| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

poniedziałek, 17 lutego 2014

"Słodkie ci..i" - właśnie pod taką obrazową nazwą wieki temu poznałam te ciasteczka. Nic na to nie poradzę, że zapada w pamięć :P Ale od razu mówię, że w u mnie w domu funkcjonują jako kieszonki ;) Choć słyszałam jeszcze określenia całuski, usteczka, buziaczki itp. Można by jeszcze zagaić z japońska nawiązując do do tego, do czego nawiązuje fryzura maiko, że to pęknięte brzoskwinie (po angielsku zresztą też...), ale brzoskwinie z jabłkami jakoś nie pasi. Mnie osobiście przypominają otwarte małże, ale niech będzie, że są to kieszonki :P

ciastka z jabłkami, ciasteczka z jabłkami, półfrancuskie ciasteczka z jabłkami, całuski z jabłkami, usteczka z jabłkami, kieszonki z jabłkami

Długo nie decydowałam się na ich pieczenie ze względu na obecność białego sera w składzie ciasta półfrancuskiego. Aż w końcu stwierdziłam, że skoro jemy kozi twarożek na kanapkach, to nada się i na ciasteczka. W wersji wegańskiej można użyć jedwabistego tofu, ale że tofu nie cierpię, to nie będę polecać.

Kieszonki z jabłkami - półfrancuskie ciasteczka drożdżowe z kawałkami jabłek

200 g mąki
200 g margaryny niewstrętnej bezmlecznej (zanim zapytasz, sprawdź FAQ)
150 g koziego twarożku lub tofu
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

4 małe jabłka
cukier puder
cynamon

Składniki ciasta zmiksować (mieszadło K) lub szybko zagnieść. Twarożek kozi niestety zawiera sporo wody, więc nie dawałam go w równych proporcjach do mąki i tłuszczu, jak nakazuje kanon, lecz nieco mniej. Ciasto owinąć i odstawić do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki. Szczerze mówiąc już myślałam, że zwariuję od tych jabłek. Obierałam i obierałam, a dzieci mi wszystko wyjadały. Po ósmym jabłku nieco zwolniły i kolejne kawałki już mogły trafić do ciastek;)

Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Szklanką wycinać kółka - powinny mieć nieco większą średnicę od długości kawałków jabłek. Na każde kółko kłaść cząstkę jabłka i złożyć na pół, dociskając na krańcach, żeby jabłko lekko zamknąć w środku.

Piec w 200°C przez ok 15-20 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

kieszonki z jabłkami, ciasteczka całuski, ciasteczka słodkie pierożki z jabłkami, półfrancuskie ciastka z jabłkami

Ja akurat nie miałam białego cukru pudru, więc zmieliłam w blenderze nierafinowany cukier z cynamonem i takim posypałam ciasteczka. Przy okazji poczyniłam spostrzeżenie, że jak się zmieli brązowy cukier i potem zmiesza z cynamonem - to jest biały. A jak się zmieli od razu z cynamonem, to jest lekko beżowy. Aż się prosi o rozprawę: "Fazy rozproszenia cynamonu w cukrze w zależności od trybu mielenia". Może byłby Ignobel? ;)

ciastka z jabłkami, półfrancuskie pierożki z jabłkami, usteczka z jabłkami, całuski z jabłkami, kieszonki z jabłkami, apple cookies

A poza tym to przepyszne ciasteczka!
Bardzo polecam :)

piątek, 09 listopada 2012

Czasem zdarza mi się, że kupię opakowanie ciasta francuskiego i leży potem w lodówce, i leży, i leży bez planu ni pomysłu. Aż wreszcie termin przydatności zbliża się nieubłaganie, kiedy zostaje tydzień już nie mam wyjścia, po prostu olśnienie musi nadejść. Może to być obiad np.: rolada szpinakowa z boczkiem, kieszonki z indykiem i groszkiem, chien-chaud lub zapiekanki z warzywami. A czasem jest deser. Tym razem płat ciasta posmarowałam po prostu kremem kasztanowym, zwinęłam i pokrojone upiekłam.

francuskie spiralki kasztanowe, ślimaczki z ciasta francuskiego z kremem kasztanowym

Niemal wszystkie gotowe ciasta francuskie są robione wyłącznie z tłuszczów roślinnych. Tylko niektóre próbują udawać, że jest inaczej. Czasem dodawany jest barwnik, czasem maślany aromat, czasem serwatka w proszku, a czasem dodatek kilku procent masła. Ja kupuję ciasto bez barwników, bez konserwantów, bez aromatów, na tłuszczach nieuwodornianych i oczywiście bez masła i odpadów nabiałowych.

piątek, 28 października 2011

Oj, strasznie mi było tego potrzeba! Chyba przeżywam kryzys odstawienia i niemal się rozpłakałam na widok weselnych ciast ociekających śmietaną. I wtedy przyszło natchnienie! Konkrektnie natchnęła mnie Zauberi, która nie piecze bezmlecznie, jednak jej ciasta puściły do mnie oczko: "Umiesz to zrobić, tak, zrobisz to bez użycia jajek i bez krowiego nabiału!"

