Zakładki:
Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

ozdobne

wtorek, 05 maja 2015

Urodziny Synusia to wielkie wydarzenie :) W tym roku nie miał innych życzeń co do smaku tortu poza tym, że ma być biały. O Spidermanie na torcie myślałam od dawna, bo to prosty wzór, a zabawka - jedna z ulubionych :) Problemem było ominięcie lukru plastycznego, który zazwyczaj używany jest na tego typu tortach. Po pierwsze lukier plastyczny wymaga tony barwników, szczególnie do osiągnięcia intensywnej czerwieni. Po drugie nikomu u nas w domu nie chce się go jeść, bo co ta za frajda jeść czysty cukier :/

Przygotowując tort kierowałam się przede wszystkim gustem szanownego Jubilata. Nasz Młody Drożdż najbardziej uwielbia: babę drożdżową na bani, muffinki karobowe bez jajek, bananowca albo goły biszkopt z przepiórczych jajek. I kocha galaretki. Za to nie lubi mas, musów, kremów, ani niczego miękkiego. Ja uważam, że tort dla dziecka to TORT DLA DZIECKA. Skoro to urodziny Synusia, to ma być taki tort, jaki jemu smakuje najbardziej! Już dawno wyzbyłam się schematycznego myślenia, jak ma wyglądać tort. Tort ma wyglądać tak, jak chcemy! Czyli nie musi być warstw ciasta przekładanych masą. Wobec powyższego za tort może robić dowolne ciasto, w które da się wcisnąć świeczki. A galaretka z wiśni rozwiązuje problem lukru plastycznego i czerwonego barwnika :)

tort ze Spidermanem, tort Spiderman, tort z galaretką, biszkopt z galaretką, spiderman cake, tort dla chłopca

Tort Spiderman

Biszkopt na przepiórczych jajkach - przepiórczy biszkopt rzucany
(w tym przepisie należy wziąć szklankę o objętości 200 ml)

18 jajek przepiórczych
3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy nierafinowany, w tym 1 łyżka cukru z wanilią)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej

Poncz:
woda z miodem i sokiem z cytryny

Dekoracja:
galaretka wiśniowa domowa (przepis jest tutaj) albo z proszku
gorzka czekolada
biały lukier (zwykła glazura z cukru pudru i soku cytrynowego lub wody)

Jajka przepiórcze trzeba rozbijać nożem. Nie trzeba ich rozdzielać na białko i żółtko. Ubić na gęsty biały krem stopniowo dodając cukier (można użyć ksylitolu, ale ja nigdy go nie używam dla osób do niego nieprzywykłych). Mąki przesiać razem i delikatnie łopatką połączyć z jajeczkami. Wyłożyć ciasto do tortownicy (18-20 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 160ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić płasko na podłogę (warto podłożyć koc, żeby nie zniszczyć podłogi). Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy (trzeba odciąć go od brzegów tortownicy). Odcinając brzegi uformować kształt głowy Spidermana. Ciasto naponczować i wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę zmniejszając ilość wody do 300 ml. Odstawić do wystudzenia, aż niemal zacznie zastygać.

tort spiderman, tort ze spajdermenem, spiderman cake, tort dla dziecka

Z folii introligatorskiej (taka na okładki skoroszytów) lub grubej koszulki biurowej zrobić opaskę obejmującą biszkopt dookoła jak tortownica. Folię można skleić taśmą albo ustabilizować recepturkami. No chyba, że macie tortownicę w kształcie głowy lub jajka, wtedy nie trzeba robić takich cudów :D

Kiedy galaretka jest już na skraju zamiany w żel, wyłożyć ją na ciasto. Jeżeli będzie zbyt płynna, niestety może wsiąknąć w taki goły biszkopt, więc trzeba po prostu próbować: "CZY TO JUŻ?" nakładając łyżką porcję galaretki. Jeżeli wsiąka, to znaczy, że "JESZCZE NIE!" Jeżeli nie wsiąka, to szybko wyłożyć całą galaretkę na ciasto i od razu wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, zdjąć folię.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego (albo torebki strunowej zwiniętej w stożek), odciąć czubek i rysować czekoladą wzór pajęczyny i kontury oczu. Obrysować również boki tortu czekoladową pajęczyną. Kontury oczu wypełnić białym lukrem.

czekoladowe pająki, pająki z czekolady, chocolate spiders

Narysowałam jeszcze czekoladą takie małe pajączki do serwowania na talerzykach. Wyciągnięte z lodówki bardzo ładnie odchodziły od folii.

