| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

Wpisy z tagiem: cynamon

piątek, 09 grudnia 2016

Zdrowy, smaczny deser na bazie kaszy jaglanej. O zimowym charakterze smakołyku decydują aromatyczne przyprawy i pomarańcze, na które właśnie zaczął się sezon.

 budyń jaglany

Budyń jaglany

ok. 0,5 szklanki kaszy jaglanej
ok. 1 szklanki mleka migdałowego, ryżowego lub innego
1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
szczypta soli 

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 70% lub 1 łyżka karobu
1 pomarańcza BIO lub sok z pomarańczy i kandyzowana skórka pomarańczowa 
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa lub przyprawa do piernika 

Kaszę przepłukać na sicie dużą ilością zimnej wody, potem przelać wrzątkiem. Zalać mlekiem i gotować do miękkości z dodatkiem wanilii i solą. Śmiało można dodać trochę więcej płynu i kaszę rozgotować.

Przestudzoną kaszę zmiksować z dodatkiem soku z pomarańczy, olejem i miodem. Rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i przyprawy. Masę przełożyć do pucharków i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Deser dodaję do zabawy Korzenny tydzień u Ptasi.

Smacznego!

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wspominając wizytę w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i babkę z obierków ziemniaczanych (klik) przygotowałam konfiturę z buraka. W czasie, gdy nie było dostępu do świeżych owoców, np na przednówku, w zastępstwie sięgano po warzywa korzeniowe. Ale konfitura buraczana w takim galicyjskim wydaniu wcale nie jest głodowym daniem, lecz kipi od wykwintnych dodatków.

 konfitura z buraków, dżem z buraka, beetroot jam, konfitura buraczana

Konfitura z buraków

500 g buraków
200 g brązowego cukru lub miodu
skórka z cytryny lub pomarańczy
garść migdałów
sok z cytryny
goździki, cynamon, ewentualnie imbir

Migdały zblanszować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce, zmieszać z sokiem z cytryny i cukrem (lub miodem, albo pół na pół) i podgrzewać na malutkim ogniu. Gotować, mieszając, aż buraki zmiękną. Dodać przyprawy, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy i migdały. Podsmażyć jeszcze parę minut i gorącą konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Naprawdę smaczna konfitura. Kolor jest, smak jest. Buraki przecież świetnie się sprawdzają w cukierniczych wydaniach, do tego chrupiące migdały i aromatyczne przyprawy. Dżem z buraka pyszny jest!

Smacznego :)

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szybkie pierniczki z mąką z żołędzi i amarantusem były improwizacją spowodowaną żarłocznością mych dziatek :P A mianowicie przed Wigilią posadziłam dzieci nad lukrowaniem świątecznych pierniczków (bez jajek z tego przepisu) i zajęłam się innymi przygotowaniami. Dzieci pięknie się spisały, bo wyjadły większość pierniczków :D Ale w efekcie ich aktywności artystycznej nie mieliśmy czego zabrać na świąteczny obiad do babci, więc trzeba było zadziałać i upiec coś na szybko.

pierniczki z żołędzi i amarantusa, amarantus i żołędzie, oak acorn and amaranth gingerbreads

Pierniczki z amarantusem i żołędziami

190 g mąki pszennej
70 g mąki amarantusowej
60 g mąki żołędziowej (można kupić lub zrobić KLIK)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka karobu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
250 ml miodu (dałam gryczany i eukaliptusowy)
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
80 g oleju kokosowego

Suche składniki wymieszać w misce. Miód stopić z tłuszczem. Lekko przestudzić i wlać do sypkich składników. Zagnieść lekko lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Z ciasta toczyć kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki są miękkie potem twardnieją.

gingerbreads with acorn and amaranth, pierniczki żołędziowe, pierniczki z amarantusem

Amarantusowo-żołędziowe pierniczki wyszły wspaniale! Białe kuleczki mąki z szarłatu lekko chrupały pod zębami, żołędzie nadały ciekawą głębię, która wspaniale podbijała aromatyczne przyprawy i gryczany posmak miodu. Szczerze mówiąc nikt nie żałował tamtych pierniczków i te popękane ślicznotki stały się najlepszą ozdobą świątecznego stołu.