I zrobiłam sobie kremówkę, taką jak z cukierni, tyle że na kozim mleku. Ciasto prawie gotowiec, z kupionego budyniu, ale właśnie takiego potrzebowałam. Oj, jak bardzo!

kremówka na kozim mleku

Kremówka pyszna (opcjonalnie wegańska)

3/4 arkusza ciasta francuskiego (bardzo dobre teskowe - bez masła i innych dodatków i nie mam po nim zgagi)
pół kostki dobrej margaryny
1 budyń "śmietankowy"
1,5 szklanki koziego mleka (lub dozwolonego roślinnego)
łyżka cukru pudru na posypkę

Ciasto upiekłam wg przepisu tj. 15 minut w 200ºC. Budyń był z cukrem z rodzaju tych bez gotowania. Trzeba go było tylko rozmieszać w gorącym mleku. Uznałam, że warto poeksperymentować z masą budyniową, bo zgadzam się tu z Zauberi, że ostatnio ciężko zrobić masę budyniową, która się nie zważy i zrobiłam tak: do gotowego gorącego budyniu wrzuciłam margarynę i mieszałam, aż się roztopiła i masa wprost błyskawicznie jest gotowa. I to bez użycia miksera!

Po wystudzeniu rozsmarowałam masę na połowie wystudzonego ciasta, przykryłam drugą połówką ciasta i delikatnie posypałam cukrem pudrem.

kremówka na kozim mleku, kremóka bez mleka krowiego, kremówka bez jajek, kremówka prawie wegańska

Wyszło mi z tego 6 kremówek, które zjadłam wszystkie sama (Młoda nie przyzwyczajona do mas, więc nie chciała) 4 wieczorem i 2 rano, i wcale a wcale nie jest mi z tego powodu wstyd :D

sobota, 29 maja 2010

Nie miałam pomysłu, co zrobić z resztką ciasta francuskiego. Zaczęłam skręcać joulutorttu, ale jakoś brakowało mi cierpliwości. Pocięłam więc ciasto na małe trójkąty i pozwijałam w obrączki. Po upieczeniu w 200ºC oprószyłam cukrem pudrem. Bezmleczna bezjajeczna przegryzka na deszczowy dzień.

obrączki z ciasta francuskiego

niedziela, 07 marca 2010

Chien chaud czyli hot dog z ciasta francuskiego;)

chien chaud, hot dog w cieście francuskim, parówki w cieście francuskim

Są takie dni, kiedy nie chce się wychodzić z domu. Czy trzeba iść na zakupy, pyta W, a jego mina jednoznacznie wskazuje, jaką odpowiedź chciałby usłyszeć. Czy mamy coś na obiad? W zasadzie nic, ale jak się zastanowić...

Parówki (takie bez fosforanów i glutaminianu) zawinęłam w pasek ciasta francuskiego o szerokości ok 5-6 cm i piekłam w 200ºC.  Z dodatkiem przypadkowego zielska, to wg mnie bardzo fajny obiad. Nie przepadam za keczupem jednak konwencja wymaga poświęceń;P

A na deser ze ścinków ciasta od razu powstały joulutorttu (fińskie zawijane ciasteczka) z różą i wiatraczki z poziomkami. Jak zawijać joulutorttu zobaczycie u Szarlotka.

joulutorttu, fińskie ciasteczka świąteczne

czwartek, 07 stycznia 2010

Szybko się robi, szybko piecze i szybko zjada. Coś idealnego dla niezapowiedzianych gości albo nagły napad apetytu.

świderki z ciasta francuskiego, francuskie paluszki cynamonowe

Ciasto francuskie pociąć w pasy. Paski posypać cukrem z wanilią, cynamonem, imbirem lub wszystkim razem. W ten sposób za każdym razem, kiedy sięgamy po patyczka czeka nas niespodzianka:) Każdy pasek pozwijać i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kilka minut.

Dobre na ciepło do kawy. Okazało się, że zostawione do rana smakują mi jeszcze bardziej, co jest dość dziwne, bo ciasto francuskie wolę zazwyczaj na świeżo.

Przy okazji powstało kilka rachitycznych zwierzaków, albowiem Córcia prosiła o ciacho "z niczym".

zwierzaki z ciasta francuskiego

A ponieważ znowu jesteśmy wszyscy chorzy, kurujemy się zupą czosnkową;)

czwartek, 10 grudnia 2009

Został mi kawałeczek ciasta francuskiego, który nie pasował do kwadratów nadzianych kurczakiem.

uszka-serduszka francuskie, uszka-serduszka z cynamonem

Posypałam cukrem pudrem i cynamonem, zwinęłam, wsadziłam na chwilę do zamrażarki, pokroiłam w plasterki i upiekłam. O!

Powstały śliczne uszka-serduszka, nie za słodkie, mocno pachnące, na tyle urocze, że można je zawinąć w sztywną folię i podarować na przyjęciu przedgwiazdkowym lub włożyć do słomianego koszyczka i zostawić na kuchennym stole dla wracającego późno Kogosia.

Acha! Jeszcze gdyby ktoś miał złudzenia, to gotowe ciasta francuskie są robione na tłuszczu roślinnym a nie maśle.

środa, 09 grudnia 2009

Pomiot akcji "Rosół. I co dalej?" :)

Ponieważ wygrało mięsko zapiekane w kruchym cieście, był też w tarcie, w cieście drożdżowym, ja pod wpływem porosołowego natchnienia zapiekłam mięso z rosołu w cieście francuskim z nadzieniem podobnym do szwedzkich korvów z ulicy Długiej (choć osobiście wolę te bez mięsa;))

kurczak w cieście francuskim, liściowe pierogi porosołowe, ciasto filo z mięsem z rosołu

Duża cebula, dwie garści pieczarek, mięso z rosołu (podudzie indycze, skrzydełka kurze), małe opakowanie ciasta filo.

Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki. Poddusić, dodać drobno pokrojone mięso z rosołu. Przyprawić pieprzem (dla W dodatkowo dopieprzyłam;)) i ziołami. Ciasto liściowe pokroić w kwadraty, nakładać farsz. Złożyć i zacisnąć brzegi. Piec w 200°C.

kurczak w cieście francuskim, liściowe pierogi porosołowe, ciasto filo z mięsem z rosołu

 
1 , 2