Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

jadalne kwiaty

czwartek, 19 maja 2016

Wszyscy wiedzą, że nie ma niebieskiego jedzenia. No chyba że chemicznie barwione paskudztwa. A co jeśli "wszyscy" się mylą? Podobno dawniej likier Curacao był barwiony niebieskimi indyjskimi ważkami (aż doprowadzono je na skraj zagłady...). Naturalnie niebieskie przecież są niektóre jadalne kwiaty: chabry, bratki, cykoria, ogórecznik. Niestety moje próby barwienia jedzenia bławatkami można zaliczyć do raczej nieudanych ;) Na szczęście w kwestii niebieskiego jedzenia jest jeszcze klitoria ternateńska (Clitoria ternatea), azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach. 

niebieskie jedzenie, blue pea flower tea, napar z klitorii

Klitoria (tak, botanicy miewają kosmate myśli;)) zwana też błękitnym groszkiem, motylim groszkiem, gołębimi skrzydłami, jest ziołem stosowanym w medycynie ajurwedyjskiej. Przypisuje się jej działanie przeciwstresowe i wzmacniające pamięć. Wykazano, że kwiaty klitorii mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne, przeciwcukrzycowe i rozluźniające, co prawdopodobnie zawdzięczają wysokiemu stężeniu antocyjanów. W niektórych azjatyckich krajach wykorzystywana jest do barwienia żywności - na niebiesko :)

 klitoria ternateńska, blue thai flower, butterfly pea, blue pea, Asian pigeonwings

O klitorii ternateńskiej dowiedziałam się dzięki Marysi, która obecnie mieszka w Tajlandii i prowadzi bloga Rose Mary. Napar z suszonych kwiatów niebieskiego groszku jest, o dziwo, niebieski. Bardzo intensywnie niebieski. Natomiast smak jest prawie niewyczuwalny, lekko groszkowy, w sumie nijaki. Co akurat jest dobre, jeśli wykorzystuje się ją do barwienia jedzenia, bo nie zmienia jego smaku.

blue food, blue thai flower tea, butterfly pea tea,clitoria tea, niebieski napój

Klitoria będzie fajnym dodatkiem do innych ziół naparowych, które nie dają wyraźnego koloru. A jak się doda cytryne, herbatka zmienia kolor na fioletowy. Czyli obserwujemy takie samo zjawisko zmiany barwy w zależności od kwasowości, jakie Wam pokazywałam przy okazji herbatki z fiołków KLIK.

Może jak Bridget Jones ugotuję niebieską zupę ;) A na razie w naparze z klitorii ugotowałam ryż.

niebieskie jedzenie, clitoria rise, naturally blue food, niebieski ryż, naturalny niebieskie jedzenie

Prawda, że taki niebieski ryż jest śliczny? :) Zero photoshopa! A smakuje jak... ryż.

Pozdrawiam!

poniedziałek, 16 maja 2016

Fiołkowe lizaki chodziły za mną od dawna, od kiedy zobaczyłam je tutaj;) Fiołki rogate, czyli mini bratki, świetnie się sprawdzają w lizakach, bo są śliczne i... płaskie, więc ładnie się układają na karmelu. Duże bratki też się nadadzą :)

fiołkowe lizaki, violets lollipops, lizaki z kwiatkiem, lizak z fiołkami

Fiołkowe lizaki

2 szklanki cukru
0,5 szklanki glukozy
1 szklanka wody
szczypta kwasku cytrynowego
10-12 kwiatów fiołka rogatego
10-12 patyczków do lizaków lub grubych patyczków szaszłykowych
olej do wysmarowania blachy

kwiatowe lizaki, lizak z kwiatkiem, flower lollies, lolli pops with flower

Wymieszać cukier i glukozę z wodą i zagotować. Cukier bardzo się pieni, więc garnek musi być wysoki. Kiedy się zagotuje, zwiększyć ogień i gotować, aż karmel osiągnie temperaturę 140°C. Poczekać chwilkę, żeby karmel nie był wrzący. Dodać kwasek. Wylewać małe kółka karmelu na dużą płaską blachę posmarowaną olejem. Dobrze wcześniej tą blachę, albo przynajmniej sam olej wstawić do lodówki. Inna metoda wylewania lizaków opisana jest TUTAJ. Włożyć w karmelowe kółka patyczki, na każdym lizaku położyć kwiatek. Można przykryć kroplą karmelu.

violets lollies,fiołkowe lizaki, violets lollipops, lizaki z kwiatkiem, lizak z fiołkiem

Smacznego!

czwartek, 12 maja 2016

Nie za bardzo lubię tak po prostu jeść lilaki, ponieważ te kwiaty są gorzko-kwaśne, ale warto wykorzystać ich aromat. Np w lodach lub lemoniadzie. Jedyny i niepowtarzalny aromat bzu.

 syrop z lilaka,czy bez lilak jest jadalny,syrop z bzu lilaka, lilac flower syrup,lilac blosom syrup

Syrop z bzu lilaka

3-5 kwiatostanów mocno pachnącego bzu lilaka
0,5 l wody
300-500 g cukru
1 cytryna

Ilość kwiatów i cukru dobierzcie wedle uznania, czy chcecie mieć mocny kwiatowy smak, czy tez bardzo słodki syrop o delikatnym aromacie. Ja preferuję mocno kwiatowe, a mało słodkie syropy, bo wtedy mam większą elastyczność ich używania.

