowała smak tego storczyka, a to już wyższa szkoła jazdy.

barka Augusta

Na koniec zaproszono nas na poczęstunek od szefa kuchni goszczącej nas luksusowo urządzonej barki Augusta (oranżeria, winda dla niepełnosprawnych, skórzane sofy, kącik dla dzieci). Konkurs zaś wygrała drużyna Rynn z Rynn's Om Nom Nom, Beaty Z pamiętnika dietetyka i Mateusza z Pora coś zjeść! roladkami z cukinii i koziego sera.

A bawiły się z nami również: Ania z Krainy rozkoszy podniebienia, Magda z Tastyy, Kasia z Gotuj się! i Małgosia ze Zdrowej Kuchni Sowy.

Tak więc po niezmiernie owocnym weekendzie zapraszam na:

Makaron z cukinii i pesto z rukoli

rukola ok 50 g
cały krzaczek bazylii
kilka gałązek rozmarynu, tymianku, kolendry
pestki dyni - miały być orzechy włoskie, lecz nie udało nam się ich wypatrzeć:(
parmezan
ziarna zielonego pieprzu z zalewy Figaro
czosnek
oliwa

cukinia

Specjalnie nie podaję użytych proporcji, bo coś było nie tak z produktami. Nie mogłyśmy trafić z doprawieniem. Wpakowałyśmy do środka chyba ze trzy łyżki mega ostrego pieprzu, 7 ząbków czosnku, mnóstwo ziół i parmezanu, a smak ciągle był płaski. Może użyta oliwa tak pochłaniała aromaty? W dodatku spadło nam ostrze blendera i miksowałyśmy zacięcie przez kilka minut samą śrubką :P Ale w końcu uzyskałyśmy smaczne - choć łagodne - pesto. Cukinię zeskrobałam obieraczką na cienkie wstążki. I teraz trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie odcedzić. Niestety nie było garnka do gotowania na parze :( Pesto rozprowadzić na wstążkach i podawać posypane strużkami parmezanu.

Wyszło nam bardzo delikatne, dietetyczne i absolutnie pyszne danie, które bardzo polecam :)

Uff, dotarliście do końca ;)

czwartek, 11 października 2012

3 wypieki, gulasz, zupa i placki - i wreszcie zmęczyliśmy gigantyczną cukinię otrzymaną w prezencie, bo chyba to głównie robią działkowicze ze swoimi przerośniętymi cukiniami: obdarowują nimi niewinnych bliźnich:/

cukinia

Chlebek razowy z cukinii

1 szklanka startej cukinii
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki oleju
pół szklanki płynnego miodu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka owsianego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka.

razowy chlebek z cukinii

Nie byłam do końca zadowolona z tego wypieku. Moim zdaniem kakao i cukinia do siebie nie pasują, choć jestem świadoma, że narażam się wielu osobom, które uwielbiają ciasta cukiniowe z czekoladą. Wiadomo, że z czekoladą wszystko da się zjeść, ale wg mnie kakao kompletnie gasi cukinię i po prostu szkoda tego owocu na czekoladę. Muszę spróbować, może z karobem lepiej mi pójdzie?

razowy chlebek z cukinii, cukiniowy chlebek razowy

czwartek, 04 października 2012

Muffiniki to była metoda na resztę ciasta, która się nie zmieściła w tortownicy podczas pieczenia cukiniowego placka ze śliwkami. Placek był rewelacyjny, muffiniki też niczego sobie;)

muffinki cukiniowe bez jajek, muffiniki z cukinii bez jajek bez mleka, wegańskie muffinki cukiniowe, vegan courgette muffins

Muffinki cukiniowe z ziarenkami

1 kubek mąki
1/8 kubka grubo zmielonych orzechów włoskich
1/2 kubka grubo mielonych płatków owsianych
1/4 kubka brązowego cukru
1/2 łyżki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1/4 kubka oleju
1 niepełny kubek startej cukinii (u mnie pasiastej)
ok 1/4 kubka kwaśnego soku pomarańczowego

około pół kubka pomieszanych: orzechów, rodzynek, słonecznika i lnu złocistego

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i sokiem. Dodać ziarna i rodzynki. Nałożyć do foremek muffinkowych posmarowanych olejem. Piec ok 25 minut w 180°C do suchego patyczka.

