Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
poniedziałek, 30 listopada 2009

Działanie w desperacji. Wysyłam zdjęcia śniegowego bałwanka na konkurs knedlika. Nowy aparat bardzo by mi się przydał...

Z wizytą u Królowej Śniegu drzwi otwiera śniegowy bałwanek.

baławan na fotokonkurs

A właściwie bałwanek lodowy. Śmietankowo-waniliowy. Oczy z czekolady, nos z migdała, buzia z żurawiny, guziczki z perełek, miotła z wanilii a czapka z mandarynki.

Konkurs foto

Trzymajcie kciuki, żebym przeszła do drugiego etapu;)

niedziela, 29 listopada 2009

Jakiś czas temu w Weekendowej Cukierni zagościły cytrynowe kwadraty. Nie był to dla mnie zbyt fortunny okres, ale przepis przebił się do mojej świadomości. Zmodyfikowałam go "nieco" :)

Kwadraty cytrynowe z pianką

kwadraty cytrynowo-limonkowe z pianką, lemon squares

Kruchy spód: ja zrobiłam półtorej porcji samego ciasta, żeby wystarczyło na dużą blachę
- 200g mąki zwykłej
- 100g masła (margaryny małoniedobrej)
- 50g cukru pudru

Wierzch:
- 2 jaja
- 200g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - nie używałam
- cytryna
- limonka

Spód: Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piecz ok 10 min w 180°C.

Wierzch: Ubiłam żółtka z cukrem. Dodałam mąkę i sok z połowy cytryny i połowy limonki i po pół łyżeczki skórki z obu. Wylałam masę na 2/3 gorącego spodu i piekłam 5 minut. Ubiłam pianę z białek, wyłożyłam na masę cytrynową i piekłam dodatkowe 30 min w 150°C.

Kwadraty cytrynowe z kandyzowaną limonką

Kwadraty cytrynowe z kandyzowaną limonką, lemon squares with candied lime

Plastry cytryny i limonki smażyłam w gęstym syropie cukrowym.

1/3 ciasta (oddzieloną małą przerwą od reszty) przykryłam kandyzowanymi limonkami i cytrynami, zalałam odrobiną syropu i piekłam razem z resztą. A niech to ściśnie, lampa mi padła i zdjęcie po ciemku mi nie wyszło. Ciasta z pianką został jeden kawałek do rana i mogłam zrobić zdjęcie, a wersji kandyzowanej bez jajecznej już nie udało mi się uwiecznić w świetle:/ Nie wiem, co ja zrobię bez lampy?

Nie wiem, jak zrobić granatowy sernik, ale zrobiłam pomarańczowy z granatem;)

granatowo-pomarańczowy serniczek na zimno, pomarańczowo-granatowy sernik na zimno, orange and pomegranate cheese cake

Na spód: położyłam okrągłe biszkopty.

Wnętrze:
500 g serka śmietankowego
miąższ z 2 pomarańczy i skórka z połówki (wyszorowana, wyparzona)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
cukier z wanilią
2 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach mleka
1 łyżka Cointreau

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Góra i boki:
1 granat
opakowanie podłużnych bez (bezów:))

Żółtka ubiłam z cukrem, połaczyłam z serkiem, zmiksowaną pomarańczą i likierem. Żelatynę rozpuściłam w mleku i połączyłam z serem. Śmietanę ubiłam i 1/3 dodałam do masy serowo-pomarańczowej. Na biszkopty wylałam masę i odstawiłam do stężenia. Kiedy zastygła, przykryłam resztą bitej śmietany i chłodziło się wszystko przez noc.

Następnie wyciągnęłam serniczek z formy i obkleiłam dookoła bezami, stabilizując wszystko wstążeczką, a wierzch obsypałam ziarenkami granata.

Goście zażarli i nie zostawili nawet kawałeczka:)

piątek, 27 listopada 2009

Ciasto resztkowe:) Dynia została mi z zupy, cukinia została z placków a marchewka zawsze w domu jest. Dodałam więcej przypraw i powstał bezjajeczny prawie wegański wielowarzywny piernik. Mniam!

ciasto marchewkowo-dyniowo-cukiniowe bez jajek, piernik warzywny, vegan cake with carrot courgette and pumpkin

1 szklanka mąki
1 szklanka tartych migdałów
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki tartej marchewki
1/3 szklanki startej surowej dyni
1/3 szklanki startej cukinii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
2 łyżki miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka koziego

Wszystkie składniki zmieszać i piec w tortownicy (18 lub 20 cm) ok. 35 minut w 180°C.

