| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
środa, 22 listopada 2017

W czasie pracy nad "Smakowitymi drzewami" szukałam nazwy dla wymyślonego drinka i poprosiłam o pomoc znajomych. W efekcie burzy mózgów musiałam wymyślić nowego drinka pod zaproponowaną nazwę. "Córka leśniczego" po prostu nie mogła pozostać anonimowa ;) Powinna być słodka jak poziomki i mocna jak dąb! Zatem przygotowałam napój z syropy poziomkowego i nalewki żołędziowej.
Ale ostatnio kolega zgłosił zażalenie, że pal sześć nalewkę żołędziową, nazbiera żołędzi w parku i się zrobi, no ale skąd wytrzasnąć syrop z poziomek, to on już nie ma bladego pojęcia. Zatem w odzewie przedstawiam Wam "Córkę leśniczego w mieście"! Podobny zamysł, ale bardziej cywilizowane i komercyjnie dostępne składniki.

Uwaga! Przepis dla osób powyżej 18 roku życia. 

Córka leśniczego w mieście, drink z sokiem malinowym, drink z nalewką orzechową, smakowite drzewa

Córka Leśniczego w Mieście

50 ml wódki
25 ml syropu malinowego
25 ml nalewki orzechowej

Do schłodzonego kieliszka nalać syrop malinowy. Następnie delikatnie lejąc po odwróconej łyżeczce, nalewkę orzechową. Kiedy płyn się uspokoi, znów po łyżeczce nakapać wódkę.

Udanej zabawy!

P.S. Przy okazji zapraszam Was na Festiwal Wonności, który się odbywa na Zamku w Starym Wiśniczu KLIK, gdzie w sobotę będę z moimi książkami. Do zobaczenia! :)

niedziela, 12 listopada 2017

Kasza jaglana ma specyficzną goryczkę. Żeby się jej pozbyć, kaszę można płukać dużą ilością zimnej wody, przelewać wrzątkiem lub prażyć. A można też ją przefermentować.

Dziś przedstawiam fermentowaną kaszę jaglaną w postaci jednego z naszych ulubionych wypieków: szarlotki jaglanej.

szarlotka z kaszy jaglanej, fermentowana kasza jaglana, szarlotka jaglana

Szarlotka z fermentowanej kaszy jaglanej

350 g fermentowanej kaszy jaglanej (waga surowej kaszy)

1,5 kg jabłek (na 2 kg jabłek weźcie ok. 450 g)
1 łyżeczka cynamonu
ewentualnie 2-4 łyżki nierafinowanego cukru

Fermentowana kasza jaglana

Kaszę zalać letnią wodą z szczyptą soli i odstawić na 2-3 dni. Można zostawić kaszę nawet na 7-10 dni, ale wtedy dostaniemy kwaśny żurek jaglany.

fermentowana kasza jaglana, fermented millet

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę odcedzić, przepłukać. Do jabłek dodać cynamon i kaszę. Wymieszać. Ja miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie użyłam żadnego słodzidła, ale można dodać trochę cukru, miodu lub zmiksowanych daktyli. Przełożyć masę do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 60 minut. Kroić dopiero po wystygnięciu.

Smacznego!

sobota, 04 listopada 2017

Wreszcie nadarzyła się okazja, żeby wypróbować foremkę, na której zakup namówił mnie Synuś. Ale bądźmy szczerzy: nie opierałam się za bardzo tym namowom ;) 

ciastka jaszczurki, lizard cookies

Kruche ciastka jaszczurki

2 szklanki (340 g) mąki
180 g tłuszczu do pieczenia (masło, margaryna, olej kokosowy)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody

Do dekoracji:
posypki
lukry w tubkach

Zagnieść składniki ciasta dodając tyle wody, żeby utworzyć zwartą masę. Schłodzić przez przynajmniej pół godziny. Rozwałkować nieprzesadnie cienko i wycinać jaszczurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w C przez ok. 8-10 minut do zezłocenia. 

