Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

FAQ do Pinkcake

Zawsze bardzo chętnie odpowiadam na Wasze pytania, czy to na blogu, FB, czy na maila. Jednak najczęściej pytacie o te same rzeczy. Dlatego też postanowiłam zebrać FAQ, czyli najczęściej przez Was zadawane pytania na blogu Trochę Inna Cukiernia:

PYTANIA O DIETĘ BEZMLECZNĄ i BEZJAJECZNĄ

 

Najważniejsze informacje o diecie eliminacyjnej są tu (klik)

Polecam też książkę "Słodki sposób na alergię" KLIK, gdzie jest więcej porad, informacji oraz ciekawe przepisy niepublikowane na blogu.

Jakiej margaryny używasz?

Najczęściej używam oleju kokosowego, palmowego lub ich mieszanki ze sklepu ekologicznego, margaryny Alsan, ewentualnie Delmy Extra. Ostatnio samodzielnie mieszam olej kokosowy z masłem shea. Do kruchego ciasta i kruszonki można też użyć smalcu.

Co to znaczy margaryna nieohydna najlepiej nieutwardzana?

Przez "nieohydny" rozumiem taki tłuszcz, który nie zostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach, nie zawiera konserwantów, nie powoduje u mnie zgagi. Naturalne tłuszcze roślinne, które w temperaturze pokojowej są stałe, nie wymagają utwardzania chemicznego i są to: olej kokosowy, olej palmowy, masło shea, masło kakaowe. Niektóre margaryny są produkowane właśnie z takich naturalnych tłuszczów. Niektóre margaryny są utwardzane poprzez podmianę kwasów tłuszczowych, a nie jak tradycyjne wyroby, przez uwodornianie, więc teoretycznie nie powinny posiadać toksycznych kwasów tłuszczowych o izomerii trans.
Używane przeze mnie tłuszcze (patrz powyżej) spełniają te warunki.

Czy mogę użyć mąki bezglutenowej?

Tak, w moich przepisach można zastąpić mąkę - mieszanką bezglutenową, mąką gryczaną, jaglaną lub samodzielnie pomieszać kilka rodzajów. Kruche ciasto wyjdzie z dowolnego rodzaju mąki. Ja najbardziej lubię gryczaną.

Gdzie kupić mleko owsiane?

Można je kupić w niektórych delikatesach lub sklepach ekologicznych. Ale najlepiej zrobić je samemu, tutaj opisałam to krok po kroku, a tutaj, jak zrobić samodzielnie mleko migdałowe.

Czy mogę zamienić mleko kozie na owsiane?

Oczywiście. Ja używam mleka koziego, ponieważ moje dzieci mają alergię tylko na białka mleka krowiego zaś kozie mleko dobrze tolerują. Ale używam też często mleka owsianego lub migdałowego dokładnie w takich samych proporcjach. (Jak zrobić mleko owsiane)

Kiedy wprowadziłam kozie mleko do diety swoich dzieci (uczulonych na mleko krowie)?

Mleko kozie i jaja przepiórcze mogą być takimi samymi alergenami jak mleko krowie i jajka kurze, jednak nie muszą. Jedyny sposób, żeby się przekonać, to wprowadzić je ostrożnie w małych ilościach do diety i obserwować, czy nie pojawiają się niepożądane objawy. Córce mleko kozie wprowadziłam do diety po drugim roku życia, Synkowi - po skończonym pierwszym roku. Przepiórcze jajka wprowadziłam Córce, gdy miała 3 lata, a Synkowi, gdy miał 9 m-cy. Oboje karmiłam piersią po dwa lata.

Czy nie obawiam się niedoborów wapnia w wyniku nie spożywania nabiału?

Nie. Wapń jest obecny w wielu innych pokarmach, listę zebrałam tutaj.

Czy ja albo mój mąż mamy alergię pokarmową?

Nie. Ani ja ani mój mąż nie jesteśmy uczuleni na żadne pokarmy, a nasze dzieci niestety mają skazę białkową na krowi nabiał i kurze jajka.

Czy podaję dzieciom leki antyalergiczne?

Tylko doraźnie, jeżeli zdarzy się przypadkowa nieprzewidziana ekspozycja na alergeny. 

Co wolno jeść przy alergii na mleko i jajka?

Informacje na temat diety bezmlecznej i bezjajecznej zebrałam tu (klik).

Co to jest pektyna i gdzie ją kupić?

Pektyna to rozpuszczalny błonnik jabłkowy, sprawia, że dżem gęstnieje. Taki naturalny żel-fix. Dawniej gospodynie po prostu dodawały do dżemów owoce zawierające dużo pektyn, czyli jabłka lub porzeczki. Można też dodać skórkę i pestki z cytryny, które ułatwiają żelifikację przetworów. Pektynę w proszku bez konserwantów można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ekologicznych, czasem zielarskich.

 Powrót do strony głównej bloga

PYTANIA O JADALNE KWIATY

Gdzie kupić moją książkę "Pyszne chwasty"?

Tutaj (klik) jest to opisane.

Gdzie kupić moją książkę "Kwiatowa uczta"?

Nigdzie, ale w przygotowaniu jest nowa książka pt.: "Jadalne kwiaty". Wkrótce w księgarniach.

Czy w mojej książce są inne przepisy na kwiatowe potrawy niż na blogu?

W książce są zupełnie inne i tylko kilka przepisów pojawiło się jednocześnie na blogu i w książce.

Czy niezapominajki są jadalne?

Są lekko trujące. Tutaj (klik) jest odpowiedź:)

Czy bez lilak jest jadalny?

Tak, jest jadalny, ale moim zdaniem jest wstrętny! Raczej nadaje się do aromatyzowania potraw (np. naparem), niż do bezpośredniego jedzenia. Zapach nadaje piękny, ale sam w smaku jest cierpki, gorzko-kwaśny.

Jakie gatunki fiołków są jadalne?

Wszystkie gatunki fiołków są bezpieczne do spożycia, jednak moim zdaniem tylko fiołki wonne, które oszałamiają swoim prześlicznym zapachem są warte, by je jeść. Poza tym fiołek leśny, trójbarwny, rogaty, bratek itd. są jak najbardziej jadalne, jednak już nie tak smaczne i aromatyczne.

Czy alergicy mogą spożywać jadalne kwiaty?

Tak, odpowiedź jest w moim artykule na portalu hipoalergiczni.

 

Powrót do strony głównej bloga