| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: niesłodkie

poniedziałek, 09 kwietnia 2018

Nad pak choi nie ma za bardzo co filozofować. W końcu to po prostu kapusta, tyle że z azjatyckimi korzeniami. Można z niej zrobić surówkę z pak choi klik, a dziś zapraszam na szybką zupę z pak choi, która azjatyckich korzeni się nie wypiera.

 zupa z pak choi, zupa z kapusty pak-choi, pak choi soup

Zupa z pak choi

2 kapusty pak choi
marchewka
kawałek pora
czosnek
kawałek imbiru
kilka boczniaków i/lub pieczarek
kawałek papryki
sól, chilli
olej 
bulion

1-2 ząbki czosnku oraz imbir posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojoną marchewkę i pora. Chwilę smażyć, dodać boczniaki i zalać bulionem. Kapustę pak choi pokroić, do zupy dodać szerokie, twardsze kawałki liści kapusty, gotować kilka minut. Doprawić. Dorzucić miękkie części liści pak choi, paprykę i ewentualnie pokrojone cieniutko pieczarki i od razu podawać.

Jeżeli chcecie bardziej sycącą zupę - dodajcie makaron ryżowy lub lane kluski. Ja przy okazji zabawy Zielono mi miałam ochotę na lekkie, orzeźwiające danie, pełne świeżości.

Smacznego!
Gosia

P.S. W sobotę 14 kwietnia o godz. 17 w Bibliotece Na Zielonym Ursynowie (Warszawa, ul. 6 sierpnia 23) odbędzie się moje spotkanie autorskie. Na miejscu będzie można kupić "Smakowite drzewa" (KLIK). Zapraszam!

P.S.2. Jeżeli nie mieliście okazji, to zapraszam do odsłuchania audycji w Radio Kraków, której byłam gościem KLIK :)

P.S.3. W kioskach jest dostępny numer specjalny miesięcznika Moje Mieszkanie: Gotuj z Pasją, w którym znajdziecie garść moich inspiracji.

Moje Mieszkanie Gotuj z Pasją 2018

piątek, 16 marca 2018

Oficjalnie ostatnie dni zimy to znak, że w ten weekend gotujemy i jemy na zielono :) Zapraszam więc do dołączenia do akcji Zielono mi! W tym roku znów bawimy się na Fejsbuku (KLIK).

A ja zaczynam zieloną sałatką z jarmużu, zielonych gruszek, zielonych pistacji z pieczonymi burakami i z dodatkiem smażonych kotków olchowych. Dzikie zieleninki dopiero raczkują i żal mi zrywać te dzielne maluszki, tymczasem drzewa wiatropylne szaleją na całego, więc warto korzystać z ich darów.

sałatka z jarmużu buraków i gruszki, kwiatostany olchy, smażone kotki, kale beetroot pear salad

Sałatka z jarmużu, buraka i gruszki z męskimi kwiatostanami olchy

jarmuż
buraki
gruszki
smażone kotki olchowe
pistacje
oliwa z oliwek
sok z cytryny
miód
sól kamienna, pieprz, ulubione zioła
niepryskane jadalne kwiatki np.: bratki, fiołki rogate lub pierwiosnki

Buraki obrać, pokroić i upiec na blasze. Albo upiec w całości i dopiero potem obrać i pokroić. Co kto lubi ;) Czas pieczenia zależy od ilości, wielkości i tego jak bardzo lubimy je miękkie. Wystudzić.
Jarmuż poszarpać i zalać sokiem z cytryny na parę godzin, żeby go zmiękczyć. Możecie też go podgotować na parze.
Gruszkę pokroić, usunąć gniazda nasienne. Jeżeli chcecie danie lekkostrawne, bardziej słodkie i mięsiste, to gruszkę też można podpiec, ale mnie zależało na jej świeżości, więc użyłam surowej konferencji.