Po wystudzeniu udekorować jaszczurki lukrami lub posmarować lukrem i posypać posypkami.

ciastka jaszczurki, lizard cookies, gekon cookies

Dekoracja w sumie na szybko, ale przy takim kształcie nawet minimalnym nakładem pracy można uzyskać fajny efekt i sprawić niezłą frajdę dzieciakom. Co jest charakterystyczną cechą niektórych jaszczurek, tak i tym ciasteczkom przy złapaniu mógł odpaść ogon ;)

Smacznej zabawy!

poniedziałek, 30 października 2017

Chwila zabawy :) Brzydota na Haloween nie jest wadą, więc nie trzeba się przejmować wyglądem kremu czekoladowego, chociaż mój W stwierdził, że do tak nałożonego kremu muchy pasowały by lepiej niż pająki :P Ale bez przesady, krem czekoladowy zawsze może budzić takie skojarzenia, a przynajmniej dzieciaki miały powód do chichotania :)

 muffinki Haloween, babeczki na Haloween, babeczki z pająkiem, spider cupcakes

Haloweenowe muffinki z lukrowymi pająkami

1,5 kubka mąki (może być mieszanka bezgluta lub gryczana niepalona)
1/2 kubka cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao)
1 płaska łyżeczka sody
1/4 kubka oleju lub łagodnej oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 kubek soku pomarańczowego lub niesłodzonego kompotu wiśniowego

Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia i od razu przełożyć do foremek muffinkowych lub sztywnych papilotek (u mnie starczyło na 9 raczej dużych babeczek). Piec ok. 20 minut w 180°C, do suchego patyczka. 

muffinki Haloween, babeczki na Haloween, babeczki z pająkiem, spider cupcakes

Krem czekoladowo-porzeczkowy 

100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mrożonych owoców (np.: czarnej porzeczki lub malin)
kilka drylowanych daktyli lub łyżka nierafinowanego cukru

Owoce i daktyle zalać minimalną ilością wody i zagotować. Przetrzeć przez sito, odmierzyć szklankę i podgrzać. Do musu owocowego wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi, do uzyskania gładkiego kremu. Dla lepszego poślizgu można dodać łyżkę oliwy.

Przełożyć przestudzony krem do szprycy bez końcówki i nałożyć na babeczki. Ozdobić lukrem z tubki.

Miłej zabawy!

wtorek, 17 października 2017

Podjęłam wyzwanie, które rzucił mi Irek przy okazji kiszenia brukselki. A co, ja nie zrobię gołąbków z liści brukselki?! :) Oczywiście, że podniosłam rękawicę. W tym przypadku kuchenną. Brukselkowe gołąbki są tak maleńkie, że w zasadzie to koliberki, a nie gołąbki.

 gołąbki z brukselki, koliberki, stuffed brussel sprouts leaves

Koliberki - gołąbki z brukselki

brukselka

ugotowany ryż
mielone orzechy
jajko przepiórcze
zioła prowansalskie, sól, pieprz
bulion

Z brukselki odciąć największe liście. Zalać je gorącą, lekko osoloną wodą i odstawić na 3 minuty. Odcedzić. 

Ryż doprawić, zmieszać z orzechami i jajkiem przepiórczym. Lub przygotujcie swój ulubiony farsz do gołąbków (np.: z kaszy jęczmiennej). Masę nakładać na brzeg liścia i ostrożnie go zwinąć zakładając do środka brzegi. Układać ciasno w rondelku z dziecinnego zestawu. Zalać 1-2 łyżkami bulionu, przykryć i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym albo saute jako przekąskę.

gołąbki z brukselki, koliberki przepis, stuffed brussel leaves

Pozostałe główki brukselki można ukisić (klik) lub podsmażyć (klik).

I choć gołąbki z brukselki są bardzo smaczne i dostarczają mnóstwa uciechy, to wiem jedno na pewno: nigdy więcej! Za dużo dłubaniny :D

Smacznego!

