| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
BARDZO WAŻNE! Wszystkie zdjęcia są moją własnością, kopiowanie jest płatne. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło, a mnie zostaw komentarz, czy smakowało:) Komentarzy reklamowych nie publikuję!
Kontakt
Moje strony
Najlepsze - bez jaj
FAQ
Przydatne linki


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
niedziela, 09 września 2018

Rodzina zgłaszała zapotrzebowanie na pierogi z owocami, ale jak to zrobić pierogi, skoro w lesie nie ma już borówek, na drzewach nie ma wiśni, a z truskawkami nie lubią. Odkurzyłam zatem przepis naszej cioci na pierogi z jabłkami. A że akurat rośliny łapią teraz drugi oddech po upalnym lecie i róże kwitną jak szalone, zaś szarlotka z różą z książki "Różane przepisy" jest wprost obłędna, nie mogłam się oprzeć urokowi tego połączenia smaku róży i jabłek.

 pierogi z jabłkiem i różą, dumplings with apple and rose petals, rosal dumplings, pierogi z jabłkami i płatkami róży

Pierogi z jabłkami i różą

ciasto:
mąka - na 4 osoby robię z 0,5 kg mąki
szczypta soli
ciepła woda

nadzienie:
jabłka - 5 sztuk
płatki róży lub przecier różany - wedle uznania
brązowy cukier

do podania:
sok jabłkowy, cukier nierafinowany, kawałek cynamonu, 2-3 owoce kardamonu
albo masło, śmietana, bułka tarta, orzechy włoskie, pistacje

Z mąki usyp kopiec z dołkiem w środku, dodaj sól. W dołek wlej ciepłą wodę i zagarniaj mąkę nożem mieszając składniki. Zarób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i przykryj ściereczką, żeby odpoczęło. W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce. Z płatków róży odetnij białe końcówki, posiekaj płatki i zmieszaj z jabłkami dosładzając lekko. Jeżeli nie masz świeżych płatków, dodaj trochę przecieru z płatków róży. Ile? Tyle żeby było dobrze :) Żeby było słodko i różanie.

Ciasto rozwałkuj podsypując mąką, wycinaj kółka szklanką. Na kółko nakładaj porcję nadzienia i zalep pieroga. Jeżeli ciasto klei się do palców, ja nie dosypuję więcej maki, tylko smaruję palce olejem. Wrzucaj pierogi porcjami do osolonego wrzątku, a kiedy wypłyną gotuj przez 2 minuty. Odcedź i podawaj np.: z masłem i podsmażona bułką, polane osłodzoną kwaśną śmietaną lub z porcją bitej śmietany, posypane prażonymi orzechami lub pistacjami. Lub ugotuj syrop z soku jabłkowego i cukru z dodatkiem cynamonu i kardamonu, które wspaniale podkreślą aromat róży.

Smacznego!