| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: sałatka

wtorek, 08 sierpnia 2017

Pyszna sałatka, a przy okazji wyszła piękna i niesamowicie kolorowa. Sałatka z czerwoną kapustą i nektarynkami, doprawiona aksamitkami.

 kolorowa sałatka, sałatka z czerwoną kapustą, sałatka z nektarynkami

Kolorowa sałatka

sałata lodowa i rzymska
rukola
czerwona kapusta
czerwona papryka
nektarynki
pęczak
płatki aksamitki

sok z 1 limonki
oliwa z oliwek
sól kamienna
curry i chilli, zioła prowansalskie

Na talerzach zmieszać po garści sałat, poszatkowanej drobno czerwonej kapusty, nektarynki i paprykę pokrojone w wygodne kawałki. Dorzucić odrobinę ugotowanego pęczaku i płatki aksamitki. Polać sosem z limonki i oliwy z przyprawami.

Smacznego!

A przy okazji zapraszam Was 15 sierpnia 2017 do Niepołomic na imprezę: "Ziołomania", gdzie będę z moimi książkami i pokażę, jak zrobić coś pysznego z zielska.
Zaś w sobotę 19 sierpnia zapraszam do Krosna, gdzie w ramach Karpackich Klimatów na dziedzińcu PWSZ Inez Rogozińska organizuje Wioskę Zielarską i ja tam również będę :)
Wpadnijcie! :)*

czwartek, 25 maja 2017

Taki pomysł na szybko z ostatnich w sezonie listków czosnku niedźwiedziego. Tradycyjnie nie zbiera się listków, kiedy czosnek niedźwiedzi zaczyna kwitnienie, ponieważ liście wtedy stają się łykowate a smak koncentruje się przede wszystkim w kwiatach, które również można zjeść. Ale nawet podczas kwitnienia młode listki wciąż są delikatne i można je poskubać.

 surówka z czosnku niedźwiedziego i jabłka, wild garlic and apple salad

Surówka z jabłka i czosnku niedźwiedziego

pęczek czosnku niedźwiedziego
jabłka
oliwa dziewicza
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól kamienna

Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o ulubionej wielkości oczek. Skropić sokiem z cytryny lub octem. Czosnek niedźwiedzi opłukać, osuszyć i posiekać. Zmieszać czosnek z jabłkami, posolić i polać oliwą.

surówka z jabłek i czosnku niedźwiedziego, wild garlic and apple salad

Proste i pyszne :)

Pamiętajcie tylko, że rosnący dziko czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną i nie wolno niszczyć jego stanowisk, ale można poskubać kilka listków to tu to tam. Albo zrywać czosnek wysiany we własnym ogródku :)

Smacznego!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Jak zapowiadałam, tak zrobiłam :) Zachęcona degustacją postanowiłam samodzielnie ukisić brukselkę.

kiszona brukselka, fermented brussels sprouts

Kiszona brukselka

brukselka
ząbki czosnku
gałązka kopru 
odrobina kminku 
kilka ziaren gorczycy
sól kamienna 

Brukselkę wybierałam najmniejszą jaką znalazłam i jeszcze odcinałam listki, żeby uzyskać malusieńkie główeczki. (Te większe listki przesmażyłam do obiadu KLIK) Rozpuściłam 1 łyżkę soli w 1 litrze przegotowanej wody. Brukselkę upchnęłam w słoiku z przyprawami i zalałam roztworem soli. Zakręciłam i odstawiłam na tydzień w temperaturze pokojowej. Na wszelki wypadek, gdyby fermentacja zachodziła bardzo burzliwie (a zachodziła;)), słoik ustawiłam w miseczce. Gotową kiszonkę przeniosłam do lodówki.

kiszona brukselka, fermented brussels sprouts, homolactic fermentation of brussels sprouts

Kiszona brukselka jest bardzo fajna. Trochę jak kiszona kapusta, a trochę jak kiszone ogórki. My zjedliśmy ją jako surówkę do pierogów.

Smacznego!

niedziela, 26 lutego 2017

Jedno z moich ulubionych dań do lunch-boxa, a właściwie do słoika, bo jak może pamiętacie mam mało przyjazne uczucia do plastikowych pojemników (klik).

Ta sałatka wyewoluowała z sałatki z czerwonej soczewicy KLIK, z tym, że zamiast soczewicy jest ciecierzyca, a zamiast pomidora jest papryka, która o tej porze roku zdecydowanie lepiej wypada niż pomidory. No i oliwki, jako jedyne zostały z pierwowzoru ;) Kwaśne, tłuste oliwki, słodka, chrupiąca papryka i sycący, miękki groszek gołębi. Jeżeli nie zapomnicie spakować widelca, to jest to bardzo wygodny posiłek i nie dość, że niesamowicie smaczny, to jeszcze zdrowy i sycący :)

 Sałatka w słoiku, sałatka do lunchboxa, sałatka z cieciorki i papryki, pepper and chickpeas salad

Sałatka z cieciorki, papryki i oliwek

ugotowana cieciorka (ciecierzyca, groszek włoski)
czerwona papryka
czarne oliwki
oliwa extra vergin
sok z cytryny lub ulubiony ocet
sól kamienna, chilli, zioła prowansalskie

Pamiętajcie, że cieciorkę trzeba długo namaczać, odlać wodę, gotować ok. 45 minut w szybkowarze. Można przyspieszyć gotowanie przez dodatek sody, ale jakoś nie przepadam za tą metodą.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w wygodne kawałki, dodać ostudzoną, osączoną cieciorkę i odcedzone z zalewy oliwki. Proporcje składników to u mnie tak mniej więcej 1:1:1. Sałatkę doprawić i polać sosem z oliwy i octu.

