Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodko¶ci bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Tartaletki z m±ki żołędziowej z kremem figowym

Jesień. Czas żołędzi. Od kiedy pierwszy raz zrobiłam m±kę żołędziow± (KLIK), nie mogę przej¶ć obojętnie obok ciasta z jej wykorzystaniem. Tym razem kompletnie improwizowałam z nadzieniem. Piekłam ciasteczka żołędziowe na warsztaty i w sumie nie planowałam niczego nadziewać, ale mój wzrok padł na konfiturę z fig, która smutno zalegała w lodówce. Postanowiłam zatem nad ni± się zlitować i nobilitować j± towarzystwem tak luksusowego składnika cukierniczego, jakim s± żołędzie.

kruche ciastka żołędziowe z kremem z fig, tartaletki żołędziowe z kremem z fig, acorn tartalettes with fig ganache cream

Tartaletki z żołędzi z kremem water ganache z fig

potrzebujemy kruchego ciasta z m±ki żołędziowej i nadzienia figowego w stylu water ganache, o którym pisałam TUTAJ.

Kruche ciasto z m±ki żołędziowej

pół szklanki m±ki żołędziowej
pół szklanki m±ki gryczanej (niepalonej)
1 szklanka m±ki pszennej
150 g masła (albo mieszanki oleju kokosowego i masła shea lub kakaowego)
2-3 łyżki zimnej wody (lub whisky:))
2 kopiate łyżki br±zowego cukru z wanili± lub z 1 łyżeczk± ekstraktu waniliowego (klik)
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Zmieszaj wszystkie m±ki. Żołędziowa ma bardzo intensywny smak, więc ja nie używam jej więcej niż 1/4 cało¶ci. M±ki zagnieć z tłuszczem i reszt± składników na gładkie ciasto. Jeżeli się nie skleja - trzeba dolać troszkę wody lub oliwy, jeżeli jest zbyt kleiste - dosyp odrobinę m±ki.

Gotowe ciasto włóż na chwilę do lodówki. Rozwałkuj lub po prostu wylep nim foremki. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 12-15 minut w 200°C (góra/dół).

tartaletki z m±ki żołędziowej z kremem figowym, kruche ciastka żołędziowe z kremem z fig, tartaletki żołędziowe z kremem z fig, acorn tartalettes with fig ganache cream

Krem water-ganache z fig

pół słoika konfitury figowej (czyli ponad 150 g)
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady (albo w wersji wege w sumie 150 g czekolady deserowej)
ewentualnie 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej i/lub skórki z pomarańczy

Czekoladę roztop w k±pieli parowej i rozmieszaj z konfitur± figow±, aż się poł±cz±. Dopraw kaw±, pomarańcz±, whisky lub cynamonem do smaku. Te składniki nadaj± bardzo ¶wi±tecznego aromatu ciastkom, ale chłodny jesienny wieczór też zasługuje na odpowiedni klimat. Nałóż nadzienie na wystudzone ciasto żołędziowe. Podawaj, kiedy masa zastygnie. Ale nie wstawiaj ciasta do lodówki, bo zbytnio stwardnieje (albo wstaw, ale wyjmij z niej 20 minut przed podaniem).

Bardzo polecam dodanie do nadzienia odrobiny skórki starej z pomarańczy, bo ¶wietnie pasuje do żołędzi. Z tymi ciastkami i skórk± pomarańczy wi±że się do¶ć zabawna historyjka, ale to może kiedy¶ przy innej okazji ;)

Smacznego!

czwartek, 18 paĽdziernika 2018, pinkcake
Komentarze
2018/10/29 20:28:40
Wygl±daj± ¶wietnie, typowo jesienny przepis :) na pewno wypróbuję.
-
2018/10/30 19:48:17
Za 2-3 takie tartaletki chyba dałabym się posiekać , mój smak ,a wygl±daj± jak milion dolarów
-
2018/10/30 22:11:45
Alu, wystarczy nawet połówka :) S± bardzo syc±ce i bardzo intensywne w smaku.