Zmieszać wszystkie składniki, polać sosem z oliwy, soku i miodu, doprawić na wierzchu położyć smażone kotki olchowe i udekorować jadalnymi kwiatkami.

smażone kotki, sałatka z jarmużu buraków i gruszki, kale beetroot pear salad, jadalne kwiatostany olchy, alder flowers edible

Smażone kotki

kwiatostany męskie leszczyny, olchy lub brzozy
mąka, mleko lub woda lub piwo, sól, chilli, olej

Trzeba zebrać kwiatostany, które już niemal dojrzały, ale jeszcze się nie otwarły. Zbyt młode będą twarde i wiórowate, a te, które się otworzą i zaczną sypać pyłkiem będą gorzkie i pozbawione białka. Musicie znaleźć takie w sam raz ;) Pamiętajcie o próbie uczuleniowej, jeśli macie predyspozycje do alergii na pyłki.
Przygotować ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki, doprawić. Kwiatostany męskie drzew zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Kwiatostany męskie olchy są moim faworytem, jeżeli chodzi o kotki drzew wiatropylnych. Kwiatostany brzozy mają lekki posmak aspiryny, leszczyny są raczej tekturowate, a kwiatostany olchy mają orzechowy aromat. (Oczywiście czekam z niecierpliwością na ukochane kwiatostany sosny, ale one nie są kotkami i botanicznie nie są właściwie kwiatami ;))
Olchę łatwo poznać po czarnych zeszłorocznych szyszkach wciąż wiszących na gałęziach.

Smażone kotki, to przepis ze "Smakowitych drzew", a w związku z nimi będę wkrótce chciała się czymś pochwalić  KLIK :)

Zielono mi, zielona akcja kulinarna

Smacznego i ZIELONEGO!
Gosia

piątek, 23 lutego 2018

Ostatnio hoduję boczniaki. W zasadzie w celach naukowych. A mianowicie pokazujemy studentom jak grzyby pod wpływem światła ultrafioletowego produkują witaminę D2. Ale skutek uboczny hodowli jest nad wyraz pozytywny, bo grzyby rosną z ochotą w ilościach przekraczających zapotrzebowanie edukacyjne, więc mam na bieżąco dostawy świeżutkich boczniaków. Z witaminą D w pakiecie :)

Oprócz zupy w stylu azjatyckim (KLIK choć o tej porze roku bez liliowców ;)), bardzo lubię boczniaki w postaci curry.

curry z boczniaków, oyster mushroom curry

Curry z boczniaków

500 g boczniaków
pół słoika lub mała puszka pędów bambusa w plastrach
ewentualnie garść kiełków fasoli mung
kawałek pora
sól
ulubiona mieszanka curry lub kurkuma, imbir, kozieradka lub nasiona lubczyku, kolendra, czosnek, kminek, gorczyca, cynamon, chili, tymianek, bazylia, rozmaryn
olej kokosowy lub inny

ryż

Pora posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w paski boczniaki i chwilę smażyć. Dodać przyprawy (suszone lub świeże roztarte), plastry bambusa, kiełki fasoli i podlać niewielką ilością wody. Zagotować i podawać z ryżem.

Jeżeli lubicie mięso, to tutaj dobrze pasuje podsmażony indyk. Ja bardzo lubię curry z czerwoną soczewicą.

A tak wygląda hodowla boczniaków po tygodniu i po dwóch.

boczniaki, hodowla boczniaków

Smacznego!

piątek, 05 stycznia 2018

Prosta, sycąca, zimowa sałatka z ziemniaków i fasoli. Idealna do lunchboxa. Dodałam do niej tylko trochę koloru :) Ziemniaki są fioletowe, a fasola czerwona.

 sałatka z ziemniaków i fasoli, bean and potato salad, sałatka z fioletowych ziemniaków

Sałatka z ziemniaków z fasoli

8 małych fioletowych ziemniaków
1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
kubek pomidorów koktajlowych
słoik czarnych oliwek
sól kamienna, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa dziewicza, sok z cytryny

Ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Pomidory przekroić na pół lub ćwiartki. Zmieszać wszystkie składniki, doprawić, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. W porcji dla W dodałam jeszcze odrobinę czerwonej cebuli, bo on lubi, a ja nie.

