Zakładki:


Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
czwartek, 04 lutego 2016

Ha! Marzenie obżartuchów w każdy Tłusty Czwartek :) Żeby pączki jakimś cudem okazały się zdrowe i jeszcze najlepiej odchudzające :P I takie paczki istnieją! Serio ;) Tylko trzeba popatrzeć w inne miejsce, a nie do cukierni :D

Pączki drzew są niezmiernie wartościowe, tak samo jak kiełki. W końcu pełnią podobną funkcję, ich zadaniem jest zacząć od nowa życie. Pączki są wyładowane substancjami aktywnymi, które chronią zalążki liści do czasu otwarcia pąka. Bogate w substancje odżywcze, które będą potrzebne rozwijającym się tkankom: składniki mineralne, witaminy, fitohormony... Pączki są bardzo zdrowe! Jedzenie pączków drzew i krzewów jest elementem gemmoterapii, czyli fitoterapii pączkami.

Na spacerze po łąkach, lasach i nieużytkach spróbujcie pączków liściowych topoli, olchy, klonu brzozy, lipy, porzeczki, róży - są pyszne! Dąb, orzech i grab są raczej gorzkie, ale dla zdrowia wystarczy jedna, dwie sztuki :) Nie jedzcie jednak pączków roślin, które mają trujące gałązki, np.: dzikiego bzu, robinii, wisterii.

A tu jest ściąga, od Woodland Trust Nature Detectives, jak rozpoznać drzewa po ich zimowych pączkach. Jak otworzycie obrazek w osobnym oknie, to pokaże się powiększenie. Można też udostępniać zdjęcie z Facebooka KLIK.

zimowe pączki drzew, jak rozpoznać drzewa w zimie, jak rozpoznać drzewa bez liści,winter buds

Smacznego! 

wtorek, 02 lutego 2016

Ukochany smakołyk karnawałowy Synka, który zdecydowanie przedkłada poręczne i co najważniejsze, pozbawione nadzienia pączki z dziurką, vel oponki, ponad standardowe pączki z konfiturą różaną. No, a co zostaje po tym, jak się wytnie dziurkę w pączku? No właśnie: dziurka :) Zamiast zagnieść je z powrotem z resztą ciasta, postanowiłam te dziurki usmażyć. Jednak jako małe pojedyncze pączusie nie smażyły się równomiernie wciąż obracając się tą samą stroną ku dołowi. Wobec tego złączyłam je lekko ściskając i wyszły śliczne kwiatuszki :)

 pączki z dziurką, smażone dziurki, vegan donuts, pączki bez jajek

Pączki z dziurką i smażone dziurki

300 g mąki + na podsypanie
100 g gęstej części mleka kokosowego
1 łyżka cukru z wanilią domowego
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
0,5 szklanki wody kokosowej, mleka migdałowego lub innego

tłuszcz do smażenia np.: olej kokosowy lub smalec
cukier puder do posypania 

Zmieszać wszystkie sypkie składniki, dolać lekko podgrzane mleko i kokos. Wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości), czyli na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyrobić, rozwałkować podsypując mąką. Wycinać małą szklanką kółka, w środku każdego naparstkiem wyciąć dziurkę. Odłożyć pod ściereczką na 20 minut. W tym czasie na malutkim ogniu rozgrzać tłuszcz do smażenia. Smażyć z obu stron na złoto. Dziurki wycięte z oponek zlepiać po 5 sztuk i również usmażyć. Oprószyć cukrem pudrem.

Tegorocznych oponek niestety nie mam sfotografowanych. Za szybko znikały :D Dziurki przetrwały wyłącznie dlatego, że je schowałam w szafce :P

Inne smakowite przepisy karnawałowe bez jajek i mleka znajdziecie w "Słodkim sposobie na alergię".

Smacznego!

P.S. Pamiętajcie, że tłuszczu spod smażenia nie wolno wylewać do zlewu ani toalety. Najlepiej oddać go do utylizacji, wylać na kompost lub spakować do śmieci.

czwartek, 28 stycznia 2016

Danie, które skradło niejedno serce. Można zjeść ją na świeżo, a może też poleżeć do następnego dnia, akurat smaki się przegryzą :)

best lentil salad, najlepsza sałatka z soczewicy, green lentils and carrot salad

Sałatka z zielonej soczewicy z wstążkami z marchewki

1 szklanka zielonej soczewicy
2 marchewki
ewentualnie 1 czerwona cebula
garść włoskich orzechów
garść rodzynek
2 łyżki kaparów lub kaparów z nasturcji
garść rukoli lub młodych listków mniszka
sos: oliwa extra vergin, syrop klonowy, odrobina musztardy, tahini
kurkuma, kolendra, kardamon, kminek, imbir, cynamon, pieprz

Soczewicę ugotować na miękko (ok. 30 minut), odcedzić, przestudzić. Marchew zestrugać na obieraczce do warzyw na długie wstążki, zalać sosem winegret. Zmieszać wszystkie składniki, doprawić.

