| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż

owocowe

piątek, 18 sierpnia 2017

Bardzo ostry, bardzo słodki, bardzo kwaśny, bardzo fajny. Dżem z chilli to wyjątkowo intensywny dodatek do dań zimnych i ciepłych. Dla mnie rewelacja!

dżem z chilli, konfitura z ostrej papryki, chilli jam, konfitura chilli

Dżem z chilli

150-200 g ostrych papryczek chilli
200 g czerwonej słodkiej papryki
1 szklanka octu jabłkowego
500 g cukru

Paprykę i papryczki oczyścić z szypułek i nasion (jeżeli chcecie dżem mega-ostry, to zostawcie trochę pestek z chilli). Zmiksować w blenderze. Cukier rozpuścić w occie najlepiej w szerokim rondlu. Dodać zmiksowane papryki i gotować na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje do takiego stopnia, że kropla upuszczona na zimny talerzyk nie będzie się rozpływała. Przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

dżem z chilli, dżem z ostrej papryki, chilli jam, konfitura z ostrej papryki

Smacznego!

wtorek, 25 lipca 2017

Pyszna, wytrawna konfitura porzeczkowa, którą możecie podać do serów, mięs, kanapek itp. Porzeczka i rozmaryn to boskie połączenie, które bardzo gorąco polecam!

 porzeczka z rozmarynem,porzeczka do mięs, konfitura porzeczkowa na ostro

Porzeczka z rozmarynem

500 g czerwonych porzeczek
1-2 łyżki miodu lub nierafinowanego cukru
kawałek ostrej papryczki
szczypta soli
gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego

Porzeczki opłukać i oczyścić z gałązek. Dodać miód i przyprawy. Podgrzewać na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować, aż wszystkie owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito. Przelać do słoiczka, szczelnie zamknąć. Porzeczki mają dużo pektyn, więc po schłodzeniu powinna powstać zwarta galaretka.

Smacznego!

niedziela, 25 października 2015

Jarzębina jest gorzkim owocem, ale przełamana cytryną i aromatycznymi przyprawami będzie całkiem fajnym dodatkiem do jakiegoś deseru. Poza tym jest taka śliczna :)

kandyzowana jarzębina, jarzębina w cukrze, rowan in sugar

Kandyzowana jarzębina

1 szklanka cukru
1 cytryna
kilka goździków
kawałek cynamonu
laska wanilii 

jarzębina

Jarzębinę umyć, osuszyć i zamrozić na przynajmniej dwa dni. Moja była zamrożona przez rok, ale to szczegół ;) Następnie zamrożoną jarzębinę wrzuciłam do wrzątku i zagotowałam. Odlałam wodę. Wszystko w celu usunięcia goryczy z owoców jarzębiny. Hi hi hi, może jednak nie jestem psychopatką :) (Ciekawe badanie klik wykazało, że socjopaci i sadyści mają skłonność do gorzkich smaków)

Cukier roztopić z sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami wody, kawałkiem skórki z cytryny, przekrojoną wzdłuż laską wanilii i pozostałymi przyprawami. Do gotującego się syropu wrzucić partię jarzębiny, smażyć na malutkim ogniu, aż stanie się szklista. Wyłowić owoce i wyłożyć na papierze do pieczenia do obeschnięcia. Do syropu wrzucić kolejną porcję jarzębiny itd.

jarzębina w cukrze, kandyzowana jarzębina, candied rowan fruit, rowan in sugar

"Czerwone korale, czerwone niczym wino,
korale z polnej jarzębiny i łzy dziewczyny i wielkie łzy."

Korale już są, ale łez nie będzie, bo się nie dziabnęłam igłą :)

kandyzowana jarzębina, jarzębina w cukrze, rowan in sugar, jarząb w cukrze

Teraz pozostaje mi wymyślić, do czego jej smak będzie najlepiej pasował ;)

Ten i inne drzewne przepisy znajdziecie w książce pt.: "Smakowite drzewa".
Smacznego!

środa, 07 października 2015

Buraki i porzeczki to już klasyczne połączenie. Pyszne! Świetnie się sprawdza nawet w lodach ;) Dzięki czarnej porzeczce do koktajlu nie trzeba już dodawać soku z cytryny, ani innych zakwaszaczy, bo porzeczka wystarczająco balansuje smak.
Buraki zawierają duże ilości kwasu foliowego i sporo potasu. Przypominam, że wbrew powszechnej opinii wcale nie mają dużo żelaza. Ich siła w przeciwdziałaniu anemii wynika głównie z obecności kwasu foliowego.

koktajl buraczkowy z czarną porzeczką, koktajl z porzeczki i buraka

Koktajl buraczano-porzeczkowy

1 litr tłoczonego soku jabłkowego lub 1-1,5 kg jabłek
2-3 buraki
300 g czarnej porzeczki (może być mrożona)

Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Porzeczkę umyć i obrać z gałązek. Zmiksować wszystkie składniki na gładki koktajl. Zamiast soku można też użyć całych jabłek i wtedy trzeba po prostu przepuścić wszystko przez sokowirówkę.

