| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: naleśniki

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pod wpływem jakiegoś amerykańskiego filmu Córcia zapragnęła penkejków. Zatem usmażyłam placuszki śniadaniowe z wielką obfitością syropu klonowego - jak na filmie ;) Ale ja na pewno nie polewałam ich olejem silnikowym, jak to czynią w fotografii kulinarnej, żeby ładniej wyglądało :D

Takie ciasto nadaje się też na gofry, warto wtedy ze zwykłej mąki pół szklanki zastąpić mąką owsianą (lub po prostu zmielonymi płatkami), żeby fajnie chrupały :)

pancakes bez jajek i mleka, vegan pancakes, banana pancakes, penkejki

Pancakes bez jajek i mleka

2 szklanki mąki (pszennej lub pomieszanej owsianej, gryczanej, jaglanej i ryżowej)
1 banan
1,5 szklanki mleka migdałowego lub soku jabłkowego
2 czubate łyżki oleju kokosowego lub smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ewentualnie 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu (jeżeli użyjecie soku, to na pewno nie trzeba dosładzać)
szczypta soli

Banana zmiksować z mlekiem, solą, cukrem i roztopionym tłuszczem. Do tego przesiać mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki, a potem dosypujcie po troszku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Placuszki smażyć na gorącej, suchej patelni, aż się zrumienią z obu stron. Podawać polane syropem klonowym.

Smacznego!

piątek, 04 kwietnia 2014

Smażone kwiaty mniszka to przekąska zaiste rewelacyjna. Jeśli macie zachwaszczony mleczami ogródek, to wreszcie to doceńcie! :) Lub, jeżeli pojedziecie na piknik, to koniecznie przywieźcie sobie wielki ich bukiet. Bo bardzo warto!

kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym, mniszek smażony w cieście, dandelion flowers fried in tempura

Mniszki to taki pewniak, który każdemu posmakuje, więc to danie zaprezentowałam w Dzień Dobry TVN (klik) i nie mogę się doczekać wyjazdu na wieś, żeby skorzystać z ich uroków i w tym roku. No i osobom, które sobie wyobrażają, że Kwiatożercy, tacy jak ja, kwiatami się pasą jak krowa na łące, można sprawić przyjemność i potwierdzić ich imaginacje, bo mniszkami można się fajnie najeść. Prawie jak kwiatami cukinii ;)

kwiaty mniszka, jadalne kwiaty mlecza, jadalne kwiaty, pyszne kwiaty

Kwiaty mniszka w pełni rozkwitłe oderwać od łodyżek. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Odsączać na papierowej chusteczce i wcinać. Można je zrobić na słodko, a można i na wytrawnie. Te tutaj smażyłam w cieście z dodatkiem chilli i morskiej soli, bo Pani Redaktor z telewizji chciała kwiatowe danie na ostro :) Przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję, bo każdy ma swoje ulubione, ale można skorzystać z mojego przepisu na rewelacyjne naleśniki bez jajek: klik :)

jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, pinkcake.blox.pl, jem kwiaty, kwiaty do jedzenia

Smacznych kwiatków! :)

wtorek, 04 czerwca 2013

Naleśniki każdy lubi:) Przyznaję szczerze: zawsze robię ciasto "na oko". Leję wodę, mleko i po trochu dosypuję mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Ale postanowiłam wreszcie sprawdzić dokładne proporcje, więc cierpiąc katusze emocjonalne odmierzałam składniki szklanką.
Naleśniki bez cholesterolu (ewentualnie śladowymi ilościami:)), bez nabiału można chyba uznać za dietetyczne? ;)

A na czym polega wykwintność owych naleśników? Na dodatku wody różanej. Takie naleśniki doskonale sprawdzą się na słodko z truskawkami, musem rabarbarowym lub na wytrawnie np.: z kurczakiem, awokado i soczewicą.

Naleśniki na mleku migdałowym to ulubione mojego Synutka:)

Dietetyczne wegańskie naleśniki bez jajek i mleka, wykwintne naleśnki różane

Wykwintne naleśniki różane (dietetyczne, bez jajek, bez mleka krowiego, możliwie wegańskie)

2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego lub np koziego
2 szklanki mąki (np. poznańska, wrocławska, ale może być też mieszanka bezglutenowa)
3/4 - 1 szklanki wody
1 łyżka wody różanej (czystego hydrolatu)
1 łyżka cukru lub miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oleju
szczypta soli
kawałek słoniny lub olej w spryskiwaczu do smażenia

Składniki zmieszać trzepaczką rózgową. Powinna wyjść konsystencja lekko gęsta i lejąca się. Jeżeli dodacie zbyt dużo mąki, naleśniki wyjdą twarde i zapychające.

Patelnię rozgrzać, spryskać olejem lub przetrzeć słoniną (może być nawet sama skórka). Osobiście wolę naleśniki z patelni żeliwnej niż z teflonowej, ale nawet teflonową warto lekko prysnąć tłuszczem.

Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, rozprowadzić ruchem okrężnym i smażyć naleśnik, aż zaczną odchodzić brzegi. Wtedy odwrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony już krócej. Naleśniki powinny być cieniutkie!

Zrzucić naleśnik, przetrzeć patelnię (lub prysnąć), wylać ciasto, smażyć i tak do końca mikstury.

Każda mąka różni się zdolnością chłonięcia wody (w zależności od grubości przemiału i wilgotności miejsca przechowywania), więc pierwszego naleśnika trzeba zdegustować i ocenić, czy ciasto naleśnikowe wymaga korekty. Jeżeli jest zbyt twarde, trzeba dolać ciapkę wody. Jeżeli naleśnik się kompletnie rozpada, nie daje zebrać w całości z patelni, to można dosypać odrobinę mąki.

