| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
BARDZO WAŻNE! Wszystkie zdjęcia są moją własnością, kopiowanie jest płatne. Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, podaj źródło, a mnie zostaw komentarz, czy smakowało:) Komentarzy reklamowych nie publikuję!
Kontakt
Moje strony
Najlepsze - bez jaj
FAQ
Przydatne linki


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
środa, 08 sierpnia 2018

Aksamitki to jadalne kwiaty, które mają bardzo ciekawy smak. Dominują w nim gorzkawe aromaty skórki grejpfruta i nuta majeranku. Aksamitki zawierają ogromne ilości luteiny, więc bardzo warto je zjadać. Można ich używać po prostu jako przyprawy, tak jak to robią Gruzini, dosypując do zupy, pieczeni, sałatek itd. Ja postanowiłam przerobić aksamitki na pięknie pomarańczowy, gęsty sos w stylu pesto.

pesto z aksamitki, pesto z kwiatów aksamitki, marigold pesto recipe, french marigold recipe 

Pesto z kwiatów aksamitki

kwiaty aksamitki (użyłam aksamitki rozpierzchłej i wąskolistnej)
oliwa extra vergin
orzechy włoskie - garść
ewentualnie kawałek dojrzałego koziego lub owczego sera
sól, szczypta chilli
odrobina soku z cytryny

Odetnij z aksamitek same płatki, zmiksuj je z orzechami i oliwą. Im więcej oliwy - tym sos będzie rzadszy, zaś orzechy go zagęszczą, więc dobierz ilości wg upodobań. Jeśli masz ochotę, dodaj trochę startego sera i dopraw sos do smaku. 

pesto z aksamitki, kanapki z aksamitkami, marigold pesto recipe, tagetes pesto recipe, French marigold sauce

Aksamitkowym pesto posmarowałam malutkie kanapeczki z ciemnego chleba powiedzmy, że w roli amuse bouche, do tego dodałam kiszone nasiona nasturcji - kwaskowate i chrupiące - dla zbalansowania smaków i struktur.

Zapraszam jeszcze na sałatkę z aksamitkami, smażone aksamitki, ciasteczka z płatkami aksamitek i oczywiście polecam książkę "Jadalne kwiaty", gdzie znajdziecie więcej kwiatowych przepisów.

jadalne kwiaty, aksamitki jadalne, tagetes edible flowers

Takimi pięknymi aksamitkami częstowałam gości III Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy (KLIK).

Podczas Festiwalu prowadziłam szereg prelekcji m.in. o kwiatach jadanych w innych krajach, o trujących roślinach, o smakowitych drzewach...

kwiaty do jedzenia, jadalne kwiaty, edible flowers, flower food, edible blossom

To doprawdy niezwykłe wydarzenie, które z roku na rok rozwija się i zaskakuje. Coraz więcej warsztatów, coraz więcej wystawców, coraz ciekawsze ekspozycje. Jestem bardzo wdzięczna organizatorom: Hortulusowi i firmie Polan, za możliwość uczestniczenia w Festiwalu i współpracy z niesamowitymi ludźmi: Kasią Majewską - tworzącą kosmetyki Makutu, Łukaszem Wierzbińskim - Mistrzem Polski Florystów, dr hab. Agnieszką Krzymińską - międzynarodowym sędzią florystyki i wykładowcą hortiterapii, Mariuszem Siwakiem - TOPszefem kuchni oraz niestrudzonymi dziewczynami z Hortulusa (Bazylio, Arniko, Biała, Pigwo - ściskam Was mocno!). Poza tym serdecznie gratuluję drużynom, które uczestniczyły w kwiatowym konkursie kulinarnym. To naprawdę trudne wyzwanie stworzyć smaczne, efektowne i spójne tematycznie danie oparte o jadalne kwiaty. Ściskam kciuki za kolejną edycję konkursu.

