Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

jadalne kwiaty

niedziela, 01 maja 2016

Moje ukochane! Liście lipy są wprost idealnie stworzone dla osób, które nigdy nie zjadły niczego dzikiego. Są delikatne w smaku, lekko słodkawe i wolne od jednego z najczęstszych zarzutów stawianego dzikim roślinom: żaden pies po nich nie chodzi ;) Choć przekonanie, że po rukoli, sałacie, czy truskawkach nie kicają króliki, lisy i sarenki jest dość zabawne. Nie wspominając o sikających trzmielach :P

No ale wracając do lipy, koniecznie spróbujcie. Prosto z drzewa! A potem narwijcie do obiadu :)

sałatka z liści lipy i klonu, jadalne liście drzew, liście klonu jadalne, edible maple leaves

Sałatka z lipy i klonu

młode liście lipy
młode liście klonu
pąki liściowe lipy
kwiaty klonu

olej lniany lub oliwa
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól cypryjska

Mieszamy, doprawiamy, podajemy do obiadu.

Taką surówkę zrobiliśmy podczas warsztatów dzikiej kuchni na Żuławach w Domu Podcieniowym Mały Holender.

mały holender

Tutaj możecie obejrzeć więcej zdjęć z tego spotkania KLIK. Szczerze powiem, że było świetnie! Ja byłam odpowiedzialna za część kulinarną (przygotowywaliśmy dania z "Pysznych chwastów"), towarzyszył nam pan Sebastian Nowakowski - botanik i pani Anna Sosnowska - farmaceutka, więc jak widzicie warsztaty były merytorycznie zabezpieczone pod każdym kątem ;) W dodatku organizator spotkania pan Marek Opitz roztaczał nad nami wspaniałą aurę gościnności.

To był wg mnie bardzo ciekawy i owocny dzień spędzony niemal całkowicie na spacerach i zbiorze dzikich roślin.

Poznałam cudownych, przesympatycznych ludzi. Ugotowaliśmy chyba z osiem dań z dzikiego zielska, więc miałam okazję podzielić się swoimi smakami, a i dyskusja o zdrowym odżywianiu się przytrafiła. Tu akurat smażymy pędy chmielu zwane dzikimi szparagami.

dzikie szparagi

Z botanicznej strony najbardziej zachwycającym znaleziskiem były dzikie tulipany - olśniewające! Czysta gracja i wdzięk.

dziki tulipan, dzikie tulipany, wild tulip, Tulipa sylvestris, tulipan leśny

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za mile spędzony czas!
A kto jeszcze nie jadł, to koniecznie niech spróbuje listków lipy :)
Gosia 

wtorek, 26 kwietnia 2016

Kwiaty tulipana mają jadalne płatki, ale całe kwiaty tulipana można też wykorzystać jako naczynie do serwowania ;) Pomysł na lody straciatella z kakaowca podpatrzyłam w Top Chefie. Tulipanowy serwis to już moja inwencja :)

lody kokosowe z ziarnami kakaowca, lody w tulipanie, tulip ice cream

Lody kokosowe z limonką i ziarnami kakaowca w tulipanie

mleko kokosowe BIO
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka soku z limonki
kilka ziaren kakaowca
4 tulipany 

Mleko, miód i sok z cytryny wlać do maszyny do lodów. Ziarna kakaowca surowe (lub prażone - jakie wolicie) pokruszyć i dodać do gotowych lodów. Można dać bardzo dużo, że uzyskamy coś w rodzaju straciatelli, albo tylko troszkę - jak wolicie. Jeżeli masa nie zgęstniała odpowiednio można ją wstawić na 20 minut do zamrażarki. Z tulipanów ostrożnie usunąć słupek i pręciki. Kwiaty umieścić w kieliszkach lub naczynkach do jajek, nałożyć do środka kwiatu lody, posypać dodatkowymi okruszkami nasion kakaowca i od razu podawać.

edible flower vessel, lody kokosowe z ziarnami kakaowca, lody w tulipanie, tulip ice cream

Delikatnie słodkie lody z mleka kokosowego z dodatkiem ziaren kakaowca bardzo przyjemnie naciągają zapachem tulipanów. Kto chciał mógł zjeść lody razem z czarką, w której zostały podane*. Można też w takiej formie zamrozić porządnie te lody, ale wtedy już nie będzie wyboru - trzeba będzie zjeść z przymarzniętymi płatkami.

Smacznego!

