| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
BARDZO WAŻNE! Wszystkie zdjęcia są moją własnością, kopiowanie jest płatne. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło, a mnie zostaw komentarz, czy smakowało:) Komentarzy reklamowych nie publikuję!
Kontakt
Moje strony
Najlepsze - bez jaj
FAQ
Przydatne linki


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: bez

środa, 03 października 2018

Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Otóż można sprawić radochę dzieciom a jednocześnie dać im moc dzikich roślin i zrobić lody z czarnego bzu.

lody z czarnego bzu, lody przy chorobie, elderberry icecream

Lody z owoców bzu czarnego

2 szklanki owoców czarnego bzu
1 szklanka malin
1 dojrzały banan
1 łyżeczka miodu

Owoce bzu czarnego uduś na małym ogniu. Wystudź i przetrzyj przez sito. Jeżeli już nie ma szans na zebranie owoców można użyć gotowego dżemu/musu z dzikiego bzu (klik). Pulpę bzową zmiksuj z malinami i bananem, przełóż do foremek na lody. Nie zapomnij o włożeniu patyczków! Lody zamróź, najlepiej przez noc. Te bardziej różowe lody widoczne na zdjęciu są z dodatkiem mleka kokosowego.

Naprawdę sprytny sposób na przemycenie czarnego bzu, który nie oszukujmy się, niekoniecznie dzieciom podchodzi ;) A moje dzieci jedzą lody nawet w zimie - bo lubią.

Smacznego!

wtorek, 01 maja 2018

Bzy kwitną jak oszalałe! Nie jestem wielką fanką aromatu lilaków, zdecydowanie wolę białe kwiaty bzu czarnego, ale nie mogłam przejść obojętnie wobec tego oceanu liliowego koloru. Lemoniada lilakowa jest ciekawa, dziwna, inna, zastanawiająca... Taka romantyczna.

lemoniada z bzu, lilac lemonade, lemoniada z lilaka, syrop z bzu lilaka, lilac syrup

Syrop z bzu lilaka

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oskubanych kwiatów lilaka

Z wody i cukru ugotować syrop. Kwiaty lilaka dokładnie oskubać z gałązek. I teraz są dwie drogi: albo zalać ciepłym syropem i odstawić do wystudzenia, tak jak w tym PRZEPISIE albo zalać zimnym syropem i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Syropy przygotowane tymi dwiema metodami smakują inaczej. Na gorąco jest bardziej zielny i jakby słodszy, a ten na zimno lepiej przenosi romantyczny zapach bzu. Hmmm... Rozważna czy romantyczna?

lemoniada z bzu lilaka, lilac lemonade, lemoniada z lilaka, syrop z lilaka, syrop z bzu

Lemoniada z lilaka

Syrop z bzu lilaka
cytryna
woda mineralna
lód

Cytrynę pokroić w plastry, wrzucić do dzbanka z lodem. Zalać syropem z lilaka, do smaku i dopełnić dzbanek wodą.

Udanej Majówki!

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Odnoszę wrażenie, że ostatnio wszystkich interesuje jedynie przepis na syrop z kwiatów dzikiego bzu - jest tutaj :) Ale jak już będziecie mieć syrop z bzu, to możecie błyskawicznie przygotować przepyszny słodki sos. Ten owocowy sosik bazuje na tym samym cudownym zestawieniu smaków: truskawek i kwiatów bzu, co w boskim dżemie.

sos truskawkowy i syrop z kwiatów bzu, sos truskawkowo-bzowy, elderflower and strawberry sauce

Sos truskawkowy z kwiatami bzu

truskawki
syrop z kwiatów bzu czarnego

Truskawki umyć, odszypułkować. Poza sezonem można też śmiało użyć truskawek mrożonych.
Wrzucić do blendera, podlać syropem z kwiatów dzikiego bzu i zmiksować.

Podawać do lodów, serników, ciasta ucieranego, makaronu, klusek śląskich, a ja podałam ostatnio do kopytek.