W czasie Festiwalu Kwiatów Jadalnych miałam też okazję podpisywać moje książki i spotkać moich czytelników. Bardzo dziękuję, że byliście! To naprawdę cudowne uczucie słyszeć od Was, że moje przepisy są dla Was inspiracją. Sprawiacie, że czuję się szczęśliwa dowiadując się, iż moje gotowanie daje Wam tyle radości!

 Małgorzata Kalemba-Drożdż, jadalne kwiaty

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Gosia

poniedziałek, 06 sierpnia 2018

Po prostu kocham to połączenie. Morele z lawendą tworzą niesamowity duet smakowy. Koniecznie spróbujcie!

 konfitura morelowa z lawendą, dżem z moreli i lawendy, apricot jam with lavender, konfitura z moreli i lawendy

Konfitura morelowa z lawendą

morele
kwiaty lawendy świeże lub suszone
ewentualnie brązowy cukier lub miód

Morele przekrój na pół lub na ćwiartki, usuń pestki. Owoce wrzuć do szerokiego rondla, jeżeli chcesz, dodaj miód lub cukier ok. 100 g na kilogram moreli moim zdaniem wystarczy absolutnie. Do mojej konfitury w ogóle nie dodawałam żadnego słodzidła, bo owoce były wystarczająco słodkie same z siebie.

Podgrzewaj morele pomalutku na maleńkim ogniu pod przykryciem, żeby owoce puściły sok. Kiedy wszystkie morele "zwiędną", zdejmij pokrywkę i gotuj aż, konfitura zgęstnieje, od czasu do czasu potrząsając rondlem, żeby nie przywierała do dna. Jeżeli morele były bardzo soczyste i gotowanie zajmuje dużo czasu, możesz je przerwać, zostawić owoce do wystudzenia i ponownie podgrzać następnego dnia. Na koniec dodaj szczyptę (lub więcej) kwiatów lawendy i zamieszaj. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i odstaw pod koc do wystudzenia.

Ostatnio przy okazji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy miałam okazję powąchać i spróbować 20 odmian lawendy. Niesamowite, jak bardzo między sobą różnią się aromatem, pomimo iż wszystkie przecież pachną lawendą. Mogę jedynie powtórzyć po raz N-ty moją radę: zawsze próbujcie kwiatów, których chcecie użyć, żeby najlepiej wykorzystać ich aromat i optymalnie dobrać do dania.

lawenda jadalna, jadalne kwiaty lawendy

Do mojej konfitury wybrałam w sumie mniej urodziwą odmianę lawendy, o luźnych, jasno-fioletowych kwiatostanach, ale jak ona cudnie smakowała! Nie ostro, aptecznie, absolutnie nie jak mydliny, lecz pięknie ziołowo-miodowo. Istne cudo!

Więcej przepisów z lawendą i innymi jadalnymi kwiatami znajdziecie w książce "Jadalne kwiaty", zaś o Festiwalu powspominam więcej w kolejnym wpisie :)

Smacznego!

czwartek, 02 sierpnia 2018

Nasturcje pięknie obrodziły. Przynajmniej ma działce mojej koleżanki, bo na moim balkonie raczej nędznie ;) Jednak kochana J. pozwoliła mi narwać ich do woli. Niestety nie dane było im przetrwać długiej drogi powrotnej w nienaruszonym stanie, bo Synuś się zagapił i przyłożył moje nasturcje swoimi skarbami. Musiałam zatem zmienić kulinarne plany wobec tych apetycznych kwiatów i zapomnieć o efektownie ustrojonej nasturcjami sałatce. Uznałam, że w tych okolicznościach przerobię je na sos, bo przecież do zmiksowania kwiaty nie muszą pięknie wyglądać, a przy tym pikantny, rzeżuchowy smak nasturcji nie pójdzie na marne.

 sos z nasturcji, sos z kwiatów nasturcji, nasturtium flower sauce, nasturtium hot sauce

Pikantny sos z nasturcji

2 szklanki kwiatów nasturcji
4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, chilli

Zmiksowałam wszystkie składniki, ale krótko, żeby wciąż było widać fragmenty pomarańczowych, żółtych i czerwonych płatków nasturcji.
Pyszny pikantny nasturcjowy sos vinegret świetnie pasuje do obiadowej sałaty albo do ciężkich dań wymagających podkręcenia smaku.