środa, 11 października 2017

Skoro w poprzednim wpisie były kasztany niejadalne, to teraz będą kasztany jadalne ;)

To ciasto kasztanowe było tortem urodzinowym dla mojego W. A właściwie nie był to tort urodzinowy, który jednak był tortem urodzinowym. Wiem, skomplikowane, ale tak właśnie było :D 

 ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym, ciasto z mąki kasztanowej, chestnut vegan cake

Ciasto kasztanowe z kremem kasztanowym

1 szklanka mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka karobu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oliwy
1 szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego (albo mleka)
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki nierafinowanego cukru

połówki orzechów włoskich
1 słoik kremu kasztanowego (jak zrobić domowy krem kasztanowy KLIK)

Suche składniki zmieszać, dolać płynne i delikatnie wymieszać. Jeżeli lubicie, to do ciasta można dorzucić jeszcze garść grubo posiekanych orzechów. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 20 minut. Ciasto wystudzić, posmarować kremem kasztanowym i udekorować orzechami. I tort gotowy w pół godziny :)

Oliwę można zastąpić roztopionym masłem, a sok pomarańczowy - czterema ubitymi jajkami (wtedy trzeba piec dwukrotnie dłużej), ale Synuś stwierdził, że ciasta na jajkach są bez sensu i powinnam piec tak jak dawniej. Więc piekę ;)

Tak dla jasności, kasztany jadalne to co innego niż nasze zwyczajne kasztany.

kasztany i kasztany jadalne, horse chestnut and maroon, chestnuts

Kasztany jadalne wolą cieplejszy klimat, choć w Polsce też można je znaleźć. Te na zdjęciu zebrałam na podwórku naszej szkoły i są raczej niewyrośnięte. Kasztany jadalne mają łezkowaty kształt z charakterystycznym, ostrym dziubkiem. Nasion kasztanowca zwyczajnego nie można jeść, ale można je przerobić na maść lub mydło. A kasztany jadalne można jeść i to z nich robi się mąkę kasztanową.

Smacznego!

środa, 27 września 2017

Miałam pomysł, żeby do "Smakowitych drzew" dołączyć przepis na mydło z kasztanów i szampon kasztanowy, bo choć nasiona kasztanowca nie są jadalne, to jako surowiec kosmetyczny i leczniczy są bardzo cenne. I właściwie na każdych warsztatach terenowych pada pytanie: "Czy można jeść kasztany" ;) Ale w że musiałam usuwać przepisy, żeby się zmieścić w określonej objętości książki, to zrezygnowałam z tego pomysłu za priorytet stawiając zachowanie jak największej ilości smakowitych przepisów. Ale że pytania się powtarzają, więc oto przepisy z kasztanami.

Nasiona kasztanowca nie nadają się do jedzenia ze względu na wysoką zawartość saponin, czyli glikozydów zmydlających, ale właśnie dzięki nim można się kasztanami umyć. A escyna i eskulina działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i wzmacniają naczynia krwionośne.

Spotkałam się z różnymi sposobami przygotowania i przechowania mydła kasztanowego. Moim zdaniem nie ma sensu na siłę formować z niego kostek, bo nawet dobrze wysuszone i tak się rozpadnie, a poza tym zapleśnieje. Wg mnie jedyne rozsądne wyjście to pasteryzacja. Po otwarciu słoika, mydło dość szybko zaczyna fermentować, więc sugeruję używania słoików średniej wielkości, by zużyć porcję w ciągu kilku dni. Można też zamrozić rozłupane kasztany i przygotowywać mydło lub szampon na bieżąco. Mydło kasztanowe sprawa, że skóra jest miękka i nawilżona. A na jego bazie można też przygotować szampon.

 mydło z kasztanów, mydło kasztanowe, pasta myjąca z kasztanowca

Mydło z kasztanów

dojrzałe kasztany czyli nasiona kasztanowca 
olejek pomarańczowy
kilka kropli witaminy C i kapsułka witaminy E

Kasztany obrać z brązowych łupin i rozdrobnić. Zalać niewielką ilością wody i postawić na małym ogniu. Gotować, aż zupełnie zmiękną, pilnując by się nie przypaliły. Po wystudzeniu zmiksować w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, żeby pozbyć się grudek. Można dodać trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Dodać witaminy i olejek pomarańczowy (lub inny ulubiony). Moim zdaniem zapach skórki pomarańczy dobrze się zgrywa z aromatem ugotowanych kasztanów. Podobnie jak lawenda i róża. Odradzam olejek grejpfrutowy - wtedy powstaje piękna kompozycja o zapachu brokuła :P Raz mi się zdarzyło trochę przypalić kasztany podczas gotowania i mydło miało niesamowicie orzechowy zapach. Można też użyć mocniejszych bakteriobójczych olejków jak: laurowy, drzewa herbacianego, goździkowy.
Przełożyć do średnich słoików o szerokim ujściu (żeby wygodnie było sięgać po mydło) i pasteryzować przez 10 minut.