Prosto, szybko i niesamowicie smacznie!
Bardzo polecam :) 

niedziela, 21 września 2014

Nie przepadam za smakiem owoców czarnego bzu, a chciałam wykorzystać je do dżemu. Więc postanowiłam go nieco stuningować. Chwyciłam pierwszą rzecz, jaka mi wpadła w ręce, a była nią lawenda, i dorzuciłam do gotujących się konfitur. Efekt bardzo mi się podoba, bo drapieżny aromat lawendy zmienił nieco mdły posmak owoców dzikiego bzu :)

dżem z czarnego bzu, konfitura z dzikiego bzu, elderberry jam, elderberry jelly

Dżem z owoców czarnego bzu z lawendą

500 g owoców czarnego bzu
200 g brązowego cukru lub ksylitolu
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki pektyny jabłkowej
2 kwiatostany lawendy

W pełni dojrzałe owoce dzikiego bzu oddzielić od gałązek. Zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dodać w całości gałązki lawendy lub szczyptę sypkich kwiatów lawendy. Nie lubicie lawendy - nie dodawajcie :)

Dusić, aż wszystkie owoce popękają. Przetrzeć przez sitko. Nie jest to konieczne, ale ja nie cierpię pestek z czarnego bzu! Nawet nie będę się zasłaniać, że to moje dzieci za nimi nie przepadają ;) Jeśli jesteście purystami i wolicie klarowne galaretki, wtedy owoców nie wolno przecierać, a jedynie zostawić do odcieknięcia. Ja wolałam wycisnąć z owoców wszystko, co tylko się da, więc mój dżem jest nie tylko mętny, ale wprost są w nim grudki, tyle że bez pestek.

Do przecieru dodać pektynę, zamieszać i zagotować. Przełożyć do sterylnych słoików.

dżem z owoców czarnego bzu, konfitura z dzikiego bzu, elderberry jam, elderberry jelly, dzem z owocow dzikiego bzu

Smacznego!

poniedziałek, 01 września 2014

Na wiosnę nie mogę odpuścić kwiatów dzikiego bzu (klik), kocham ich zapach i smak. Za owocami nie przepadam, jednak warto, naprawdę warto je docenić. Ile razy lekarz zapisuje dzieciom preparaty wzmacniające przy przeziębieniu, zazwyczaj są to syropy z czarnego bzu. Do dzieła zatem!

W związku z czarnym bzem trzeba pamiętać o kilku rzeczach:

  • Owoce dzikiego bzu nie nadają się do spożycia na surowo. To samo dotyczy kwiatów czarnego bzu. Bez zawiera sambunigrynę, toksynę, która uwalnia cyjanowodór. Spożycie nieprzetworzonych owoców lub kwiatów może powodować bóle głowy i wymioty. Suszenie, zaparzanie, gotowanie albo zamrażanie niszczy toksynę i czarny bez jest bezpieczny. Choć toksyna znajduje się głównie w pestkach i w sumie wystarczyłoby owoce przetrzeć.
  • Zbieramy wyłącznie dojrzałe owoce, całkowicie wybarwione na czarno. Czerwonawe i zielonkawe trzeba odrzucić.
  • Nigdy nie zjadamy zdrewniałych gałązek czarnego bzu, stężenie toksyn jest zbyt wysokie. (Te gałązki od owoców i kwiatów nie są zdrewniałe. Silnie trujące są te pokryte korą.)

syrop z czarnego bzu, syrop z owoców czarnego bzu, sambucus syrup, syrop sambucus nigra

Syrop z owoców czarnego bzu

500 g owoców czarnego bzu
400 g brązowego cukru lub ksylitolu
1,5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny lub octu owocowego (np. malinowego)

Owoce umyć, osuszyć, oderwać od gałązek (najlepiej widelcem). Zalać wodą i zagotować. Kiedy wszystkie owoce popękają, odstawić do wystudzenia. Przecedzić sok i dodać do niego cukier lub ksylitol oraz ocet. Zagotować i przelać do wysterylizowanych butelek.

Smacznego i na zdrowie :)

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Pierwszy raz przepis na dżem truskawkowo-bzowy podałam 4 lata temu (klik) i już podbił niejedno serce. Po moim wywiadzie do Dziennika Bałtyckiego (klik) podobno jeden pan przez tygodnie zamęczał redaktorkę, żeby koniecznie dała mu mój telefon, żebym mogła podyktować dokładny przepis ;)

Określenie "boska" jest jak najbardziej adekwatne do tego dżemu. Ewentualnie "magiczna", "nieziemska" lub "cudowna" mogłyby oddać aromat tego przetworu. Truskawki i kwiaty czarnego bzu to absolutnie niepowtarzalny duet, ponieważ tworzą nową niesamowitą harmonię smaków. Nie sposób obojętnie przejść wobec tego zestawienia. Spróbujcie koniecznie!!!