Przy okazji przypomnę kapary z owoców nasturcji, zupę z liści nasturcji, a sałatka z nasturcjami może wyglądać tak, jak na ostatnich warsztatach w Potoczku:

sałatka z nasturcjami, nasturtium salad, sałata z kwiatami nasturcji

Smacznego!

niedziela, 01 lipca 2018

Zapraszam na wspomnienie Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, które jest jednocześnie zaproszeniem :)

W zeszłym roku podczas Festiwalu miałam zaszczyt być jurorem konkursu kulinarnego. Tematem przewodnim były oczywiście potrawy z kwiatów, choć uczestniczki jeszcze nieśmiało sięgały po bogactwo kwiatowych aromatów, to gorąco liczę, że w tym roku wykażą więcej odwagi!

Bohaterką tegorocznej edycji Festiwalu Kwiatów Jadalnych będzie lawenda, więc spodziewam się feerii wspaniałych potraw. Kocham aromat lawendy, a lawenda po prostu kocha towarzystwo owoców, więc dziś polecam pierogi z porzeczkami z dodatkiem lawendy.

 pierogi z porzeczkami i lawendą, pierogi z czerwoną porzeczką, lawendowe pierogi z porzeczkami

Pierogi z czerwoną porzeczką i lawendą

ciasto:
500 g mąki
sól
gorąca woda

nadzienie:
czerwona porzeczka
kwiaty lawendy 

do podania:
masło, śmietana lub oliwa
cukier puder lub inne słodzidło

Mąkę ze szczyptą soli zalać bardzo ciepłą wodą i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na pół godziny, żeby wystygło i spęczniało.

Porzeczki umyć, osuszyć i odszypułkować. Z gałązek lawendy oberwać kwiatki i posypać nimi porzeczki.

Ciasto na pierogi rozwałkować lekko podsypując mąką, wycinać kieliszkiem kółka. Na każde kółko nakładać porcję czerwonych porzeczek z lawendą i zlepiać pierogi. Jeżeli ciasto klei się do palców, nie dosypujcie więcej mąki, tylko dłonie natrzyjcie olejem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować, aż wypłyną.

pierogi z porzeczkami i lawendą, pierogi z czerwoną porzeczką, lawendowe pierogi z porzeczkami

Pierogi można podać z osłodzoną śmietaną 18% lub polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Jeżeli nie używacie nabiału, skropcie pierogi delikatną oliwą, żeby się nie sklejały i przed podaniem oprószcie cukrem pudrem. Jeśli chcecie wzmocnić aromat lawendy, można zmielić cukier z lawendą i posypać danie takim lawendowym cukrem.

Smacznego!

lawenda, lawendowy ogród

Tymczasem zapraszam Was na III Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy (KLIK), który odbędzie się 14 i 15 lipca 2018. To doprawdy niezwykłe wydarzenie w absolutnie niezwykłym miejscu, które serdecznie polecam. Organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji i posadzili ponad 20 odmian lawendy. Będę tam również ja na zaproszenie firmy POLAN. Będę opowiadać o kwiatach, ich smakach, możliwościach wykorzystania i właściwościach zdrowotnych, a także podpisywać moje książki.

A dla czytelników Trochę Innej Cukierni mam 10 wejściówek na Festiwal. Zaglądnijcie na moją fejsbukową stronę po konkurs KLIK :)

niedziela, 17 czerwca 2018

W poprzednim wpisie pokazałam Wam kilka wytrawnych przekąsek na biało i czerwono (KLIK) ze szkolnej imprezy, a teraz zapraszam na pomysły na słodkie biało-czerwone smakołyki.

 truskawki w białej czekoladzie, słodkie przekąski biało czerwone

Truskawki w białej czekoladzie

Chciałam, żeby te niby-trufelki wyglądały bardziej efektownie, więc nabiłam je na długie wykałaczki i wstawiłam do wazonu. I rzeczywiście pomysł okazał się trafny, bo bukiet truskawek był hitem imprezy!
A pod tym PRZEPISEM znajdziecie jak zrobić wegańską białą czekoladę.