* Tulipany są kwiatami, które mogą wywołać reakcję alergiczną, więc do ich spożycia należy podejść z zachowaniem środków ostrożności, czyli na pierwszy raz spróbować tylko trochę.

piątek, 22 kwietnia 2016

Danie, które nigdy się nie znudzi :) Każdej wiosny Córka nie może się doczekać, kiedy wybierzemy się za miasto, żeby narwać kwiaty mniszków, powszechnie zwanych w naszej okolicy mleczami (choć oczywiście mlecz to całkiem inna roślina - wyższa, ma liściastą łodygę, rozgałęzioną na kilka kwiatków, no i kwitnie jakiś miesiąc później). Jeśli zaś chodzi o spożycie mniszka lekarskiego, to miodek majowy, owszem smaczny jest, ale najfajniejsze są kwiatowe racuszki :)

racuchy z mleczy, racuszki z mniszka, fried dandelion flowers, smażone kwiaty mniszka, mlecze w cieście

Racuchy z mleczy

kwiaty mniszka lekarskiego
ulubione ciasto naleśnikowe np.: takie jak TUTAJ
olej kokosowy lub inny do smażenia 

Kwiaty zbieramy w czystym terenie, w pełni rozkwitłe. U nas potrzebne jest przynajmniej 10 sztuk na porcję. Przygotowujemy lekko słodkie ciasto na naleśniki. Gęstość ciasta dobieramy wg gustu, z gęstszego wyjdą grube racuszki, w rzadkim lepiej będą wyeksponowane płatki kwiatków. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

smażone mlecze, fried dandelions, kwiaty w cieście, mniszek lekarski przepisy

Koniecznie spróbujcie :) Moje dzieci je uwielbiają!
Więcej kwiatowych przepisów znajdziecie w książce: "Jadalne kwiaty", a więcej przepisów z dzikimi roślinami w książce: "Pyszne chwasty" :)

Smacznego! 

środa, 20 kwietnia 2016

Kolejna żelazna pozycja w naszym wiosennym menu. Nie ma bata, żebym przeszła obojętnie obok pączków mniszka lekarskiego. Szczególnie kiedy pada deszcz i nie ma jak pozbierać kwiatów na racuchy :)

dandelion buds, pączki mleczy, pączki mniszka lekarskiego na maśle

Pączki mniszka a'la szparagi

Trzeba wybierać ciasno zwinięte pączki, takie beczułeczki, ledwie zawiązane, a nie pędzelki. Czyli jemy pączki nigdy nieotwarte, a nie kwiaty, które już się otwarły i z powrotem stuliły z zimna. (Jak kwiaty są już otwarte to zapraszam na racuszki:) ) Tak więc zbieramy młode, dziewicze pączki mniszka lekarskiego bez łodyżek. Żeby się najeść, trzeba zebrać ich naprawdę sporo, ale że w porównaniu do innego zielska podczas obróbki niewiele tracą na objętości, więc podczas zbiorów łatwo oszacować, ile już mamy. Oczyszczamy pączki z zielonych przylistków, nie trzeba tego robić, ale mnie dzieci marudzą na farfocle. Roztapiamy na patelni masło lub inny tłuszcz i króciutko smażymy pączki. Można posypać bułką tartą, czyli podać "po polsku".

dandelion buds, pączki mniszka, pączki mlecza smażone

Jeden z moich ulubionych przepisów z "Pysznych chwastów" :)

Smacznego!

czwartek, 07 kwietnia 2016

Takie tam fiu bździu na wiosnę :)

trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violets pralines

Trufelki fiołkowe

200 g wydrylowanych daktyli
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu fiołkowego (KLIK) albo nalewki fiołkowej :)
garść fiołków
listki fiołka 

Kwiaty i listki fiołków umyć i osuszyć. Daktyle wrzucić do garnka, wlać syrop fiołkowy i dusić chwilę na malutkim ogniu, aż zmiękną. Zdjąć z ognia. Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków na gładką miazgę. Jeżeli macie świeże, miękkie daktyle, to nie trzeba ich podgrzewać, tylko wystarczy zmiksować w blenderze. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić ją w ciepłej masie. Masę odstawić do wystudzenia, potem wstawić do lodówki. Turlać kulki wielkości mirabelki. Przed podaniem obtoczyć w płatkach fiołków i układać na fiołkowych listkach jako papilotkach.

pralinez with violet petals, trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violet petal pralines

Trufelki w płatkach fiołków cudnie smakują, a Córcia stwierdziła, że to najładniej pachnące kulki jakie jadła ;)

Smacznego!

środa, 30 marca 2016

Z wielką radością oznajmiam, że już jest dostępna moja książka na temat kwiatów jadalnych.

Małgorzata Kalemba-Drożdż, "Jadalne kwiaty", 
Wydawnictwo Pascal 2016, twarda oprawa, 352 strony, ISBN: 9788376427034

Jadalne kwiaty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

"Jadalne kwiaty" można kupić w księgarniach stacjonarnych i internetowych np: EmpikuMatrasie, Gandalfie, Pascalu i innych.