Kwiaty trzeba oskubać z łodyżek. Im więcej zostanie zielonego, tym bardziej smak będzie zielny, a nie kwiatowy, choć moim zdaniem też przyjemny. W dodatku kora lilaka ma działanie ochronne na wątrobę ;) Kwiaty skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Odcedzić kwiaty, a do naparu dodać cukier i podgrzać do temperatury 70°C (syrop się wyraźnie rusza, ale jeszcze nie powstają pęcherzyki). Przelać do sterylnej butelki i odstawić pod kocem do wystudzenia.

Smacznego!

niedziela, 01 maja 2016

Moje ukochane! Liście lipy są wprost idealnie stworzone dla osób, które nigdy nie zjadły niczego dzikiego. Są delikatne w smaku, lekko słodkawe i wolne od jednego z najczęstszych zarzutów stawianego dzikim roślinom: żaden pies po nich nie chodzi ;) Choć przekonanie, że po rukoli, sałacie, czy truskawkach nie kicają króliki, lisy i sarenki jest dość zabawne. Nie wspominając o sikających trzmielach :P

No ale wracając do lipy, koniecznie spróbujcie. Prosto z drzewa! A potem narwijcie do obiadu :)

sałatka z liści lipy i klonu, jadalne liście drzew, liście klonu jadalne, edible maple leaves

Sałatka z lipy i klonu

młode liście lipy
młode liście klonu
pąki liściowe lipy
kwiaty klonu

olej lniany lub oliwa
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
sól cypryjska

Mieszamy, doprawiamy, podajemy do obiadu.

Taką surówkę zrobiliśmy podczas warsztatów dzikiej kuchni na Żuławach w Domu Podcieniowym Mały Holender.

mały holender

Tutaj możecie obejrzeć więcej zdjęć z tego spotkania KLIK. Szczerze powiem, że było świetnie! Ja byłam odpowiedzialna za część kulinarną (przygotowywaliśmy dania z "Pysznych chwastów"), towarzyszył nam pan Sebastian Nowakowski - botanik i pani Anna Sosnowska - farmaceutka, więc jak widzicie warsztaty były merytorycznie zabezpieczone pod każdym kątem ;) W dodatku organizator spotkania pan Marek Opitz roztaczał nad nami wspaniałą aurę gościnności.

To był wg mnie bardzo ciekawy i owocny dzień spędzony niemal całkowicie na spacerach i zbiorze dzikich roślin.

Poznałam cudownych, przesympatycznych ludzi. Ugotowaliśmy chyba z osiem dań z dzikiego zielska, więc miałam okazję podzielić się swoimi smakami, a i dyskusja o zdrowym odżywianiu się przytrafiła. Tu akurat smażymy pędy chmielu zwane dzikimi szparagami.

dzikie szparagi

Z botanicznej strony najbardziej zachwycającym znaleziskiem były dzikie tulipany - olśniewające! Czysta gracja i wdzięk.

dziki tulipan, dzikie tulipany, wild tulip, Tulipa sylvestris, tulipan leśny

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za mile spędzony czas!
A kto jeszcze nie jadł, to koniecznie niech spróbuje listków lipy :)
Gosia 

wtorek, 26 kwietnia 2016

Kwiaty tulipana mają jadalne płatki, ale całe kwiaty tulipana można też wykorzystać jako naczynie do serwowania ;) Pomysł na lody straciatella z kakaowca podpatrzyłam w Top Chefie. Tulipanowy serwis to już moja inwencja :)

lody kokosowe z ziarnami kakaowca, lody w tulipanie, tulip ice cream

Lody kokosowe z limonką i ziarnami kakaowca w tulipanie

mleko kokosowe BIO
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka soku z limonki
kilka ziaren kakaowca
4 tulipany 

Mleko, miód i sok z cytryny wlać do maszyny do lodów. Ziarna kakaowca surowe (lub prażone - jakie wolicie) pokruszyć i dodać do gotowych lodów. Można dać bardzo dużo, że uzyskamy coś w rodzaju straciatelli, albo tylko troszkę - jak wolicie. Jeżeli masa nie zgęstniała odpowiednio można ją wstawić na 20 minut do zamrażarki. Z tulipanów ostrożnie usunąć słupek i pręciki. Kwiaty umieścić w kieliszkach lub naczynkach do jajek, nałożyć do środka kwiatu lody, posypać dodatkowymi okruszkami nasion kakaowca i od razu podawać.

edible flower vessel, lody kokosowe z ziarnami kakaowca, lody w tulipanie, tulip ice cream

Delikatnie słodkie lody z mleka kokosowego z dodatkiem ziaren kakaowca bardzo przyjemnie naciągają zapachem tulipanów. Kto chciał mógł zjeść lody razem z czarką, w której zostały podane*. Można też w takiej formie zamrozić porządnie te lody, ale wtedy już nie będzie wyboru - trzeba będzie zjeść z przymarzniętymi płatkami.