Lukier ukręcony na soku z cytryny (troszkę za rzadki mi wyszedł i nie czekałam z krojeniem aż całkiem zastygnie), a posypka z różowego cukru buraczanego będącego pozostałością po Różowym Cieście z Rodzinką Misiów.

Coś w sam raz na Korzenny tydzień.

czwartek, 26 listopada 2009

Wino spod duszenia gruszek absolutnie nie mogło się zmarnować;) Połączyłam je z sokiem winogronowym spod dzieckowego deseru gruszkowego, zagotowałam i dodałam sok wyciśnięty z cytryny. Powstał pyszny niezbyt mocny ale silnie pachnący grzaniec. Mmmm!...

grzaniec pogruszkowy, grzane wino spod duszenia gruszki, grzaniec pogruszce

Ostatnio ja przydzielałam nagrody w konkursie a teraz przychodzi mi podziękować za to, co ja otrzymałam. Ogromnie dziękuję za wyróżnienie Isadorze, Grażynce i Krokodylkowi:)

Jak już pisałam przy poprzednim wyróżnieniu, które otrzymał mój blog, dziękuję wszystkim Wam, którzy do mnie zaglądacie, a za wielki zaszczyt uważam każdy miły lub konstruktywny komentarz.

Teraz zgodnie z zasadami mam wymienić 10 blogów, które uważam, że powinny dostać podobne wyróżnienie. A skoro ostatanio złamałam zasady i nkt nie miał mi tego za złe, teraz też złamię, tylko w drugą stronę:P

Przede wszystkim wyróżniam blogi poprzez umieszczenie ich w swoich zakładkach (kolejność alfabetyczna):

Po drugie, dawno powyższego spisu nie aktualizowałam, a bardzo lubie zaglądać do:

http://bardzo-lubie-gotowac.pl/html

http://eksplozjasmaku.blox.pl/html

http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

http://futerkowakuchnia.blox.pl/html

http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/html

http://mirosixgotuje.blox.pl/html

http://mojepysznosci.blox.pl/html - uwaga, blog niedurszlakowy, a to rzadkość;)

http://oswajamy-kuchenke-mikrofalowa.bloog.pl/

http://pieprzczywanilia.blogspot.com/

http://pomarancza.blox.pl/html

http://table-table.blogspot.com/

http://tortowomrufkowo.blogspot.com/

http://www.kuchenne-fantazje.blogspot.com/

na deser jeszcze blog niekulinarny, który mnie zachwyca:

I pewnie o kilku blogach zapomniałam wspomnieć...

 

Po trzecie, każda z nas odwiedza niemal codziennie durszlak. Po co to robimy? Nie mam pojęcia:D Chyba z uzależnienia. W każdym razie trafiamy dzięki niemu do nowych blogów, czasem rzadko odwiedzanych i zachwycamy się. I dlatego nominuję durszlak!

Poza tym, jeżeli łamię zasady to na całego! Nikogo nie powiadamiam o moich wyróżnieniach. Jeżeli wpadniecie do mnie, to zobaczycie ;)

Buziaki!

wtorek, 24 listopada 2009

Przyszedł czas na podsumowanie akcji "Rosół. I co dalej?", wyłonienie zwycięscy i rozdanie nagród:)

konkurs rosołowy, co zrobić z mięsem z rosołu, rozwiązanie konkursu Rosół i co dalej

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w akcji, bo dzięki Wam powstał całkiem spory zbiór przepisów na dania wykorzystujące drobiowe mięso z rosołu. Mam nadzieję, że łatwiej będzie teraz zadecydować i wymyślić, co zrobić z mięsem z rosołu :)

Akcję uważam za niezmiernie owocną, co jednocześnie również utrudniło wybór. W konkursie wzięły udział 33 dania zgłoszone na durszlaku oraz 5 przysłanych mailowo (mam nadzieję, że żadnego nie pominęłam). Oto one:

