| < Marzec 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: jajka

wtorek, 05 lutego 2019

Właśnie dziś wypada Chiński Nowy Rok. Znów dla mnie ma faktyczny wpływ na wydarzenia, w odróżnieniu. Dzieje się dużo: straszno, dziwno, pięknie, okropnie, wspaniale... Więc znów świętuję. Tym razem początek roku Świni.

Pui Fai to ciastka biszkoptowe przygotowywane na parze z okazji Nowego Roku w Tajlandii, bo okazuje się, że tajska biochemiczka, z którą nawiązaliśmy współpracę międzynarodową, też lubi słodkości :)

 Pui Fai Cake, tajskie babeczki bawełniane, ciastka na Chiński Nowy Rok, babeczki gotowane na parze

Pui Fai - bawełniane ciastka, czyli tajskie biszkoptowe babeczki na parze

1 i 1/2 szklanki mąki
2 jaja kacze
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 krople aromatu jaśminowego

Ubij jajka, w trakcie dodaj cukier. 2 kacze jaja można zastąpić 3 kurzymi jajkami lub 16 przepiórczymi. Kiedy masa będzie puszysta, przesiej do niej mąkę i delikatnie wymieszaj. Dodaj wodę, sok z limonki, aromat.
Przełóż masę do foremek. Wstaw do garnka do gotowania na parze nad wrzącą wodę. Gotuj babeczki 15-20 minut.

Pui Fai, znaczy bawełna, bo babeczki w czasie rośnięcia powinny pęknąć i wyglądać jak dojrzały owoc bawełny. U mnie tak nie wyrosły, ale to może przez zbyt wysokie foremki, bo były całkiem puszyste. Więc następnym razem spróbuję w papilotkach o tradycyjnym kształcie.

Smacznego i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

czwartek, 13 grudnia 2018

Zapraszam Was na bitwę przepisów kulinarnych 13 grudnia. Zadanie, przed którym stanęłam, polegało na przygotowaniu dania "białego jak śnieg" z użyciem sezonowych i lokalnych warzyw i owoców, ale bez używania "zagraniczych" składników jak np kokos. Wybrałam topinambur, który jest bardzo lokalnym warzywem - rośnie za lasem ;) - i bardzo sezonowy, bo bulwy zbiera się od jesieni po wiosnę, gdy ziemia nie jest zamarznięta.

Wejdźcie, proszę, na fejsbukowy profil Warzywa i owoce na szczęście (TUTAJ) i oddajcie głos na przepis, który bardziej Wam się podoba. Ale mam nadzieję, że będą to moje lody z topinamburem, karmelizowanym słonecznikiem i sosem jabłkowo-karobowym :) I wtedy klikacie WOW!

lody z topinamburem, jerusalem artichoke ice creams, lody ze słonecznikiem bulwiastym

 

Lody z topinamburu z karmelizowanym słonecznikiem

Lody topinamburowe:

1 szklanka mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
250 g topinamburu (słonecznika bulwiastego)
2 żółtka
mała szczypta soli kamiennej

Bulwy topinamburu obierz (część obierek zachowaj), pokrój w plasterki, dodaj sól i na małym ogniu gotuj w mleku do miękkości. Wystudź i zmiksuj na gładkie puree. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki krem.

Śmietankę podgrzej na małym ogniu, prawie do wrzenia i dodawaj po trochu do żółtek cały czas ubijając. Wystudź i zmiksuj z puree topinamburowym. Schłodź i przelej do maszyny do lodów, postępuj wg instrukcji obsługi urządzenia. Lub wstaw pojemnik z masą do zamrażarki, co jakiś czas wyciągaj i miksuj.

 

Karmelizowany słonecznik i skórki z topinamburu

0,5 szklanki nasion słonecznika
garść obierek z topinamburu
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka wody

Cukier z miodem i wodą podgrzej na patelni na małym ogniu, aż się roztopi. Dorzuć skórki obrane z bulw topinamburu i ziarna słonecznika. Zamieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Uważaj, karmel jest bardzo gorący! Poczekaj aż całkiem przestygnie i pokrusz sklejone ziarna.

Sos jabłkowy z karobem:

1 jabłko
1 łyżeczka karobu

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Podgrzej na małym ogniu, żeby odparować sok i zagęścić mus. Dodaj karob i dokładnie zamieszaj.

Podanie:

Talerz posmaruj sosem z jabłka i karobu, nałóż porcję lodów i posyp karmelizowanymi ziarnami słonecznika i skórkami.

Bardzo dziękuję za Wasze głosy!

wtorek, 30 października 2018

Słodki akcent w narodowych barwach. Wydaje mi się, że biało-czerwone makaroniki to bardzo sympatyczny pomysł na drobny deser z okazji Święta Niepodległości. Nienachalny, skromny i niesprawiający kłopotów jak np czekoladowy orzeł. Pomysł wart skopiowania przez cukiernie :) Kto się przyłączy? Zapraszam!

makaroniki biało-czerowne, biało-czerwony deser, deser w kolorach narodowych

Przepis na makaroniki jest TUTAJ. Do czerwonych trzeba dodać czerwony barwnik (najlepiej w proszku, ewentualnie w paście - w płynie za bardzo rozcieńczy masę. I bardzo polecam dodać zmielone liofilizowane maliny, zamiast 20 g migdałów.

