| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: pierniczki

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szybkie pierniczki z mąką z żołędzi i amarantusem były improwizacją spowodowaną żarłocznością mych dziatek :P A mianowicie przed Wigilią posadziłam dzieci nad lukrowaniem świątecznych pierniczków (bez jajek z tego przepisu) i zajęłam się innymi przygotowaniami. Dzieci pięknie się spisały, bo wyjadły większość pierniczków :D Ale w efekcie ich aktywności artystycznej nie mieliśmy czego zabrać na świąteczny obiad do babci, więc trzeba było zadziałać i upiec coś na szybko.

pierniczki z żołędzi i amarantusa, amarantus i żołędzie, oak acorn and amaranth gingerbreads

Pierniczki z amarantusem i żołędziami

190 g mąki pszennej
70 g mąki amarantusowej
60 g mąki żołędziowej (można kupić lub zrobić KLIK)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka karobu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
250 ml miodu (dałam gryczany i eukaliptusowy)
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
80 g oleju kokosowego

Suche składniki wymieszać w misce. Miód stopić z tłuszczem. Lekko przestudzić i wlać do sypkich składników. Zagnieść lekko lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Z ciasta toczyć kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki są miękkie potem twardnieją.

gingerbreads with acorn and amaranth, pierniczki żołędziowe, pierniczki z amarantusem

Amarantusowo-żołędziowe pierniczki wyszły wspaniale! Białe kuleczki mąki z szarłatu lekko chrupały pod zębami, żołędzie nadały ciekawą głębię, która wspaniale podbijała aromatyczne przyprawy i gryczany posmak miodu. Szczerze mówiąc nikt nie żałował tamtych pierniczków i te popękane ślicznotki stały się najlepszą ozdobą świątecznego stołu.

Smacznego!

sobota, 27 grudnia 2014

Święta, święta i po... Po pierniczkach też :( Ale może komuś się przyda pomysł na biały lukier bez białka jajka. Kilka osób się żaliło, że lukier na wodzie nie jest idealnie biały, a mnie samej przeszkadzało, że na wodzie nie udawało mi się uzyskać odpowiednio gęstego lukru, by malować nim wyraźnie wzorki. Wszyscy wiedzą, że lukier królewski robi się na białku jaja, a może da się jednak bez niego?

pierniczki bez jajek, lukier bez białka, lukier bez jajka, vegan royal icing, eggless royal icing

W ramach eksperymentu zrobiłam lukier na mleku kokosowym. I co? Da się i jest pęknie.

Lukier królewski bez jajek

1 łyżka mleka kokosowego
cukier puder
mąka kokosowa lub z tapioki

Ukręcić lukier z mleka i cukru pudru. Tylko tyle potrzeba do uzyskania gładkiego białego lukru. Żeby zagęścić lukier bez dodatkowego dosładzania, można dosypać mąkę kokosową lub z tapioki.

Dekoracje robiła Córcia i to była jej pierwsza przygoda z workiem cukierniczym.

Pierniczki piekłam w mojego przepisu na pierniczki bez jajek, z tym że z podwójnej porcji, a połowę miodu zastąpiłam melasą, mąkę - bezglutenową, a tłuszcz - olejem kokosowy z shea. Pierniczki z resztą uważam za najlepsze ciastka do zabawy z dziećmi. Ciasto jest wyjątkowo cierpliwe, dobrze się je zagniata, łatwo wycina no i są pyszne :)

sobota, 14 stycznia 2012

Wreszcie się odrobiłam i to już mój ostatni przepis z tych Świąt Bożego Narodzenia.

różane pierniczki, pierniczki z różą, pierniki z tartymi płatkami róż, rose petal gingerbreads

Zarabiając ciasto zastanawiałam się, czy to przypadkiem nie jest objaw ostrej fiksacji, że różę wpycham nawet do świątecznych pierniczków i pewnie zostanę uznana za niezłą wariatkę. O ile już mnie za taką nie macie :D Tymczasem kochana Szarlotek pokazała swoje pierniczki z różą i poczułam, że jest na tym świecie ktoś, kto mnie rozumie, a przynajmniej jest w równym stopniu zwichrowany jak ja;)

różane pierniczki, pierniczki z różą, pierniki z tartymi płatkami róż, rose petal gingerbreads, gingerbread with roses petals

