| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: cytrynowe

wtorek, 31 stycznia 2017

Kwiatki, kwiatuszki, kwiateńki! Jeszcze nie, ale już niedługo zakwitną ;)
Na razie zadowalam się cytrynowymi kwiatuszkami na babce drożdżowej.
 

kokosowa cytrynowa babka drożdżowa, lemon and coco dough, coconut and lemon cake

Kokosowo-cytrynowe ciasto drożdżowe z cytrynowymi kwiatkami

3 szklanki mąki
1 puszka pełnego mleka kokosowego BIO (400 ml)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
skórka z całej cytryny BIO 
1 łyżka soku cytrynowego 
(dla jajcarzy można dodać 1 żółtko, ale wcale nie musi go być) 

lukier:
sok z cytryny
cukier puder

kandyzowana skórka cytrynowa:
skórki z 2 cytryn BIO
cukier

Skórki z cytryn moczyć przez dwa dni w zimnej wodzie. Cukier (np 3/4 szklanki) zalać taką samą ilością wody i ugotować syrop. W tym syropie smażyć odsączone, pokrojone skórki z cytryn. Wcześniej ze skórek wycinałam kwiatuszki. Usmażyłam i kwiatuszki i ścinki. Kiedy skórki się zeszklą, wyciągnąć na papier i ostudzić. Przechowywać w szczelnym słoiku. Syrop można wykorzystać do 

Skórkę cytrynową (bez białej części) zmiksować w blenderze z sokiem cytrynowym. Do miksowania dodałam też kandyzowane ścinki z cytrynowych kwiatków. Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodać zmiksowane skórki i mleko kokosowe (+ ewentualnie żółtko). Wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt zwarte, można dolać trochę soku pomarańczowego (zależy jak wilgotną macie mąkę). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyrobić i przełożyć do formy na babkę. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie mocno pachnieć, a patyczek włożony do ciasta będzie wychodził nieoblepiony.

kokosowa cytrynowa babka drożdżowa, lemon and coco dough, coconut and lemon cake

Z soku z cytryny i cukru pudru ukręcić lukier i polać nim wystudzoną babkę. Cytrynowe kwiatuszki nadziać na wykałaczki i powtykać je w ciasto.

To nie to, co prawdziwe kwiaty, ale choć trochę łąkę przypomina ;)

Przy małych dzieciach i osobach starszych/niedowidzących trzeba uważać na wykałaczki, ale ogólnie bardzo polecam taką dekorację. Fajny efekt wizualny, a kandyzowana skórka cytrynowa pysznie dopełnia smak babki.

Smacznego!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wspominając wizytę w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i babkę z obierków ziemniaczanych (klik) przygotowałam konfiturę z buraka. W czasie, gdy nie było dostępu do świeżych owoców, np na przednówku, w zastępstwie sięgano po warzywa korzeniowe. Ale konfitura buraczana w takim galicyjskim wydaniu wcale nie jest głodowym daniem, lecz kipi od wykwintnych dodatków.

 konfitura z buraków, dżem z buraka, beetroot jam, konfitura buraczana

Konfitura z buraków

500 g buraków
200 g brązowego cukru lub miodu
skórka z cytryny lub pomarańczy
garść migdałów
sok z cytryny
goździki, cynamon, ewentualnie imbir

Migdały zblanszować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, zmieszać z sokiem z cytryny i cukrem (lub miodem, albo pół na pół) i podgrzewać na malutkim ogniu. Gotować, mieszając, aż buraki zmiękną. Dodać przyprawy, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy i migdały. Podsmażyć jeszcze parę minut i gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Naprawdę smaczna konfitura. Kolor jest, smak jest. Buraki przecież świetnie się sprawdzają w cukierniczych wydaniach, do tego chrupiące migdały i aromatyczne przyprawy. Dżem z buraka pyszny jest!

Smacznego :)

wtorek, 04 marca 2014

Herbata imbirowa – rozgrzewająca, kojąca, regenerująca. Pobudza krążenie, działa odtruwająco, moczopędnie, przeciwutleniająco. Leczy, kaszel, gorączkę, nudności. Poprawia koncentrację a pewnie i potencję. Podobno przyśpiesza spalanie tłuszczu. Istne lekarstwo na wszystko! Mnie wystarczy, że pomaga w przeziębieniu :)

herbata imbirowa, herbata z imbiru, ginger tea, ginger infusion, napar z imbiru, rozgrzewająca herbata imbirowa

Rozgrzewająca herbata z imbiru

Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki, dodać plaster lub dwa niepryskanej cytryny. Zalać gorącą wodą i przykryć. Kiedy przestygnie do temperatury zdatnej do picia, można wmieszać łyżeczkę prawdziwego miodu. Ja osobiście wolę napoje bez cukru, a miód mogę pożreć osobno.

Herbatkę można też przygotować w wersji RAW, czyli zalać po prostu imbir z cytryną zimną wodą i odstawić na chwilę. Można go też powtórnie zaparzać.

Na zdrowie!

sobota, 03 sierpnia 2013

W końcu i ja uległam czarowi błękitnego tła ;)

klasyczna lemoniada

Lemoniada klasyczna

1 szklanka soku z cytryny
1 szklanka cukru lub glukozy lub pół szklanki miodu
2-3 szklanki wody
lód

Miód lub cukier lub glukozę rozpuścić w szklance wody, można to osiągnąć cierpliwie mieszając lub lekko podgrzać mieszankę. Cytryny na lemoniadę wyszorować pod ZIMNĄ wodą (Jeżeli myjecie cytryny w gorącej wodzie, to wszystkie chemikalia, którymi były pryskane, wnikają w skórkę. Najlepiej użyć ekologicznych cytryn, czasem się trafiają nawet w supermarketach). Wycisnąć sok i zmieszać z resztą składników.