 

mus malinowy z kremem śmietankowym, przekąski na słodko, przekąski w słoiczkach, przekąski biało-czerwone

Mus malinowy z kremem

Maliny poddusiłam z odrobiną cukru i soku z cytryny. Przetarłam przez sitko, podgrzałam i rozpuściłam w nich żelatynę (ok 1 łyżki na 300 ml przecieru). Kiedy przecier malinowy przestygł i już zaczynał tężeć zmiksowałam w schłodzonej misie, żeby powstała pianka. Przełożyłam do słoiczków i wstawiłam do lodówki. Na wierzchu prosty krem z jogurtu i białej czekolady (150 g + 100 g).

 

tapioka z truskawkami, budyń z tapioki, deser biało-czerwony, biało-czerwone przekąski

Budyń z tapioki z truskawkami 

Przepis jest TUTAJ

 

lody biało-czerwone, lody bez jajek

Lody biało-czerwone  mleczno-truskawkowe

Przepis  na lody bez jajek i mleka krowiego jest TUTAJ.

 

tort biało-czerwony z kwiatami, tort z białymi kwiatami i lustrem malinowym

Tort biało-czerwony z kwiatami

Przepis jest TUTAJ.


Mam nadzieję, że pomysły przydadzą się tym, którzy kibicują i tym, którzy nie kibicują, ale np pomagają dzieciom w szkolnych imprezach :)

Smacznego!

Temat na czasie, zatem przedstawiam Wam kilka pomysłów na przekąski w kolorach bieli i czerwieni, które wykorzystałyśmy z Córcią jako catering na szkolną imprezę. Dlatego też zastawa nie jest zbyt efektowna, ale przede wszystkim łatwa do ogarnięcia lub utylizacji, a zdjęcia raczej partyzanckie ;)

sałatka szopska, sałatka biało czerwona, przekąski biało-czerwone

Sałatka szopska

Potrawa o bułgarskim pochodzeniu idealnie się nadała na biało-czerwone danie. Białą część sałatki przygotowałyśmy z obranych ogórków, owczego sera z dodatkiem białej części rzodkiewek, zaś czerwoną część z pomidorów, papryki i czerwonej cebuli. Całość skropiona oliwą i doprawiona ziołami.

 

koreczki z buraka i fety, koreczki biało-czerwone, przekąski biało czerwone

Koreczki z buraka i koziego sera

Kozi ser i buraki pieczone a potem marynowane w sosie z octu malinowego, miodu i oliwy, doprawione tymiankiem, solą i pieprzem.

 

przekąski biało-czerwone, koreczki z sera i pomidora

Koreczki z mozzarelli i pomidorków

Przekąska w stylu włoskim, bez komplikacji. Koreczki z kulek mini-mozzarelli i pomidorków koktajlowych doprawione oregano i polane oliwą.

 

chłodnik z papryki i pomidorów, przekąski biało czerwone

Chłodnik z papryki i pomidorów

Pieczona czerwona papryka i passata pomidorowa z dodatkiem ostrej papryki, oregano, czosnku i ziół prowansalskich. Warzywa zmiksowałam z dodatkiem bulionu. Pierwotnie chłodnik miał być gęstszy, ale przesadziłam z ostrą papryką i musiałam zupę bardziej rozcieńczyć bulionem :P Na koniec kleks z kwaśnej śmietany. 

 

 kanapki biało-czerwone, przekąski na biało i czerwono

Kanapki z twarożkiem i rzodkiewkami

Jakoś się zafiksowałyśmy, żeby z kanapek zrobić flagę i odkrawałam z rzodkiewek same czerwone plasterki. Zaś pozostałe białe środki wykorzystałyśmy w sałatce. 