Ten i inne żołędziowe przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

piątek, 12 grudnia 2014

Czasem fajnie jest poeksperymentować ze znanymi potrawami. Uwielbiam czerwony barszcz, zazwyczaj przygotowuję go tradycyjnie doprawionego czosnkiem i majerankiem. Podaję wtedy z ziemniakami lub przepiórczymi jajkami albo z fasolą. Czasem lubię coś pozmieniać. Kiedy mi się spieszy lubię zjeść barszcz z zielonym groszkiem lub soczewicą. A czasami mam ochotę zmienić też aromat. Buraczki z imbirem to już klasyka, choć trzeba być przygotowanym, że mają zupełnie nieburaczany smak. Dziś więc zapraszam na mocno korzenny, rozgrzewający barszcz czerwony.

czerwony barszcz z soczewicą, korzenny barszcz czerwony z soczewicą

Korzenny barszcz czerwony z soczewicą

1,5 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
garść mrożonej czarnej porzeczki
czosnek, sól,
ziele angielskie, liść laurowy, cynamon, chilli
ocet balsamiczny lub sok z cytryny

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

Buraki, marchew, pietruszkę obrać, pokroić, zalać zimna wodą i ugotować z dodatkiem przypraw i porzeczki. Gotowy barszcz zakwasić. Jeżeli macie wcześniej przygotowany zakwas buraczany, to można go wykorzystać, pamiętając, aby go nie zagotować.

W miedzy czasie ugotować soczewicę. Trzeba ją wypłukać pod zimną wodą, aby pozbyć się saponin. Potem zalać gorącą wodą i gotować 5-6 minut. Odcedzić i podawać do barszczu.

Barszcz z porzeczkami i soczewicą to moja propozycja do Korzennego tygodnia.

Polecam gorąco!

P.S. A tak przy okazji zapytam: na jaki kolor siusiacie po burakach? Jeżeli mocz jest różowy, może to świadczyć, że występuje zaburzenie funkcjonowania bariery jelitowej lub zwiększone wchłanianie żelaza np na skutek anemii lub hemochromatozy. 

Betanina (czerwień buraczana) nie jest absorbowana z jelit na poziomie wyższym niż 0,3% (z buraków) do 3% (z opuncji). 
Jest bardzo mało publikacji na temat wchłaniania betaniny i prowadzą często do różnorodnych wniosków. Mnie na studiach uczono, że beeturia (buraczany mocz) świadczy o zaburzeniach wchłaniania, ale to było dawno, a wiedza idzie na przód. Przez niektórych lekarzy stan wzmożonego wchłaniania betaniny jest wiązany z anemią, hemochromatozami i atrofią jelita czczego. 

Zmiany tempa wchłaniania żelaza, a zatem i betaniny, mogą (ale nie muszą) być związane z różnymi stanami odległymi od zdrowia np z infekcją.

Ponadto warto zaznaczyć, że stanem fizjologicznie poprawnym jest wchłanianie przez barierę jelitową jedynie aminokwasów, zaś u kobiet karmiących naturalnie mogą pojawić się w mleku fragmenty białek pobranych z pokarmem. Czyli jednak jakiś problem z przepuszczalnością jelit istnieje...

Pomimo braku twardych dowodów, są to dla mnie przesłanki wystarczające do stwierdzenia, że buraczany mocz powinien zwracać naszą uwagę na stan organizmu i warto zadbać o stan układu pokarmowego: mniej stresu, mniej niezdrowego jedzenia, więcej probiotyków, a także skontrolować stan układu krwionośnego.

niedziela, 07 grudnia 2014

Można parzyć liście herbaciane w towarzystwie przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu... Ale można też zaparzyć aromatyczną herbatkę bez herbaty :) Nikogo już nie dziwią napary z imbiru czy rozmarynu, więc czemu by nie sięgnąć dalej wgłąb półki z przyprawami? Mój mąż już przestał się dziwić, że torebki z przyprawami stoją na półce z herbatami ;)

herbatka z przypraw, napar z przypraw, przyprawy do herbaty, spice tea

Rozgrzewająca herbatka z przypraw

szczypta cynamonu
szczypta nasion czarnuszki
3-5 goździków
plasterek imbiru
2-4 owocki kardamonu
2-3 ziela angielskie

Przyprawy można parzyć w całości lub rozgnieść w moździerzu, zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem kilka minut. Po wypiciu można zaparzyć powtórnie. 

Herbatka z przypraw to mój wkład w Korzenny tydzień.

środa, 16 października 2013

Ciasteczka upiekłam w zasadzie z jednego powodu: kupiłam pisaki tortowe i dzieci koniecznie chciały je wycisnąć :) Więc w końcu zrobiliśmy ciasteczka z jabłkami.