Rety, JAK ON SIĘ CIESZYŁ!!! :)

W sumie Synuś z wrażenia zdołał przełknąć tylko jeden kawałeczek tortu. A najbardziej ciasto smakowało najmłodszej kuzyneczce. Dzieci już tak mają - lubią prostotę ;)

tort spiderman bez lukru plastycznego, spiderman cake without fondant

Najbardziej jestem dumna z tego, że całkiem akceptowalny wygląd tortu osiągnęłam z częściowym niedowładem prawej ręki. Na skutek drobnego wypadku nie mogłam ruszać kciukiem, odwracać dłoni, ani podnosić niczego cięższego niż 100 g. Ale radość dziecka z wymarzonej zabawki, zaskoczenie na widok ulubionego bohatera na torcie, to są rzeczy tak wzruszające, tak cenne, że nigdy w życiu bym sobie nie darowała, gdybym z powodu bolącej ręki miała odpuścić te emocje. Tak więc stwierdzam, że tort Spiderman jest banalny do zrobienia, skoro nawet tymczasowa kaleka dała mu radę ;)
I co, można zrobić Spidermana bez lukru plastycznego? Można :D

Pozdrawiam :) 

piątek, 21 lutego 2014

Jak to się mówi: my się nie starzejemy, tylko nasze dzieci dorastają... Czas płynie, Trochę Inna Cukiernia skończyła 5 lat, a Córcia 8.

Pomysł na tort tkwił mi w głowie od ponad 2 lat (osobowość obsesyjna?;)), ale uznałam że zegar ustawiony na godzinę 6 będzie wyglądał mało interesująco. Z 7 też nie wyszło, bo Córcia miała swoją wizję. Więc na 8 wreszcie mogłam zrzucić balast tej wizji z głowy;)

tort zegar, tort na 8 urodziny, clock cake, 8 o'clock cake, 8th birthday cake

Tort zegar - tort czekoladowy z wiśniami i marcepanem

1,5 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
40 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody
4 łyżki oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ulubionego mleka pół na pół z wodą (zimną przegotowaną)
3 jajeczka przepiórcze (można spokojnie ominąć i zamiast nich dodać 2 łyżki oliwy)

Do przełożenia:

konfitura wiśniowa domowa przecierowa

100-150 g marcepanu
kakao
złoto w proszku

Suche składniki ciasta zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do tortownicy 18-20 cm i od razu wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Do ciasta dodałam jajka przepiórcze, tak w sumie bez przekonania, bo jajka to są dobre do biszkoptu i zapomniałam, że ciasto z jajkami piecze się prawie dwa razy dłużej. Ale w sumie nie zepsuły efektu.

ciasto zegar, tort zegar, tort na 8 urodziny, tort urodzinowy zegar, clock cake, clock birthday cake, 8th birthday cake, 8 o'clock cake

Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Obydwa posmarować grubo, bardzo grubo, szczególnie dolny krążek, konfiturą wiśniową.

Część marcepanu zagnieść z kakao, skrapiając nieco wodą, żeby się dobrze połączyły. Rozwałkować marcepan między 2 arkuszami papieru do gotowania. Obłożyć ciasto, z reszty powykrawać cyferki, wskazówki i uturlać obwódkę. Gotowy tort zegar wydawał mi się nieco smutny, więc dodałam serduszka, kwiatuszki, imię i złocenia, bo w końcu to miał być tort dla dziewczynki, a nie dla zegarmistrza.