Moje poszukiwania koloru dotknęły też klasyki kuchni austriackiej. Bazą przepisu jest sałatka, którą w Grazu i okolicach podają przy każdej okazji. Mam jedynie nadzieję, że mieszkańcy malowniczej Styrii wybaczą mi, że pozmieniałam barwy :)

 sałatka z ziemniaków i fasoli, bean and potato salad, Styryjska sałatka kolorowa

Kolorowa sałatka styryjska

ugotowane ziemniaki
ugotowana fasola
sałata
sól
olej dyniowy

Składniki zmieszać, doprawić i polać olejem dyniowym. 

Smacznego!

A teraz przyszła pora na rozwiązanie dorocznego konkursu świątecznego (KLIK), choć on akurat nie dotyczył czerwonej lecz czarnej fasoli :P

Otóż w słoiku było dokładnie 911 fasolek. Najbliższy wynik podała pani Iwona Kuczera pod postem konkursowym na FB. Gratuluję dobrego oka i proszę o kontakt w celu wybrania nagrody. A Wam bardzo dziękuję za wspólną zabawę!

Ściskam
Gosia

P.S. Przy okazji zapraszam Was do przeczytania wywiadu ze mną na wegedroga.pl 

poniedziałek, 27 listopada 2017

Zapraszam Was na tradycyjne szwajcarskie danie o jakże intrygującej nazwie, które poznałam dzięki niesamowitej Bei w kuchni. Oryginalnie ten placek powinien zawierać ser typu raclette z regionu Valais, jednak z braku takowego postanowiłam przygotować cholerę z kozim serem. Zmniejszyłam ilość farszu, bo mam małą tortownicę. Proporcji ciasta nie zmieniałam, żeby mieć większe możliwości manewru przy dekoracji i w efekcie sporo mi go zostało. Więc nadmiarowe ciasto upiekłam osobno jako słone, kruche przekąski.

 cholera, tradycyjne danie Szwajcaria, Swiss Cholera Pie, placek cholera

Cholera - tradycyjny szwajcarski placek

Ciasto:
250 g mąki
½ łyżeczki soli
125 g masła (koziego lub innego tłuszczu, którego używacie do pieczenia)
3-4 łyżki bardzo zimnej wody

Mąkę z solą i zimnym masłem posiekać, po czym szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto się połączyło. Odłożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny (a można nawet na 3 dni).

Farsz:
300 g ugotowanych ziemniaków
300 g pora
200 g jabłek (wg mnie nierozpiekające się będą najlepsze)
150 g startego, dobrze topiącego się sera (ja użyłam koziego)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Pora umyć, osuszyć, drobno pokroić. Ziemniaki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Pora poddusić na oliwie, dodać ziemniaki i jabłka, dusić przez ok. 15 minut, mieszając co kilka minut. Doprawić i przestudzić. Jeśli jabłka puściły dużo soku, trzeba farsz odcisnąć.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy (20 lub 22 cm). Ponakłuwać dno widelcem. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki. Do przestudzonego farszu dodać starty ser. Wyłożyć farsz na przygotowany spód i udekorować pozostawionymi paskami ciasta. Można je posmarować rozbełtanym jajkiem, ja jak zwykle tego nie zrobiłam. Piec ok. 35 minut w 200°C.

 cholera, tradycyjny placek szwajcarski, Swiss Cholera Pie, tarta Cholera

Jabłko, por, ziemniaki i pikantny kozi ser naprawdę dobrze razem smakują. Znalazłam również inne wersje przepisu na cholerę z podsmażanym boczkiem i warzywami startymi na tarce po prostu owiniętymi w ciasto. Brakowało mi trochę ziół, więc na przyszłość dodam nieco majeranku i czosnku. A na pewno do tego dania wrócę :)

Smacznego!