Mydło ma konsystencję pasty, więc trzeba nabrać porcję i rozprowadzić po dłoniach, spłukać ciepłą wodą.

szampon z kasztanów, szampon kasztanowy, jak zrobić szampon z kasztanów

Szampon kasztanowy

300 g kasztanów
3 szklanki wody 
40 g suszonego korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis) i/lub 100  g orzechów piorących (Sapindus mukorossi)
1 łyżka (15 ml) octu winnego lub octowego maceratu rozmarynowego
1 kopiata łyżka (5 g) suszonego nagietka i/lub pokrzywy
naturalny olejek aromatyczny: miętowy, rozmarynowy, różany, lawendowy…

Dodatkowe składniki:
2-3 łyżki (30-50 ml) betainy kokamidopropylowej lub kokoiloizetionianu sodowego (to łagodne detergenty)
4 łyżki (60 ml) gliceryny lub ziołowego maceratu glicerynowego z rumianku, pokrzywy i/lub nagietka
2 łyżeczki (10 ml) nalewki z kwiatów lub nasion kasztanowca, szyszek chmielu, mięty i/lub lawendy albo innych ziół
1 łyżka (15 ml) oleju rycynowego
1 łyżeczka (5 ml) roztworu witaminy B5

mydło z kasztanów, szampon kasztanowy

Kasztany obrać z łupin. Posiekać, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wystudzić, zmiksować i przecedzić.

Korzeń mydlnicy lub orzechy piorące (można je pokruszyć tłuczkiem) zalać szklanką wody i odstawić na noc. Następnego dnia zagotować na małym ogniu. Uwaga, płyn może kipieć, więc warto użyć wysokiego garnka. Do gorącego odwaru wsypać wybrane zioła i odstawić do wystudzenia pod przykryciem. Następnie przecedzić.

Połączyć kasztany z resztą składników, można zrobić wersję podstawową lub podkręcić ją dodatkowymi składnikami. Ponieważ gotowane kasztany mają nieco dziwny zapach, warto użyć olejków aromatycznych, które nie tylko wspierają pracę mieszków włosowych, ale też zatuszują tę fasolowatą woń.

Szampon z kasztanów nie pieni się mocno, ale delikatnie myje i pielęgnuje skórę głowy. I jest fajny ;)

Miłych ablucji!

P.S. A tutaj KLIK można obejrzeć moją wizytę w "Pytaniu na śniadanie", gdzie pokazywałam jak zrobić pomadkę ochronną :)

wtorek, 26 września 2017

Gęsta i pożywna zupa paprykowa o pięknej intensywnej barwie. Przygotowałam ją, żeby zagospodarować resztki z obiadu. Rozpędziłam się z pieczeniem warzyw (KLIK), szczególnie dyni i papryki, więc wymyśliłam, że do nadwyżki warzyw dopiekę jeszcze papryki i zrobię zupę. 

zupa z pieczonej papryki, zupa z papryki,zupa paprykowa,pepper soup

Zupa z pieczonej papryki

3 duże czerwone papryki (w sumie tyle było)
mały kawałek pieczonej dyni
pieczona cebula
czosnek
bulion ok. 1 litra
rozmaryn, tymianek i majeranek lub zioła prowansalskie

Paprykę w całości upiec na blasze (ja to robiłam w 110°C przez 30 minut), po czym przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wystudzenia. Dzięki temu papryka się "spoci" i łatwo zejdzie z niej skórka. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zalać wszystkie warzywa bulionem, doprawić, zagotować. Zmiksować i podawać.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 147