Dosłodziłam to ciasto wyjątkowo, a koleżanki Córci i tak narzekały, że za mało słodkie...
Fajne natomiast było krojenie, bo każda z zaproszonych dziewczynek mogła sobie wybrać kawałek z ulubioną cyferką;)

Tradycją już jest, że torty urodzinowe mojej Córci dodaję do Czekoladowego Weekendu u Bei:

P.S. Przy okazji mam wiadomość, która mnie zaskoczyła i ucieszyła, że duże księgarnie ponownie wprowadziły Kwiatową ucztę do obrotu. Więc kto jest zainteresowany tematem jadalnych kwiatów, ma łatwiejszy dostęp do książki :)

Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach. Małgorzata Kalemba-Drożdż

czwartek, 10 października 2013

Synutek kończy właśnie trzydziestkę! Juppi! 30 miesięcy, czyli 2,5 roku :)

Nie, nie, nie, nie jesteśmy tak odjechani, żeby urządzać dzieciom pół-urodziny, po prostu mieli przyjść akurat goście i wspólnie wymyśliliśmy pretekst :)

Od razu się przyznaję, że połączenie ciasta z cukierkami uważam za idiotyczne i pozbawione sensu, bo po to się piecze ciasto, żeby nie kupować cukierków. Ale dzieci pokazały palcem w googlu, że chcą ciasto pod tytułem "M&Ms cake", więc takie im zrobiłam. Cóż szkodzi czasem odejść od zasad? Choć oczywiście nie jest to tort z M&Msami, jako że te zawierają mleko, tylko z cukierkami Skittles, które też są kolorowe a bezmleczne.

tort dla dziecka, tort z M&Ms, tort Skittles, MMs cake, Skittles cake

Tort z M&Ms - a właściwie ciasto ze Skittles

1,5 kubka mąki
1/2 kubka cukru nierafinowanego
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli morskiej
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kubek wody (zimnej przegotowanej) lub pól na pół wody z mlekiem kozim, migdałowym albo owsianym

3 opakowania cukierków skittles
1 łyżka marmolady morelowej

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do tortownicy 18 cm. Piec ok. 20 minut (w zależności od głębokości formy) w 180°C, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu, ciasto obrócić do góry dnem, odrysować nożem od talerzyka kółko i wybrać dołek przy pomocy łyżeczki. Posmarować marmoladą morelową i wsypać cukierki. Błyskawiczny i kolorowy tort dla dziecka jest gotowy.

tort dla dziecka, tort M&Ms, tort skittles, tort mms, M&Ms cake, Skittles cake

Bez sensu, ale ładnie wygląda :D

niedziela, 01 lipca 2012

Na ostatni moment przed finałem podaję piłkę - czekoladową z marcepanem:)

czekoladowa piłka z marcepanem 

Muffinki - piłka nożna

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli morskiej
1 łyżka kakao
1/3 tabliczki startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka koziego pół na pół z ryżowym

marcepan
lukier czekoladowy lub roztopiona czekolada

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do półokrągłych foremek. Piec w 180°C przez ok. 17 minut do suchego patyczka.

czekoladowa piłka z marcepanem

Gotowe babeczki owinąć cienko rozwałkowanym marcepanem i pomalować piłkarskie wzory lukrem czekoladowym. Podawać na zielonych talerzykach - koniecznie! :)

piątek, 22 czerwca 2012

Podczas przedszkolnego pikniku, podobnie jak w zeszłym roku, odbywał się konkurs na najładniej udekorowane ciasto. Miałam przygotować coś zupełnie innego, jednak w czasie pieczenia zwarzyła mi się masa, a ciasto wyjmowane z piekarnika wystrzeliło na podłogę i się rozpękło. Miałam przygotować radosne ciasto dla dzieci, ale że z moich pierwotnych planów wyszło jajo, więc poszłam w improwizację w absolutnie bezpiecznym dla mnie temacie, czyli w czekoladę i złoto. Rozmyślałam na inkaskim słońcem, ale bez netu nie miałam jak podejrzeć motywu i wyszło ciasto z obliczem raczej w stylu Ludwika XIV, zdecydowanie bardziej dla dorosłych odbiorców niż dla dzieci.

ciasto czekoladowe z polewą karobową, ciasto bez jajek z polewą karobową, eggless cake with karob icing

Ciasto czekoladowe z polewą karobową

2 kubki mąki (kubek 300 ml)
3/4 kubka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli morskiej
1 lekko kopiata łyżeczka sody
pół kubka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
0,3 szklanki mleka koziego
1 szklanka wody

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec ok. 25 minut w 180°C do suchego patyczka.