Sałatkę przygotowaliśmy na inaugurację warsztatów z kuchni roślinnej i skradła niejedno mięsożerne serce. Co mi się najbardziej podobało, to komentarz jednej z uczestniczek: "Nie przypuszczałam, że TAKIM jedzeniem można się najeść!". To w sumie dość powszechna opinia o kuchni roślinnej, że człowiek cały czas chodzi głodny. I chyba tylko właśnie w warunkach warsztatowych, na totalnym odludziu, przy braku dostaw mięcha i nabiału można się przekonać, że to bujda. Sama weganką nie jestem, ale każdy spokojnie może (i powinien) przynajmniej kilka dni w tygodniu jadać wegańsko. Od tego się nie umiera, a nawet wprost przeciwnie :P

Smacznego!

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Pod wpływem jakiegoś amerykańskiego filmu Córcia zapragnęła penkejków. Zatem usmażyłam placuszki śniadaniowe z wielką obfitością syropu klonowego - jak na filmie ;) Ale ja na pewno nie polewałam ich olejem silnikowym, jak to czynią w fotografii kulinarnej, żeby ładniej wyglądało :D

Takie ciasto nadaje się też na gofry, warto wtedy ze zwykłej mąki pół szklanki zastąpić mąką owsianą (lub po prostu zmielonymi płatkami), żeby fajnie chrupały :)

pancakes bez jajek i mleka, vegan pancakes, banana pancakes, penkejki

Pancakes bez jajek i mleka

2 szklanki mąki (pszennej lub pomieszanej owsianej, gryczanej, jaglanej i ryżowej)
1 banan
1,5 szklanki mleka migdałowego lub soku jabłkowego
2 czubate łyżki oleju kokosowego lub smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
ewentualnie 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu (jeżeli użyjecie soku, to na pewno nie trzeba dosładzać)
szczypta soli

Banana zmiksować z mlekiem, solą, cukrem i roztopionym tłuszczem. Do tego przesiać mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki, a potem dosypujcie po troszku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Placuszki smażyć na gorącej, suchej patelni, aż się zrumienią z obu stron. Podawać polane syropem klonowym.

Smacznego!

środa, 13 stycznia 2016

Kalarepkę zazwyczaj po prostu chrupię, ale dla męża muszę się bardziej postarać, by przekonać go do warzyw. A carpaccio z warzyw jest jednym z tych dań, które wprawiają go w stan głębokiej zadumy, jak coś tak prostego, może być tak bardzo smaczne... 

 carpaccio z kalarepy, Kohlrabi carpaccio, turnip cabagge carpaccio

Carpaccio z kalarepy

kalarepka
kapary zwyczajne lub z nasturcji KLIK
orzechy włoskie
rodzynki
kiełki lub listki rzodkiewki
oliwa dziewicza
sok z cytryny
sól kamienna, pieprz

Kalarepę obrać z łykowatej skóry i cieniuteńko pokroić. Oprószyć solą, pieprzem, zalać oliwą i skropić sokiem z cytryny. Dodać rodzynki i odstawić na kilka chwil. Kapary opłukać. Na talerzu rozłożyć plasterki kalarepy i posypać resztą składników. 
Można dodać więcej oliwy i np syrop klonowy lub miód i pokruszyć na wierzchu owczy ser.

Smacznego!

niedziela, 10 stycznia 2016

Biała rzodkiew jest kuzynką czerwonej rzodkiewki. Zazwyczaj po prostu ją chrupiemy, ale akurat potrzebowałam efektownej surówki, więc wykorzystałam ten długi biały korzeń pałętający się po lodówce. Pomysł inspirowany daniem, które kiedyś jadłam w chińskiej knajpie w Norwegii.

biała rzodkiew sałatka, biała rzodkiew surówka, daikon salad

Surówka z białej rzodkwi

biała rzodkiew
wiórki kokosowe (najlepiej świeże)
papryczka chilli 
czarna sól
natka kolendry lub pietruszki
sok z cytryny
oliwa, olej ryżowy lub inny ulubiony

Rzodkiew obrać i posiekać na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Posypać wiórkami kokosowymi, drobno pokrojoną chilli, posiekaną natką i lekko posolić. Polać sokiem z cytryny i olejem.