Smacznego!

* Tulipany są kwiatami, które mogą wywołać reakcję alergiczną, więc do ich spożycia należy podejść z zachowaniem środków ostrożności, czyli na pierwszy raz spróbować tylko trochę.

piątek, 22 kwietnia 2016

Danie, które nigdy się nie znudzi :) Każdej wiosny Córka nie może się doczekać, kiedy wybierzemy się za miasto, żeby narwać kwiaty mniszków, powszechnie zwanych w naszej okolicy mleczami (choć oczywiście mlecz to całkiem inna roślina - wyższa, ma liściastą łodygę, rozgałęzioną na kilka kwiatków, no i kwitnie jakiś miesiąc później). Jeśli zaś chodzi o spożycie mniszka lekarskiego, to miodek majowy, owszem smaczny jest, ale najfajniejsze są kwiatowe racuszki :)

racuchy z mleczy, racuszki z mniszka, fried dandelion flowers, smażone kwiaty mniszka, mlecze w cieście

Racuchy z mleczy

kwiaty mniszka lekarskiego
ulubione ciasto naleśnikowe np.: takie jak TUTAJ
olej kokosowy lub inny do smażenia 

Kwiaty zbieramy w czystym terenie, w pełni rozkwitłe. U nas potrzebne jest przynajmniej 10 sztuk na porcję. Przygotowujemy lekko słodkie ciasto na naleśniki. Gęstość ciasta dobieramy wg gustu, z gęstszego wyjdą grube racuszki, w rzadkim lepiej będą wyeksponowane płatki kwiatków. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

smażone mlecze, fried dandelions, kwiaty w cieście, mniszek lekarski przepisy

Koniecznie spróbujcie :) Moje dzieci je uwielbiają!
Więcej kwiatowych przepisów znajdziecie w książce: "Jadalne kwiaty", a więcej przepisów z dzikimi roślinami w książce: "Pyszne chwasty" :)

Smacznego! 

środa, 20 kwietnia 2016

Kolejna żelazna pozycja w naszym wiosennym menu. Nie ma bata, żebym przeszła obojętnie obok pączków mniszka lekarskiego. Szczególnie kiedy pada deszcz i nie ma jak pozbierać kwiatów na racuchy :)

dandelion buds, pączki mleczy, pączki mniszka lekarskiego na maśle

Pączki mniszka a'la szparagi

Trzeba wybierać ciasno zwinięte pączki, takie beczułeczki, ledwie zawiązane, a nie pędzelki. Czyli jemy pączki nigdy nieotwarte, a nie kwiaty, które już się otwarły i z powrotem stuliły z zimna. (Jak kwiaty są już otwarte to zapraszam na racuszki:) ) Tak więc zbieramy młode, dziewicze pączki mniszka lekarskiego bez łodyżek. Żeby się najeść, trzeba zebrać ich naprawdę sporo, ale że w porównaniu do innego zielska podczas obróbki niewiele tracą na objętości, więc podczas zbiorów łatwo oszacować, ile już mamy. Oczyszczamy pączki z zielonych przylistków, nie trzeba tego robić, ale mnie dzieci marudzą na farfocle. Roztapiamy na patelni masło lub inny tłuszcz i króciutko smażymy pączki. Można posypać bułką tartą, czyli podać "po polsku".

dandelion buds, pączki mniszka, pączki mlecza smażone

Jeden z moich ulubionych przepisów z "Pysznych chwastów" :)

Smacznego!

czwartek, 07 kwietnia 2016

Takie tam fiu bździu na wiosnę :)

trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violets pralines

Trufelki fiołkowe

200 g wydrylowanych daktyli
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka syropu fiołkowego (KLIK) albo nalewki fiołkowej :)
garść fiołków
listki fiołka 

Kwiaty i listki fiołków umyć i osuszyć. Daktyle wrzucić do garnka, wlać syrop fiołkowy i dusić chwilę na malutkim ogniu, aż zmiękną. Zdjąć z ognia. Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków na gładką miazgę. Jeżeli macie świeże, miękkie daktyle, to nie trzeba ich podgrzewać, tylko wystarczy zmiksować w blenderze. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić ją w ciepłej masie. Masę odstawić do wystudzenia, potem wstawić do lodówki. Turlać kulki wielkości mirabelki. Przed podaniem obtoczyć w płatkach fiołków i układać na fiołkowych listkach jako papilotkach.

pralinez with violet petals, trufle fiołkowe, trufelki w płatkach fiołka, violet petal pralines

Trufelki w płatkach fiołków cudnie smakują, a Córcia stwierdziła, że to najładniej pachnące kulki jakie jadła ;)

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27