W książce znajdują się opisy ponad 130 jadalnych kwiatów, których zastosowanie w kulinariach zilustrowałam w sumie 180 przepisami. Każdy kwiat jest sportretowany, jak smakuje, gdzie go można spotkać, jakie ma właściwości itp. Przepisy w "Jadalnych kwiatach" są różnorodne i ciekawe. Ponieważ papier ma ograniczoną objętość, na końcu książki pozwoliłam sobie zamieścić tabelę z sugerowanym zastosowaniem każdego kwiatka, by podpowiedzieć jeszcze więcej pomysłów kulinarnych z omawianymi kwiatami. Ponadto "Jadalne kwiaty" zawierają wstęp o tym, jak się obchodzić z kwiatami, jak je przechowywać, jaką mają wartość odżywczą itd.

jadalne kwiaty, małgorzata kalemba-drożdż, kwiaty jadalne książka

Jeśli chodzi o porównanie "Jadalnych kwiatów" do "Kwiatowej uczty", to w moim przekonaniu, ktoś kto zna moją poprzednią książkę, śmiało będzie mógł czerpać nowe pomysły kulinarne i ogromną satysfakcję z lektury "Jadalnych kwiatów", a ktoś kto nie zna poprzedniej publikacji, absolutnie nie ma powodu, by żałować, że nakład "Kwiatowej uczty" się wyczerpał, bo "Jadalne kwiaty" są ciekawsze, obszerniejsze i ładniejsze. 

kwiaty jadalne, małgorzata kalemba-drożdż,jadalne kwiaty książka

Pierwszych rekomendacji "Jadalnym kwiatom" udzieliły: 

"Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy i pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia autorki... Natychmiast chcę to wszystko ugotować!" Maryla Musidłowska

"Kwiaty, dla większości z nas piękna i barwna ozdoba, tym razem lądują na… talerzu. Ta książka to zaproszenie do fascynującej kulinarnej przygody!" Ewa Wachowicz

Mam nadzieję, że czytanie i użytkowanie mojej książki sprawi Wam wiele radości!
Przypominam też, że jeszcze więcej przepisów z kwiatami i dzikimi roślinami znajdziecie w "Pysznych chwastach". Przepisy w obu książkach się nie powielają (za wyjątkiem 2 :)). 

jadalne kwiaty, pyszne chwasty, Małgorzata Kalemba-Drożdż

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do lektury
Małgorzata Kalemba-Drożdż

wtorek, 29 marca 2016

Ktokolwiek spróbował połączenia fiołków z czekoladą, wie, że to piękny i smakowity duet. A to doprawdy bardzo fortunny zbieg okoliczności, że Wielkanoc wypada w czasie kwitnienia fiołków ;)

Ten mazurek to w sumie taki przerośnięty batonik. Prosta rzecz, a cieszy :)

mazurek czekoladowy z fiołkami, violets choco bar, violets chocolade cake

Mazurek czekoladowy z fiołkami

300 g miękkich daktyli bez pestek
100 g orzechów włoskich lub migdałów
2 wafle (andruty) (bezmleczne)
150 g gorzkiej czekolady
ok. 1,5 szklanki fiołków wonnych 

Fiołki umyć i osuszyć. Daktyle zmiksować pulsacyjnie z orzechami. Dodać 50 g roztopionej czekolady. Wymieszać. Na dnie tortownicy (18 cm) ułożyć wafel, jeśli jest za duży, można go przyciąć, ja to robię j nożyczkami :) Na wafel wyłożyć masę daktylową, przykryć drugim waflem, obciążyć i wstawić do lodówki. Kiedy masa zastygnie, wyłożyć na kratkę. Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej i rozprowadzić po całym ciastku. Na wierzchu ułożyć fiołki.

torcik czekoladowy z fiołkami, mazurek fiołkowy, mazurek czekoladowy z fiołkami, violets choco bar, violets chocolade cake

Podawać np.: z herbatką fiołkową :)

fiołkowo czekoladowe ciasto, violets chocolate cake, mazurek czekoladowy z fiołkami

Smacznego!

środa, 02 marca 2016

Forsycja nie jest moją faworytką, jeśli chodzi o jadalne kwiaty. Żółte kwiatki wg mnie są gorzkie, ale znam kilka osób, które w ogóle tej goryczy nie czują, więc warto spróbować. Warto, bo forsycja jest naturalnym i zasobnym źródłem luteiny. A w takiej intensywnej smakowo sałatce forsycja, nawet gorzka, gładko przejdzie ;) Więc na zdrowie!

forsycja jest jadalna, forsithia flowers edible, sałatka z forsycji

Sałatka z kwiatami forsycji

50 g kiełków słonecznika
150 g wędzonego sera koziego lub owczego
2 łodygi cebuli dymki
garść kwiatów forsycji
oliwa extra vergine
chilli w płatkach

Ser pokruszyć, dymkę posiekać. Zmieszać wszystkie składniki, polać oliwą, skropić sokiem z cytryny i doprawić.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27