 

W tym wpisie zebrałam przekąski na słono, natomiast w kolejnym zapraszam na słodkie przekąski w kolorach bieli i czerwieni KLIK :)

Smacznego!

piątek, 15 czerwca 2018

Za mną najtrudniejszy konkurs kulinarny roku. Po raz ostatni w mojej karierze stanęłam przed najbardziej wymagającym jury: przedszkolakami na dorocznym pikniku! :D
Postanowiłam wczuć się w psychikę przedszkolaków i zaspokoić ich najskrytsze pragnienia. Udało mi się nie zawieść pokładanych we mnie nadziei i... 

tort M&Ms, M&Ms cake, brownie with mascarpone cream, brownie with chocolate frosting, brownie z kremem

Tort M&MS - brownie z czekoladowym kremem mascarpone i M&Msami

3 jajka
ok. pół kostki masła
ok. pół szklanki brązowego cukru
ok. pół szklanki mąki
2 tabliczki czekolady (jedna gorzka, druga mleczna)
szczypta soli

1 tabliczka mlecznej czekolady 
pół tabliczki gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone

2 opakowania kruchych rurek nadziewanych kremem czekoladowym
ok. 300-400 g M&Ms

Masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, dodać roztopioną i wystudzoną czekoladę, dosypać mąkę i sól. Przełożyć do tortownicy 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w ok. 170°C przez jakieś 35 minut. Ciasto powinno zostać mocno wilgotne.

Roztopić czekoladę, wystudzić, dodawać do niej porcjami mascarpone i utrzeć na gładki krem. Posmarować nim wystudzone ciasto po wierzchu i po bokach.

Rurki połamać na kawałki nieco dłuższe niż wysokość ciasta (ja łamałam pomagając sobie nożyczkami) i obłożyć nimi ciasto dookoła przyklejając je do kremu. Na wierzch tortu wysypać M&Msy.

Ciasto jest obłędnie czekoladowe i masakrycznie słodkie, wprost ocieka tandetą i cholesterolem. Ale wiecie co? Zdobyłam drugie miejsce! :)

Jeżeli potrzebujecie wegańską, nieskoalergenną wersję ciasta, to polecam pomysł na tort ze Skittlesami (KLIK).

Smacznego!

niedziela, 03 czerwca 2018

Czerwiec to czas pytań: czy jaśmin jest jadalny? Jest, ale w Polsce jaśmin nie rośnie :) U nas kwitną jaśminowce.

Czym się różni jaśmin od jaśminowca?

Jaśmin lekarski (Jasminum officinale) to pnącze z rodziny oliwkowatych, które rośnie w cieplejszym klimacie. Kwiaty jaśminu są białe pięcio- lub sześciopłatkowe przy dnie zrośnięte w długą rurkę. Służy do produkcji olejku jaśminowego stosowanego jako afrodyzjak. Jaśmin lekarski i jaśmin wielkolistny są wykorzystywane do aromatyzowania zielonej herbaty. 

Jaśminowiec wonny (Philadelphus coronarius) to krzew z rodziny hortensjowatych rosnący w naszym klimacie. Kwiaty mają 4 szerokie płatki i liczne, dobrze widoczne żółte pręciki. 

 jaśmin czy jaśminowiec, Jasminum Philadelphus, jak wygląda jaśmin, jasmin or dogwood

Jaśmin lekarski ma działanie przeciwwirusowe, ochronne na wątrobę i przeciwnowotworowe. Jaśminowiec może być stosowany leczniczo jako środek uspakajający, napotny i przeciwzapalny.

Jaśmin jest niezmiernie aromatyczny i słodki w smaku. Jaśminowiec pachnie podobnie do jaśminu, ale ma wstrętny gorzko-cierpki smak, a jego aromat jest dużo mniej trwały.

Oba kwiaty są jadalne, oba mają właściwości prozdrowotne, ale jaśminowca nie polecam do bezpośredniego spożycia, bo jest wstrętny, ale można go wykorzystać do aromatyzowania dań i naparów. Choć moim zdaniem nawet nie umywa się do prawdziwego jaśminu, to jego aromat też może znaleźć amatorów.

Pozdrawiam!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 150