wtorek, 17 października 2017

Podjęłam wyzwanie, które rzucił mi Irek przy okazji kiszenia brukselki. A co, ja nie zrobię gołąbków z liści brukselki?! :) Oczywiście, że podniosłam rękawicę. W tym przypadku kuchenną. Brukselkowe gołąbki są tak maleńkie, że w zasadzie to koliberki, a nie gołąbki.

 gołąbki z brukselki, koliberki, stuffed brussel sprouts leaves

Koliberki - gołąbki z brukselki

brukselka

ugotowany ryż
mielone orzechy
jajko przepiórcze
zioła prowansalskie, sól, pieprz
bulion

Z brukselki odciąć największe liście. Zalać je gorącą, lekko osoloną wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić. 

Ryż doprawić, zmieszać z orzechami i jajkiem przepiórczym. Lub przygotujcie swój ulubiony farsz do gołąbków (np.: z kaszy jęczmiennej). Masę nakładać na brzeg liścia i ostrożnie go zwinąć zakładając do środka brzegi. Układać ciasno w rondelku z dziecinnego zestawu. Zalać 1-2 łyżkami bulionu, przykryć i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym albo saute jako przekąskę.

gołąbki z brukselki, koliberki przepis, stuffed brussel leaves

Pozostałe główki brukselki można ukisić (klik) lub podsmażyć (klik).

I choć gołąbki z brukselki są bardzo smaczne i dostarczają mnóstwa uciechy, to wiem jedno na pewno: nigdy więcej! Za dużo dłubaniny :D

Smacznego!

wtorek, 26 września 2017

Gęsta i pożywna zupa paprykowa o pięknej intensywnej barwie. Przygotowałam ją, żeby zagospodarować resztki z obiadu. Rozpędziłam się z pieczeniem warzyw (KLIK), szczególnie dyni i papryki, więc wymyśliłam, że do nadwyżki warzyw dopiekę jeszcze papryki i zrobię zupę. 

zupa z pieczonej papryki, zupa z papryki,zupa paprykowa,pepper soup

Zupa z pieczonej papryki

3 duże czerwone papryki (w sumie tyle było)
mały kawałek pieczonej dyni
pieczona cebula
czosnek
bulion ok. 1 litra
rozmaryn, tymianek i majeranek lub zioła prowansalskie

Paprykę w całości upiec na blasze (ja to robiłam w 110°C przez 30 minut), po czym przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wystudzenia. Dzięki temu papryka się "spoci" i łatwo zejdzie z niej skórka. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zalać wszystkie warzywa bulionem, doprawić, zagotować. Zmiksować i podawać.

Smacznego!

wtorek, 08 sierpnia 2017

Pyszna sałatka, a przy okazji wyszła piękna i niesamowicie kolorowa. Sałatka z czerwoną kapustą i nektarynkami, doprawiona aksamitkami.

 kolorowa sałatka, sałatka z czerwoną kapustą, sałatka z nektarynkami

Kolorowa sałatka

sałata lodowa i rzymska
rukola
czerwona kapusta
czerwona papryka
nektarynki
pęczak
płatki aksamitki

sok z 1 limonki
oliwa z oliwek
sól kamienna
curry i chilli, zioła prowansalskie

Na talerzach zmieszać po garści sałat, poszatkowanej drobno czerwonej kapusty, nektarynki i paprykę pokrojone w wygodne kawałki. Dorzucić odrobinę ugotowanego pęczaku i płatki aksamitki. Polać sosem z limonki i oliwy z przyprawami.

Smacznego!

A przy okazji zapraszam Was 15 sierpnia 2017 do Niepołomic na imprezę: "Ziołomania", gdzie będę z moimi książkami i pokażę, jak zrobić coś pysznego z zielska.
Zaś w sobotę 19 sierpnia zapraszam do Krosna, gdzie w ramach Karpackich Klimatów na dziedzińcu PWSZ Inez Rogozińska organizuje Wioskę Zielarską i ja tam również będę :)
Wpadnijcie! :)*

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29