Polewa

pół kostki margaryny bezmlecznej nieohydnej
2 łyżki wody
2 łyżki karobu
3 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie składniki zagotować mieszając. Przestudzoną polewą polać ciasto. Ponieważ wyszło mi jej raczej dużo, podlałam nią ciasto również od spodu.
Polewa karobowa jest przepyszna! O wiele lepsza niż kakaowa:)

ciasto czekoladowe z polewą karobową, ciasto bez jajek z polewą karobową i marcepanem, eggless cake with karob icing and marzipan

Dekoracja

kawałek marcepanu
miękkie złote perełki
złoto jadalne w proszku

Marcepan wyrobić, żeby zmiękł. Rozwałkować na grubo, podsypując cukrem pudrem, wyciąć okrąg. Resztę rozwałkować cieniej i wyciąć trójkąty. Z resztek utoczyć cieniutkie wałeczki na rysy słonecznego oblicza. Złoto rozrobić w kilku kroplach wody. Ciasto otoczyć perełkami, a słońce pomalować złotem.

ciasto kakaowe z polewą karobową, ciasto bez jajek z polewą karobową i marcepanem, eggless cake with karob icing and marzipan

Poziom konkursu był niezmiernie wysoki. Ale i tak mamy z naszej grupy zgarnęły najwięcej nagród, łącznie z pierwszą (różowy tort barbie;)) Ja tym razem nie zmieściłam się na podium;) Ale akurat z tego się cieszę, bo trzy pierwsze miejsca dostawały wałek, a gdzież ja bym takiego trzymała?!

konkurs na najładniejsze ciasto

Może jestem głupia, ale te piknikowe wyróżnienia sprawiają mi najwięcej radości.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Tort na jakże dla nas ważną okazję. Bardzo prosty, wręcz minimalistyczny. Zdecydowanie moja rodzina woli właśnie takie torty. Bez mas, przekładania, co jest dla mnie lepsze, bo szybsze i prostsze, a jednocześnie przy ich przygotowaniu nie odmawiam sobie odrobiny poczucia humoru dając ujście swoim fiu-bździu potrzebom twórczym.

Tort z zabezpieczonymi kantami, tort karobowy, torcik na 1 rok, tort na pierwsze urodziny

Tort na pierwsze urodzinki Synusia był kwadratowy (bo tortownicę zajął sernik), w związku z tym zabezpieczyłam jego kanty specjalnymi nakładkami. Dowcip polega na tym, że Synutek potrafi wszelkie zabezpieczenia rozbroić w ciągu kilku sekund. Takie łapkowe ze szwedzkiego sklepu przetrwały najdłużej, bo aż 3 godziny:/ Do tych z tortu tez zaczął się dobierać ledwie je założyłam:D

Tort z zabezpieczonymi kantami, tort karobowy, torcik na 1 rok, tort na pierwsze urodziny

Torcik karobowy z wiśniami

2 kubki mąki (kubek 300 ml)
3/4 kubka brązowego nierafinowanego cukru
2 łyżki karobu
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli morskiej
1 lekko kopiata łyżeczka sody
pół kubka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,3 szklanki mleka koziego (lub owsianego)
drylowane mrożone wiśnie - kilkanaście sztuk

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do ich połączenia. Przelać do blaszki 20x20 cm wyłożonej na dnie papierem, na wierzchu poukładać wiśnie. Piec ok. 25 minut w 180°C do suchego patyczka.

Tort z zabezpieczonymi kantami, tort karobowy, torcik na 1 rok, tort na pierwsze urodziny

Po wystudzeniu ciasto przerzucić do góry nogami. Lukrem napisać imię szanownego jubilata. Kanty tortu zabezpieczyć marcepanowymi nakładkami. Żeby uformować takie łapki, trzeba utoczyć kulkę, spłaszczyć ją, naciąć nożem, po czym te nacięte kawałki wydłużyć i rozpłaszczyć.

Uważam, że z okazji urodzin można odstąpić od zasad i dać niemowlakowi pociamkać coś słodkiego, więc Mamin-Synutek zjadł sobie trochę własnego tortu. Bardzo mu smakował. Nam też:)

Tort z zabezpieczonymi kantami, tort karobowy, torcik na 1 rok, tort na pierwsze urodziny

czwartek, 08 marca 2012

Motylki z jednego z urodzinowych tortów bardzo się wszystkim podobały, więc na życzenie powróciły obsiadłszy muffinki. Córcia od siebie dorzuciła jeszcze te jakieś błyszczące dzindzibuły.

motylkowe muffinki, motylowe babeczki, butterflies muffins, butterfly muffins,

Muffinki gryczano-pomarańczowe (wegańskie, bez pszenicy)

1,5 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka skórki startej z wyszorowanej pomarańczy
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mleka owsianego
1/4 szklanki soku pomarańczowego

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek muffinkowych wysmarowanych oliwą i piec ok. 15-20 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Udekorować motylami, które się trzymają na cieniutkiej warstwie masy zamrożonej przy okazji tortu.

motylkowe muffinki, motylowe babeczki, butterflies muffins, butterfly muffins,

Przepis wegeniański. Może się kiedyś przyznam dlaczego...