Jeżeli to danie ma ze mną długo jechać, używam suszonych ziół, bo świeże marnieją w sosie. Ale jeżeli sałatkę przygotowuję po prostu na obiad, to dorzucam doń ogromną garść nie tylko ziół, ale też zielska np.: rukoli, roszponki, albo sałaty. Natomiast jako główne danie sałatka zostaje wzbogacona o jeszcze trochę jakiejś kaszy np: pęczaku.

Smacznego!

piątek, 12 sierpnia 2016

Danie, którego mi brakowało do kolekcji przepisów z zielonych pomidorów: sałatka z zielonych pomidorów do słoika :) Inne przepisy z zielonymi pomidorami są pod koniec wpisu na temat ich rzekomej toksyczności KLIK.

marynowane zielone pomidory, marynata pomidorowa, sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Marynowane zielone pomidory, czyli pomidorowa sałatka do słoika

pół kg zielonych pomidorów
1 cebula
1 szklanka octu (jabłkowego)
2,5-3 szklanki wody
1,5-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
po kilka ziaren pieprzu i gorczycy

Pomidory umyć, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Włożyć warzywa do słoików, podorzucać przyprawy w miarę równo dzieląc między słoiki. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą dopełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

W wielu przepisach na sałatkę z zielonych pomidorów można spotkać etap solenia pomidorów i zostawiania ich na 24 godziny, ponieważ nie widziałam celu takiego postępowania, więc tego nie robiłam.

sałatka z zielonych pomidorów na zimę, sałatka z zielonych pomidorów do słoików, marynowane zielone pomidory

Do zielono pomidorowej sałatki można dodać plasterki marchewki, tylko wartą ją wcześniej pogotować na półtwardo.

Smacznego!

niedziela, 24 lipca 2016

Dziś zapraszam na kwiatową sałatkę ryżową, taki bezglutenowy tabuleh z kwiatami.

Sałatka ryżowa z kwiatami,tabuleh bezglutenowy,blossom tabuleh, rice salad with flowers

Sałatka ryżowa z kwiatami a'la tabuleh

ryż ugotowany na sypko
pomidory malinowe
ogórki gruntowe
natka pietruszki
kwiaty lub pędy szczypiorku
kwiaty krwawnika (u mnie żółta odmiana ogrodowa)
kwiaty lawendy 
kwiaty mięty
kwiaty marchewki
kwiaty pysznogłówki 

oliwa extra virgin
sok z cytryny lub ocet jabłkowy albo biały winny
sól kamienna lub morska jeżeli ryz nie był słony

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić je w kawałki. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne. Zmieszać składniki sosu. Do ryżu dodać pokrojone pomidory, ogórki, posiekane zioła, kwiaty i polać sosem. Proporcje dobierzcie do smaku, ale jak dla mnie sałatka musi zawierać dużo więcej warzyw niż kaszy (tak, tak, ryż, to też kasza), bo nie liczyłaby się jako sałatka :) Właściwie, to w ogóle nie musiałoby być kaszy :P

tabuleh gluten-free, blossom tabuleh, kwiaty ziół jadalne

Kwiaty nadają sałatce intensywny ziołowy smak i piękny wygląd. Krwawnik i lawenda mają bardzo dużo aromatu, więc tych kwiatów należy używać bardzo oszczędnie.

Smacznego!

niedziela, 17 lipca 2016

Letnia zabawa z owocami do obiadu. Pyszna, lekka sałatka z rukoli z dodatkiem ostatnich truskawek i pierwszych moreli ukwiecona płatkami wiesiołka. 

sałatka z wiesiołkiem, evenimg primrose salad, summer salad

Letnia sałatka z owocami i wiesiołkiem

rukola
kiełki słonecznika
truskawki
morele
płatki wiesiołka
olej z wiesiołka lub oliwa
sok z cytryny lub ocet malinowy
sól kamienna lub morska

Liście oraz owoce umyć i osuszyć. Morele odpestkować i pokroić na ósemki. Truskawki odszypułkować, te większe przekroić. Zmieszać wszystkie składniki, polać sosem z oliwy lub oleju wiesiołkowego z dodatkiem octu malinowego lub soku z cytryny. Jeżeli owoce są kwaśne, warto do sosu dodać odrobinę miodu, ale moje były niesamowicie słodkie. Z kwiatów wiesiołka oderwać płatki i obficie posypać nimi sałatkę - mają mnóstwo karotenoidów.

Ach, lato!

Smacznego :)

wtorek, 12 lipca 2016

Wszyscy mówią, że jak zioła zakwitną, to już do niczego się nie nadają! NIEPRAWDA! Nie wierzcie w to! Kwitnące zioła można jeść :) Kwiaty ziół smakują równie ziołowo jak listki, a w dodatku ładniej wyglądają. Więc jeśli nie trzymacie ich na nasiona, to nie bójcie się użyć kwitnących ziół w potrawach.

kwitnące zioła można jeść, portulaka sałatka

Sałatka z portulaki, awokado z kwitnącą bazylią

2 garście portulaki warzywnej
1 duże dojrzałe awokado
2 pomidory
1 ogórek
2–3 łyżki kwiatów bazylii
oliwa, sok z cytryny, sól kamienna

Warzywa (a właściwie owoce;)) umyć i pokroić w plasterki. Portulakę poszarpać na małe gałązki lub pojedyncze listki. Wymieszać składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Sałatkę doprawić i posypać kwiatami bazylii.

purslane salad, sałatka z portulaki z awokado

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13