Do przełożenia może być klasyczny krem maślany (200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka nalewki różanej lub konfitury różanej) lub nieco lżejszy na bazie mascarpone (200 g serka mascarpone, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka konfitury z płatków róży). Malinowe ciasteczko i różany krem świetnie pasują, a w dodatku to takie "nasze" smaki.

makaroniki biało-czerowne, biało-czerwony deser, deser w kolorze bialym i czerwonym

Pomysł został zatwierdzony przez naszego kierownika działu kontroli jakości :D

makaroniki biało-czerwone, niepodległościówki

Smacznego i wszystkiego dobrego!

piątek, 15 czerwca 2018

Za mną najtrudniejszy konkurs kulinarny roku. Po raz ostatni w mojej karierze stanęłam przed najbardziej wymagającym jury: przedszkolakami na dorocznym pikniku! :D
Postanowiłam wczuć się w psychikę przedszkolaków i zaspokoić ich najskrytsze pragnienia. Udało mi się nie zawieść pokładanych we mnie nadziei i... 

tort M&Ms, M&Ms cake, brownie with mascarpone cream, brownie with chocolate frosting, brownie z kremem

Tort M&MS - brownie z czekoladowym kremem mascarpone i M&Msami

3 jajka
ok. pół kostki masła
ok. pół szklanki brązowego cukru
ok. pół szklanki mąki
2 tabliczki czekolady (jedna gorzka, druga mleczna)
szczypta soli

1 tabliczka mlecznej czekolady 
pół tabliczki gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone

2 opakowania kruchych rurek nadziewanych kremem czekoladowym
ok. 300-400 g M&Ms

Masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, dosypać mąkę i sól. Przełożyć do tortownicy 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w ok. 170°C przez jakieś 35 minut. Ciasto powinno zostać mocno wilgotne.

Roztopić czekoladę, wystudzić, dodawać do niej porcjami mascarpone i utrzeć na gładki krem. Posmarować nim wystudzone ciasto po wierzchu i po bokach.

Rurki połamać na kawałki nieco dłuższe niż wysokość ciasta (ja łamałam pomagając sobie nożyczkami) i obłożyć nimi ciasto dookoła przyklejając je do kremu. Na wierzch tortu wysypać M&Msy.

Ciasto jest obłędnie czekoladowe i masakrycznie słodkie, wprost ocieka tandetą i cholesterolem. Ale wiecie co? Zdobyłam drugie miejsce! :)

Jeżeli potrzebujecie wegańską, nieskoalergenną wersję ciasta, to polecam pomysł na tort ze Skittlesami (KLIK).

Smacznego!

sobota, 05 maja 2018

Magnolie mają niezwykły aromat. Można go wykorzystać w daniach wytrawnych marynując płatki magnolii (to jest przepis na marynowane magnolie), a można i na słodko. Zapraszam więc na niezwykłe lody magnoliowe.

lody magnoliowe, lody z magnolii, magnolia flower icecream

Lody z magnolii

500 ml śmietany 30%
80-100 g cukru
1 laska wanilii
2 żółtka
2 łyżki białego wina (użyłam półwytrawnego Chardonay)
płatki magnolii japońskiej, nagiej lub gwiaździstej

Śmietanką zalać płatki magnolii i przeciętą laskę wanilii, podgrzać na malutkim ogniu. Nie zagotować. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia, po czym przecedzić. Żółtka ubić z winem i połową cukru na gładki krem. Śmietankę magnoliową lekko ubić z połową cukru, połączyć z masą żółtkową i wlać do maszyny do lodów lub wstawić do zamrażarki i co jakiś czas miksować.

Lody magnoliowe udekorowałam dużymi płatkami magnolii pośredniej, bo niestety ta o drobnych płatkach, której aromat wykorzystałam do przygotowania lodów, w międzyczasie całkiem się osypała.

lody magnoliowe, lody z magnolii, magnolia flower ice-cream

Lody o smaku magnolii są zachwycające! Ta aura tajemniczości w kompozycji z wanilią jest nie do podrobienia.

Smacznego!

wtorek, 29 sierpnia 2017

Miałam ochotę coś upiec. Tak po prostu. Potrzebowałam zebrać myśli, a kuchnia jest jedynym miejscem, gdzie dzieci dają mi chwilę spokoju. Swoją drogą to dość perfidne z ich strony ;) Jednocześnie mam powody do świętowania!