babeczki cukiniowe bez jajek, muffiniki z cukinii bez jajek bez mleka, wegańskie babeczki cukiniowe, vegan courgette muffins

sobota, 08 września 2012

Ciasto przepyszne, chociaż składniki może wydają się nieco dziwne:) Placek bardzo bogaty w smaki: aromatyczne orzechy, kwaśne śliwki, słodycz cukinii. Ciasto całkowicie wegańskie - bo tak:)

Cukiniowy placek ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie

Proporcje są na dużą blachę albo dużą tortownicę. Ja piekłam w 24 cm, a resztę mieszanki przerobiłam na coś innego:)

Cukiniowy placek ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie 

Wegański placek cukiniowy ze śliwkami

2 kubki mąki
1/4 kubka grubo zmielonych orzechów włoskich
1 kubek grubo mielonych płatków owsianych
1/2 kubka brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1/2 kubka oleju
1 i 3/4 kubka startej cukinii (u mnie pasiasta)
ok 1/2 kubka kwaśnego soku pomarańczowego

śliwki węgierki, orzechy

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i sokiem. Wylać do foremki posmarowanej olejem i posypanej mieloną owsianką. Na wierzchu delikatnie poukładać śliwki i orzechy, jednak nie za ciasno i nie wpychać za głęboko, żeby ciasto mogło sobie oddychać. Piec ok 50 minut (uwaga, pilnujcie, bo czas zależy od grubości warstwy) w 180°C do suchego patyczka. Poczekać do następnego dnia z jedzeniem!

ciasto cukiniowe ze śliwkami, plum and wholenut zuccini pie, Cukiniowo-orzechowy placek ze śliwkami

Wyszedł boski paj! Choć konsystencję w sumie można by uznać za lekko zakalcowatą, ale właśnie dzięki temu jest aksamitnie pyszne na lekkim spodzie. To zdecydowanie było najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam.

wegańskie ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, courgette eggless cake with plum

Jak zwykle najfajniejsze były komentarze W:

Ja - No i jak? Smakuje Ci?
W - No nie umiem się zadeklarować.
Ja - Ale może być?
W - Chyba tak...
po chwili
W - Mogę zjeść całe?

Na szczęście nie zjadł:) Zostawił nam po kawałku:)

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake, ciasto z cukinii z węgierkami

Przepis ów mym dziełem jest od a do z.

Logo Akcji Śliwka 2012

wtorek, 04 września 2012

Bardzo dziękuję za Wasz udział w akcji jedzenia jadalnych kwiatów! Udało nam się przygotować (i zjeść:)) ponad 200 potraw z ponad 30 rodzajami jadalnych kwiatów! Ponieważ ilość wpisów przekroczyła zdolności bloxa, byłam zmuszona przenieść niektóre kwiaty do osobnego wpisu. I z najpopularniejszych kwiatów utworzyłam ten oto aneks.

Ale dzięki temu tegoroczna Kwiatowa Książka Kucharska (i jej aneks również), pozostaje nadal otwarta. Bo przecież kwiaty jeszcze kwitną, a Wy na pewno macie spiżarnie pełne róży, lawendy i smakowitych kwiatowych syropów i konfitur, więc zapraszam nadal do przysyłania przepisów:)

I już zaczynają się nieporozumienia. Kwiatowa Książka Kucharska to nie jest moja książka. Moja książka "Kwiatowa Uczta" jest wyłącznie moim dziełem, natomiast Kwiatowa Książka Kucharska to dzieło wszystkich osób z Klubu Kwiatożerców i zawiera ich przepisy, ich wkład i trud. Bardzo proszę nie odbierać uczestnikom akcji autorstwa ich przepisów!

Po szczegóły zabawy Klub Kwiatożerców 2012, baner Kwiatowej Książki Kucharskiej i informacje o jadalnych kwiatach zapraszam tutaj. Jeżeli coś się nie zgadza, o kimś zapomniałam lub coś nieumyślnie przekręciłam, proszę o kontakt na maila.

W tym aneksie znajdują się przepisy z różą, lawendą, czarnym bzem i cukinią. Po przepisy z innymi jadalnymi kwiatami zapraszam do głównego wpisu Kwiatowej Książki Kucharskiej.