Smacznego!

wtorek, 05 stycznia 2016

Już nikogo nie zaskakują bezy na wodzie spod cieciorki lub fasoli. Zrobiłam je już kilkukrotnie przy różnych okazjach, zarówno w wersji wykwintnej, jako mini pavlova z fiołkami (KLIK) jak i w wersji prostej, jak poniżej. I powiem Wam, coś oczywistego: końcowy efekt zależy od surowca. Najsmaczniejsze są moim zdaniem bezy na wodzie spod fasoli, niemal nie czuć, że to nie jajka. Najmniej podobne smakowo do białkowych wychodzą bezy na najdroższej na rynku ciecierzycy gotowanej na parze - strasznie czuć strączki, noname'owa z marketu wypada przy niej o wiele lepiej. Ale dość paradoksalnie właśnie te najbardziej strączkowe najbardziej smakowały Córci.

bezy bez jajek, wegańskie bezy, vegan meringue, eggless meringue,

Bezy bez jajek z wody spod cieciorki 

woda spod ciecierzycy lub fasoli z 1 puszki (ok. 120 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

Otworzyć puszkę ciecierzycy i zlać wodę. Albo ugotować fasolę/ciecierzycę w minimalnej ilości wody, zostawić do wystudzenia przez noc i odcedzić. Ubijać wodę na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Dodawać stopniowo cukier puder ciągle ubijając. Podczas ubijania powinna powstać puszysta, sztywna piana, jak przy tradycyjnych bezach na białkach. Normalnie daje się 1 i ćwierć szklanki cukru, ale postanowiłam zrobić je na mniejszej ilości i też wyszły, choć przyznaję, że nie trzymały ładnie formy podczas wyciskania i nieco się rozpływały. Na koniec dodać sok z cytryny. Szprycą nałożyć pianę na papier do pieczenia. Piec w 120°C przez ok. 60-80 minut, aż bezy będą całkiem suche. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku/puszce.

Smacznego!

A teraz przyszła pora na rozwiązanie konkursu świątecznego KLIK. Cieszę się, że tak bardzo Wam się spodobała zgadywanka :) Tegoroczna edycja zgromadziła rekordową liczbę 270 wpisów!

Odpowiedź na pytanie: ile sztuk zielonego groszku znajduje się w słoiku, brzmi: 1697.
Zatem najbliżej był Paweł 2015/12/31 18:39:25, który podał liczbę 1658, czyli pomylił się jedynie o 39 groszków.

Bardzo proszę o kontakt na maila pinkcake()gazeta.pl w sprawie adresu do wysyłki i określenia, którą z moich książek "Pyszne chwasty", czy "Słodki sposób" zwycięzca sobie życzy :)

pinkcake.blox.pl, malgorzata kalemba-drozdz, pyszne chwasty,slodki sposob

Pozdrawiam
Gosia 

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Szybkie pierniczki z mąką z żołędzi i amarantusem były improwizacją spowodowaną żarłocznością mych dziatek :P A mianowicie przed Wigilią posadziłam dzieci nad lukrowaniem świątecznych pierniczków (bez jajek z tego przepisu) i zajęłam się innymi przygotowaniami. Dzieci pięknie się spisały, bo wyjadły większość pierniczków :D Ale w efekcie ich aktywności artystycznej nie mieliśmy czego zabrać na świąteczny obiad do babci, więc trzeba było zadziałać i upiec coś na szybko.

pierniczki z żołędzi i amarantusa, amarantus i żołędzie, oak acorn and amaranth gingerbreads

Pierniczki z amarantusem i żołędziami

190 g mąki pszennej
70 g mąki amarantusowej
60 g mąki żołędziowej (można kupić lub zrobić KLIK)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka karobu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
250 ml miodu (dałam gryczany i eukaliptusowy)
1 łyżka wody
1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
80 g oleju kokosowego

Suche składniki wymieszać w misce. Miód stopić z tłuszczem. Lekko przestudzić i wlać do sypkich składników. Zagnieść lekko lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Z ciasta toczyć kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na papierze do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Piec w 180ºC przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki są miękkie potem twardnieją.

gingerbreads with acorn and amaranth, pierniczki żołędziowe, pierniczki z amarantusem

Amarantusowo-żołędziowe pierniczki wyszły wspaniale! Białe kuleczki mąki z szarłatu lekko chrupały pod zębami, żołędzie nadały ciekawą głębię, która wspaniale podbijała aromatyczne przyprawy i gryczany posmak miodu. Szczerze mówiąc nikt nie żałował tamtych pierniczków i te popękane ślicznotki stały się najlepszą ozdobą świątecznego stołu.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 136