Można też użyć czerwonej porzeczki albo malin, bo do nich buraki też dobrze pasują :)

Smacznego!

sobota, 26 września 2015

Jedna z najprostszych szarlotek na świecie, która od kiedy trzy lata temu zawitała na naszym stole (klik) jest stałym punktem naszego menu. Świetna przekąska na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek. Tym razem podrasowałam jej smak owocami dzikiej róży, choć w sumie tego nie planowałam ;) Przygotowałam ciasto i wydawało mi się okropecznie słodkie, więc żeby zrównoważyć smak, dodałam kwaśnego wyciskanego soku z dzikiej róży (tak naprawdę róży karbowanej). Wyszło bardzo fajnie, ale spokojnie możecie zrobić po prostu z samych jabłek. Szarlotka z kaszy jaglanej jest ekstra! :)

 szarlotka jaglana bezglutenowa, millet apple pie, gluten free apple pie, szarlotka bez glutenu,jaglana szarlotka bez jajek

Jaglana bezglutenowa szarlotka z dziką różą

350 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
1 solidna łyżka oleju kokosowego (albo oliwy lub masła)
1 łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego (KLIK)
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiata łyżka miodu lub zmiksowanych daktyli
1/4-1/3 szklanki soku z owoców dzikiej róży (nie musi go być)

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Kaszy nie gotujemy! Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (formy silikonowej, teflonowej lub ceramicznej nie trzeba wykładać). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok 60 minut, do zezłocenia wierzchu. Można też przykryć ciasto arkuszem papieru, wtedy równomierniej się upiecze, a potem jeszcze podpiec 10 minut pod górną grzałką, żeby uzyskać fajową chrupiącą skórkę. Szarlotki jaglanej nie należy wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie, bo będzie się kruszyć.

Smacznego!

sobota, 05 września 2015

Łagodna konfitura słodka, choć przygotowana z kwaśnych śliwek, przygotowana dla dzieci, którym nie podeszły mirabelki na ostro (klik). Ponieważ usunęłam skórki, które są najkwaśniejsze, a w masie owocowej został sam słodki miąższ, nie trzeba było dodawać cukru, a słodycz podkreśliłam dodatkiem wanilii.

Konfitura z mirabelek z wanilią,dżem z mirabelek bez skórek, konfitura bez cukru z mirabelki, dżem z mirabelki

Konfitura z mirabelek bez cukru z wanilią bez skórek

mirabelki ok 600 g
laska wanilii 

Śliwki umyć i rozgnieść. Miaższ zebrać. Skórki i pestki otrzeć o sito, żeby zebrać cały miąższ, a potem można je jeszcze wygotować osobno na kompot, albo nastawić ocet, czy co tam innego uważacie, żeby nie marnować resztek. Pulpę z miąższu przełożyć na patelnię lub szeroki rondel, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotować na malutkim ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Wyłowić wanilię, a konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków i albo zapasteryzować (np.: w piekarniku), albo zawinąć w koc do wystudzenia.

mirabelka, mirabelki, mirabelle plum

Smacznego!

czwartek, 20 sierpnia 2015

Szczaw był, więc muszą być i mirabelki, żeby hejterzy mieli co jeść :D A skoro szczaw był na słodko, to mirabelki będą na ostro, żeby ci, którzy kochają jedzenie też mieli się z czego cieszyć :) Użyłam nie tylko złocistych mirabelek, ale też ałyczy i śliwy wiśniowej, które nadały dżemowi piękną bursztynową barwę.

dżem z mirabelek i ałyczy, dżem z mirabelek na ostro, pikantna konfitura z mirabelek, konfitura mirabelkowa

Konfitura z dzikich śliwek z chilli i imbirem

1 kg mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej
300 g brązowego cukru
kawałek imbiru
1 papryczka chilli

Śliwki umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i powolutku, na małym ogniu podgrzewać na dużej patelni lub w szerokim rondlu. Dodać starty imbir i pokrojoną ostrą papryczkę. Gotować, aż owoce odparują i konfitura zgęstnieje. Przełożyć do wysterylizowanych słoiczków i albo zapasteryzować (w piekarniku), albo zawinąć w koc do wystudzenia.

mirabelka, ałycza, śliwa wiśniowa

Mirabelki to te żółciutkie śliwki, śliwa wiśniowa ma owoce ciemno purpurowe (i takież liście), a ałycza to te czerwone śliweczki. Choć różne źródła podają co innego. W jednych książkach piszą, że mirabelka i ałycza to to samo, w innych zaś, że ałycza to śliwa wiśniowa i tylko odmiany ozdobne mają purpurowe liście. Dla mnie każda z tych śliwek jest inna. Skórka mirabelek jest bardzo kwaśna i twarda, trudną ją rozerwać, a miąższ bardzo soczysty i miękki. Ałycza ma skórkę nie tylko odmienną kolorem, ale też o wiele delikatniejszą i nie jest tak kwaśna, miąższ jest zaś bardziej zwarty. Śliwa wiśniowa jest słodka i aromatyczna o skórce bardzo kruchej. Dla mnie to zupełnie inne śliwki i basta! Tak je rozróżniam i tylko badania genetyczne mogą mnie przekonać, że jest inaczej :)

Smacznego!

sobota, 08 sierpnia 2015

Sok ze świeżych pomidorów - bezcenny na takie upały. W żadnym sklepie nie znajdziecie tego delikatesu nie skażonego pasteryzacją ;)

sok ze świeżych pomidorów, świeży sok pomidorowy, surowy sok pomidorowy

Ja użyłam soczystych, nabrzmiałych słońcem, przesłodkich pomidorów malinowych. Przyda się sokowirówka, wyciskarka, albo po prostu gaza. Wyciskamy sok z tych cudownych owoców. Jeszcze tylko solny rancik wokół kieliszka i już mamy puchar kipiący orzeźwieniem :)

Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to do sokowirówki wrzucajcie pomidory razem z szypułkami i kilkoma listkami. Wspaniałe! I bez obaw, nie zawierają solaniny.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14