Kwiatowa Książka Kucharska tom 4, Klub Kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia

 

KWIATY CZARNEGO BZU DZIKIEGO

Koktajl truskawkowo- bananowy z syropem z bzuGrażyna

Babeczki z truskawkami i bzowym lukrem Kamila

Ciastka z truskawkami i kwiatami czarnego bzu Kamila OgrodyBabilonu

Muffiny z rabarbarem, truskawkami i kwiatami czarnego bzu Iwona

Kwiaty dzikiego bzu. Krem angielski. Lody na osłodę. Eve.Wo

Racuszki z kwiatami czarnego bzu Kamila

racuchy z kwiatów bzu z kremem Kamila

Placuszki z kwiatów czarnego bzu Agawa

Coś małego, coś pachnącego, coś smacznego czyli racuszki z czarnego bzu Limonka

Kwiaty w cieście naleśnikowym Ania

W kuchni z Zyziem - placuszki z kwiatami czarnego bzu Mysza

Kwiaty czarnego bzu w cieście Ines

NALEŚNIKI Z KWIATAMI DZIKIEGO BZU CafeBabilon

Kwiaty czarnego bzu w orkiszowym cieście Z miłości do jedzenia

Cesarskie naleśniki z kwiatem czarnego bzu, syrop z kwiatów czarnego bzu Gadzia

Konfitura truskawkowa o zapachu bzu Adi

Dżem z truskawek i kwiatów bzu Poserbaby

Jego wysokość czarny bez i nalewka bzowa, kwiatowa Limonka

Sankt Hans czyli Noc Świętojańska po duńsku lemoniada z bzu - Ola

Squash truskawkowy z czarnym bzem Poserbaby

Nalewka z kwiatów czarnego bzu KuszenieSukkuba

Dżem truskawkowy z kwiatami bzu KuchennyBałagan

Syrop z kwiatów bzu czarnego Dorota

Syrop z kwiatów czarnego bzu Majana

Syrop z kwiatów czarnego bzu Z miłości do jedzenia

Syropy z kwiatów dzikiego bzu Natalia

syrop z kwiatów czarnego bzu Nutrija

Dziki bez czarny (syrop) - Adi

 

KWIATY CUKINII I DYNI

Suflet z kwiatami cukinii, parmezanem i finocchietto Amber

Risotto z oliwkami miecznikiem i kwiatami cukinii ItaliaOdKuchni

Kwiaty cukinii z ricottą i miętą Nóż i Widelec

Ładne kwiatki - cukinie nadziewane Wiedźma Florentyna

Czyli Kwiat Dyni z Makaronem i Warzywami Gula

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego Kamila

Kwiaty dyni w bezglutenowym cieście Gula

Kwiaty cukinii nadziewane kozim serem i miętą Amber

Faszerowane cukiniowe kwiaty czyli co rośnie w donicy Limonka

kwiaty cukinii nadziewane mięsem w sosie pomidorowym Kamila

Conchiglioni z grzybami i kwiatami cukinii Karolina

Tarta z gorgonzolą i kwiatami dyni Karolina

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii Pyza

Tarta z kozim serem i kwiatami cukinii Natalia

Tarta cukiniowa z jadalnymi kwiatami Rodzinka od Kuchni

Smażone nadziewane kwiaty cukinii Moniczka

Kwiaty cukinii smażone w cieście Pinkcake



LAWENDA

Tarta z jabłkami miodem i lawendą Kartoflana

Konfitura czereśniowa z lawendą Poserbaby

Syrop dla kwiatożerców Zmysły w kuchni

Syrop lawendowy Lejdi of the house

Syrop lawendowy Pinkcake

Masło lawendowe Amber

Dżem rabarbarowo-truskawkowy z rumem i lawendą Majana

Muffinki cytrynowe z lawendą Olga

Lody lawendowe Monia

Crumble morelowe z lawendą Kamila

Brzoskwiniowo lawendowe ciasteczka dla uczniaka Szarlotek

Powoli się żegnam. Ciasteczka lawendowo-cytrynowe Osia

Ciasteczka lawendowe Alicja

Maślane ciasteczka lawendowe Mariszka

Sorbet cytrynowo-lawendowy Jedz mnie

Sorbet morelowy z lawendą Pinkcake

Tarta z jablkami miodem i lawendą Kartoflana

Ciasto z gruszkami z lawendową nutą Wedith

Lawendowy chleb Lisa

Czekoladki "Luscinia" - lawendowo-fiołkowe Pinkcake

Kwiatowe galaretki Pinkcake

Lawendowe wstążki przynoszące szczęście Pinkcake

 