W wersji bardziej wyrafinowanej do lemoniady należy dodać łyżkę wody różanej lub syropu z kwiatów dzikiego bzu. Wyjdzie niesamowity napój z lekkim intrygującym aromatem i wszyscy goście będą się zastanawiać, co w tym takiego jest?...

sobota, 02 lutego 2013

Czyli szybko łatwo i przyjemnie:)

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka, Ciasteczka cytrynowe bezjajeczne bezmleczne, eggless lemon cookies

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka

170 g mąki + na podsypanie
90 g margaryny (najlepiej naturalnej) w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej

Wszystkie składniki wrzuciłam do miksera. Gotową kulkę ciasta wstawiłam do lodówki na godzinę. Rozwałkowałam podsypując mąką i wycinałyśmy z Córcią kwiatki.

Piekły się około 8 minut w 190°C.

Ciasteczka cytrynowe bez jajek i bez mleka, Ciasteczka cytrynowe bezjajeczne bezmleczne, eggless lemon cookies, vegan lemon cookies

środa, 07 marca 2012

Spodziewajcie się u mnie festiwalu muffinek;) W sumie jak ładniej brzmi: muffinek czy muffinków? Wreszcie pozgrywałam zdjęcia i zasypię Was pulchnymi babeczkami!

Jeszcze w zeszłym roku zobaczyłam na którymś z blogów ciasto pomarańczowe z makiem i bardzo mi się spodobało (bardzo proszę przypomnieć mi, kto mnie zainspirował, bo pamiętam że zostawiłam tam komentarz, chyba za dużo proszku do pieczenia było?...)

Muffinki cytrynowo-makowe, poppy lemon muffins, lemon muffins with poppy seed, babeczki cytrynowe z makiem, muffinki makowo-cytrynowe

Muffinki cytrynowo-makowe

1,5 szklanki mąki
2-4 łyżki maku
2/3 szklanki brązowego cukru
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka koziego (lub owsianego wtedy będzie wegańsko)

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą i piec ok. 15-20 minut w 175°C do suchego patyczka.

Muffinki cytrynowo-makowe, poppy lemon muffins, lemon muffins with poppy seed, babeczki cytrynowe z makiem, muffinki makowo-cytrynowe

Te piegi mnie urzekły, a wypiek bardzo polecam, bo pyszne również są wielce, a nie jedynie z wyglądu urokliwe.

czwartek, 08 grudnia 2011

Pieczenie ciasteczek dla świętego Mikołaja to dla nas nowy zwyczaj, ale każda okazja do pieczenia jest dobrą wymówką;) Poza tym bezkarnie mogłam zjeść ciasteczka, żeby się nie wydało, że po tylu latach objadania się słodyczami Mikołaj jest na diecie :P

słodkie prezenciki, ciasteczka prezenty, gift cookies

Pełnoziarniste kruche ciasteczka na oliwie

1 szklanka pełnoziarnistej mąki (3 ziarna: pszenica, żyto, orkisz)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych w blenderze
pół kostki naturalnej margaryny
5 łyżek oliwy
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
naturalne barwniki:
czerwień buraczana lub hibiskus na różowy, sok z marchewki na pomarańczowy, luteina, szafran lub ryboflawina na żółć, borówki na fiolet, kakao na brąz itp.
pisaki tortowe (lukry w tubkach)

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi - podsypać mąką. Wstawić ciasto do lodówki na godzinę. Wałkować i wycinać nożem kwadraty (lub sześciokąty, jeżeli prezenty mają imitować trzy wymiary). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

Z soku cytrynowego i cukru ukręcić lukier, podzielić go na małe miseczki i dodać naturalne barwniki. Polukrować ciasteczka, a kiedy lukier zastygnie, namalować pisakami wstążeczki.

słodkie prezenciki, ciasteczka prezenty, gift cookies

Dekoracja prosta, do wykonania niemal w całości jedną ręką, bo np.: druga musi przytrzymywać niemowlaka o usposobieniu zwariowanego szczeniaka, a także dla osób, które nie czują w sobie większego zacięcia artystycznego, bo dwie kreski i pętelkę naprawdę nie jest trudno zrobić;)

Pomysł dodaję do świątecznej akcji dekoratorskiej.

środa, 19 października 2011

Danie Gary'ego Rhodesa podpatrzone w zeszłym roku u Kabamaigi.

Karmelizowana dynia Hokkaido z sorbetem cytrynowym, carmelized pumpkin with lemon sorbet

Dynia Hokkaido umyta, pokrojona w plasterki, posmarowana oliwą i cukrem. Grillowana 5 minut, posypana cukrem ponownie i znów grillowana.

Podana na ciepło z sorbetem cytrynowym.

Sorbet cytrynowy zrobiłam wg klasycznych proporcji na lemoniadę:

szklanka soku z cytryny
szklanka cukru
szklanka wody
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka inuliny lub pektyny

Wodę zagotować z cukrem i pektyną. Wystudzić. Zmieszać wszystkie składniki. Wstawić do zamrażarki. Mieszać blenderem wyciągając z zamrażarki co jakiś czas, aż całkiem zamarznie, albo przelać do maszyny do lodów.

karmelizowana dynia z sorbetem cytrynowym

Sorbet, delikatnie ujmując, wyszedł rewelacyjny, natomiast dynia... Szczerze mówiąc to był pierwszy raz kiedy dynia mi nie smakowała. Ogólne wrażenie: pieczony kartofel z cukrem. Wg mnie zupełnie nie trafione danie. Dynia zasługuje na wiele lepsze traktowanie.

 
1 , 2 , 3