 

PASZTETY z mięsa z rosołu

Pasztet porosołowy od Noblevy

Pasztet drobiowy w wekach od Pyry

Pasztet naprędce od Joanny

Terrina z mięsa rosołowego od Grażyny

 

GALARETKI z mięsem z rosołu

Galaretka z kurczaka od Mafilki

Galaretka z kurczaka od Grazyny

Galaretka z kurczaka i majonez z kurcząt od RainDrop

Galaretka z kurczaka i warzyw od GastroMoni

 

POTRAWKI i DANIA DUSZONE z mięsem z rosołu

Pyszna prosta potrawka z kurczaka od KucharzyTrzech

Potrawka z kurczaka od Bryssski

Potrawka z kurczaka od GastroMoni

Kurak w kwiatach od Zemfiroczki

Musztardowy kurczak z zimowymi warzywami od Muffingirl

Curry z kurczakiem i dynią od Olacruz

Fasolka z kurczakiem od GastroMoni

Kura po hindusku od Janiolki

 

Z RYŻEM, MAKARONEM z mięsem z rosołu

Irański kurczak od Mirosix

Risotto z kurą z rosołu od Mafilki

Spaghetti drobiowe z twarożkiem o smaku pieprzu od Bryssski

 

ZAPIEKANE z mięsem z rosołu

Zapiekanka z rosołowym mięsem od Grażyny

Kurczak z rosołu pod ziemniakami od Noblevy

Drobiowe cannelloni z serem feta od Bryssski

 

ZAPIEKANE W CIEŚCIE z mięsem z rosołu

Tarta z kurczakiem w pomidorach od Pchelki

Empanadillas od Muffingirl

Jeżyki drożdżowe od Kawusi

Z pieczarkami w cieście francuskim ode mnie

 

W PANIERCE mięso z rosołu

Udka kurczaka w lekkiej panierce od Efrank

Kawałki kurczaka w grubej panierce ode mnie

 

KOTLECIKI z mięsa z rosołu

Kotleciki drobiowe od Pyry

Kotlety z rosołowego mięsa od Grażyny

Paszteciki staropolskie od Cezonii

 

PIEROGI, NALEŚNIKI I KROKIETY z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem od Janiolki

Pierogi z nadzieniem rosołowym od Ewelosy

Naleśniki z mięsem, grzybami i kiszona kapusta od Gosi@

Krokiety z kapustą i mięsem od Muffingirl

Krokiety od Jessicarabbit

 

SAŁATKI z mięsem z rosołu

Sałatka z kurczakiem w cieście od PcheŁki

Sałatka Waldorff z kurczakiem od n_zak

Irańska sałatka Oliwieh od Mirosix

Sałatka z gotowanym kurczakiem, w sosie czosnkowym od Efrank

Sałatka kurczak i tahini od Gospodarnanarzeczonej

Sałatka makaronowa i inne ode mnie

 

Znalezienie zwycięscy na najlepsze danie z mięsem rosołowym nie było łatwe. Cztery osoby niezależnie biedziły się nad tym z ogromnym trudem. Najgorętszy bój dotyczył 6 dań, jednak laur zwycięstwa został przyznany niemal jednogłośnie:

Muffingirl za Empanadillas

Oto nagroda główna:

nagroda główna w konkursie rosołowym, główna wygrana w konkursie

O wiele trudniej było zadecydować, komu przyznać wyróżnienia, a otrzymują je:

Nobleva za Pasztet porosołowy
oraz Kawusia za Jeżyki drożdżowe

Dla nich przygotowałam skromniejsze upominki:

wyróżnienia w konkursie rosołowym, upominki wygrane w konkursie

Zgadnijcie z czym są związane wszystkie nagrody? ;)

Bardzo chętnie nagrodziłabym więcej dań, przykro mi, że jednak jest to nierealne. Przede wszystkim chciałam jeszcze raz wszystkim autorkom pozostałych dań porosołowych ogromnie podziękować za udział w konkursie i podzielenie się swoimi przepisami. Ogromnie się z tego cieszę i najszczerzej gratuluję Wam wyobraźni kulinarnej, która pozwala Wam tworzyć tak wspaniałe potrawy z tak niewdzięcznej materii, jaką jest mięso z rosołu. Dzięki Wam powstał ten wspaniały materiał edukacyjny, zbiór pomysłów, natchnień i wyjść ratunkowych.

