| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: stokrotki

czwartek, 23 marca 2017

Ponieważ wiosna już się rozhulała, po raz kolejny zapraszam Was do używania kwiatków jak sałaty. Naprawdę fajnie sprawdzają się jako warzywny dodatek do kanapek. 

Na przykład takie kanapeczki z kwiatami forsycji, rukolą, listkami selera odrastającymi na parapecie, mascarpone i łososiem.

forsycja jadalna, jadalne kwiaty forsycja

A tu kanapki z mini bratkami (fiołkami rogatymi) i wiosennym wegańskim pesto chwastowym (podagrycznik, pokrzywa, krwawnik), które robiliśmy na warsztatach w Klubie Seniora.

pesto z chwastów, pasta z chwasta, kanapki z kwiatkami

Albo na przykład takie frymuśne tartinki na krakersach z kozim twarożkiem, szczypiorkiem i stokrotkami, zupełnie bez okazji:

kanapki z kwiatkami, kanapki ze stokrotkami, daisies tartines, tartinki z kwiatkami

Smacznego!

środa, 09 listopada 2016

Zapraszam na tort w barwach narodowych. Niestety tradycyjny na jajach i nabiale, ale chyba dość ładny :P
W sumie ciasto pierwotnie miało wyglądać zupełnie inaczej, miałam je podać przy zupełnie innej okazji i miało być bezmleczne :P No ale życie nic nie robi sobie z planów i zrobiłam tort w barwach narodowych na imprezę w duchu patriotycznym.

tort biało czerwony, tort kwiatowy, lustro malinowe, krem różany

Tort biało-czerwony z białymi kwiatami, kremem różanym i lustrem malinowym

(wyjątkowo szklanka o objętości 200 ml a nie 250)
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Poncz: łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wody

Przełożenie:
1 serek mascarpone 250 g (lub gęsta cześć mleka kokosowego z puszki BIO)
2-3 łyżki (lub więcej) tartych płatków róży KLIK
odrobina soku z cytryny 

Wierzch:
300 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny 

Dekoracja:
białe begonie 
białe bratki
białe stokrotki 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do jajek. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę (najlepiej na złożony koc, żeby nie zniszczyć podłogi ;)) Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Przełożyć mascarpone zmieszanym z płatkami róży. Wstawić do lodówki.

Maliny rozgnieść i zagrzać w rondelku z cukrem. Kiedy owoce zmiękną, a cukier się rozpuści, przetrzeć je przez sitko. (Pestki można wykorzystać jako peeling albo jako nastaw na ocet.) Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody i roztopić na malusieńkim ogniu. Do pulpy malinowej dodać żelatynę i sok cytrynowy. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą galaretką posmarować tort z wierzchu i z boków. Maliny muszą być już bardzo gęste, inaczej będą ściekać. Nie należy się za bardzo przejmować grudkami, łatwo można je wygładzić rozgrzanym szerokim nożem, a niedoskonałości na krawędzi zamaskować dekoracją. Tort wstawić do lodówki, żeby malinowe lustro porządnie stężało.

Przed podaniem tort udekorować kwiatami. Koniecznie trzeba dać mnóstwo begonii, bo są kwaśne, więc dobrze pasują do słodkiego ciasta. Poza tym są bardzo trwałe. I takie śliczne! Jeżeli używacie stokrotek, pamiętajcie, żeby nie wstawiać ciasta do lodówki, bo stokrotki stulą płatki z zimna. 

tort z białymi kwiatami, flowery cake, blossom cake

To ciasto było moim osobistym triumfem nad W ;) W domu W wybrzydza na róże i kwiatki (cóż, po 7 latach najwyraźniej już  mu się przejadły :D), ale na imprezie składkowej próbował wielu ciast i w sumie można się było trochę załamać, bo zdecydowana większość zawierała polepszacze, ulepszacze, sztuczne aromaty. Więc nie dziwota, że tak rozpieszczonemu smakoszowi najbardziej smakowało mu to jedno podstawione incognito. Bo co by nie narzekać, to dobrej jakości, pełne naturalnego smaku składniki stanowią podstawę sukcesu.
A że akurat to ciasto było moje :D I było kwiatkowe :P To mogłam zagrać W na nosie ;)

Smacznego!

piątek, 10 kwietnia 2015

Wyprawa poza miasto nie może obyć się bez prowiantu. Na wycieczkę zabieramy jedzenie z domu, do domu przywozimy jedzenie z wycieczki :)