RÓŻA

Lody różane Kamila

Truskawka z różą (smoothie)  Ola

Cukier różany PozytywnieKreatywnie

Cukier różany Karolina

Cukier różany KulinarneRozkosze

Cukier różany Feri

Cukier różany Joanna

Konfitura z róży Dusia

Konfitura z róży Feri

Tarte płatki róży z cukrem Majana

Suszone płatki róży KuchenneFascynacje

Różana galaretka Ania

Dżem truskawkowy z różą Mirosix

Syrop różany i dżem rabarbarowo-różany Ola

Płatki róży, czyli moja najcenniejsza konfitura Ania

W krainie trzech zamyślonych krówek… Marmoladka z płatków róż :) SmakowyRaj

Cukierki z róży Feri

Ciasteczka z różą Majana

Ciasteczka z różą KuchennFascynacje

Różane magdalenki Karolina

pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami Kamila

Mandarynkowo-jeżynowo-borówkowe ptasie mleczko z konfiturą różaną Feri

zawijaniec z konfiturą rabarbarową z różą Kamila

Intensywnie czekoladowe, razowo-orkiszowe muffiny różane + śniadanie klasyczne Elinownik

Eton mess z rabarbarem, migdałami i płatkami róż OgrodyBabilonu

Różane trufelki-jajeczka Szarlotek

Mazurek marcepanowo-różany Mirabelka

Mazurek marcepanowo-różany Gosik

Różany mazurek MałgosiaZ

Mazurek różany Wiedźma_florentyna

Mazurek różany z migdałami Ogrody Babilonu

Mus rabarbarowy z migdałami i płatkami róż Kamila

Różana tarta ze śliwkami Szarlotek

Różowo-różany tort na 7 urodziny Rity Joanna

Różany tort z białą czekoladą z koziego mleka Pinkcake

Różane pierniczki Pinkcake

Fool Mess Pudding z rabarbarem Pinkcake

Grillowana pierś w różanej panierce Ania

Oliwa o smaku róż Pinkcake

A na zakończenie... Spaghetti z płatkami róż i suszonymi pomidorami Pinkcake czyli ja

 

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wspólna zabawę i zapraszam na więcej!

sobota, 25 sierpnia 2012

Zapraszam na pyszna sałatkę:

sałatka z cukinią i ogórecznikiem, sałatka z kwiatami, kwiatki w sałatce, edible flowers, jadalne kwiaty, blossom salat

sałata
pomidory
oliwki
cukinia smażona lub grillowana w plasterkach w towarzystwie czosnku
listki pietruszki
szczypiorek
kwiaty ogórecznika
oliwa

sałatka z cukinią i ogórecznikiem, sałatka z kwiatami, kwiatki w sałatce, edible flowers, jadalne kwiaty, blossom salat

Smacznego Kwiatożercy!

niedziela, 12 sierpnia 2012

Uwielbiam ciasta cukiniowe, a orzechy doskonale pasują do tego owocu, który podczas pieczenia uwalnia mnóstwo słodyczy. Strasznie mi się zachciało właśnie tego ciasta, jednak za sprawą pewnej szczerbatej dziewczynki (he he he, akuratnie mam dwójkę ząbkujących dzieciaków:)) miałam za mało orzechów, więc oszukałam nieco własny przepis i dodałam płatków owsianych. 

Do pieczenia użyłam żółtej cukinii, której raczej nie lubię i nie kupuję, bo mają za twardą skórę. W dodatku była nieźle wyrośnięta, jakich to już w ogóle nie kupuję, ale dostałam ją w prezencie, a darowanym cukiniom nie zagląda się między pestki. W cieście ta wielka jagoda okazała się rewelacyjna i dużo słodsza od zielonych.

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake

Ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek

3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki grubo mielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
"mniejsze pół" szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka startej cukinii (pół średniej żółtej)
ok 1/2 szklanki mleka (kozie, owsiane, migdałowe)

Suche składniki pomieszać. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać do składników suchych razem z olejem i cytryną. Wylać do tortownicy 18 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec ok 45 minut w 180°C do suchego patyczka.

ciasto cukiniowo-orzechowe bez jajek, ciasto z cukinii i orzechów, corgette eggless cake

Pyszne, pyszne, przepyszne! Polecam, jeżeli jeszcze nie piekłyście ciasta z cukinii, koniecznie to nadróbcie:) KONIECZNIE!

Ja tymczasem zmykam na wakacje:)

 
1 , 2 , 3