| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodko¶ci bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: chleb

czwartek, 01 paĽdziernika 2015

Żołędzie już dojrzały, je¶li gałęzie dębów zwisaj± nisko, to ¶miało można zrywać, albo poczekać, aż same pospadaj±. Jeżeli już macie żołędzie, zróbmy z niej m±kę żołędziow±. Tutaj jest przepis jak zrobić m±kę z żołędzi klik (oczywi¶cie można też j± kupić w sklepach eko, ale gdzie wtedy cała frajda? ;))
I wreszcie, ach, wreszcie przyszła pora, by z m±ki żołędziowej upiec chleb :)

W wypiekach zazwyczaj m±kę z żołędzi dodaje się w ilo¶ci do 1/3 składników sypkich. Większy udział spowoduje, że wyjd± podpłomyki, a nie chleb. M±ka żołędziowa jest ciężka i trudno wi±że (brak glutenu), więc chleb żołędziowy na pewno nie będzie lekki i puszysty. Jako przepis wyj¶ciowy wzięłam chleb pszenno-żytni na zakwasie, a zakwas z razowej m±ki żytniej hodowałam od zera przez 6 dni.

chleb z m±ki żołędziowej, acorn bread, oak bread, chleb z żołędzi

Chleb z żołędzi

150 g m±ki pszennej
100 g m±ki żołędziowej
150 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
ok 100 ml ciepłej wody

M±ki wymieszać z sol±, wod± i aktywnym zakwasem. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Na pocz±tku wyrabiania ciasto będzie do¶ć rzadkie, ale w trakcie uwalniania glutenu z pszenicy powinno stać się bardziej plastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie i zostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na delikatnie wysypany m±k± blat, rozpłaszczyć usuwaj±c pęcherzyki powietrza i złożyć jak kopertę, uformować bochenek. Moje ciasto jednak było zbyt rzadkie, więc po wyrobieniu przełożyłam do formy, bo nie chciałam dosypywać więcej m±ki. To mój pierwszy chleb z żołędzi, więc nie miałam punktu odniesienia, jak powinno wygl±dać ciasto. Następnym razem będzie lepiej ;)

chleb z żołędzi, acorn bread, acorn flour bread, oak flour bread, chleb żołędzie

Chleb odstawić do wyro¶nięcia na 5-6 godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C (góra,dół). Bezpo¶rednio przed włożeniem chleba, na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, dzięki której skórka chleba będzie chrupi±ca. Chleb piec ok. 30 minut, aż ładnie się zrumieni.

chleb żołędziowy, chleb z żołędzi, oak acorn bread, chleb z m±ki żołędziowej

Chleb z żołędzi wyszedł ciężki i aromatyczny. Wydaje mi się, że nad konsystencj± zaczynu jeszcze można popracować, żeby dało się uformować zwarty bochen. W smaku chleb żołędziowy jest orzechowo-gorzkawy, ciężki, ziemisty. Sam bez dodatków za bardzo mi nie smakował, ale z dżemem albo miodem, był zupełnie OK. Co jedynie potwierdza moje dotychczasowe obserwacje, że żołędzie s± ¶wietnym surowcem cukierniczym ;) Pewnie gdybym miała je¶ć chleb żołędziowy z biedy, to bym go nienawidziła, ale że nie mam kompleksów na punkcie swojego statusu społeczno-ekonomicznego i nie wstydzę się jedzenia dzikich ro¶lin, to bardzo chętnie jeszcze do niego powrócę i pozachwycam się aromatycznym zapachem i pięknym kolorem.

A inne przepisy z m±k± z żołędzi znajdziecie od tagiem żołędzie TUTAJ.

Smacznego :)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Dodawanie ziemniaków do chleba nie jest nowym pomysłem. Ale bardzo fajnym, bo dzięki ziemniakom pieczywo jest bardziej wilgotne, a i w smaku ziemniaków z m±k± jest co¶ interesuj±cego. Mnie oczywi¶cie nie do¶ć było kombinowania i użyłam fioletowych ziemniaków  z mojego mikołajowego koszyczka z kolorowymi skarbami (klik).

fioletowe ziemniaki, chlebek z ziemniakami, drożdżowe ciasto z ziemniakami, potato sweet bread

Drożdżowy chlebek ziemniaczany

500 g m±ki
150-200 g ugotowanych ziemniaków - u mnie ziemniaki fioletowe
3/4 szklanki letniego mleka (np.: owsianego lub migdałowego)
80 g oleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
7 g liofilizowanych drożdży (1 opakowanie)
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Ziemniaki rozgnie¶ć lub zmiksować na gładziutkie pure, można dolać trochę wody lub mleka, żeby poszło łatwiej. Rozpu¶cić tłuszcz. Zmieszać suche składniki, dodać ziemniaki i mleko. Wyrabiaj±c dodać tłuszcz.Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objęto¶ci (około godziny). Wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyro¶nięcia pod ¶ciereczk± (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

fioletowe ziemniaki, purple potatos, chleb z ziemniakami, potato sweet bread, ziemniaczany chlebek drożdżowy, babka drożdżowa z ziemnakami

Przepis stworzyłam własny na podstawie 3 przepisów na kartoflane wypieki z ksi±żki "100 przepisów z ziemniakami". Wyszło bardzo wilgotne, lepkie i smakowite ciasto. Z zewn±trz rude a w ¶rodku liliowe i nawet ten kolor nie zniechęcał mojego męża do jedzenia, czyli bior±c pod uwagę jego uraz do fioletu, było wystarczaj±co smaczne, by go przełamać ;)

Fioletowy chlebek dodaję do Tęczy smaków.