Nie potrafię oprzeć się pierwszym wiosennym kwiatom i listkom. Są tak piękne! I tak smakowite :)

sałatka z dzikich roślin, weed salad,sałatka z liści i kwiatów, łąka na talerzu

Sałatka z wiosennego bukietu 

młode listki fiołka - słodkie i delikatne
młode listki krwawnika - ziołowe, intensywne
młode listki podagrycznika - bardzo dziwne ziołowe, jak natka marchwi
młode listki szczawiu - kwaśne
młode listki mniszka - lekko gorzkawe
młode listki tasznika - pikantne
kwiaty fiołka wonnego - słodkie, aromatyczne
kwiaty fiołka motylkowego - ładne i w sumie tyle
kwiaty podbiału - śluzowate, wapienny posmak
kwiaty forsycji - gorzkie, ale zdrowe
kwiaty przetacznika - bez smaku, ale ładne niebieskie
kwiaty stokrotki - lekko ziołowe, przyjemne
kwiaty rzeżuchy leśnej - pikantne
kwiaty jasnoty różowej - nijakie

sos winegret z oliwy, soku z cytryny, miodu i czarnej soli

Dzikie rośliny zbierane z dala od miasta i dróg dokładnie umyć, osuszyć, zmieszać w dowolnych proporcjach, polać sosem i odkrywać niezwykłe smaki.

sałatka z chwastów, sałatka dzikich roślin, pyszne chwasty

Tymczasem zapraszam Was do ziołowego spaceru w ten weekend! Nawet jeśli niczego nie pozbieracie do jedzenia, to można być zbieraczem wirtualnym i po prostu oglądać rośliny dla samej przyjemności ich poznawania. Pochwalcie się zdjęciami, jakie rośliny widzieliście, na stronie wydarzenia: Cała Polska Widzi Zioła (KLIK). 

Napatrzcie się dobrze, bo w przyszłym tygodniu będzie konkurs z "Pysznymi chwastami":)

pyszne chwasty, małgorzata kalemba-drożdż

Udanych spacerów! :)*

niedziela, 15 czerwca 2014

Moja imieninowa sałatka. Obowiązkowo kwitnąca i obowiązkowa zachwaszczona. Jak to ujęła Iza - rozkwiaszczona :)

A tak przy okazji różnych rozmów i wywiadów, to zawsze rozczula mnie przekonanie, że skoro jem kwiaty to znaczy, że już praktycznie nic innego do ust nie biorę, jeno pasę się tymi kwiatami jakoby owca na łące. A w zimie to muszę żywcem głodem przymierać, bo kwiaty przeca nie rosną... Ech!... :) A kwiatki to po prostu też jedzenie, tak jak zioła czy warzywa. Więc można je jeść. Po co mają się marnować? ;)

sałatka z jadalnymi kwiatami, jadalne kwiaty sałatka, edible flowers salad, eatable blossom salad,

Sałatki z jadalnymi kwiatami, moim zdaniem, są najprostszym sposobem spróbowania kwiatów, bo w towarzystwie innego zielska, malkontentom łatwiej je przełknąć ;) W tej sałatce użyłam też jadalnych dzikich roślin - chwastów. I to dosłownie zachwaszczających, bo wyrosły w moich balkonowych skrzynkach obok stokrotek i fiołków rogatych. Też jadalne i szkoda wyrzucać :P

Sałatka kwiatami i chwastami

sałata masłowa
młode listki szczawiu
młode listki mniszka
kilka młodych pędów gwiazdnicy
stokrotki
fiołki rogate (mini bratki)
pomidory
oliwki
sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny

sałatka z jadalnymi kwiatami, jadalne kwiaty sałatka, edible flowers salad, eatable blossom salad,sałatka z chwastów i kwiatów

No teraz to już zupełnie jak owca na pastwisku :D

Mam tylko jeszcze uwagę do gwiazdnicy: na surowo można jeść tylko najmłodsze pędy i w niewielkich ilościach. Do obfitszego spożywania trzeba obgotować, a ze starszych pędów najlepiej odlać odwar.

Jem kwiaty (klik) i chwasty też przecież jem (klik) :)

Smacznego!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Upalna wprost zima obdarowała mnie pysznościami prosto z łąki. Rośliny pełne nadziei, że to już wiosna, wypuściły młode pędy, a stokrotki i gwiazdnica nawet zakwitły. Żeby się nie zmarnowały w śnieżnej zawierusze, postanowiłam je wykorzystać w konkursie u Majany licząc, że uda mi się zaskoczyć jury dziką jajecznicą.

jajecznica z chwastami, jajecznica z kwiatami, jajecznica z chwastami, jadalne kwiaty, jajecznica ze stokrotkami


Dzika jajecznica z jadalnymi kwiatami i zielskiem

16 jajek przepiórczych (lub 2 kurze)
1 łyżeczka smalcu roślinnego lub smalcu gęsiego
2-3 łyżki młodziutkich pędów gwiazdnicy, listków fiołków, krwawnika, tasznika
1-2 łyżki stokrotek

Wszystkie listki dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Smalczyk roztopić na patelni, dorzucić listki i chwilę podsmażyć. Jajka wbić do miseczki (nie próbujcie wbijać jajek przepiórczych prosto na patelnię, zanim rozbije się drugie, to pierwsze już będzie całkowicie ścięte). Moim zdaniem nie trzeba solić, bo Pajda już jest słona. Jajka przelać na patelnię i smażyć jajecznicę do ulubionej gęstości. Przed podaniem posypać stokrotkami.

jajecznica ze stokrotkami, jajecznica z kwiatami i chwastami, dzika jajecznica

Swoja drogą potrawy jajeczne po prostu kochają dodatek jadalnych kwiatów!

