| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: chleb

czwartek, 01 października 2015

Żołędzie już dojrzały, jeśli gałęzie dębów zwisają nisko, to śmiało można zrywać, albo poczekać, aż same pospadają. Jeżeli już macie żołędzie, zróbmy z niej mąkę żołędziową. Tutaj jest przepis jak zrobić mąkę z żołędzi klik (oczywiście można też ją kupić w sklepach eko, ale gdzie wtedy cała frajda? ;))
I wreszcie, ach, wreszcie przyszła pora, by z mąki żołędziowej upiec chleb :)

W wypiekach zazwyczaj mąkę z żołędzi dodaje się w ilości do 1/3 składników sypkich. Większy udział spowoduje, że wyjdą podpłomyki, a nie chleb. Mąka żołędziowa jest ciężka i trudno wiąże (brak glutenu), więc chleb żołędziowy na pewno nie będzie lekki i puszysty. Jako przepis wyjściowy wzięłam chleb pszenno-żytni na zakwasie, a zakwas z razowej mąki żytniej hodowałam od zera przez 6 dni.

chleb z mąki żołędziowej, acorn bread, oak bread, chleb z żołędzi

Chleb z żołędzi

150 g mąki pszennej
100 g mąki żołędziowej
150 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
ok 100 ml ciepłej wody

Mąki wymieszać z solą, wodą i aktywnym zakwasem. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Na początku wyrabiania ciasto będzie dość rzadkie, ale w trakcie uwalniania glutenu z pszenicy powinno stać się bardziej plastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na delikatnie wysypany mąką blat, rozpłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza i złożyć jak kopertę, uformować bochenek. Moje ciasto jednak było zbyt rzadkie, więc po wyrobieniu przełożyłam do formy, bo nie chciałam dosypywać więcej mąki. To mój pierwszy chleb z żołędzi, więc nie miałam punktu odniesienia, jak powinno wyglądać ciasto. Następnym razem będzie lepiej ;)

chleb z żołędzi, acorn bread, acorn flour bread, oak flour bread, chleb żołędzie

Chleb odstawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C (góra,dół). Bezpośrednio przed włożeniem chleba, na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, dzięki której skórka chleba będzie chrupiąca. Chleb piec ok. 30 minut, aż ładnie się zrumieni.

chleb żołędziowy, chleb z żołędzi, oak acorn bread, chleb z mąki żołędziowej

Chleb z żołędzi wyszedł ciężki i aromatyczny. Wydaje mi się, że nad konsystencją zaczynu jeszcze można popracować, żeby dało się uformować zwarty bochen. W smaku chleb żołędziowy jest orzechowo-gorzkawy, ciężki, ziemisty. Sam bez dodatków za bardzo mi nie smakował, ale z dżemem albo miodem, był zupełnie OK. Co jedynie potwierdza moje dotychczasowe obserwacje, że żołędzie są świetnym surowcem cukierniczym ;) Pewnie gdybym miała jeść chleb żołędziowy z biedy, to bym go nienawidziła, ale że nie mam kompleksów na punkcie swojego statusu społeczno-ekonomicznego i nie wstydzę się jedzenia dzikich roślin, to bardzo chętnie jeszcze do niego powrócę i pozachwycam się aromatycznym zapachem i pięknym kolorem.

A inne przepisy z mąką z żołędzi znajdziecie od tagiem żołędzie TUTAJ.

Smacznego :)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Dodawanie ziemniaków do chleba nie jest nowym pomysłem. Ale bardzo fajnym, bo dzięki ziemniakom pieczywo jest bardziej wilgotne, a i w smaku ziemniaków z mąką jest coś interesującego. Mnie oczywiście nie dość było kombinowania i użyłam fioletowych ziemniaków  z mojego mikołajowego koszyczka z kolorowymi skarbami (klik).

fioletowe ziemniaki, chlebek z ziemniakami, drożdżowe ciasto z ziemniakami, potato sweet bread

Drożdżowy chlebek ziemniaczany

500 g mąki
150-200 g ugotowanych ziemniaków - u mnie ziemniaki fioletowe
3/4 szklanki letniego mleka (np.: owsianego lub migdałowego)
80 g oleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
7 g liofilizowanych drożdży (1 opakowanie)
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Ziemniaki rozgnieść lub zmiksować na gładziutkie pure, można dolać trochę wody lub mleka, żeby poszło łatwiej. Rozpuścić tłuszcz. Zmieszać suche składniki, dodać ziemniaki i mleko. Wyrabiając dodać tłuszcz.Zostawić ciasto w cieple do podwojenia objętości (około godziny). Wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do gotowania. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką (ok. 30-40 minut). Piec w 180°C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

fioletowe ziemniaki, purple potatos, chleb z ziemniakami, potato sweet bread, ziemniaczany chlebek drożdżowy, babka drożdżowa z ziemnakami

Przepis stworzyłam własny na podstawie 3 przepisów na kartoflane wypieki z książki "100 przepisów z ziemniakami". Wyszło bardzo wilgotne, lepkie i smakowite ciasto. Z zewnątrz rude a w środku liliowe i nawet ten kolor nie zniechęcał mojego męża do jedzenia, czyli biorąc pod uwagę jego uraz do fioletu, było wystarczająco smaczne, by go przełamać ;)

Fioletowy chlebek dodaję do Tęczy smaków.