dżem truskawkowy z dzikim bzem, konfitura truskawowa z kwiatami bzu, dżem z truskawek i bzu, konfitura truskawkowo-bzowa, elderberry flower and strawberry jam

Konfitura truskawkowa z kwiatami bzu czarnego

1 kg truskawek
100-200 g cukru lub ksylitolu (lub wg uznania w zależności od kwasoty truskawek)
6-8 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego
ewentualnie łyżka soku z cytryny

Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Podgrzewać w szerokim rondlu lub na patelni na malutkim ogniu. Kiedy puszczą sok, dodać w całości baldachy dzikiego bzu. Gotować do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty czarnego bzu, a gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Można też na sam koniec dorzucić garść oberwanych kwiatów. Następnie konfiturę można pasteryzować przez 20 minut np w piekarniku nagrzanym do 100°C.

dżem truskawkowy z dzikim bzem, konfitura truskawowa z kwiatami bzu, dżem z truskawek i bzu, konfitura truskawkowo-bzowa, elderberry flower and strawberry jam, elderflower strawberry jam

Oczywiście dodaję do akcji jedzenia jadalnych kwiatów!

jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, jem kwiaty, kwiaty do jedzeniaP.S. Ponieważ wiele osób planuje robić dżem z 3 lub 5 kg truskawek na raz, może wtedy pojawić się problem z odparowaniem konfitury i zamiast dżemu robi się kompot. Rozwiązania tej sytuacji są dwa: albo będziecie gotować krótko i użyjecie pektyny jabłkowej do żelifikacji dżemu. Albo najpierw trzeba odparować truskawki długotrwałym gotowaniem i dopiero na ostatni kwadrans smażenia dorzucić kwiaty bzu. Można też oskubane kwiatuszki zostawić w dżemie i razem z nimi przełożyć do słoików.
Najwłaściwsze zaś będzie smażenie konfitur zgodnie ze sztuką, czyli małymi porcjami, tak żeby szybko odparowywały. Tak zalecały Ćwierczakiewiczowa, Disslerowa i Monatowa, więc tego się trzymajmy.
Poza tym zwróćcie uwagę na gatunek truskawek użytych do przetworów. Powinny to być suche aromatyczne owoce tzw odmiany przemysłowej, a nie soczyste bomby odmian deserowych. 

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Syrop z białych kwiatów czarnego bzu to jest coś tak absolutnie niesamowicie pysznego, że koniecznie trzeba go zrobić. Podobno jest też zdrowy, ale kto by się tym przejmował, skoro jest tak smaczny ;)

syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z dzikiego bzu, elder flower syrup

Syrop z kwiatów czarnego bzu

2 litry kwiatostanów czarnego bzu
ok. litra wody
2 małe cytryny
500 g nierafinowanego cukru

Kwiaty zebrać w suchy poranek, trzeba wybierać tylko świeżo rozkwitłe baldachy. Pamiętajcie, że zdrewniałe części dzikiego bzu są śmiertelnie trujące, więc absolutnie nie wolno ich zjadać. Zrywa się tylko kwiaty na zielonych gałązkach.

Kwiatostany włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Przykryć i dostawić do wystudzenia.

Odcedzić kwiaty, dodać sok z cytryn, cukier i zagotować. Przelać do wysterylizowanych butelek i szczelnie zamknąć.

Opcja druga: gotujemy syrop z wody i cukru, studzimy i zalewamy kwiaty z cytryną.

Opcja trzecia: Gotujemy syrop i gorącym zalewamy kwiaty, odstawiamy do wystudzenia, potem tylko zlewamy do butelek.

Który sposób jest najlepszy? Ten, który wybierzecie.

Na początku syrop może być mętny od pyłku, ale wkrótce pyłek siądzie na dnie i syrop będzie klarowny.

Jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, trochę inna cukiernia, pinkcake.blox.pl

niedziela, 06 czerwca 2010

A co powiecie na dżem z truskawek z aromatem dzikiego bzu?

dżem truskawkowo-bzowy, konfitura z truskawek i dzikiego bzu, dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

Truskawki opłukać pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok dodać w całości czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu. Dobrze jest je zawinąć w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw. Gotowałam do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Przepis zaadaptowany z książki Kathy Brown, choć ona robiła klasyczną konfiturę wysokosłodzoną gdzie owoce do cukru są jak 1:1.

Polecam ogromnie! Niesamowity smak.

jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, kwiatki jadalne, klub kwiatożerców, edible flowers, pinkcake.blox.pl,

 
1 , 2