| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
piątek, 11 stycznia 2019

Tęsknię za błękitnym niebem, a Wy? Strasznie szara ta zima w tym roku i próżno wypatrywać słońca, tylko szaro, biało, szaro... Postanowiłam poprawić sobie humor niebieskimi kwiatkami klitorii ternateńskiej, które pięknie barwią jedzenie na błękitno (tutaj o niebieskiej herbacie) i wykorzystałam napar z tych kwiatów do przygotowania galaretki.

ciasto z niebieską galaretką, blue jelly choco cake, ciasto z borówkami i galaretką, blueberry choco cake with blue jelly

Czekoladowe ciasto z borówkami i niebieską galaretką

Możecie śmiało użyć pysznego i prostego ciasta bez jajek (przepis)
albo czegoś cięższego jak brownie z fasoli (przepis na czekoladowe ciasto z fasoli) lub ociekającego nabiałem (przepis na brownie) lub tradycyjnego biszkoptu. Jak wolicie :)

Niebieska galaretka z kwiatków

1,5 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru
5 kwiatów klitorii ternateńskiej
kilka listków mięty

Albo użyjcie po prostu kupionej niebieskiej galaretki

Kwiaty klitorii i miętę zalałam połową szklanki gorącej wody i odstawiłam pod przykryciem do zaparzenia. Dodałam listki mięty, bo klitoria w zasadzie nie ma smaku, można wyczuć tylko taki lekki groszkowy aromat typowy dla roślin strączkowych. Wahałam się między miętą a lawendą, bo lawenda fajnie pasuje do borówek, ale lawendowy ostatnio był deser, więc nie chciałam się powtarzać. Żelatynę namoczyłam w łyżce zimnej wody, a potem rozpuściłam w szklance wrzątku z cukrem. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z naparem ziołowym. Dodałam dosłownie jedną kroplę soku z cytryny, bo kolor naparu pod wpływem żelatyny zrobił się za bardzo zielony.

Potem, po pokrojeniu ciasta, w miejscu przecięcia owoców galaretka po chwili zmieniała kolor na różowo-fioletowy, bo kolor antocyjanów, czyli barwników obecnych w kwiatach, zmienia się w zależności od pH, a sok wyciekający z borówek jest kwaśny. Oczywiście użycie kupnej niebieskiej galaretki barwionej sztucznie zlikwidowałby cały ten problem z kolorami, ale gdzie by wtedy była zabawa ;)

ciasto z niebieską galaretką, blue jelly choco cake, ciasto z borówkami i galaretką, blueberry choco cake with blue jelly, ciasto z galaretką i owocami

Na wystudzone ciasto nałożyłam opłukane, wysuszone i schłodzone borówki amerykańskie ale w sumie ciemne bezpestkowe winogrona też mogłyby dać ciekawy efekt, a w sezonie borówki czarne.

Kiedy galaretka zgęstniała, ale jeszcze nie zastygła, po łyżce nakładałam na ciasto. Jeżeli galaretka jest zbyt płynna, niestety może wsiąkać w ciasto, więc trzeba wyczuć właściwy moment. Po nałożeniu kilku łyżek wstawiłam do lodówki, a kiedy ta porcja zastygła nałożyłam resztę. W sumie nieco przeciągnęłam z konsystencją, ale efekt i tak mi się podoba :) Znów tej zabawy dałoby się uniknąć nakładając na ciasto krem, który powstrzymałby galaretkę przed wsiąkaniem, ale moje dzieci wolą ciasto bezkremowe, więc dyskusja zamknięta.

Smacznego!

wtorek, 01 stycznia 2019

W Trochę Innej Cukierni nie może zabraknąć tradycyjnego konkursu świątecznego. Co prawda z małym poślizgiem, ale Nowy Rok to też święto, więc zapraszam serdecznie ;)

konkurs Trochę Inna Cukiernia

Zadanie polega na zgadnięciu, ile jest ziaren groszku w słoiku?

W słoiku jest wyłącznie groszek i można zakręcić zakrętkę.
A przynajmniej trzeba było ją zakręcić :P

konkurs na ziarnku grochu, konkurs fasolkowy, konkurs Trochę Inna Cukiernia

Wygrywa osoba, która poda dokładną liczbę fasolek (lub najbliższą), które były w słoiku przed ingerencją mojego puszystego kolegi. Jeżeli dwie osoby podadzą tę samą liczbę, obie dostaną nagrodę (w przypadku większej ilości trafień, spośród nich wylosuję dwie osoby). Anonimowe komentarze nie będą brane pod uwagę.

Podczas trwania konkursu możecie zgadywać tyle razy, ile chcecie, ale proszę, każdą próbę umieśćcie w osobnym komentarzu. Można również udzielać odpowiedzi pod postem konkursowym na Fejsbuku.

Konkurs trwa do 08.01.2019 do godz. 23.59. Wyniki zostaną ogłoszone do 10 stycznia.

Bardzo proszę o zgłoszenie się zwycięzcy na maila (pinkcake(a)gazeta.pl) w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyników w celu przekazania adresu do wysyłki (na terenie RP). W przypadku braku zgłoszenia, nagroda przechodzi na kolejną osobę, jeżeli druga osoba się nie zgłosi - nagroda przepadnie.

Nagrodą jest tradycyjnie jedna z moich książek, a zwycięzca sam wybierze czy chce bestselerowe "Pyszne chwasty", encyklopedyczne "Jadalne kwiaty", zabawne "Różane przepisy" czy "Smakowite drzewa", czyli najlepszą książkę gastronomiczną roku 2018.

Małgorzata Kalemba-Drożdż książki

Dobrej zabawy ;)

Rozwiązanie:

Bardzo dziękuję za tak liczny udział w zabawie!
W słoiku, przed katastrofą, były 173 groszki. Niestety nikt nie podał prawidłowego rozwiązania, ale najbliżej była Domis21.
Proszę o kontakt na maila: pinkcake()gazeta.pl w celu omówienia szczegółów wysyłki nagrody.

Pozdrowienia!
Gosia