Ciasteczka jabłkowe bez jajek, apple cookies, wegańskie ciasteczka, vegan apple cookies, ciasteczka z lukrem, lukrowanie ciastek

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe

1 czubata szklanka mąki + na podsypanie
90 g klarowanego masła lub margaryny (najlepiej naturalnej)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki startego jabłka
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki zagnieść lub wrzucić do miksera. Gotową kulkę ciasta wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować podsypując mąką i wycinać ciasteczka.

Piec około 8-10 minut w 190°C.

Po wystudzeniu polukrować razem z dziećmi przy pomocy pisaków tortowych.

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe (bez jajek), ciastka bez jajek, ciastka jabłkowe, apple cookies

Miłej zabawy i smacznego!

sobota, 15 grudnia 2012

Takie cuda widziałam w wielu wersjach: czy to jako zapiekankę, pasztet, czy też keks. Jednak najbardziej przemówił do mnie przepis z Garnkofilii. Jest to dla mnie pewne źródło, ponieważ dziewczyny często pieką z moich przepisów, a to znaczy, że wiedzą, co jest dobre! He he he :D

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej

Ja specjalnie nie słodziłam ciasta, bo moje jabłka były wystarczająco słodkie same z siebie. Przy kwaśnych jabłkach można dodać z pół szklanki miodu lub cukru. Dodatkowym atutem wypieku jest brak glutenu.

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake

Ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej

300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
(ewentualnie pół szklanki miodu lub innego słodzidła)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę wypłukać. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie, że sok z owoców wżera się w metalowe formy, więc trzeba je koniecznie wyłożyć papierem. Jeśli macie formę silikonową, teflonową lub ceramiczną, to nie trzeba. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 90 minut do zezłocenia wierzchu.

Nie należy go wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie.

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake, millet apple vegan cake

Bardzo fajne ciasto. Strasznie nam smakowało i to o dziwo wszystkim moim kluskom. Zwarte, wilgotne, a przy posiadaniu mechanicznej tarki - mało uciążliwe (z jabłkami Kiciuś akurat sobie radzi ;)) Jedyna wada to koszmarnie długi czas pieczenia. I już mi się zaczęły w głowie kluć różnego rodzaju wariacje na temat tego ciasta;)

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, jabłkownik jaglany, wegańskie ciasto jaglane bez jajek, ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej, eggless millet apple cake

P.S. Na wierzchu ciasta robi się chrupiąca skorupka ze spieczonej kaszy. Niektórzy bardzo ją lubią i specjalnie z tego powodu pieką ciasto w dużej płaskiej formie. Ale jeżeli komuś nie odpowiadają twarde ziarenka, wtedy można ciasto w czasie pieczenia przykryć arkuszem papieru.

(Wegetariańskie Święta z Zieleniną .  .

czwartek, 25 października 2012

Kolejna wariacja na temat ciasta szklankowego. Ciasto wegańskie, bez jajek, bez mleka, bez margaryny, a jeżeli potrzebujecie ciasta bezglutenowego, to polecam ten link (klik).

Wreszcie po kilku latach Festiwalu Dyni nauczyłam się dobierać gatunek dyni do rodzaju wypieku;) Użyłam zielonoskórkowej intensywnie pomarańczowej i bardzo soczystej. Nazwy nie znam, bo mój pan rolnik kupuje nasiona dyń we Włoszech po obrazkach :D

Najlepiej się sprawdza prowansalska dynia muszkatołowa.

dyniotka sypana, ciasto dyniowe bez jajek i mleka, wegańskie ciasto dyniowe, wegańskie caisto z nadzieniem z dyni

Dyniotka sypana

1 kubek mąki (kubek to 300 lub 330 ml)
1 kubek kaszy manny
pół kubka zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
0,5 kubka brązowego cukru
0,5 kubka oleju lub oliwy
1 - 1,5 kg startej surowej b. soczystej dyni (można też użyć musu z pieczonej)
cynamon

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy 20x20 cm. Na to rozłożyć warstwę startej dyni i oprószyć cynamonem. Drugą połową sypkiej mieszanki zmieszać z olejem i wyłożyć na warstwę dyniową. Jeżeli dynia jest mało soczysta, to trzeba podlać ją trochę sokiem pomarańczowym i najlepiej zmieszać olej z całością suchych składników i dopiero taką mieszankę przekładać dynią. Piec w 180°C przez około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5