Przesyłam wszystkim gorące buziaki! :o)*

P.S. Autorki zwycięskich dań proszę o kontakt mailowy w celu podania adresu, na który mam wysłać upominki.

poniedziałek, 23 listopada 2009

Wyśmienity pomysł, który chyba każdy zna i każdy robi po swojemu;)

gruszki duszone w czerwonym winie, pears in red wine

Ja robię tak:
Gruszki obrać ze skórki i ułożyć w garnku, całkowicie zalać czerwonym półwytrawnym winem. Dodać kilka goździków, kawałek cynamonu, imbiru, przekrojoną laskę wanilii, kawałek skórki pomarańczowej, dwie łyżki miodu i zagotować nie dopuszczając do rozpadnięcia się owoców. Gruszki mogą się spokojnie macerować cały dzień, by dopiero wieczorem je ugotować.
Część sosu zagęścić poprzez podgrzewanie na dużej patelni, polać gorące gruszki i podawać z bitą smietaną z ziarenkami wanilii lub prawdziwymi lodami waniliowymi.

gruszki w czerwonym winie, pears in red wine

W wersji dla dzieci użyłam małych gruszek, wino zastąpiłam sokiem winogronowym, dałam dużo mniej przypraw oraz krócej gotowałam. Penetracja soku wgłąb gruszki jest dużo mniejsza niż w przypadku wina.

gruszki duszone w soku z czerwonych winogron, pears in red grape juice with cinamon and vanilla

To moja propozycja na Korzenny Tydzień, a już jutro możecie spodziewać się ogłoszenia wyników Konkursu Rosołowego...

sobota, 21 listopada 2009

Straszliwie ciekła mi ślinka patrząc na czekoladowe babeczki z gruszką, które zaproponowała Gosia w WC16. Od dawna kołacze się to połączenie po głowie, więc postanowiłam zadziałać. Oczywiście na Weekendową Cukiernię się nie załapałam, bo już tak u mnie jest, że mam w życiu lekki poślizg:( Ale ciasto - PYCHA! I załapie się na Korzenny Tydzień;)

ciasto korzenne z gruszkami, czekoladowe ciasto korzenne z gruszkami, chocolate ginger cake with pear

1,5 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
kilka zmiażdżonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka koziego rozcieńczonego mlekiem sojowym
1 duża gruszka

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać płynne, wymieszać. Gruchę obrać, pokroić na 8 i ułożyć na dnie tortownicy 18cm. Piekłam ok. 25 minut w 180°C. Gruszka musiała być na dole, bo ciasto bez jajek nie utrzymałoby jej na górze i wydaje mi się, ze lepszym posynięciem byłoby wyłożenie blachy papierem do pieczenia a nie bułką tartą, ale może to kiedyś zweryfikuję.

ciasto korzenne z gruszkami, czekoladowe ciasto korzenne z gruszkami, chocolate ginger cake with pear

Ja aromatyczne korzenne i nie tylko przyprawy uwielbiam, jednak miałam obawy, że będą one "scypać w buzię", ale o dziwo Mała pochłaniała ciasto taśmowo. Tylko gruszki wydłubywała ;P

środa, 18 listopada 2009

Pamiętacie Różowe ciasto z Misiami? Na początku tak się zapędziłam, że lukier zaczęłam kręcić z czystego soku buraczanego. Ciemna purpura lukru otrzeźwiła mnie, że to przecież miał być róż;) Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc po odebraniu odrobinki koloru do właściwego lukru na ciasto, resztę postanowiłam zużytkować. Dodałam jeszcze szczyptę kwasku cytrynowego, rozprowadziłam lukier po talerzu i zostawiłam do wysuszenia. Zekrobałam i zachowałam. W ten sposób "cukier buraczany" zyskuje nowego znaczenia :P

różowy cukier, cukier z sokiem z buraka, beetroot pink sugar

Nie wiem do czego go zużyję, ale do czegoś na pewno...

 
1 , 2