¶roda, 03 kwietnia 2013

Co¶ w sam raz w ramach po¶wi±tecznego detoksu;)
Przepis znalazłam na blogu My new roots, gdzie widnieje jako chleb zmieniaj±cy życie. Jest to chleb bezglutenowy*, z samych ziaren, orzechów i płatków, bez najmniejszego dodatku m±ki.

Chleb z samych ziaren bez m±ki, bezglutenowy chlebek bez m±ki

Chleb z samych ziaren bez m±ki

1 kubek ziaren (3/4 słonecznik, 1/4 dynia)
0,5 kubka siemienia lnianego
3/4 kubka orzechów (migdały i laskowe)
0,5 kubka żurawiny (dodałam od siebie)
1,5 kubka płatków owsianych
2 łyżki nasion chia - szałwii hiszpańskiej - nie dałam
4 duże łyżki nasion babki płesznik
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka miodu (w oryginale syrop klonowy)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
ponad 1,5 kubka wody

Wszystkie składniki razem pomieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do gotowania. Piec 20 minut w 175°C. Następnie wyłożyć do góry dnem na blachę i piec kolejne 30 minut. Kompletnie wystudzić przed krojeniem, inaczej będzie się rozpadać.

Chleb z samych ziaren bez m±ki, bezglutenowy chlebek bez m±ki, chleb bez m±ki

Mojego życia ten chleb nie zmienił ;) I tak niemal codziennie zjadam dwie gar¶cie ziaren, a takie wysoko-błonnikowe przek±ski, jak ten chlebek, trzeba stosować z umiarem. Pamiętajcie, że jeżeli zażywacie jakie¶ leki, to jedz±c co¶ takiego, trzeba zachować godzinny odstęp w obie strony. ¦luzy z siemienia i babki łagodz± podrażnienia żoł±dka, ale też upo¶ledzaj± wchłanianie pierwiastków (i leków) w jelitach. W dodatku ja zdecydowanie jestem zwolennikiem spożywania nasion na surowo. Chlebek jest bardzo ciężki, już jedna kromka zapycha całkowicie! Ale żeby już nie marudzić, to powiem, że chlebek jest super pyszny ;) Mój m±ż zło¶liwie przezwał go chlebkiem dla ptaszków :P Ale chętnie zjada go po zgrzankowaniu. Dla mnie jest to bardzo fajna przek±ska, a nie pieczywo. 

Chleb z samych ziaren bez m±ki, bezglutenowy chlebek bez m±ki

Nasiona babki płesznik można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Zawieraj± mnóstwo błonnika i ¶luzów, które utrzymuj± chleb w cało¶ci. Histeria Sary, że nie można tego składnika niczym zast±pić, wydaje mi się przesadzona, bo mam wrażenie, że zmielone siemię lniane też by się w tej roli sprawdziło. Spróbuję następnym razem. Bo kiedy wreszcie uda mi się odstawić małego ssaka, to przyda mi się jaki¶ zapychacz apetytu, zanim mój metabolizm ustabilizuje się na nowym niższym poziomie;)

A tak wygl±daj± nasionka babki w porównaniu do siemienia lnianego. Można je kupić w sklepach zielarskich i niektórych aptekach. Próbowałam je zmielić w młynku blendera, ale s± za lekkie i tylko latały dookoła ostrzy. Może w tradycyjnym mechanicznym młynku do zbóż by się udała taka sztuka.

babka płesznik, nasiona babki płesznik

*Jeżeli jeste¶cie na diecie bezglutenowej, zadbajcie by owies pochodził z certyfikowanego Ľródła, bo w naturze owies glutenu nie zawiera, ale jest przetwarzany w tych samych młynach co pszenica.

pi±tek, 30 listopada 2012

Mój pierwszy chleb. Nie mogłam upiec innego jak kwiatowy;) Przepis podstawowy pochodzi z ksi±żki Kitchen Aida, ale moj± uwagę na niego zwróciła dopiero Kabamaiga. Pozmieniałam nieco składniki i musiałam dolać więcej wody, bo moja m±ka wypiła cał± szklankę i się nie zagniotła na ciasto. Zapach piek±cego się chleba i róż wypełnił cały dom...

chleb różany, rose water bread

Chleb różany

500 g m±ki pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu różanego
50 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka wody różanej
ok 330 ml letniej wody

M±kę, sól i drożdże wymieszać. Dodać olej, miód i wodę różan± zmieszane ze szklank± wody. Dolać więcej wody, jeżeli jest taka potrzeba. Dodać orzechy i wyrobić kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do podwojenia objęto¶ci w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto wyrobić 1-minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyro¶nięcia na ok. godzinę. Chleb przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejnych 20 minut. (w oryginale było 30)

chleb różany, rose water bread

Będzie mi miło, jeżeli zagłosujecie tutaj. Jak zwykle zgłosiłam rzutem na ta¶mę i zostało mało czasu.

A co do ostatnich chwil, to czekam do północy z wyborem osoby, do której trafi moja ksi±żka z dedykacj± (klik).