środa, 03 kwietnia 2013

Coś w sam raz w ramach poświątecznego detoksu;)
Przepis znalazłam na blogu My new roots, gdzie widnieje jako chleb zmieniający życie. Jest to chleb bezglutenowy*, z samych ziaren, orzechów i płatków, bez najmniejszego dodatku mąki.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Chleb z samych ziaren bez mąki

1 kubek ziaren (3/4 słonecznik, 1/4 dynia)
0,5 kubka siemienia lnianego
3/4 kubka orzechów (migdały i laskowe)
0,5 kubka żurawiny (dodałam od siebie)
1,5 kubka płatków owsianych
2 łyżki nasion chia - szałwii hiszpańskiej - nie dałam
4 duże łyżki nasion babki płesznik
szczypta soli prowansalskiej
1 łyżka miodu (w oryginale syrop klonowy)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
ponad 1,5 kubka wody

Wszystkie składniki razem pomieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do gotowania. Piec 20 minut w 175°C. Następnie wyłożyć do góry dnem na blachę i piec kolejne 30 minut. Kompletnie wystudzić przed krojeniem, inaczej będzie się rozpadać.

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki, chleb bez mąki

Mojego życia ten chleb nie zmienił ;) I tak niemal codziennie zjadam dwie garście ziaren, a takie wysoko-błonnikowe przekąski, jak ten chlebek, trzeba stosować z umiarem. Pamiętajcie, że jeżeli zażywacie jakieś leki, to jedząc coś takiego, trzeba zachować godzinny odstęp w obie strony. Śluzy z siemienia i babki łagodzą podrażnienia żołądka, ale też upośledzają wchłanianie pierwiastków (i leków) w jelitach. W dodatku ja zdecydowanie jestem zwolennikiem spożywania nasion na surowo. Chlebek jest bardzo ciężki, już jedna kromka zapycha całkowicie! Ale żeby już nie marudzić, to powiem, że chlebek jest super pyszny ;) Mój mąż złośliwie przezwał go chlebkiem dla ptaszków :P Ale chętnie zjada go po zgrzankowaniu. Dla mnie jest to bardzo fajna przekąska, a nie pieczywo. 

Chleb z samych ziaren bez mąki, bezglutenowy chlebek bez mąki

Nasiona babki płesznik można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach. Zawierają mnóstwo błonnika i śluzów, które utrzymują chleb w całości. Histeria Sary, że nie można tego składnika niczym zastąpić, wydaje mi się przesadzona, bo mam wrażenie, że zmielone siemię lniane też by się w tej roli sprawdziło. Spróbuję następnym razem. Bo kiedy wreszcie uda mi się odstawić małego ssaka, to przyda mi się jakiś zapychacz apetytu, zanim mój metabolizm ustabilizuje się na nowym niższym poziomie;)

A tak wyglądają nasionka babki w porównaniu do siemienia lnianego. Można je kupić w sklepach zielarskich i niektórych aptekach. Próbowałam je zmielić w młynku blendera, ale są za lekkie i tylko latały dookoła ostrzy. Może w tradycyjnym mechanicznym młynku do zbóż by się udała taka sztuka.

babka płesznik, nasiona babki płesznik

*Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, zadbajcie by owies pochodził z certyfikowanego źródła, bo w naturze owies glutenu nie zawiera, ale jest przetwarzany w tych samych młynach co pszenica.

piątek, 30 listopada 2012

Mój pierwszy chleb. Nie mogłam upiec innego jak kwiatowy;) Przepis podstawowy pochodzi z książki Kitchen Aida, ale moją uwagę na niego zwróciła dopiero Kabamaiga. Pozmieniałam nieco składniki i musiałam dolać więcej wody, bo moja mąka wypiła całą szklankę i się nie zagniotła na ciasto. Zapach piekącego się chleba i róż wypełnił cały dom...

chleb różany, rose water bread

Chleb różany

500 g mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
4 g suszonych drożdży
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu różanego
50 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka wody różanej
ok 330 ml letniej wody

Mąkę, sól i drożdże wymieszać. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. Dolać więcej wody, jeżeli jest taka potrzeba. Dodać orzechy i wyrobić kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto wyrobić 1-minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Chleb przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejnych 20 minut. (w oryginale było 30)

chleb różany, rose water bread

Będzie mi miło, jeżeli zagłosujecie tutaj. Jak zwykle zgłosiłam rzutem na taśmę i zostało mało czasu.

A co do ostatnich chwil, to czekam do północy z wyborem osoby, do której trafi moja książka z dedykacją (klik).