 

wtorek, 04 lutego 2014

Nie wygrywa nigdy ten, kto nie próbuje. Postanowiłam więc po pierwsze spróbować sił w konkursie u Majany, po drugie spróbować "smalczyku roślinnego".

kanapka z kwiatami, jadalne kwiaty, stokrotki na chlebie, edible daisies, eatable flowers

Kromki chleba posmarowane "Smakowitą pajdą" z ziołami ogrodowymi posypałam rukolą, stokrotkami, pieprzem i okruszkami suszonych pomidorów. Ponieważ chleb ze smalcem jest potrawą mało odkrywczą, a jedzenie stokrotek już dawno odkrywcze być przestało (klik), więc potrawa musi startować w kategorii najlepsze zdjęcie. Czyli będzie ciężko, bo robiłam je przed warsztatami fotograficznymi :)

kanapka z kwiatami, jadalne kwiaty, stokrotki na chlebie, edible daisies, eatable flowers

Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że mój mąż nie zorientował się, że je produkt roślinny. Powiedział tylko: "Ja wiem, że coś jest na rzeczy z tym smalcem, tylko nie wiem co. I akurat nie chodzi mi o stokrotki!"
Moje kanapki ze stokrotkami biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

niedziela, 12 stycznia 2014

Styczeń zaczął się słonecznie i ciepło, wszystko spod ziemi wylazło, stokrotki też. A że mróz miał nadejść lada dzień, to żeby biedactwa nie kwitły nadaremno, bo pszczół jednak nie rozmroziło, zerwałam je do zjedzenia. Szkoda, by się zmarnowały ;) Dużo ich nie było, akurat na jedna babeczkę, o którą stękała Córcia, żeby była dokładnie taka, jaką jadła dla TVN.

Reszta babeczek była przeznaczona dla Synutka na imprezę urodzinową kolegi. Wbrew tytułowi impreza nie była bez jaj, wręcz przeciwnie - super fajna. Za to muffinki były bez jajek, bo standardowo niealergizującego jedzenia za bardzo nie było (standardowo mandarynki i chrupki), więc moja przezorność się opłaciła. Babeczkami Synutek też się zbytnio nie nacieszył, bo co rusz były podkradane przez innych gości ;)

muffinki karobowe ze stokrotkami, muffinki jadalne kwiaty, stokrotki jadalne kwiaty, vegan flower muffins, vegan karob muffins with daisies

Muffinki karobowo-jabłkowe

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru nierafinowanego (w tym jedna łyżka z wanilią)
szczypta soli morskiej
1 łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao)
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia i nie dłużej. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą lub wyłożonych papilotkami i piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka. Babeczki wyglądały tak samo jak tutaj.

Masa na tą jedną babeczkę to olej kokosowy widelcem zmieszany z kozim mlekiem w proszku z cukrem z wanilią.

wegańskie muffinki, jadalne kwiaty, vegan muffins, edible flowers

Smacznego!

czwartek, 13 czerwca 2013

Wczoraj w Dzień Dobry TVN został emitowany materiał o mojej książce: "Kwiatowa uczta". O wizycie ekipy w mojej kuchni pisałam Wam tutaj.
W scenariuszu muffinki nie zostały przewidziane przez panią redaktor, ale że je upiekłam, do innych dań nie użyliśmy stokrotek, to ja się uparłam i zaczęłam przygotowywać. Operatorowi się spodobało:) Tylko babeczek zabrakło, bo się dzieci zdążyły dorwać :P Ale przynajmniej te kilka się pokazało w telewizji ;)
Kto jeszcze nie miał okazji obejrzeć, to zapraszam na stronę DDTVN.

stokrotkowe muffinki, muffinki kwiatowe, babeczki ze stokrotkami, daisies muffins, muffins with edible flowers

Stokrotkowe muffinki z karobem bez mleka i jajek

1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao)
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 szklanka domowego mleka owsianego

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą lub wyłozonych papilotkami i piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka. Posmarować masą. Miał to być krem na mące, ale mi się zważył ;) W końcu na szybcika użyłam kremu "maślanego" z margaryny i cukru z wanilią. Tłusty i słodki, ale kwiatki dobrze się trzymały. Stokrotki wtykała Córcia, niemożebnie zdziwiona, że stokrotki to będziemy jeść na słodko:)

Dzięki reflektorom telewizyjnym, mogłam spróbować fotografii przy profesjonalnym świetle:)
Fajnie, ale to jakoś tak nie po mojemu...

stokrotki

 
1 , 2