Woda różana to opcja, zamiast niej można dodać łyżkę ekstraktu waniliowego, kropli miętowych, skórkę pomarańczową... Rodzaj użytego aromatu pozostaje kwestią wyobraźni. Ja oczywiście wybieram te kwiatowe :)

sobota, 28 maja 2011

Kwiaty akacji są tak pyszne, że nie można przegapić okazji do ich zjedzenia. Tradycyjny przepis z dziada pradziada mówi, że trzeba cały kwiatostan zanurzyć w cieście naleśnikowym i usmażyć (tak jak tutaj). Jednak mojej Córci nie smakują twarde szypułki, więc przepis zmodyfikowałam, a Córcia oskubała.

akacjowe racuchy, racuszki z robinii, racuchy z kwiatów akacji, placki z kwiatów grochodrzewu

- Mama, a mogę oskubać kilka kwiatków?
- Mama, a mogę oskubać więcej?
- Mama, a mogę oskubać wszystkie?
- Mama, a mogę nie skubać wszystkich kwiatków?
- Mama, oskubałam wszystkie.
- Mama, a mogę cudru pudru? Eee, znaczy cukiera pudera?

akacjowe racuchy, racuszki z robinii, racuchy z kwiatów akacji, placki z kwiatów grochodrzewu

Oskubane kwiaty robinii akacjowatej zmieszałam z gęstym ciastem z mleka koziego, jajka i mąki ubitym na wysokich obrotach trzepaczki ręcznej. Ale można również użyć dowolnego ulubionego ciasta np.: na penkejki.

akacjowe racuchy, racuszki z robinii, racuchy z kwiatów akacji, placki z kwiatów grochodrzewu

Usmażyć na rumiano i posypać cukrem.

Od kilku dni prawie codziennie idziemy po przedszkolu na spacer po akacje:)

akacjowe racuchy, racuszki z robinii, racuchy z kwiatów akacji, placki z kwiatów grochodrzewu

W całości można też smażyć kwiaty dzikiego bzu. Jeżeli szukacie pretekstu, by się odważyć na kwiatkojedzenie, to to jest świetny sposób, by zacząć:) Prosty, tani i szybki. A jejku jaki pyszny!!!

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, kwiatki do jedzenia, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers

poniedziałek, 01 czerwca 2009

Pomysł inspirowany tortem Schwarzwaldzkim:) Jednocześnie pierwsze naleśniki, które robiłam z pełną świadomością trwania Naleśnikowego tygodnia:)

Do ciasta naleśnikowego (kozie mleko, woda, cukier waniliowy, łyżka oleju - wszystko robię na oko) dodać 2 łyżki kakao. Smarowałam kremem czekoladowym takim jak tutaj i wiśniami z kompotu. Dla pełnego obrazu, dorośli mieli bitą śmietanę i kropelkę wiśniówki:)

Tu jest zdjęcie porcji Córci, nie chciała wiórków czekoladowych na wierzch. Przykro mi ale jest mniej efektowne niż z bitą śmietaną i tartą czekolada, ale już na mnie wrzeszczeli, że mam się nie wydurniać ze zdjęciami;/ Zastraszana jestem we własnym domu! :D

Ideę szwarcwaldzkości w naleśnikach na pewno powtórzę i polecam innym, bo zestawienie czekolady i wiśni jest baaaardzo dobre:)

naleśniki szwarcwaldzckie, Szwarzwaldzkie nalesniki, Szwarzwald pancakes, naleśniki z wiśniami i czekoladą

niedziela, 31 maja 2009

Niezbyt często robię słodkie obiady, bo wg mnie słodki obiad to nie obiad. Ale jakoś tak wyszło, że ostatnio mieliśmy ochotę opuścić 2 danie, więc akurat wyszedł deser:)

Naleśniki różane

Ciasto naleśnikowe:
kozie mleko, woda, cukier waniliowy, olej, łyżka esencji różanej. Dla dużych - tradycyjne: na mleku krowim i jajku.

Nadzienie z różanych konfitur i płatków róż.

naleśniki różane, rose petals pancakes, naleśniki z dziką różą

Jeżeli ktoś kocha smak róży, takie danie nasyci jego zmysły;P

wtorek, 26 maja 2009

Zupełnie nie miałam pojęcia, że ten tydzień to tydzień naleśnikowy a jakoś tak wyszło, że co rusz robię naleśniki:)

Ciasto jak zwykle: kozie mleko, woda, cukier waniliowy, olej. Dla dorosłych: z mlekiem krowim i jajkiem.

Nadzienie z brzoskwiń z puszki i mango, do tego truskawki i drugie podejście do pitaji;) Dla dorosłych bita śmietana:P

naleśniki z owocami, naleśniki z brzoskwiniami, mango, truskawkami i pitają

niedziela, 24 maja 2009

Miały być z czekoladą i bananami, ale Tatuś zjadł banany i musiałam zarzucić pomysł.

Ciasto jak zwykle: kozie mleko, woda, cukier waniliowy, olej. Dla dorosłych: z mlekiem krowim i żółtkiem (bo białko potrzebowałam).

Nadzienie z nadmiaru kremu czekoladowego zamrożonego przy okazji babeczek (dla nas użyłam po prostu nutelli). Obłożone obficie truskawkami, takimi prawdziwymi - z działki:)

naleśniki z czekoladą i truskawkami, pancakes with chocolate cream and strawberries