Różane pierniczki

300 g mąki
200 g miodu (czyli ok. pół szklanki)
50 g margaryny
1 łyżka oliwy
2 łyżki tartych płatków róży
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
ziarenka z połowy laski wanilii

Miód podgrzać z tłuszczami i przyprawami. Do gorącego miodu dodać połowę mąki i zamieszać. Po lekkim ostudzeniu dodać różę i wyrabiać dalej z resztą mąki. Odstawić ciasto przykryte ściereczką lub pergaminem w chłodne miejsce do czasu pieczenia. Wałkować podsypując mąką, wycinać i piec ok. 8 minut w 180°C. W ciepłych pierniczkach wykałaczką robić dziurki do przeciągnięcia sznureczków.

różane pierniczki, pierniczki z różą, pierniki z tartymi płatkami róż, rose petal gingerbreads, gingerbread with rose petals

Ja już snuję kwiatowe plany na nadchodzący sezon, a Wy? :)

piątek, 30 grudnia 2011

Jak co roku, część pierniczków świątecznych przeznaczyłam na prezenty. Pomalowałam je delikatnie jadalnym złotem, czyli złotym barwnikiem rozrobionym w wodzie i podarowałam najbliższym.

złocone pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads, złocone pierniczki

Przepis dodaję do świątecznej akcji dekoratorskiej.

choinka

Jakżesz te Święta były inne od poprzednich... W czarnej d... dolinie rozpaczy i choroby, w przerażeniu i niepewności, których nie rozpraszała żadna nadzieja, nawet ta wyczekiwana. Gdy tylko mała dziewczynka w swojej błogosławionej nieświadomości udźwignęła cały ciężar i całą magię Bożego Narodzenia...
W tym roku było tak pięknie, tak normalnie. Po raz pierwszy w czwórkę. Ku naszemu zdziwieniu Mamutek nawet nie rozgromił choinki ;)

czwartek, 29 grudnia 2011

Pierniczki na choinkę przygotowałam wg tego samego przepisu, który wymyśliłam trzy lata temu. Pyszne, proste do wycinania i bez jajek.

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads

ok. 500 g mąki
ok. 400 g miodu (czyli 1 szklanka) w tym roku nie dałam cukru
100 g margaryny, sklarowanego masła lub masła koziego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
kilka goździków
kopiata łyżeczka cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta pieprzu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej

Miód podgrzać z tłuszczami i zmielonymi przyprawami. Do gorącego miodu dodać połowę mąki i zamieszać. Po lekkim ostudzeniu dodać spulchniacze i wyrabiać dalej z resztą mąki. Odstawić ciasto przykryte ściereczką lub pergaminem w chłodne miejsce (mnie udało się zarobić na początku listopada, a upiec dzień przed Wigilią). Wyrabiać, wałkować, wycinać, piec w 180-190ºC do zezłocenia. Ozdabianie było szczątkowe przy pomocy resztek lukrów w tubkach.

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads

Pierniczki należą do gatunku znikających. Pomimo że na początku są twarde, to szybko miękną i znikają! Na choince już nie ma żadnego :)

pierniczki bez jajek, świateczne pierniczki bez jajek, eggless gingerbreads, pierniczki na choinkę

piątek, 24 grudnia 2010

Dziękuję Wam serdecznie za słowa otuchy i za życzenia! :)

Obecnie ja mam tak zajęte gardło, że nie mogę w ogóle mówić, W nie może się ruszać, a Córcia tak przeżywała ubieranie choinki, że padła z nawrotem gorączki.

pierniczki świąteczne bez jajek

Tegoroczne pierniczki (z tego przepisu, co w zeszłym roku) wyszły nieco opuchnięte i bezkształtne, dokładnie takie jak ja się czuję. Są dużo miększe niż w zeszłym roku, choć w efekcie dodałam więcej mąki:/ W dodatku w gorączkowym amoku zapomniałam dorobić w nich dziurki na choinkę.

pierniczki świąteczne bez jajek

Dekorowałyśmy je na trzy sposoby: jadalnym złotem, lukrami w tubkach i posypkami. Podczas malowania  zdjęły mnie takie dreszcze, jakbym siedziała w przeręblu. Wlazłam w drugi sweter, pod kołdrę i koc, zostawiając Córcię z malowaniem samą. Efektem tego były lukry wyssane prosto z tubki do małej paszczy i pierniczki aż ociekające od srebra i złota. Chyba przed jedzeniem trzeba będzie je oskrobać tarką, bo inaczej rozwolnienie murowane ;p

pierniczki malowane złotem, złocone pierniczki

 

Ściskam Was bardzo serdecznie i życzę naprawdę spokojnych i radosnych Świąt spędzonych w gronie kochających Was osób.

