| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
czwartek, 12 lutego 2009

ok. 250 g mąki
50 g margaryny
2 łyżki cukru
20 g drożdży
łyżka glukozy
pół szklanki letniej wody

Na wierzch: marmolada i owoce

ciasto drożdżowe z owocami

 

Drożdże rozetrzeć z glukozą, dolać wodę i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Rozpuścić margarynę i wystudzić, dodać cukier.
Do zaczynu dolać margarynę i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być raczej luźne.
Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w 180 st. C. Gdy się zacznie rumienić, wyciągnąć i szybko posmarować marmoladą. Ja miałam akurat truskawkową i posypałam mrożonymi borówkami, ale ciasto równie dobrze wychodzi z dżemem wiśniowym i wiśniami, dżemem morelowym i brzoskwiniami z puszki. Co kto ma i lubi :)
Piec dalej, aż ciasto na brzegach będzie brązowe.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

W cieście nie ma jajek, mleka ani masła, a jest bardzo smaczne.

Dla niealergicznych łasuchów do placka podałam garnuszek z bitą śmietaną.

Ciasto banalne, szybkie i dobre. Smacznego:)

1 ... 146 , 147 , 148