Jeżeli potrzebujecie przepis na wegańską wersję bezy z bitą śmietaną, to zapraszam TUTAJ.

 pavlova z owocami i kwiatami, summer fruit and flowers meringue cake

Pavlova z owocami i mini-bratkami

7 białek
250 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

500 ml śmietany kremówki
maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, poziomki, truskawki
mini bratki, czyli fiołki rogate i listki bazylii

pavlova z owocami i kwiatami, summer fruit and flowers meringue cake

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca dolać soku z cytryny i wsypać przesianą skrobię ziemniaczaną - ubijac jeszcze chwilę.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć pianę, formując zgrabny torcik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150°C. Piec około 1,5 godziny, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Śmietanę ubić i wyłożyć na wystudzoną bezę. Udekorować owocami, kwiatkami i listkami ziół.

Smacznego!

 pavlova z owocami i kwiatami, summer fruit and pansies pavlova cake, torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jagodowymi i bratkami

Tym przepisem zamykam ogromny etap w życiu mojej rodziny. Alergia Synusia ustąpiła, więc przygoda z przymusową dietą bezmleczną i bezjajeczną się kończy. Mam nadzieję, że cieszycie się razem ze mną :)

Ściskam mocno! :*
Gosia

poniedziałek, 23 maja 2016

Maj to pełnia sezonu na młode pokrzywy. Ciągle pytacie: "Co jeszcze można zrobić z pokrzyw?" A ja się pytam, czego nie można??? :) Z pokrzywy robiłam zupy, sałatki, koktajle, naleśniki, pierogi, pesto, piwo, lody, czy nawet tort pokrzywowy. Przepisy na takie i inne cuda znajdziecie w książce: "Pyszne chwasty". A teraz zapraszam na tort z pokrzyw! Nie bójcie się, nie parzy! :)

tort z pokrzyw, tort pokrzywowy, nettle cake

Tort pokrzywowy

ciasto

200 g młodych pokrzyw
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju lub łagodnej oliwy
1 szklanka cukru (ja użyłam nierafinowanego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa i dekoracja

100 g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru waniliowego KLIK
200 g konfitury truskawkowej
250 g truskawek

poncz

sok z ½ cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
1 łyżeczka miodu lub cukru
50 ml wody
50 ml Cointreau, Grand Marnier lub innego likieru cytrusowego

Pokrzywę umyć, przelać wrzątkiem, starannie odcisnąć z wody i dokładnie zmiksować z olejem w blenderze. Jajka ubić na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Delikatnie mieszając porcjami dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z pokrzywą.

tort z pokrzyw, nettle cake, tort pokrzywowy

Masę przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C, aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Składniki ponczu zmieszać. Czekoladę roztopić. Kremówkę ubić z cukrem, dodając roztopioną czekoladę. Wystudzony tort przekroić na 2 krążki. Każdy blat skropić ponczem i posmarować konfiturą, przełożyć bitą śmietaną. Z zewnątrz tort posmarować bitą śmietaną, udekorować owocami.

tort z pokrzyw, nettle cake, tort pokrzywowy z truskawkami, tort z pokrzywy

Tort z majowych pokrzyw z majowymi truskawkami jest idealny na Dzień Matki, choć niektórzy podpowiadają, że lepiej by pasował na Dzień Teściowej ;) Tort z pokrzyw można przygotować również zimą, jeśli tylko zawczasu będziecie pamiętać, żeby zamrozić porcję pokrzyw.

A dla Mam na Dzień Mam może przydać się też bukiet z Kwiatów lub Chwastów ;)

jadalne kwiaty,pyszne chwasty, jadalne kwiaty i chwasty

Smacznego!

środa, 11 maja 2016

Fajny pomysł nie tylko dla osób redukujących zboża, węglowodany lub bezglutenowców. Po prostu pyszna przekąska przełamująca schemat dla każdego :) 

Kanapka bez pieczywa, w której funkcję podtrzymującą pełni sałata rzymska. 

kanapka bez chleba, kanapka bez pieczywa, kanapka bezglutenowa, no-bread sandwich

Kanapka bez chleba

po 2 małe liście sałaty rzymskiej na każdą kanapkę
dodatki:
awokado, pomidor, kozi ser, jajka na twardo, wędlina, majonez, pesto, pasta strączkowe, czy co tam innego lubicie jeść w kanapce

Liście sałaty umyć, osuszyć. Można je posmarować majonezem, pesto lub pastą. Na liściu sałaty układać dodatki pokrojone w plastry. Przyłożyć drugim listkiem sałaty i jeść :)

no-bread sandwich, gluten free sandwich, bezglutenowe kanapki bez pieczywa

Dzięki plasterkom podczas gryzienia całość się trzyma jak normalna, standardowa kanapka. Taką kanapkę z sałaty wygodnie jest wziąć do ręki i nic z niej nie wypada, przynajmniej nie bardziej niż z normalnej kanapki ;) Sałata rzymska jest sztywna i długo nie więdnie, a jednocześnie jest krucha, więc się przyjemnie odgryza kęsy.

paleo sandwich, sandwich without bread, gluten free sandwich, kanapka paleo, kanapki bez pieczywa

A Wy z czym lubicie kanapki? ;) 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8