Gosia z W i Córcią i Psinką i Karolinką i...

wtorek, 21 grudnia 2010

Rogaliki marchewkowe, (które udało mi się już wcisnąć tak wielu z Was;) postanowiłam upiec w wersji piernikowej. Niestety jednocześnie uznałam, że spróbuję sposobu Wegetarinki i użyję oleju zamiast stałego tłuszczu. No i wcale mi się wszystko to nie chciało skleić:( Zwijanie rogalików w ogóle nie wchodziło w rachubę, wobec czego rozwałkowałam ciasto na powierzchnię całej blachy i upiekłam kruche blaty marchewkowe, które następnie przełożyłam konfiturą różaną.

marchewkowe kwadraty piernikowe z różą, marchewkowe kwadraty piernikowe z różą, kruche ciasteczka marchewkowe z konfiturą różaną, carrot cookies with rose jam

200 g marchewki startej na drobnych oczkach
100 ml oleju
2 szklanki mąki i jeszcze trochę na podsypkę
1 łyżka miodu
2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
trochę startej skórki pomarańczowej

Cieniutkie blaty upiekłam w 190°C około 15 minut.

Wystudzone blaty posmarowałam konfiturą z płatków róży. Pokroiłam w kwadraty i spakowałam w ramach prezentów świątecznych dla studentów:) Jedna grupa dostała Lebkuchen, a druga właśnie kwadraciki marchewkowe.



A wszystko przez to, że jak się stresuję to się lubię zrelaksować przy pieczeniu, tylko że nie ma kto jeść takich ilości słodyczy:P

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Nad przepisem na niemieckie pierniczki pomyślała Dorota i bardzo się z tego cieszę, bo to wyborne pierniczki bez jajek. Jakoś mnie nikt nie wierzy, że wypieki bez jajek mogą być przepyszne, no bo to dla dziecka, bo to choroba, więc nie wyjścia, a przecież bez jajek to może wyjść tylko nieapetyczny glut, ciaparaja bez smaku itd itp... A jak piecze Dorota, to się nikt nie zastanawia, czy są jajka, czy nie, tylko każdy wierzy bez żadnych dyskusji, że pyszne są i już:) I tak właśnie jest i w tym przypadku, lebkuchen są bardzo smaczne, choć ja nie odmówiłam sobie dodania miętowej nutki.

Lebkuchen z miętowym lukrem, pierniczki norymberskie z lukrem miętowym, Lebkuchen with mint icing, pierniczki bez jajek

Lebkuchen, czyli pierniczki norymberskie

250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam przyprawy Poleczki - dzięki Polcia:))
1 łyżeczka zmielonego cynamonu (nie dałam, bo akurat cały oddałam na ćwiczenia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ominęłam, bo nie miałam)
200 ml płynnego miodu
85 g masła (użyłam smalcu, ale może być masło kozie, tłuszcz palmowy, kokosowy itp)
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (dałam otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, ale tak sobie myślę, że w przypadku ich nietolerancji można dodać trochę kandyzowanej papai, melona lub żurawiny)

Suche składniki wymieszać w misce. Masło i miód podgrzać do roztopienia tłuszczu. Lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła) i wlać do sypkiej mieszanki. Dodać skórki lub kandyzowane owoce i porządnie wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę wilgotną łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (dla moich to było za dużo i drugiej turze wystarczyło 12). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Lukier miętowy zagotowałam z wody i cukru pudru. Pierwszą partię ciasteczek lukrowałam lukrem zwykłym, ale drugą lukrowałam na miętowo - do ostudzonego lukru dodałam sporego chlustka kropli miętowych. I to był absolutny strzał w dziesiątkę!

W lejącym lukrze maczać pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Pychotki! Dzięki Dorotko za przepis! A od siebie, polecam Wam mocno lukier miętowy:) Orzeźwiająca mięta tworzy niesmowite połączenie z rozgrzewającymi przyprawami.

Partię ze zwykłym lukrem zaniosłam w prezencie studentom na nasze ostatnie zajęcia, bo ciastek było stanowczo za dużo na potrzeby rodzinne, a miętowe jednak były lepsze;)

 
1 , 2