  

niedziela, 19 lutego 2012

Jakoś tak to się układa, że na urodziny Córci stawia się i rodzina i koleżanki i wszyscy znajomi, nawet Ci, którzy dziwnie nie mogą dotrzeć na urodziny moje lub W, czy na święta. Więc tydzień urodzinowy jest bardzo intensywny pod względem wizyt i... wypieków. Jednak świeczki palą się tylko raz. Tadaaam! Oto ten właściwy tort urodzinowy mojej Córci. Z płonącą srebrzysto-brokatową szóstką. 6 lat - to już stara baba z niej;) Tort jest dokładnie taki, jakiego sobie zażyczyła: z różami w środku i na zewnątrz, biały, z perłami.

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą

Biszkopt rzucany (szklanka tutaj to 200 ml)

4 jajka (lub 15 przepiórczych)
3/4 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki mąki pszennej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, po czym żółtka. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z jajkami. Na dno tortownicy (18 cm) położyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160ºC około 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Masa budyniowa do środka

200 g koziego masła lub nieutwardzanej margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka koziego lub migdałowego, ryżowego, owsianego itp

Mleko zagotować z laską wanilii. Kartoflankę rozrobić w niewielkiej ilości wody i dodać do mleka, gotować kilka minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gotową masą przełożyć ciasto. Posmarować też cienko po bokach i wierzchu. 

Poncz

sok z połowy cytryny
0,5 szklanki wody
1 łyżka syropu malinowego

Konfitura różana

Masa z białą kozią czekoladą

150 g białej czekolady z koziego mleka (żeby dowiedzieć się, jak ją zrobić, kliknij tutaj)
200 g koziego masła lub nieutwardzanej margaryny (może być taka do smarowania)
0,5 szklanki cukru pudru
100 g koziego mleka w proszku

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki utrzeć na gładko, dodać czekoladę i zmiksować. Można dodać resztki masy budyniowej:)

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą

Złożenie tortu

Ciasto przekroić na trzy krążki, każdy z nich naponczować. Pierwszy krążek posmarować 2-3 łyżkami konfitury różanej, po czym rozsmarować połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i czynności powtórzyć. Przykryć trzecim krążkiem ciasta. Cały tort posmarować cieniusieńko masą z białej czekolady. Resztę masy przełożyć do szprycy i wyciskać kółeczka jedno obok drugiego. Na koniec zgodnie z życzeniem Jubilatki porozrzucać tu i ówdzie złote perełki.

różany tort z białą czekoladą z koziego mleka, rose cake with goat white chocolate, tort z różami z białą kozią czekoladą, goat white chocolate cake with rose jam

Wszystkim dziewczynkom, i tym małym i dużym, tort bardzo smakował, natomiast W stwierdził, że to był najgorszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam: "Bo po cholerę wpychałam tam te jakieś róże?!" Ja nie zweryfikowałam, bo ciasta nie jadłam, ponieważ był to biszkopt, natomiast masę wylizywałam nader chętnie. Wniosek nasuwa się jeden: to jest tort dla kobiet.

tort różany z białą czekoladą z koziego mleka

Zabawy ze szprycowaniem przy torcie testowym pozwoliły mi odkryć tajemnicę estetycznych różyczek. Moim zdaniem, tkwi ona w małych kółeczkach, na 1,5 do 2 obrotów szprycy (od środka na zewnątrz), a końcówka szprycy nie może mieć zbyt wielu bruzd i powinny być one ostre, jak gwiazda. Bardzo polecam tą metodę ozdabiania, bo w sumie w prosty sposób da się osiągnąć piękny efekt. 

Tort z białą kozią czekoladą dołączam do Czekoladowego Weekendu i specjałów Walentynkowych.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6