| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
czwartek, 12 lutego 2009

Ten tort pierwszy raz zrobiłam na urodziny męża. Jest przepyszny! W dodatku nikt z gości nie zorientował się, że to ciasto bez jajek.

3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju (ok. pół szklanki)
2 łyżki spirytusu
2 szklanki wody

ciasto czekoladowe bez jajek bez mleka

Suche składniki zmieszać, dolać olej, spirytus i wodę, wymieszać.

Wlać do przygotowanej tortownicy (margaryną i bułka tarta).
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut (ale to zależy od piekarnika).

Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
kostka margaryny (lub masła)
150 g cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej i wystudzić.
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać przestudzoną ale płynną czekoladę i zmiksować. Smarować od razu, bo masa dosyć szybko tężeje.

Tort udekorowałam (a właściwie dzieci) srebrnymi perełkami, co niestety było błędem, bo perełki są przeraźliwie twarde.

To ciasto czekoladowe jest wyśmienite. Wilgotne i aromatyczne.

ok. 250 g mąki grahamki (dla urozmaicenia:)
50 g margaryny
2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
20 g drożdży
łyżka glukozy
pół szklanki letniego mleka sojowego


ciasto drożdżowe z owocami

Drożdże rozetrzeć z glukozą, dolać mleko sojowe i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozpuścić margarynę i wystudzić, dodać cukier.
Do zaczynu dolać margarynę i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być raczej luźne.
Wyłożyć na wysmarowaną olejem formę do tarty. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na wyrośnięte ciasto położyłam pokrojone 4 połówki brzoskwiń z puszki i piekłam w 180 st. C. do zbrązowienia.

Na końcu cukier puder:)

Myślę, że zamiast mleka można też użyć soku spod brzoskwiń.

ok. 250 g mąki
50 g margaryny
2 łyżki cukru
20 g drożdży
łyżka glukozy
pół szklanki letniej wody

Na wierzch: marmolada i owoce

ciasto drożdżowe z owocami

 

Drożdże rozetrzeć z glukozą, dolać wodę i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Rozpuścić margarynę i wystudzić, dodać cukier.
Do zaczynu dolać margarynę i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być raczej luźne.
Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w 180 st. C. Gdy się zacznie rumienić, wyciągnąć i szybko posmarować marmoladą. Ja miałam akurat truskawkową i posypałam mrożonymi borówkami, ale ciasto równie dobrze wychodzi z dżemem wiśniowym i wiśniami, dżemem morelowym i brzoskwiniami z puszki. Co kto ma i lubi :)
Piec dalej, aż ciasto na brzegach będzie brązowe.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

W cieście nie ma jajek, mleka ani masła, a jest bardzo smaczne.

Dla niealergicznych łasuchów do placka podałam garnuszek z bitą śmietaną.

Ciasto banalne, szybkie i dobre. Smacznego:)

1 ... 146