Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

O mnie i moim blogu

Witajcie w Trochę Innej Cukierni!

Uwielbiam smaczne jedzenie! Gotuję szybko i prosto, nie stosuję wyrafinowanych technik, ale zawsze dążę do tego, by moja rodzina czuła przyjemność z jedzenia. Najbardziej lubię gotować, kiedy nie muszę. Niestety muszę codziennie :)

Nigdy nie twierdziłam, że słodycze są zdrowe. Daleka też jestem od stwierdzenia, że tylko źli ludzie nie lubią słodyczy. Po prostu uważam, że każdemu należy się odrobina przyjemności, a o zdrowej diecie decydują nie tylko produkty, ale przede wszystkim proporcje między nimi.

Okoliczności zmusiły mnie do wymyślania i adaptowania przepisów tak, żeby nie uczulało moich dzieci. Moja córka i 5 lat młodszy synek nie mogli jeść jajek ani niczego, co pochodzi od krowy. W związku z tym na moim blogu dominują przepisy na ciasta bez jajek, bez mleka, bez śmietany, bez masła itd. Zasady eliminacyjnej diety bezmlecznej i bezjajecznej zebrałam tutaj. Na szczęście alergie mijają i już nie musimy trzymać diety. Choć przyzwyczajenia zostają i nadal przepisy bez nabiału i jajek dominują w mojej kuchni.

Niektóre moje wypieki spełniają wymogi kuchni wegańskiej. Ale od razu zaznaczam dla wegan, że czasem podaję przepis jako potencjalnie wegański, choć zawiera mleko kozie. Wtedy wystarczy zamienić je na jakieś mleko roślinne i po kłopocie.

Aby ułatwić znalezienie przepisów bez jajek i mleka krowiego, po lewej stronie mojego bloga umieściłam zakładki: "Najlepsze - bez jaj" z wyborem (oczywiście subiektywnym:)) najsmaczniejszych moich wypieków "wegańskich":

 

W międzyczasie objawiło się moje nowe hobby: jadalne kwiaty i dzikie rośliny jadalne. Stały się moja pasją i w lecie przeżywam na blogu rozdwojenie jaźni pomiędzy przepisami na hipoalergiczne słodkości i przepisami z dzikich roślin. Zapraszam i Was do ich odkrycia.

Swoje doświadczenia kulinarne zebrałam w książkach: "Jadalne kwiaty", "Pyszne chwasty", "Różane przepisy", "Smakowite drzewa", "Słodki sposób na alergię" i już niedostępna  "Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach".

Zawodowo jestem biologiem molekularnym, doktorem biochemii. Wykładam biochemię i dietetykę, prowadzę badania naukowe, głównie na temat stabilności genetycznej komórek. Poza tym prowadzę warsztaty kulinarne i wykłady dotyczące zdrowego żywienia oraz jadalnych kwiatów.

Mam nadzieję, że znajdziecie na mojej stronie coś dla siebie.  W zamian mam prośbę, jeżeli upieczecie coś korzystając z moich przepisów, zostawcie mi komentarz, czy smakowało :) Będzie mi miło, kiedy się dowiem, że komuś sprawiłam odrobinę słodkiej przyjemności.

Zapraszam serdecznie!

Pinkcake czyli Gosia Kalemba-Drożdż

Powrót do strony głównej bloga